Polisen vill jobba bort egna fördomar om mäns våld mot kvinnor (?)

“En tidigare ostraffad man som slår sin kvinna är ingen “riktig” brottsling. Familjebråk som slutade i tragedi och femicid - sånt som händer?” Är dessa påstående representativa för polisens - och den obildade pöbelns? -fördomar om mäns våld mot kvinnor i nära relation? “Män som slår och kvinnor som förlåter”. Hör gärningsmannen som misshandlar/hotar/begränsar “sin” kvinna i bostaden hemma i fängelse? Eller i frihet? Skall polisen utreda brott eller är det en “familjeangelägenhet”?

Oavsett svar på dessa frågor är de historiskt sett korrekta. Tyvärr. 2024 står det dock klart att det finns krafter inom polismyndigheten som vill se en förändring. Som bjuder in forskare och startar projekt för internutbildning, norm- och värderingsskifte och nytt polisiärt arbetssätt. I syfte att en gång för alla: TA MÄNS VÅLD MOT KVINNOR PÅ ALLVAR. Lagföra. Kartlägga. Studera och skapa förebyggande insatser gällande ett allvarligt brottsområde som tidigare i stort sett ignorerats i praktiken. Som skördar minst en svensk kvinnas liv i månaden och skadar tiotusentals.

Jag talar om Initiativ Gryning i polisregion Stockholm; pågående projekt för att försöka förebygga mäns våld mot kvinnor i nära relationer. I väntan på långsiktiga resultat kan vi glädjas åt en hel del uppfriskande nya idéer: fokus på gärningsmannen och psykologisk profilering, ordentliga brottsplatsundersökningar för fler fällande domar samt försöka eliminera stereotypa föreställningar om Förövaren Utan Kriminellt Förflutet och Det Ideala Offret hos polisens medarbetare.

Det låter ju strålande. Hoppas att enskilda poliser och lagstiftande politiker ute i landet är med på tåget.

Orange månaden snart här

Den 25 november och FNs kampanj mot mäns våld mot kvinnor närmar sig. Det är dags att börja planera nästa aktion för uppmärksammandet av frågan - lokalt - nationellt - internationellt. Vi är alla en del av kvinnoaktivist-apparaten, varje liten kugge och mutter räknas. “Ingen kan göra allt men alla kan göra något”. Värt att påminna sig om.

I år har jag börjat fundera på polisens roll. Detta är en myndighet, som på många sätt, är nyckeln till att mäns våld mot kvinnor i nära relationer börjar tas på allvar. Svensk rättsapparat som helhet uppvisar i dag en livsfarlig nonchalans och tröghet i att inte erkänna och betrakta det potentiellt dödliga, upprepad misshandeln (inklusive tvång och lidande) som offer för relationsvåld tvingas utstå i sina egna hem: som brottslighet. Men det finns tecken på att något är på väg att förändras… sakta men säkert.

Mycket tack vare duktiga forskare, eldsjälar och drivande krafter både inom och utom polismyndigheten. I polispodden avsnitt “Polisens arbete med att för hindra mäns våld mot kvinnor” FN-dagen 25 november 2021 berättar Shilan Caman, känd från bland annat podden Det Mörka Psyket, strålande forskare och beteendevetare, om sin roll som analytiker i Initiativ Gryning. Carina Skagerlind, presstalesperson för polisens mediecenter i region Stockholm, leder samtalet i podden och lyfter det uppfriskande perspektivet att polisen numer fokuserar mer på gärningsmannen än offren.

- Fokus-skiftet är väldigt efterlängtat - inte bara inom regionala polismyndigheter utan även nationellt och internationellt. Traditionellt sett har vi fokuserat mycket på våldets konsekvenser och de våldsutsatta “hur kan vi stärka skydd och stöd?“ Men i det har vi i någon grad tappat bort fokus på våldsutövaren som är själva kärnan i problemet - jobbar vi inte med honom så kan vi inte stoppa våldet eller rikta insatserna mot att bli mer proaktiva. Utan fastnar i att endast agera reaktivt när brottet väl har ägt rum, säger Caman (min sammanfattning).

Polisens föråldrade syn på förövare

Shilan Caman har forskat på partnervåld länge, med fokus på det dödliga partnervåldet mot kvinnor. Bekräftar det vi redan känner till: män mördas utomhus av delvis kända eller helt okända förövare. Kvinnor tas av daga av en make/pojkvän/släkting i sitt hem. Av alla kvinnomord är mördaren i två tredjedelar av fallen en man i nära relation till henne; motsvarande siffra för män är endast sex procent. Samma visa om och om igen.

Camans observation är att bilden av förövaren måste förändras inom polismyndigheten. Och allmänheten också för den delen. Det klassiska polisarbetet när det gäller att utreda brott och misstänkta gärningspersoner bygger en hel del på att granska personer som sedan tidigare är kända av polisen. Finns mannen med i brottsregistret? Män som utsätter en kvinnlig partner för våld saknar dock ofta denna bakgrund.

- I min forskning har jag bland annat funnit att 50% av förövare som haft ihjäl en kvinnlig partner aldrig blivit lagförda för något brott tidigare. Så ser det inte ut när det gäller annat dödligt våld (män mot män), då det oftast finns en kriminell karriär i bagaget, säger Caman och efterlyser nytt tänkande samt ett behov av att börja definiera de olika grupper av de gärningsmän som utövar partnervåld. Och dess olika grad av mottaglighet för att ta emot hjälp och stöd från samhället.

- Män som gör sig skyldiga till dödligt partnervåld mot kvinnor är en heterogen skara. De är olika inom gruppen och stämmer sällan med den vedertagna bilden av en “förövare”. Denna kunskap bör styra det framtida polisiära arbetet. Även ligga till grund för riskbedömningar: tidigare brottslighet är ingen faktor som kan förutse dödligt partnervåld. Det finns heller ingen enhetlig profil av mannen som dödar en kvinna han haft en relation med. Det kan vara allt från en bakgrund av social misär och missbruk till helt välfungerande individer. Svartsjuka, kontroll och separation som utlösande faktor är dock gemensam nämnare hos dessa män.

- Denna forskning ger värdefull kunskap för oss poliser som möter de här männen ute, säger Jill, projektledare Initiativ Gryning.

- Det är viktigt för oss att förstå att det finns skillnader, mellan män som utövar våld mot kvinnliga partners och traditionella gärningsmän, och att inte ha en föreställning om hur en förövaren skall se ut. Vilket även gäller när vi möter de våldsutsatta. Vi får inte ha förutfattade meningar om hur hon skall vara, exempelvis fördomar som “det ideala offret”. Blir vi bättre på att förstå kan vi anpassa vårt bemötande och göra ett bättre jobb redan från början.

Vilken kvinnomisshandlare blir mördare?

Caman rödflaggar beteenden som “separationssituation som är ofrivillig från mannens sida”, en man som tidigare uttryckt oroväckande våldstankar och hot mot kvinnan samt en historia av mycket makt-, svartsjuka- och kontrollerande beteenden i relationen. Som alternativ till “tidigare brottslighet” när polisen skall försöka ringa in potentiellt farliga förövare på randen till allvarligt våld mot sin kvinnliga partner/ex-partner.

Fokus på gärningsmannen - check! Det är absolut ett bra första steg. Nästa mål borde vara att skapa en fundamentalt förändrad bild av brottet och den våldsutsatta kvinnan; baserat på verkligheten denna gång. En verklighet befriad från patriarkala normer och djup misogyni och föreställningen av hustrun/flickvännen som mannens egendom. Samt att en man styr sitt hus efter eget huvud och hans metoder är inget som vi andra - grannar, familj, vänner, chef och arbetskamrater - skall “lägga oss i”.

Att denna informations-reform startar hos polisen är ett riktigt bra första steg. En polis som säger: “Detta är ett brott. Lägg av med det där!” har en stor genomslagskraft hos folket. Är det någon gång polisen skall utnyttja sitt våldskapital och formella ordningsmakt. Är det nu.

Låg anmälningsgrad + låg lagföringsgrad = evigt våld mot kvinnor

Tidiga ingripanden minskar skadorna enormt. Att, som Initiativ Gryning, också rikta mer förebyggande insatser och studera våldet i ungas relationer, “pojkars våld mot flickor” är också lovvärt. Man kan koka ner allt prat om proaktivt arbete mot mäns våld mot kvinnor till att: vi måste förstå och vara överens om VAD SOM ÄR VÅLD! Flickan/kvinnan måste förstå att hon utsätts för makt, kontroll, förtryck, misshandel. Hennes nära och kära måste förstå det. Och alla i omgivningen måste förstå det. Och SLÅ LARM! Detta är ett kollektivt ansvar hos oss alla som vi måste ta på oss.

I polispodden, såväl i intervju med mitti.se, Mitt i Stockholm 29 augusti 2023, tar Shilan Caman upp problemet med det enorma MÖRKERTALET för dessa brott. Sofie Karlsson, sociolog och forskare, säger i Mördarpoddens avsnitt 88 “Våld i nära relationer” 23 oktober 2022, att knappt tio procent av mäns våld mot kvinnor i nära relation polisanmäls. Förödande! Brottslingar som inte anmäls, kan inte utredas, studeras eller motas i Olles grind. Och så blir vi fast i ett samhälle med medeltida kvinnosyn och värderingar.

- Både allmänhet och närstående måste våga anmäla. En duns från en lägenhet, ett märkligt blåmärke eller ett beteende som ändras. Våld i nära relationer handlar inte bara om fysiskt våld, säger Caman till mitti.se (min sammanfattning).

– Ett budskap är att inte fokusera på det fysiska våldet när man funderar på om man ska kontakta polisen eller inte. Psykiskt våld, sexuellt våld och ekonomiskt våld är också våld. I de grova fallen är till exempel psykiskt våld oftast mycket närvarande. I vissa fall har det räckt med ett slag för att få total kontroll. Sen räcker det med en blick.

Jag tycker inte att vi medmänniskor behöver “tänka själva” i denna fråga. Frågor, tvivel och tveksamheter som: “ÄR det verkligen misshandel som pågår? Tänk om jag har fel? Jag vill inte ställa till bråk i onödan?” Kan vi helt släppa. Ring polisen och låt de professionella avgöra om det är fråga om brott eller inte. Det räcker att vi uppfyller vår upplysningsplikt. Ju fler påringningar gör det också desto lättare för polisen att börja se ett mönster. All dokumentation är bra dokumentation. Och kanske kan just du eller just jag bidra till att deskalera en pågående våldssituation? Rädda en kvinnas liv till och med? Som Nina Rungs Huskurage - som sedan projektet startade räddat livet på fyra kvinnor! Hedrande medborgarinsatser mitt under pågende brott. Och Gud vet hur många fler skadetillfällen som kvävts i sin linda?

Polisen, domstolarna, politiker och du och jag har indoktrinerats att tro att relationsvåld inte är “riktigt våld” som utförs av “riktiga kriminella”. Fler polisanmälningar måste följas upp med fler fällande domar. Mord, misshandel, makt och kontroll över kvinnor inom äktenskapets bojor kommer ALDRIG upphöra om inte lagen och dess väktare tar dessa brott på allvar. Förstår och bekräftar att en man som misshandlar sin kvinna ÄR KRIMINELL! På riktigt! Och därför skall sättas i fängelse. PÅ RIKTIGT!

Kvinnor kan inte fortsättningsvis anses vara andra klassens människor, aldrig lika mycket värda som män. Vår “rätta plats” ÄR INTE i köket, fastkedjade vid spis och tvättmaskin, barfota och gravida. VI är INTE förbrukningsvaror som är lätta att ersätta för män och samhället när en av oss dödats och försvinner. Hemmet är i allra högsta grad en brottsplats. Och Familjens Överhuvud - mannen, fadern - är i allra högsta grad en brottsling. Den misshandlade, kontrollerade, hjärntvättade kvinnan är i allra högsta grad ett brottsoffer. Närvarande barn är vittnen - och numer tack och lov - också brottsoffer med egna rättigheter som hörsammas i lagen.

När polis-Jill pratar om förändringar i “norm och kultur” som är den del av Initiativ Grynings arbete i polispodden vill jag ju hoppas att det gäller såväl polisens uppfattning och värdering av relationsvåld såväl som allmänhetens.

Samtalet har börjat.

Fakta

Initiativ Gryning

Vad: Initiativ Gryning är sedan 2019 polisregion Stockholms satsning mot särskilt utsatta brottsoffer och är ett av polisens prioriterade områden. Området syftar till att öka polisens förmågan att bekämpa våld- och sexualbrott mot kvinnor och barn, inklusive hedersrelaterad brottslighet.  

Hur: Initiativ Gryning består idag av tre samordnare samt en forskare som bland annat arbetar med frågor som berör kompetenshöjande insatser, metodutveckling, samverkan internt och externt kopplat till evidens.

I praktiken: utvecklande av kontaktförbud, mer och fler grundliga brottsplatsundersökningar och psykologisk profilering av gärningsmännen.

Källa: Polisen

Veckans kampsång

WITCHES BURN

The Pretty Reckless

Welcome back to the days of old
Where the men are men and the women are sold
Unwilling sacrifice, I'll fuck you for a price
They kill 'em young so they never get old

They lock the doors and pull down the shades
After the dark they are always afraid
But I go out at night, I won't apologize
There's a price I'll pay

For this I'll burn
For this I'll burn
One thing I've learned, you'll get your turn
All witches burn
All witches burn
All witches burn

Don't know much about a pagan god
If you think you're better than me, I know you're not
But I'll do what you say, I'm learning to obey
Down on my knees when you call me a dog

'Til I get close enough for a blade
To stick it in, then I'll spit on your grave
I'm smiling all the while, you won't be at the trial
But there's a price I'll pay

For this I'll burn
For this I'll burn
One thing I've learned, you'll get your turn
All witches burn
All witches burn
All witches burn

Down and down and down we go
Scatter the ashes in the shape of the soul
The dark will have its day
But there's a price I'll pay

For this I'll burn
For this I'll burn
One thing I've learned, you'll get your turn
All witches burn
All witches burn
All witches burn

All witches burn
All witches burn
All witches burn
All witches burn
All witches burn




Previous
Previous

The Master of Puppets: alla våldsamma män säger samma sak!?

Next
Next

“Horan” bestraffas med våld och ensamhet