Internationella Kvinnodagen: VAKNA Sverige!

När hela världen håller andan inför hotet om ett tredje världskrig är det kanske svårt att se relevansen av att i dag uppmärksamma internationella kvinnodagen? Jag säger: NU är vår dag och vår kamp viktigare än någonsin! Det är kvinnor, mödrar, mormödrar världen över som håller ihop familjer. Förmedlar trygghet, beskydd, näring och tröst. I synnerhet i det kaos det innebär att fly från sitt krigshärjade hem, med stora personliga tragedier bakom sig. Nu är Kvinnan viktigast!

Kvinnorättsrörelsen är dessutom en stark människorättsorganisation som arbetar för trygghet, livskraftighet, frihet och framsteg åt ALLA: oavsett kön, ras, religion, sexuell läggning, politisk åskådning, storlek eller klasstillhörighet. Minns Unizons (Sveriges samlade kvinnojourer) motto: “För ett JÄMSTÄLLT samhälle FRITT FRÅN VÅLD”. Högaktuellt just nu. I Sverige så som i hela världen.

Bild: Unizon.se.

För mig innebär också denna dag något alldeles speciellt. En personlig triumf, om det går att tala om något sådant i dessa tider. Eftersom det i dag är exakt ett år sedan jag startade min kvinno- och människorättsaktivism på sociala medier och sedan i maj även i den här bloggen. Vad kunde passa min offentliga kvinnokamp bättre än att sjösätta den den 8 mars 2021 när vi firade 100 år av kvinnlig rösträtt i Sverige? Jag hade kämpat för att nå detta mål i åratal. Nu var det äntligen dags. I dag är jag så tacksam, stolt och glad över att detta blev verklighet. Att jag nådde detta hett efterlängtade mål. I en tid när jag mest känner att jag misslyckas med allt… en produkt av den ångest, depression och utmattning jag återfallit i under de senaste två åren.

Aktivismen och det engagemang och allt stöd jag mött på vägen, från följare, nära och kära och nyfikna, har betytt mer för mig och min skrala psykiska och fysiska hälsa än jag kan beskriva i ord. “Att hjälpa andra, bära varandras bördor” har jag fostrats i sedan barnsben. Av föräldrar, mor- och farföräldrar. Det ligger dock något väldigt sunt i detta. “Bästa sättet att hjälpa sig själv är att hjälpa nån annan!” sa Gumman Andersson när hon gav den lilla kattungen till sin granne, Gubben Pettson i “Pettson och Findus” av Sven Nordqvist. Böcker jag och mina barn läst med stor förtjusning under årens lopp. Hon har helt rätt.

Man skall dock välja “rätt” person att hjälpa. Att byta enskilda hopplösa, handlingsförlamande, psykiskt sjuka Heterosexuella Cis-Män mot kvinnor, barn och minoriteter i det allmänna har varit en riktigt högvinst. Har troligen räddat mitt liv, faktiskt. Min önskan och livslånga strävan är att hjälpa andra flickor och kvinnor, som löper risk att göra samma misstag som jag, från ett öde värre än döden! Därav min illgula manshatarklubb och Manshat Min Förklaringsmodell. Ett “utbildningsmaterial” helt enkelt. Fritt från allt patriarkalt förtryck och kommersiellt inflytande.

I dag vill jag fira både mitt eget ett-års-jubileum och vår viktiga Internationella Kvinnodag för att markera hur otroligt viktigt det är med ett mellanmänskligt engagemang och empati med alla våra medmänniskor på jorden. För individen och för kollektivet.

Vi är människor! ALLA på jorden. Och vi är alla en del av samma familj. För att citera ännu en barnsaga “Lilo och Stitch”: “Ohana betyder familj. Familj betyder INGEN LÄMNAS UTANFÖR!” Så i dag slår vi ett slag för solidaritet! Systerskap! Samt ALLA människors lika värde och lika rätt till ett liv i frihet!

Våra tankar går främst till våra medsystrar och deras familjer i Ukraina. Som vi skall ta emot med öppna armar när de flyr för sina liv.

Rysslands svar på Hitler

…så för att då ta en titt på Vladimir Putin, Rysslands svar på Hitler, och hans totalitära militärregering. Han och den är ett utmärkt exempel på varför det behövs fler kvinnor på höga maktpositioner. Såväl ekonomiska och religiösa som politiska och juridiska.

Putin är en reflexmässig kvinnohatare. Vilket nästan alltid är ett tecken på hat mot alla sorters människor som inte är exakt likadan som han själv (=vit HCM). Exempel: 2017 rev Putin upp lagen som kriminaliserar våld i hemmet i Ryssland. Och förklarade i stället detta som en "familjeangelägenhet". Bland annat är straffet för barnmisshandel max 15 dagar I fängelse, ”så länge inga ben är brutna”.

Därför kände troligen de tre systrarna, Khachaturyan: Krestina 19 år, Angelina, 18 år och Maria, 17 år, att de var tvungna att ta saken i egna händer. För att efter åratal av sexuella övergrepp, misshandel och dödshot samt rena rama mordförsöken på flickorna och deras mamma… högg de unga offren till slut ihjäl sin förövare = fadern. Natten till den 28 juli 2018. DÅ blev plötsligt våld i hemmet en polissak och systrarna arresterades. Trots protester från höga juridiska experter inom landet, människorättsgrupper utomlands samt en enorm folkstorm. Alla sa samma sak: solklar nödvärn. Men ryss-hitler, Vladimir Putin, sa nej. Systrarna skall prövas (och dömas) som vuxna medborgare som om de begått brott på allmän plats mot oskyldiga människor.

I Vladimir Putins värld är kvinnor och flickor kanonmat för den mansdominerade statsapparaten. Liksom de flesta icke-ryssar i världen tycks det. Inte nödvändigtvis för att han är man. Utan för att han är livsfarlig psykopat med för mycket makt.

Krestina 19 år, Angelina, 18 år och Maria Khachaturyan, 17 år. foto: TASS.

Men säg mig: Hand upp alla som hellre hade velat se en kvinna som rysk president just nu?

Internationell förföljelse, sexuellt våld och folkmord

Ryssland är inte ensamt om sina hatbrott och förföljelser av kvinnor såklart. Tyvärr är det i stort sett samma förlamande misogyni och ”allt våldskapital till mans-makten” i resten av världen också. Så även i vårt land. Om än mer fördolt och förljuget.

Därför säger jag att det är dags att VAKNA! Om inte på internationella kvinnodagen, så när?

Så i dag skall vi alla, män och kvinnor, sträcka på oss och fira vår kvinnodag med pompa och ståt! Därför att kampen för ett jämställt samhälle utan våld är något som är lika viktigt för oss alla. Oavsett kön, ras, religion, sexuell läggning, storlek, politisk åskådning eller samhällsklass.

Låt oss för en stund också begrunda också krigets fasor. Vågar vi exempelvis fråga oss vad som händer med kvinnor i krig? Amnesty pekar ut för oss att sexuellt våld är standardövergrepp på folket i det angripna landet. Hur många ukrainska flickor och kvinnor blir våldtagna av ryska soldater just nu?

…skrev svenska Amnesty i höstas. Då om Etiopien. Nu är det Ukraina. Ländernas namn ändras. Våldet mot flickor och kvinnor - och alla medlemmar av folket i krig - är detsamma.

Ändå har vi feminister kritiker.

Den ”vanliga svensson-pöbeln” = är de kvinnorättsmotståndare?

“Vanliga svensson-pöbeln”. Grovt uttryck jag vet. Men nu bor jag i en småstad mitt i ”frireligiösa småföretagarbygder”; som alltid uppvisar bottenrekord i all nationell statistik om jämställdhet (och utbildningsnivå.)( Nä, förlåt. Det var elakt. Jag tar tillbaka det. Fast det står kvar…). Det är allt jag säger.

Snälla, snälla du ”vanliga kvinna” (man) … nu pratar jag med dig..! Du som kanske säger:

-        ”Varför kvinnokamp? Onödigt! Pinsamt! Foliehatt! Lever vi inte i världens mest jämställda land kanske?”

NEJ. Tyvärr gör vi inte det.

Inte när fler än var tredje heterosexuell kvinna (35%) utsätts för våld i nära relation i Sverige (”Slagen Dam” 2001, bekräftad av WHO 2005).

Inte när 17 kvinnor dödades av sin man/ex-man 2020 (BRÅ). NIO kvinnor i år, 2022 har mördats av männen. Hittills (advokatlagh.se). Detta är FOLKMORD!

Inte när knappt 8% av alla kvinnor mellan 16 och 84 år utsattes för sexualbrott 2020 (NTU, BRÅ). Och endast 5% (nck.uu.se 2016) av våldtäkts-förövare fälls i domstol.

Inte när 800 kvinnor (plus barn) lever gömda i Sverige i dag. Cirka 13.000 har skyddad folkbokföring/sekretessmarkering (rsv.se).

En skrämmande mängd våldsamma män går alltså fria och ostraffade för sina hatbrott i dag. Hatbrott är brott mot tex kvinnor, homosexuella, svarta och andra rasifierade människor.

”Tystnadskultur” är ett bra ord för att beskriva ett samhälle där endast en fjärdedel av de våldsutsatta kvinnorna polisanmäler. 75% av alla våldsutsatta kvinnor anmäler alltså ALDRIG.

Elin Klinteberg, 18 år, mördades av Philip Gran, då 27 år, den 20 mars 2021 i Höör. Lång historia kort: när han fick nej till att bli hennes pojkvän slog han ihjäl henne med en hammare (efter att “blivit arg på henne” när de spelade sällskapsspel i hans husbil) . Sen grävde ner henne i sin trädgård. Philip Gran dömdes till 16 års fängelse för mord av Lunds Tingsrätt. Mordoffrets syster Elins syster Patricia, startade rörelsen Inte En Kvinna Till, #inteenkvinnatill 2021, kort efter mordet.

Philip Gran, född 1994, kvinnomördare. Han slog ihjäl den 18-åriga Elin med en hammare. Fotot är från hans facebooksida, via alltombrott.se.

Varför kvinnokamp?

”Inte min man” (”inte alla män”), tänker du kanske? Jag hävdar bestämt motsatsen. För FAKTISKT ALLA MÄN gör sig skyldiga, medvetet eller omedvetet, till dessa hatbrott. Dagligen.

Det potentiellt dödliga våldet är bara toppen av ett isberg. Slutstationen för kvinnovåldet i ett samhälle byggt av män för män. Vi måste förstå att allt könsbaserat våld börjar betydligt mer ”oskyldigt”.

Din man/du man tittar troligen på porr, vilket 70% av svenska män gör dagligen (Folkhälsoinstitutet 2019). Var tionde man köper våldtäkt av kvinnor utsatta i prostitution (nck.uu.se 2021). 13 av 100 män har skickat dickpics: bild av sin penis (Intel Security 2016), till en kvinna. En dick-pic i telefonen är lika illa som en blottare i parken. En oönskad penis är en oönskad penis. Mycket hotfullt. En dick-pic är alltså också sexuellt våld! Påtalar bland annat Organisationen Storasyster. Ett sexualbrott straffbart enligt lag.

Jag kan garantera dig att ”din man”/du man platsar i någon av dessa kategorier. Därför bidrar han också till objektifieringen och avhumaniserandet av kvinnor.

Inte för att han har en medveten, ondskefull plan. Utan för att han – liksom vi alla – är en produkt av samhället. Han är fisken som simmar i sjön utan att lägga märke till vattnet. ”Det har alltid varit så”.

Okej en skärmdump men tycker det funkar. Ser ni? Vad jag menar? En variant av könsbaserade vålds-pyramiden jag älskar att använda för att synliggöra och exemplifiera. Counsil of Europe.

Varför kvinnokamp?

Därför att ett problematiskt språk och sexistiska skämt, ”jag litar inte på någon som blöder i en vecka varje månad utan att dö”…leder till könsbaserade stereotyper, som tex: ”en kvinna kan inte köra bil”. Vilket leder vidare till glastak på jobbet… ”en kvinna kan inte vara chef”.

I dag är endast cirka 30% av landets ekonomiska, politiska och religiösa ledare är kvinnor (ref. på lisagradeen.com). Vilket i sig leder vidare till “den automatiska sanningarna:” ”En kvinna är bättre på att vara hemma med barn”. Därför tar kvinnor 70% av all föräldraledighet i snitt, inklusive vabb. Var tredje pappa är aldrig hemma med barn (2017 Inst. Socialförsäkring).

Och naturligtvis… vi får lägre lön och lägre pension. Kvinnolobbyn har räknat om löne- samt pensionsgapet i år och visar på att kvinnor bara har lön fram till klockan 16.13, när män har lön till klockan 17.00. Vi får bara pension fram till 9 september, när män har pension året ut.

Varför kvinnokamp?

Därför att #metoo-rörelsen riktade strålkastarljuset mot sexuella trakasserier. Men problemet kvarstår. För när män kommer till det här stadiet är det nästan för sent. Då är deras kvinnoförakt så stort att den psykiska misshandeln, våldtäkt och fysiskt våld bara finns runt hörnet. Våldtäkt på hemmafester. Tafsande på lår och bröst. Män som onanerar mot ens rygg i folksamlingar. Allt självupplevt. Utan att jag förstod att det var sexuellt våld då. Nu är det annat.

Varför kvinnokamp?

Därför att det samlade manskollektivet – både på strukturell och individnivå - i dag inte betraktar kvinnor som lika mycket värda. Det värsta är att vi alla hjälps åt att cementera, upprätthålla och föra vidare dessa fruktansvärda nedvärderingar. Generation efter generation.

Allt vi behöver göra för att bryta mönstret är att ifrågasätta. Gör tvärtom mot det du/vi brukar. Bryt tystnaden! Högt och tydligt:

VARFÖR?

”Varför?” :till chefen som återigen fördelar prestigefyllda projekt på jobbet till dina manliga kollegor. I stället för dig och dina kvinnliga arbetskamrater, med samma eller högre kompetens.

NEJ.

”Nej, du får inte åka och jaga när jag skall till sjukgymnasten med min onda rygg. Du passar småbarnen som utlovat. Jag avbokar INTE”. : Kvinnan till maken.

Och TYST! ”Tyst Göran! Med ditt äckliga snack om hur ”snygg” du tycker att nya ordförande i branschorganisationen är. Om hur du nu ’aldrig kommer missa ett möte’. Bara för hon är 28 år, blond och vacker” : Kvinna till gubbe i gemensamma kompisgänget.

Alla tre exempel på gubbars sexistiska vanebeteende ovan är tagna rakt ut, ocensurerat och direkt från verkligheten. I modern tid (2020-tal). Tyvärr är inte kvinnornas svar det. Men jag kan väl få drömma?

Varför säga ifrån?

Ja inte är det för att rekrytera HCM till den feministiska kampen. Vi varken kan eller vill få ”med oss” männen. De smarta går med ändå. De korkade mansgrisarna kommer aldrig ändra uppfattning. Så skit i dem!

Utan för att vår plikt som kvinnor är att ALLTID sätta gränser och säga ifrån – i stort och i smått! För att stå upp för oss själva och göra omgivningen uppmärksam på att vi sätter ner foten nu. För att MARKERA att om nämnda HCM fortsätter på inslagen linje blir det obekvämt och dålig stämning. Varje gång. För att våra söner och döttrar skall kunna växa upp i en bättre värld. För ett jämställt samhälle fritt från våld. DET BÖRJAR MED DIG!

Dessutom kan jag lova dig att av fem kvinnor och fem män i en grupp är minst fyra av fem på din sida. I båda kategorierna. De håller bara tyst om det.

Ingen gillar leva i ett patriarkat eller machokultur. Inte ens de priviligierade.

Ifrågasätt och säg ifrån!

Synliggör din självförtryckande sida:

…se upp om du själv säger kommentarer som:

”Min man brukar skoja om att jag (kvinna) är tjock. Vi har en kul jargong. Jag uppskattar när han berättar när jag gått upp i vikt. Det tycker jag är bra.”

 

”Min man blir trött på mig när jag inte förstår/köper bilförsäljarens plan för köpa ut min firmabil vid första besöket på bilfirman. För att jag vill höra förklaringen flera gånger, få tänka över saken och boka ny tid för att diskutera igen. Som om jag vore ointelligent? Vi är bara bra på olika saker.”

 

”Min man har så viktigt jobb som butikschef (jobbar jämt) att jag (barnlös) väljer att jobba deltid för att ta hand om hans dotter från ett tidigare äktenskap. Dottern bott hos oss på heltid sedan jag flyttade ihop med dem när hon var sju år. Och han måste alltid få ge sig ut och träna sin cykling så fort han kommer hem från jobbet: annars blir han grinig och jobbig mot oss andra här hemma. Att delta i motionslopp över hela landet, året runt är faktiskt hans största intresse. Det skulle jag aldrig ta ifrån honom.”.

 

”Min man kan faktiskt inte vara pappaledig alls -  vi skulle gärna vilja - men vi har inte råd att vara utan hans lön. Dessutom kan han inte vabba när tex lillan är magsjuk, han klarar inte av bajs och kräks. Jag fick tyvärr sluta på mitt jobb inom vården för dem krävde att jag tog kvällspass två gånger i veckan. För min man vet inte hur man sköter nattningen av barnen. Men nu (när jag är arbetslös) kan jag sköta bokföringen i makens och hans brors nystartade byggfirma på deltid. Och ta hand om barnen och huset (och mansbebisen) resten av tiden (trots min universitetsexamen). Det är jättebra!”
(parenteserna red anm)

Också helt sanna, ocensurerade kommentarer från kvinnor jag mött i modern tid. 2020-talet.

The Council of Europe har lanserat en video och aktivistsida samt hashtag #stopsexism. För att stoppa sexism genom medvetandegörande allmänheten och rekrytera dem i kampen. De finns på: https://www.coe.int/en/web/genderequality/-/-see-it-name-it-stop-i-1

Varför kvinnokamp? 

För att vi lever i ett mansdominerat samhälle som sen urminnes tider etablerat en nästan okrossbar struktur med könsmaktsordning till männens fördel. Där mäns roll är att få ägna sig – ostört – åt makt, politik, högavlönade arbeten och dyra hobbies. Samtidigt som de åtnjuter familjeliv och avlar avkomma på avkomma som sköts om och fostras av kvinnan.

Kvinnan blir Hemmets Projektledare och driftschef i Familjen AB. Medan vd:n/styrelseordföranden med all reell makt i familjeföretaget = mannen åker iväg och spelar golf. Åker motorcykel. Spelar på stryktipset och dricker öl med “grabbarna” en hel lördag. UTANFÖR hemmet se Carin Holmberg, “Det kallas kärlek”.

Kvinnan i det patriarkala samhället skall stanna i hemmet med barn och hushåll. Fortfarande. Hon får “skylla sig själv” om hon samtidigt jobbar heltid. Eller hur?

Kvinnan värderas och betygsätts efter sitt utseende. Det äckliga infantiliserande porr-idealet kräver att en acceptabel kvinna skall vara smal som en tioåring, sakna all normal kroppsbehåring - framför allt INGET KÖNSHÅR! Utom hår på huvudet förstås där icke ett grått, matt eller slitet hårstrå skall stå att finna. Då vill vi hellre se då hår som är ungdomligt tjockt, blankt och färgstarkt. Plus en barnsligt mjuk, pås- och rynkfri hy och mjölktands-vita tänder. Varför vill män att vi kvinnor skall SE UT SOM BARN?! Det är ju helt jävla orimligt?

Lider alla HCM av Lolita-komplexet? ( = vuxna mäns dragning till mycket unga eller prepubertala flickor) Vilket kallas “pedofili” i min bok. Märkligt att inte den samlade vuxenvärlden reste sig upp och protesterade när Vladimir Nabokov skrev boken “Lolita” 1955. I vilken en vuxen man blir besatt av en 12-årig flicka. OUTHÄRDLIGT! (en rysk vidrig HCM till!).

Våga vägra det infantiliserande porr-idealet och smalhetsnormer! Vi är VUXNA KVINNOR! Inte barn!

Hur kunde vi gå på det här?! Kvinnor världen över lägger cirka 511 miljarder dollar på skönhetsingrepp varje år, enligt de senaste siffrorna. Okej, några män är inberäknade också men en skrämmande liten ynka promille.

Kvinnas jobb är att vara ung och vacker! Är det tydliga budskapet i männens värld.

DETTA. Är. Kvinnoförtryck!

Så även den extrema psykiska ohälsa som följer på ovan information kring patriarkala skönhetsnormer och smalhetskrav på moderna vuxna kvinnor (och flickor). Exempel: Över 70 miljoner människor lider av ätstörningar av olika slag i världen i dag. Också här är kvinnor tydligt överrepresenterade. I Sverige räknar man exempelvis med att cirka 10% av de som drabbats av anorexia neurosa är pojkar och män. Så 90% drabbade är flickor och kvinnor. Rätt jävla övervägande majoritet måste jag säga. Dödligheten i denna sjukdom är även otroligt hög: 16% av de drabbade dör; visar en studie som följt patienterna över en period av 20 år. Det gör anorexia neurosa till den mest dödliga av alla psykiska sjukdomar.

Flickor och kvinnor. Hetsade till döds av de helt orealistiska skönhetskraven.

VI vet också att grejen att leva med män är SKIT. Heterosexuella kvinnor i relationer med män mår också psykiskt dåligt i större utsträckning. Får depressioner, sjukdomar och dör i förtid. Allt finns visat i statistik.

När vi blir sjuka och uppsöker läkare får vi inte ens rätt vård eller medicin. För forskning på sjukdomar, läkemedel och annat görs på unga, vita män mestadels. Manskroppen är väldigt mycket mindre komplex jämfört med kvinnokroppen; sett till vårt intrikata hormonsystem exempelvis. Även svarta män eller andra rasifierade män diskrimineras i samband med detta.

Och när det gäller hjärtinfarkt får kvinnor helt andra symptom än män. Men sjukvården ändrar sig inte. Vi får samma (felaktiga) behandling som män.

Orättvisorna och den kriminella marginaliseringen av kvinnor i sjukvården syns dock tydligare i de typiska ”kvinnosjukdomarna”. Där ingen vill forska, utveckla eller hjälpa till bot och lindring.

Endometrios – ett fasansfullt smärtsamt tillstånd som gör den mest pigga, sansade kvinna till en galen babblande krympling – får bara 15 miljoner dollar till forskning i USA. Samtidigt har Pentagon, amerikanska militärhögkvarteret, lagt över 294 miljoner dollar på läkemedel mot erektionsproblem till sina anställda, sen 2011. Skriver cbs.news.se 20 februari 2015. Amerikanska manliga soldater måste ha stånd? Eller?

Nio av tio kvinnor i Storbritannien lider av PMS = 90%!!! Knappt en femtedel av männen lider av erektil dysfunktion. Ändå får forskning på detta manliga ”lilla” problem fem gånger så mycket pengar som PMS-forskningen! Skriver independent.se 19 augusti 2016.

En av tre kvinnor lider svårt av livmoderrelaterade problem i Storbritannien. Men staten delar ut mindre än 2,5% av samlade forskningsanslagen till kvinnobesvären- och sjukdomarna, skriver theguardian.com 18 december 2019.

Vad är det som pågår?!

För att inte tala om hur det ser ut på förlossningen… Det är knappt man orkar prata om eländet... Men läs gärna på debatten, nej UPPRORET, kring förlossningsvården i Stockholm. Och Norrland. Fasansfullt.

“Att föda barn är ingen sjukdom, det är det mest naturliga i världen. Kvinnor har gjort det i tusentals år …bla bla…”…Vilken JÄVLA floskel! Ja, och så DOG väldigt många kvinnor i barnsäng vid förlossningen eller i komplikationer efteråt. Till och med uppdiktade emmigrant-hjältinnan Kristina i “Utvandrarna”. Se gärna detta blogginlägg.

Därpå följer annat idiotiskt svammel från det allmänna och MÄN som chefar över sjukvården: ”att ha mens är ingen sjukdom… att vara gravid är ingen sjukdom”… ”klimakteriet är ingen sjukdom” …

Nej. Att leva med en kvinnokropp ett helt liv är ingen sjukdom. Det är MYCKET VÄRRE än en sjukdom! Livmoderrelaterade pinor går inte att jämföra med vilken folksjukdom som helst. Smärta, lidande, död och pina. Ändå drar vi kvinnor det kortaste strået när det gäller vår hälsa. Om och om igen.

 Varför kvinnokamp?

Därför att alla rättigheter vi kvinnor har i dag har tillkommit oss först efter lång och blodig kamp från våra medsystrar genom tiderna:

-        Emily Davidsson, brittisk suffragette som dog 1908 i sin kamp för kvinnlig rösträtt

-        Elise Ottesen-Jensen, grundare av RFSU, som stred för rätten till fri abort i Sverige redan på 1930-talet. Lag om fri abort kom först 1975.

-        Olivia Björklund Dahlgren, juristen och tidigare ordförande i fatta.nu, som bidrog till att instifta samtyckeslagen 2018.

Viktiga årtal:

-        1864 förbjöds ”hustru-agan”

-        1921 fick svenska kvinnor rösträtt

-        1965 blev det olagligt med våldtäkt inom äktenskapet

-        1998 kom kvinnofridslagen.

-        2021 kom barnfridslagen.

-        2021 fick Sverige sin första kvinnliga statsminister, Magdalena Andersson.

Sverige sin första kvinnliga statsminister, Magdalena Andersson. Samma år vi firade 100 år av kvinnlig rösträtt, 2021. FANTASTISKT!

Varför kvinnokamp?

För att manssamhället är skyldiga oss våra mänskliga rättigheter.

För att vi måste vara solidariska med våra medsystrar på jorden.

För att vi är kvinnor som tar vårt ansvar för att ge kommande generationer ett bättre liv.

Stå på er!

Love Lisa

Veckans kampsång:

“Vi måste höja våra röster”

Liselott Nilsson från skivan “Sånger om kvinnor”.

VI MÅSTE HÖJA VÅRA RÖSTER (ÅH TJEJER)

Varför har tjejer
Så tunna röster
Varför har tjejer
Så svårt att höras

Och vad gör en tjej som vill prata
När alla ropar:
”Vad säger hon?”, ”Vad viskar hon om?”,
”Jag hör inte”, ”Snacka lite högre”

Ska en tjej sitta tyst va?
Och bara hoppas
Att någon kille
Ska säga det hon tänkt

Eller ska hon resa sig upp
Andas djups med magen
Och skrika
”Om ni bara håller käften och lyssnar
Så hör ni nog vad jag vill säga”


Åh, åh, åh, tjejer
Åh, åh, åh, tjejer
Vi måste höja våra röster för att höras

Ska en tjej sitta tyst va?
Och bara hoppas
Att någon kille
Ska säga det hon tänkt

Eller ska hon resa sig upp
Andas djups med magen
Och skrika
”Om ni bara håller käften och lyssnar
Så hör ni nog era jävla idioter vad vi vill säga”
Åh, åh, åh, tjejer
Åh, åh, åh, tjejer
Vi måste höja våra röster för att höras

Text: Eva Margareta Garpe / Suzanne Osten
Musik: Gunnar Edander

Tack till Heleneholms systerskapskör för texten.



Previous
Previous

Jag vs post-vålds-depressionen 1-0

Next
Next

Vi våldsoffer = livstidsdömda till PTSD, depression och kronisk smärta?