Gömda kvinnor = likvärdiga med offer för krigs- och gängvåld

“Vem räddar våra inhemska, svenska ”krigsflyktingar”?

Ukraina: (25 mars 2022) 977 civila dödsoffer . Hittills.

Varför är de döda? De har mördats av en man med dominerande våldskapital som orättfärdigt har tagit makten över dem och utplånat dem med olagligt våld.

Sverige: (åren 2000-2021) 354 civila dödsoffer. kvinnor. PLUS minst 13 kvinnor 2022. Hittills.

Varför är de döda? De har mördats av en man med dominerande våldskapital som orättfärdigt har tagit makten över dem och utlånat demmed olagligt våld.

Ukraina: 2,5 miljoner människor på flykt.

Sverige: 800 kvinnor (totalt cirka 2000 personer inklusive barnen?) är på flykt.

Ukraina. De miljontals som flyr just nu kanske aldrig kan återvända? Tvingas skaffa helt nya liv. Nytt språk. Nytt land.

Sverige: 13.000 gömda kvinnor och barn lever med sekretessmarkering/skyddad folkbokföring. Har tvingats skaffa helt nya liv. Nya identiteter. Ny bostadsort. Vissa: Ett nytt land.

Jag talar om mäns våld mot kvinnor och att vi alla tillsammans måste stoppa detta. I Ukraina. I Sverige. Nu!  

813 döda svenska kvinnor 2022?

Sverige: Hur? Jo, ”dödssiffran” hade kunnat vara 813 kvinnor 2022. Men 800 kvinnor har lyckats gömma sig. Fly våldet. Precis som krigsflyktingarna flyr Ukraina just nu.

Tack vara FRIVILLIGA INSATSER, merparten privata donationer till de fantastiska kvinnojourerna. Resultatet av att modiga, starka och empatiska kvinnor som inte väntar på att en patriarkal stat skall ta sitt ansvar och värna det manliga våldets oskyldiga offer.

Hade det varit upp till politiker och makthavare hade vi kanske haft en dödssiffra på mördade 813 kvinnor 2022 i stället? 

Varje svensk kvinna som mördas av sin man/ex-man. Är en kvinna vi – som samhälle och som individer - misslyckats med att skydda. Besöks-förbjuda. Hålla vid liv. Det är en kvinna som fallit offer i ett krig som förs av Våldsamma Män Som Hatar Kvinnor; män som tror fruar, flickvänner och barn är ägodelar. Ett krig vi har inom våra egna gränser. Ett krig som ingen verkar märka, bry sig om eller vill förhindra? 

Bilden är från en statlig rysk promotionfilm från 2010, skriver Time Magazine. Dock talande så den får avbilda krigsvåldet som skördar mängder av oskyldiga offer i Ukraina just nu. Och de döda kvinnorna. Och de gömda.

De gömda kvinnornas mänskliga rättigheter då?

Vi slår rekord i stöd, hjälpinsatser och pengagåvor till krigets offer i öst just nu. Ukraina har rört våra hjärtan.

Kan en hel värld rasa mot en livsfarlig psykopat som Vladimir Putin. Borde det svenska folket och dess styre kunna inse den absoluta nöden som de gömda kvinnorna och barnen står inför. Ge samma stöd, kärlek och empati till de gömda kvinnorna och barnen = krigsflyktingar i vårt eget land – som folket i Ukraina.

Vart finns de gömda kvinnornas rätt till ett värdigt liv i frihet? De mänskliga rättigheter vi andra tar för givet!

När skall de gömda kvinnornas barn få gå i skolan utan rädsla?

När skall den lilla flyktingfamiljen kunna delta i släktens julfirande?

När skall mamman som tvingats fly kunna gå till sängs på natten i sitt eget hem (inte ett skyddat boende eller en kvinnojour) fri från rädsla att bli mördad i sömnen?

När skall landets kvinnor och barn bli tillräckligt viktiga, tillräckligt mycket värda för ett löpande skattefinansierat stöd? När skall staten se till att våldsutsatta offer får stanna i sina hem, leva sina liv i fred och frihet? När skall myndigheterna vidta nödvändiga åtgärder och betala för att frihetsberöva, gränsa och omlokalisera alla förövare?

Nollvision!

När det kommer till mäns våld mot kvinnor och barn är det en tydlig, kompromisslös NOLLVISION som gäller. Och staten, samhället och alla medborgare måste börja ta sitt ansvar. Nu!

“Vad kan jag göra?” Rösta rätt. Stöd Kvinnojouren. Tillämpa civilkurage, lägg dig i och våga fråga! Gräv där du står.

Vill citera FN (Human Rights #30):

Ingen kan ta ifrån dig dina mänskliga rättigheter.

Lisa Gradeen, feminist, bloggare, människorättsaktivist. Referenser: FN, BRÅ, Unizon, @gomdakvinnor.”

  …så skrev jag förra veckan. Tänkt som en insändare. När jag fortfarande hade tid och kraft att bli arg. Senaste veckan har det dock gått ganska dåligt för mig privat. Jag vacklar. Men står fortfarande på två ben.

Mindfulnessresan har lärt mig mycket. I synnerhet i dag när utmaningarna staplas på varandra, både för hela mänskligheten och för mig som individ är jag oerhört glad och tacksam över de nya verktyg jag fått som hjälper mig kliva upp på morgonen varje dag. Det känns nästan som att jag fick dem… “i sista sekunden”…!

På privata fronten kan jag inte meddela exakt vad som hänt mig, tyvärr!!! Tvärt emot mitt vanliga modus operandi, men det handlar om legala förehavanden och ett ekonomiskt bedrägeri mot mig som uppdagats helt nyligen. Enda jag kan säga just nu är att jag har bra hjälp av nära och kära, advokat och andra myndighetspersoner och är fast besluten att landa på fötterna. Även i denna kris. Dock: dra lärdom gott folk. Inga goda gärningar går ostraffade.
Kvinnokamp = kvinnokraft!

Eftersom det verkar bli en lång och segdragen historia är det lika bra jag fokuserar min energi på något positivt så länge. Som min aktivism och brinnande passion för att tala för kvinnor och barn. Tro mig, feminismen, människorättsaktivismen och alla fina kvinnor i vår community i landet och världen ger mig kraft att orka ännu en dag till. Och en till. Och en till.

När kriget rasar i öst och flyktingarna strömmar till den relativa tryggheten i väst så går mina tankar till våra inhemska, svenska flyktingar som få känner till: de gömda kvinnorna. För dem är inte livet på flykt något nytt. De vet precis hur det är. Att tränga ihop en familj på mamma, kanske en, två, tre barn eller fler i ett rum på ett skyddat boende/kvinnojour… “flyktingförläggning”. Med de få ägodelar de lyckats få med sig. Ingen kontakt med omvärlden. Mat, kläder och andra förnödenheter via allmosor. Total osäkerhet inför framtiden. Med ett ständigt dödshot hängande över huvudet.

Därav min rasande insändare, som jag försökte hålla kylig, faktaorienterad och stram. I all sin förfärlighet. Ingen tidning nappat ännu. En rättare sagt. Okej, jag tappade fart på grund av bedrägeri-avbrottet, kanske fortsätter jag snart igen? Men jag vill ändå ge luft åt de tankar som ockuperar min hjärna just nu. Vilket är syftet med bloggen. Samt genom att dela min historia kanske någon annan känner igen sig? Får sig en tankeställare? Kan plocka upp någon av alla de bollar jag kastar ut i etern? Bolla tillbaka med intressnta tankar, tips och förslag.

Jag tror på att jämföra. Jämförelser är sunt. För att ge rätt perspektiv. Kan vara enkelt: “om män ‘får’ gå runt med bar överkropp offentligt, varför får inte kvinnor det?” Kan vara svårt: “en krigsflykting från Ukraina är värd sympati, stöd och resurser. Är inte en gömd kvinna från Sverige det också då?”.

Och viktiga: “om en människa faller offer för organiserad brottslighet och detta föranleda en opinionsstorm som får regeringen att vakna till och brista ut i 34 åtgärds-punkterd-program. Är inte offer för mäns våld mot kvinnor också värda detsamma? “

Jag har därför läst om boken “I händelse av min död”. I går faktiskt, i skrivande stund. Jag vill verkligen rekommendera alla att läsa den. Den är inte alls så tung och deppig; som man skulle kunna tro. Temat är inte “jätteovanliga, extrema undantagsfall” - där våldsamma män faktiskt dödar kvinnor. Boken är full av viktiga, högst verkliga levndadsöden med helt vanliga kvinnor och barn som får sina liv förstörda och utsläckta av kriminellt vårdslösa våldsverkare till makar och pojkvänner.. Som också helt “vanliga” män och fäder. I helt vanliga hus. Med helt vanliga jobb.

Män som dock “fått hållas” under väldigt lång tid. Samtidigt som kvinnorna har skrikit, tiggt samt bönat och bett om hjälp… utan att samhället lyssnat på dem. Tagit dem på allvar. Förstått magnituden av den omedelbara livsfara dessa kvinnor och deras barn levt med. Boken handlar om något som nästan betraktas som vanligt och slentrianmässigt av myndigheter, polis och rättsapparat. Är det därför en kvinna var tredje vecka mördas av en man i nära relation? Utan att det uppstår totalt uppror i hela samhället? För att det bara rapporteras i media med en liten notis om “familjetragedi” eller “lägenhetsbråk”? Där kvinnan nästan alltid utmålas som medansvarig. Var är revolutionen? Folkets ursinne? Opinionsstormen?

Det tycks som svenska patriarkatet lyckats kasta osynlighetsmanteln över de döda kvinnorna och lagt allt krut på… exempelvis: gängvåldet.

13 döda i varje läger

Aftonbladet rapporterar att det förekommit 13 dödskjutningar i samband med gängvåldet i Sverige hittills under 2022. Svårt att få klarhet i exakt hur många (oftast manliga) dödsoffer som den organiserade brottsligheten kräver varje år? Men om vi köper siffran 13 så är det exakt lika många som antalet kvinnor som mördats av en man i nära relation hittills i år. 13 kvinnor! Men nu händer det grejer. Riksdagen exploderar av motioner gällande hårdare tag för att stoppa gängvåldet. Det hålls presskonferenser. Regeringen har lagt fram en proposition med ett 34-punkts-program mot gängkriminaliteten. https://www.regeringen.se/regeringens-politik/ett-tryggare-sverige/34-punktsprogrammet-regeringens-atgarder-mot-gangkriminaliteten/

En 12-årig flicka hamnade i korselden vid en gängrelaterad skjutning i Botkyrka år 2020. En fruktansvärd tragedi. Foto. reuters

Både och!

Magdalena Andersson, vår nya fantastiska statsminister, har satt tre prioriteringar för regeringens arbete framgent: på första plats: “Sverige ska vända på varje sten för att bryta segregation och brottslighet.” Låt oss hoppas att regeringens satsning även innefattar mäns dödliga våld mot kvinnor i nära relation. Märk väl: ALLT våld från män mot kvinnor är potentiellt dödligt. Hela konsekvenstrappan. Förklaringsmodeller för könsbaserat våld, våld mot kvinnor för att vi är kvinnor. HATBROTTEN som ingen bryr sig om: isberget. Pyramiden. Vi tittat på många gånger.

Så låt oss titta på könsdiskrimineringen av kvinnor i dagens Sverige. Vi saknar nästan helt rättssäkerhet. Samhällets skyddsnät verkar inte alls vara till för oss. Trots att vi tar hand om största delen av reproduktionen i staten. Bär, föder, fostrar och vårdar barn. Saknar detta arbete värde? Är det inte skäl nog att värna oss? Se till att hålla oss vid liv? Till och med på stenåldern kan jag slå vad om att gruppen skyddade gravida kvinnor och barn.

Varför har det tungt kriminella våldet högre prioritet? Är det farligare för varje enskilda invånare? Samhällsstörtande? “Systemhotande”? … som någon politiker skrev i en motion. Ja, kanske? Jag är inte rätt att döma rätt eller fel i den här frågan. Och självklart tar jag hotet från den organiserade brottsligheten på allvar. Självklart skall vi bekämpa den till varje pris. Självklart! Jag tror bara inte på “antingen eller”. Hellre då “både och”!

Domestic terrorism

Det finns också ett samband mellan organiserad brottslighet och kvinnovåld (utomlands kallat: ”domestic terrorism”). Bland andra Nazir Afzal, fd Chief Crown Prosecutor för NW England, fd Director in London, fd Chief Executive of the country’s Police & Crime Commissioners, som jobbar och har jobbat hårt för kvinnor och barns rätt till frid i hemmet. Han berättar i podden ”Engendered” hur man i engelska studier sett att män som utför terrorism-, extremism och gängbrott ofta kommer från en miljö där våld mot kvinnor är vardag. En hårt maskuliniserad milö “machokultur”. En sån man bär med sig en stark våldskultur och sexism samt ett allmänt förakt för alla som inte är exakt som han. Kvinnohat tyder ofta på människohat. Hat mot minoriteter eller andra som inte hör till “min flock”. Vi och dom. Isärhållandets logik.

Det tydligaste som slår mig när jag läser på och researchar gängvåld är att jag känner igen många av de problem när det gäller att lagföra förövare (exempelvis bevisföring, skrämmer vittnen och brottsprevention). Det finns många likheter med brott som begås av män mot kvinnor i en nära relation. Organiserad brottslighet - och Rysslands krig mot Ukraina för all del - och mäns våld mot kvinnor skulle kunna dra fördel av samma strategier när de skall bekämpas. TAS PÅ SAMMA NIVÅ AV ALLVAR! Eller? Låt oss undersöka saken.

Våra gamla fina förklaringsmodeller av det könsbaserade våldet: våld mot kvinnor för att vi är kvinnor. Det vill säga hatbrott. Allt räknas. Insatserna måste göras på samtliga plan - i synnerhet första “mer oskyldiga” nivån.

Vad är organiserad brottslighet?

Ja, enligt BRÅ är det vanligen narkotikabrott, häleri och smuggling. Men också trafficking, koppleri (prostitution och bordellverksamhet) och människohandel. Det senare avser som bekant handel med kidnappade unga kvinnor och flickor som tvingas till gratis sexslaveri som genererar oavkortade pengar till gängen. Kvinnor är i allra högsta grad offer för den organiserade brottsligheten. På alla plan. Som brukare och ofta säljare av narkotika, utnyttjade i sexhandel, svartarbete och systematiskt bidragsfusk. Möjligen också i rekryteringen av gängets fotsoldater (?). Även om det tycks vara företrädes vis pojkar och unga män som prioriteras för dessa uppdrag av gängledningen. Det skall vi absolut öppna våra ögon för. Ta itu med. En självklarhet.

194 misstänkta svenska mord 2020
Huruvida det går att hitta antalet män som mördar och hur många de har mördat i gängvåldets namn har jag svårt att hitta uppgifter på. Dock skriver många av de största tidningarna idag “aldrig förr har vi haft så många gängkriminella i svenska fängelser”. Ändå ökar våldet?

Vi vet samtidigt att fängelserna inte precis bågnar av män som mördat sina flickvänner och fruar. Abbe ”Blattelito” Alsaadi friades för mord (injektion med dödlig dos Tramadol) och kvinnofridskränkning av flickvännen (2019) i hovrätten; trots att misshandel sedan tidigare fanns dokumenterad. Jennie Tholanders mördare Denis Karamanoski sköt henne mitt i pannan (2019) men kunde ej dömas till “mord” i svensk domstol. ”Vållande till annans död” löd slutligen i hovrätten patetiska dom. Fler mer anonyma fall står att läsa i svensk media, exempelvis mannen som styckade kvinnan i Solna frias från mord. Döms endast för styckningen. Mannen i Örebro som misstänkts ha mördat sin sambo frias. 2022. Det tar aldrig slut…

För att försöka reda i förhållandet mellan antalet döda till följd av gängvåld och antalet döda till följd av våld i nära relation har jag lusläst statistiken på BRÅ.se. Den visar att 194 personer dödades år 2020. 25 kvinnor och 99 män. Av dessa var 48 skjutna: 44 män resten kvinnor. Två flickor och tio pojkar var under 18 år. 13 kvinnor dokumenterat mördade av män i en nära relation, samma siffra för de manliga offren var fyra.

Statistiken försvåras av att samtliga misstänkta dödsfall samlas under samma paraply. Inklusive barnadråp, dråp och misshandel med dödlig utgång. Även sånt som visar sig vara självmord, olycksfall och naturlig död i efterhand. Det förekommer även dubletter i statistiken till följd av att det ibland förekommer flera polisanmälningar på samma fall. BRÅ följer upp varje enskilt fall för korrekt rapportering i framtiden, skriver de i en kommentar till statistiken. Jag känner att vi får nog vänta på den. Snarare än att spekulera vilket dödsfall som hör till vilket typ av brott.

Detta är ett svårnavigerat fält. Vi får se till den stora bilden.

Frågeställningen i dag är: ger lagen ett bättre stöd för att fälla brottslingar i gängkriminalitet än brottslingar som gör sig skyldiga till våld i en nära relation?

Uppklarningsprocenten ser ut så här, enligt BRÅ:

Organiserad brottslighet:

-        Häleri: 24%

-        Smuggling: 69%

-        Koppleri: 14%

Mord (både män och kvinnor)

-        14%

Mord och andra brott där flickor och kvinnor är offer (koppleri) visar en sorglig statistik: 14% i båda fallen.

Vill vi rädda liv?

I boken ”I händelse av min död” efterlyser författarna Kerstin Weigl och Kristina Edblom nya samhällsinsatser, lagar och reformer för att bättre skydda kvinnor och barn. För att RÄDDA LIV!

Jag funderar på samhällets prioriteringar. Organiserad brottslighet ställt mot mäns dödliga våld mot kvinnor? 13 döda i varje läger. Vad är viktigast? Finns det ingen som utreder möjlighet till samordningsvinster?

Skulle det gynna offren för våld i nära relationer att direktöversätta regeringens åtgärdsprogram för den organiserade brottsligheten? Att omfatta även dem?

Låt oss undersöka saken:

Regeringens 34-punkts-program mot gängkriminaliteten ställt mot nyttan även för mäns våld mot kvinnor:

1.   Polisen får möjlighet att läsa krypterad kommunikation.

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! Att polisen kan dechiffrera eventuellt kodade meddelanden från förövare till dennes kumpaner (familj, vänner, medbrottslingar) gynnar naturligtvis offer för våld i hemmet.

2.   Enklare att använda hemliga tvångsmedel i fråga om grov och organiserad brottslighet = AVLYSSNING. Avlyssning får i dag ske preventivt om det gäller terrorism- eller spioneri-brott.

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! Självklart! Sitter polisen och lyssnar på allt som utspelar sig i hemmet kan de dels agera snabbare och ingripa/förhindra brott när de hör att mannen attackerar kvinnan. Dels leder det till att samla viktiga bevis som är offret till nytta i en rättegång.

3.   Ge polisen bättre möjligheter till husrannsakan kopplat till skjutningar och gängmiljöer för att söka efter vapen eller andra dödligt farliga föremål.

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! Fantastiskt om polisen kan leta igenom hemmet, förövarens bil, hans arbetsplats efter ”vapen och andra farliga föremål”… även om Weigl och Edblom beskriver det hemska faktum att mordvapnet i de fall av kvinnomord de granskat ofta återfinns i ett helt vanligt hushåll. Kvinnorna har mördats med stekpanna, hundkoppel, telefonsladd, hantel och kofot är bara några exempel. Dessutom har kvinnorna bränts ihjäl, dränkts och stampats ihjäl. Hur undanröjer man sådana fasansfulla avrättningsmetoder?

b.   Steg ett är i alla fall att avlägsna alla dödliga vapen: jaktgevär, pistoler, pilbågar med mera. Att beröva anmälda och dömda män som begått våldsbrott mot kvinnor och barn borde vara obligatorisk. Ny lag redan i dag!

c.    Polisen kan även finna andra viktiga bevis för förövarens eventuella planer på att begå brott (rep, plastsäck, silvertejp, huva för ansiktet, bensindunkar, flygbiljetter, banktransaktioner för en flykt?) Eller bevis för hans våldsamma karaktär: sönderslagna möbler, knytnävshål i gipsvägg, krossat glas, blodfläckar, hotfulla budskap skrivna på väggarna med mera…

4.   Obligatorisk häktning för fler brott
”För att få bort grova brottslingar från gatan som utreds för fler brott, i gängmiljö, behöver få skärpta straff för att spegla brottets allvar och ge möjlighet till obligatorisk häktning”. 

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! Våldsamma män som dömts/anmälts för brott mot kvinna och barn tidigare skall häktas så fort han ertappas med ett nytt brott. Givetvis!

5.   Utvidga och permanenta arbetet med snabbare lagföring

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! Samma igen. En man som begår våldsbrott/hot/stalking mot en kvinna i nära relation eller ett ex skall givetvis lagföras så fort som möjligt. Samhället är skyldiga att värna brottsoffren och förhindra att förövaren begår nya brott mot dem. Inte den enskilda kvinnan. Offret.

6.   Ordningsvakter kan avlasta polisen

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! En ordningsvakt eller två får absolut komma hem till den hotade och våldsutsatta kvinnan och vakta hennes ytterdörr. Skulle räddat livet på väldigt många kvinnor som redan mördats. Mitt tillägg; Offret/skyddsobjektet skall också ha tillstånd att be ordningsvakten komma in i huset om hon känner att hotet kräver det.

7.   Automatisk kamerabevakning av fordon i gränsområden

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! De män är många som letar och stryker runt i den våldsutsatta kvinnans kvarter, både före och efter kontaktförbud utfärdats. Att polisen kan se och ta förövaren på bar gärning via egna övervakningskameror, nära kvinnans hem, är ju strålande. Så slipper kvinnan blandas in i saken. Att samla bevis mot förövaren, häkta och lagföra honom för att hindra honom begå mord eller andra allvarliga våldsbrott mot kvinna och barn är, som sagt, samhällets uppgift. Inte offrets.

8.   Förstärk det myndighetsgemensamma arbetet mot grov och organiserad brottslighet. ”Styrningen av det myndighetsgemensamma arbetet ska vidareutvecklas och tydliggöras genom att uppdrag förs in i berörda myndigheters instruktioner.”

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! Det är nästan tragiskt att inte ett myndighetsövergripande arbete redan är på plats i Sverige i dag. SAMTLIGA av de kvinnor Wiegl och Edblom skriver om i boken har en lång, mångårig historik av att kontakta sociala myndigheter, vården och polisen. Men på grund av att enheterna inte kommunicerar med varandra går viktig information förlorad och ett potentiellt dödshotande riskscenario ”upptäcks” aldrig. Det ”faller mellan stolarna” helt enkelt. Med ett hisnande fasansfullt resultat: DÖDA KVINNOR. Moderlösa barn. Barnahusen är i gång. Vart finns de statliga ”kvinnohusen”? Där kvinnan anmäler sitt hjälpbehov till EN person. Som sedan koordinerar hela arbetet runt fallet – polisanmälan, polisinsats, vårdkontakt, riskbedömning, barntillsyn/skola, resurser, advokat/målsägarbiträde, med mera – och kvinnan skyddas och tas om hand på bästa sätt. Som en statlig kvinnojour ungefär.

9.   Ökade möjligheter att förverka brottslingars tillgångar; ”go for the money!”

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! Vore ett utmärkt påtryckningssätt för att få förövaren erkänna brott och bli fälld. Frys hans tillgångar. Entlediga honom från arbetet. Avsäg honom rätten till den eventuella gemensamma bostaden. Eller andra gemensamma tillgångar.

10.               Förbättrade åtgärder när barn misstänks för brott

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Kanske? Bör omformuleras att ”förbättra åtgärder när barn är UTSATTA för brott?” Barnfridslagen borde tillämpas till 100%. Hela tiden. Där barn blir vittne till våld. I Weigl och Edbloms bok redogörs för gripande samtal med barn som förlorat sin mor. 2000-2019 berördes 264 barn under 18 år. För det mesta var det pappa som mördade mamma. 92 barn var hemma när mordet begicks. 51 barn bevittnade mordet, såg det hända. Minst sju barn hittade sin döda mamma efteråt. För det mesta samtalar barnen om det våld som ledde fram till själva dödandet av modern som ”normalt”, menar författarna. Barn som växer upp i en våldsam hemmiljö får lätt uppfattningen om att pappans våld mot mamma (eller om det är ”mammas nya pojkvän”?) är något vanligt. “Har inte alla det så hemma?” Kan relatera till detta även gällande mina egna barn. Som kunde reagera med förvåning när de var hemma hos kompisar och deras pappor var lugna och hjälpsamma. aldrig använde våld på något sätt. Vi måste alla medborgare i detta samhälle; stoppa att fler barn växer upp i tron att en pappa som slår en mamma är ”normalt”!

Påföljder

Så här tänker regeringen om de straff som skall utdömas till förövare av organiserad brottslighet. Vi fortsätter checka av om dessa åtgärder även är tillämpbara på mäns våld mot kvinnor.

11.               Avskaffa straffreduktionen för unga vuxna vid grov brottslighet

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA. Tishko Ahmed var 22 år gammal när han mördade 17-åriga Wilma Andersson. Straffreduktion är vanligt förekommande för förövare mellan 15-21 år. Men framför allt våldtäkt och sexuellt våld begås av unga förövare (14-20 år är en stor grupp…). Bort med detta. ALL STRAFFRABATT skulle avskaffas. Dessutom: alla förövare skall vara lika inför lagen, oavsett ålder. I synnerhet när det gäller så allvarliga brott som mord, kvinnofridskränkning och våldtäkt.

12.               Utred vistelseförbud inom ramen för påföljdssystemet
”Syftet var att se till att kontrollåtgärder vid skyddstillsyn blir lika dem för villkorligt frigivna samt överväga kompletterande regler som innebär ökade möjligheter att bestämma var dömda inte ska få vistas. I praktiken innebär detta möjlighet till frivård där fotboja kan användas i ökad utsträckning.”

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA. Tolkar denna punkt som att regeringen lättare vill kunna begränsa och kontrollera frisläppta brottslingar; dömda till skyddstillsyn samt villkorligt frigivna. Tillägg: Inkludera förövare ute på permission också, många kvinnor har berövats livet av denna grupp våldsamma män. Det finns en anledning till att dessa män sitter i fängelse. ”Bestämma var de dömda ska och inte ska få vistas genom kontroll med fotboja” = inom tio mils avstånd från den våldsutsatta kvinnan? Utmärkt!

13.               Ytterligare medel till LVU-placeringar

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? NEJ. Men kanske hennes barn efter att mord redan skett? Att omedelbart frånta fäder som mördat sina barns mamma all rätt till vårdnad och föräldraskap borde också vara obligatoriskt i Sverige i dag. Skall inte ens komma på fråga!!! ”Ensam vårdnad tillfaller den far som slagit ihjäl barnets mor”. Aldrig. Weigl och Edblom skriver i sin bok att anhöriga får olika svar beroende på vilken socialtjänst de vänder sig till. ”Svårt/omöjligt neka fadern rätt till vårdnad och umgänge” har flera fått höra när frågan om “föräldralösa” barnens framtid skall diskuteras. Det verkar inte finnas enhetliga direktiv, utbildning eller en gemensam riktlinje för detta arbete nationellt. Rätt är dock: socialtjänsten skall omedelbart ansöka om att vårdnaden tas ifrån mördaren i domstol. Enligt Weigl och Edblom godtar rätten detta i 100% av fallen. Så varför görs inte detta alltid?

14.               Fler SIS-platser med förbättrad kvalitet och säkerhet 

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? NEJ. Men kanske hennes barn efter att hon är död? Ett sis-hem är en plats för mindreåriga som lider av psykisk ohälsa, missbruk eller har dömts för brott. ”Förbättrad kvalitet och säkerhet” kanske kan de hjälpa de moderlösa barnen att komma över sitt trauma? Eller inte. Jag har aldrig varit på ett SIS-hem, så jag är inte rätt person att uttala mig. Lyssnar gärna till er som vet.

15.               Skärp straffen för den som rekryterar unga till kriminalitet

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Ja, indirekt. I långa loppet kommer färre medlemmar i de kriminella gängen leda till färre offer för sexhandel och trafficking och andra brott som gängen begår. Inte minst våld mot kvinnan i hemmet.

Foto/modell för att minska ungdomsbrottsligheten. https://www.creejustice.ca/index.php/ca/community-justice/safe-and-healthy-communities

16.               Skärp straffen för brott kopplade till kriminella uppgörelser

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Ja, indirekt. Färre allvarliga våldsbrott i samhället skapar färre våldsamma förövare. Många av förövarna som studeras av Weigl och Edblom i boken har ofta en stökig uppväxt, kantad av brottslighet, psykisk ohälsa och våld. Det kan förekomma missbruk, psykisk sjukdom eller kriminalitet hos föräldrarna. En förövare “hittades en i en soptunna” när han var barn. Svårighet med försörjning och ekonomi är vanligt. I en studie (socialstyrelsen ”unga och brott” 2013) visar att 9% av brottslingar växt upp med socialbidrag längre än tre år i barndomen. BUP, ungdomsvårdsskola och poliskontakter i tidiga barnåren är vanligt. “Stoppa förövare-fabriken”.

17.               Skärpta straff för vapen- och sprängmedelsbrott

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Ja, indirekt. På samma sätt som jag resonerar kring ovan. Och jätteviktigt att försvåra för våldsamma män att få ha vapen. Ett samhälle fritt från våld gynnar ALLA! Kvinnor, barn… och män.

18.               Skärp straffen för den som överlåter narkotika till andra.

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Ja. Vuxna män som tvingar ungdomar och mindreåriga till knarklangning är lika vanligt som fruktansvärt. Exempel inom mäns-våld-mot-kvinnor-genren: en 18-årig flicka berättar i Psykopatpodden att hon utsattes för sexuell, ekonomiskt, psykiskt och fysiskt våld av en över dubbelt så gammal ”sugardaddy” hon träffat på en nätsida. Han var läkare och drogade henne flera tillfällen samt ville till slut byta ut det ekonomiska arvode han betalade henne för hennes ”tjänster” med illegalt förskrivna recept på läkemedel. Som han tyckte att hon skulle sälja på gatan i stället. Han gick i stort sett fri i den efterföljande domstolsprocessen. Så hurra och applåder till ett initiativ som tvingar förövarna att sona sina brott ordentligt. Gynnar både offer för mäns våld mot kvinnor och för gängvåldet.

19.               Inför påföljden ungdomsövervakning 
”I propositionen ”Förstärkta återfallsförebyggande åtgärder vid villkorlig frigivning” föreslog regeringen ökade möjligheter till kontroll med fotboja. Detta för att personen inte ska befinna sig i miljöer och på platser där risken för återfall är stor eller i närheten av där ett brottsoffer bor. En ny påföljd, ungdomsövervakning, avsedd för fall där varken ungdomsvård eller ungdomstjänst är tillräckligt ingripande med hänsyn till brottslighetens karaktär och den unges tidigare brottslighet, ska införas. Ungdomsövervakning omfattar så kallad hemarrest samt vid behov förbud att under vissa tider vistas på vissa platser. Kontroll sker med fotboja.(ja från riksdagen och igång nu red.anm)”

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! Klockrent och till 100% vinst för offren för mäns våld mot kvinnor. Kunde inte sagt det bättre själv. ”Ökad kontroll med fotboja som skall se till att förövaren – efter frisläppning från fängelse - INTE skall befinna sig i närheten där ett brottsoffer bor”. Husarrest. Fotboja. Utmärkt! Om lagen börjat gälla, varför tillämpas den inte för att hjälpa hotade kvinnor och barn? Ungdom som vuxen förövare. Lika för alla!

20.               Straffansvar för falska uppgifter i polisförhör utreds
”Högsta domstolen har nyligen slagit fast att det inte ska betraktas som skyddande av brottsling att i polisförhör ge falskt alibi åt en person, om det inte hjälper den personen att komma undan. Det är viktigt att lögner i polisförhör kan motverkas.”

a.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! Så kan det vara slut med att förövarens nätverk backar upp honom. När det gäller grova brott som misshandel, mord eller våldtäkt.

Bryt tystnadskulturen!

Regeringen tycker också att vi skall bryta tystnadskulturen! Gällande gängkriminalitet OCH mäns våld mot kvinnor? Eller?

22. Utred system med kronvittnen
”Brott som begås i kriminella kretsar har blivit allt grövre och är särskilt svåra att utreda. Ett system med kronvittnen kan öka incitamentet för misstänkta att medverka i brottsutredningar och har därför utretts.”

b.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Ja, indirekt. Ett kronvittne är ett vittne som kanske själv har begått mindre brott men som kan få sitt straff reducerat i utbyte mot att hen hjälper polisen och vittnar mot en tredje part. Det kan hjälpa kvinnan om det handlar om till exempel mannens vän, bror eller far som varit medhjälpare vid mordet. Som vid hedersrelaterat våld (?).

23. Höj minimistraffen för övergrepp i rättssak kraftigt
”Samhället måste skärpa synen på brott som syftar till att störa rättsväsendets arbete och människors vilja att delta i rättsprocessen. Att vittnen och parter utsätts för våld eller hot är oacceptabelt. En utredning har haft i uppdrag att se över hur straffen för övergrepp i rättssak kan höjas”.

c.    Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! Här hjälper denna lag kvinnan själv att våga stå för sin historia och sin polisanmälan. Ofta tar hon tillbaka sin anmälan efter påtryckningar, övertalningar eller hot från förövaren och/eller hans nätverk. Det behöver också kompletteras med lagen om att våld och kvinnofridsbrott faller under allmänt åtal och att staten skall fortsätta driva fallet även om kvinnan ”hoppar av”. Vilket torde vara samma i problematiken kring gängvåldet?

24. Utred höjning av straff för mened samt skyddande av brottsling
”Samhället måste tydligare markera att den som vittnar i domstol är skyldig att tala sanning och att det är oacceptabelt att skydda brottslingar genom att till exempel förstöra bevisning. En utredning har därför sett över om straffen för mened och skyddande av brottsling kan höjas.”

d.    Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! Förövaren själv ljuger som en häst galopperar. Han är ju alltid oskyldig och “snäll”. Så allt som minskar han och hans nätverks möjligheter att saboterar åtalet är gott.

25. Se över skyddet av och stödet till vittnen och deras anhöriga, och utred anonyma vittnen 
” Vad gäller anonyma vittnen har en utredning haft i uppdrag hur våra grannländers system med anonyma vittnen är uppbyggda och fungerar, i vilken utsträckning anonyma vittnen används och vilket värde de har, samt hur dessa system hanterar eventuella kopplingar mellan tilltalad och vittne.”

e.   Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JA! Hurra! Äntligen! Ett statsfinansierat, rättssäkert skydd till de gömda och hotade kvinnorna och dess anhöriga. Inte en dag för tidigt. Vittnesbeskydd efter modell grannland där vittnet = offret = kvinnans VÄRDE som vittne (och människa) skall värnas och att myndigheten ser över hotbilden mellan tilltalad och offer/vittne ordentligt. Som en domstolsförordnad kvinnojour med statliga resurser och adekvat säkerhetsbackup.

26. Förstärk vittnesskyddsprogrammet
”Att vittnen till brott inte vågar vittna i domstol är ett påtagligt problem vad gäller gängkriminalitet (och dödshotade våldsutsatta gömda kvinnor red.anm). Polisen bör prioritera vittnesskyddsprogrammet.”

f.      Hjälper den våldsutsatta kvinnan? JAAAAA!!! ”Polisen bör prioritera vittnesskyddsprogrammet!”. Kanske installera säkerhets- och övervakningssystem i kvinnans hem? Hon bor självklart kvar. Ordningsvakter? Direktlarm? Polispatruller som snabbutrycker i händelse av hot? OM man måste flytta på henne hjälper STATEN henne med ett färdigt vittnesskyddsprogram. I stället för att hon ansvarar för hela den enorma ansträningen och riskerna själv. Tänker bland annat på “Maria” i Liza Marklund “Gömda”.

T-shirt från tapedout.net.

Brotts-prevention

En intressant punkt för mig är hur regeringen tänker sig att de skall förebyggande av brott. Gängkriminalitet och mäns våld mot kvinnor sak samma tänker jag.

27. Trygghetsberedning
”En parlamentarisk beredning har tillsatts för att ta fram en samlad målbild för det brottsbekämpande och trygghetsskapande arbetet samt lämna förslag på långsiktiga åtgärder för ökad trygghet och minskad brottslighet.”

                a. Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Ja, på lång sikt. Att förändra patriarkala strukturer, machokultur och jobba för att utjämna socioekonomiska skillnader i landet och öka kvinnans ställning – juridiskt, ekonomiskt, maktmässigt - verkar sammantaget till att skapa ett jämställt klimat och större trygghet för alla.

28. Satsa långsiktigt på skolor och socialtjänst i socialt utsatta områden
”Arbetet mot segregation inom ramen för Delegationen mot segregation (DELMOS) kommer att förstärkas avsevärt under mandatperioden.”

                b. Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Ja, på lång sikt. Segregation är toxiskt i alla samhällsprocesser så alla satsningar på integration i socioekonomiskt utsatta områden leder till ett jämställt och jämlikt samhälle fritt från våld i längden. Mäns våld mot kvinnor sker i alla kulturer, samhällsklasser och religioner. Dock visar statistik (BRÅ) att ekonomiskt utsatta hushåll är kraftigt överrepresenterade i brottstatistiken. Med invandring kommer också andra kulturella fördomar i synnerhet om kvinnor, vad kvinnans roll är visavi mannens med mera. Våldtäktsstatistik visar ständigt en överrepresentation av män med utländsk bakgrund (58% utlandsfödda förövare, enligt Uppdrag Granskning 2018). Jämställdhet- och trygghetsarbetet behövs i alla kvarter men i synnerhet i områden infiltrerade av machokultur och gängkriminalitet. Inkludering och acceptans är nyckelord.

29. Socialtjänsten måste kunna gripa in tidigare och i fler situationer (s.k. ”mellantvång”)
”Barn och unga i behov av socialtjänstens insatser kan gå miste om dem i det fall deras föräldrar motsätter sig dem och det samtidigt saknas förutsättningar att besluta om tvångsvård.”

                a. Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Njaaaaa…? Både och? Här är jag tveksam. Det som talar mot större makt till socialtjänsten när det gäller tvångsomhändertagande av barn är att många förövare till fäder/socialsekreterare använder detta hot mot kvinnan som blir utsatt för våldet. ”Vi tar barnen om du inte lämnar honom” kan mamman få höra. Fasansfullt! Det som talar FÖR lagen är att den - med en viktig modifikation - skulle kunna användas för att ge socialtjänsten makt att påtala risken för barnens väl och ve i hemmiljön. Så att FÖRÖVAREN skall kunna lyftas bort från barnens bostad. Det tror jag på!

 30. Socialtjänst på kvällar och helger i socialt utsatta områden, samt sociala insatsgrupper
”Bemanning med fältassistenter kvällar och helger bedöms av bland annat Polismyndigheten vara en både synlig och effektiv åtgärd mot gängproblem och rekrytering av unga till kriminalitet. Sociala insatsgrupper är en arbetsmetod för samverkan mellan socialtjänst, skola och polis för att hjälpa unga att sluta begå brott. Resurser till kommunerna för detta ska säkerställas.”

                a.  Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Ja, direkt eller indirekt. Som sagt, många kvinnor som lever i socioekonomiskt utsatta, gängkontrollerade områden far illa. Dessa kvinnor, mödrar, barn och ungdomar behöver all hjälp de kan få.  

31. Lagstifta om brottsförebyggande ansvar för kommuner
”Kommunerna ansvarar för en rad verksamheter som kan bidra till att motverka brott. ”

                a. Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Ja, på lång sikt. I det stora samhällsreformerande arbetet. Kan kommunerna arbeta för ett jämställt samhälle fritt från våld – gängvåld såsom mäns våld mot kvinnor – kan det göra stor skillnad i brottsofferstatistiken. Nummer ett är att kommunanställda och politiker utbildas ordentligt i genusfrågan så att gamla destruktiva, patriarkala strukturer och mönster kan brytas ner och leda till en feministisk empatireform av såväl förskola, grundskola, högre utbildning och forskning som vård och omsorg. Tillämpa könskvotering till makt- och ledarpositioner inom politik, näringsliv och religion.  Om staten ålägger makthavare i kommunerna att ”motverka brott” = ALLA BROTT - kanske vi äntligen kan få leva i ett jämställt samhälle fritt från våld. Där kvinnor blir lika mycket värda som män. Vi kanske till och med får ett JÄMLIKT samhälle där alla människor är lika mycket värda. Oavsett ras, religion, sexuell läggning, storlek, funktionsvariation eller ålder.  

32. Samordnade insatser för barn och unga i riskzon
”Skolverket och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att inom ramen för det treåriga utvecklingsarbetet för tidiga och samordnade insatser för barn och unga rikta särskilda satsningar mot riskgrupper i socialt utsatta områden. Syftet är att förbättra samverkan mellan elevhälsan, hälso- och sjukvården och socialtjänsten”

                a. Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Ja, på lång sikt. Utbilda ungdomarna i de destruktiva, förtärande konsekvenserna av ALLT våld, på samhällsnivå såväl som individnivå. Gängvåld. Mäns våld mot kvinnor. Allt våld! Samt syftar till att stoppa “kanonmaten” i Förövare-fabriken.

33. Inför ett nationellt avhopparprogram
”Berörda myndigheter har fått i uppdrag att ta fram ett nationellt avhopparprogram i syfte att samordna, förstärka och utveckla de avhopparverksamheter som idag bedrivs enskilt av kommunerna.”

                a. Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Ja, på lång sikt. Vad är den gömda kvinnan och hennes barn annat än ”avhoppare”? Från den sektliknande våldsmiljö som förövaren skapat åt dem. Den gömda kvinnan och avhopparen från gänget är lika mycket värda. Och förtjänar lika mycket av statens resurser!  

Foto: The Mirror. Annie Price med bebis. UK.

34. Effektivisera arbetet mot penningtvätt

                a. Hjälper den våldsutsatta kvinnan? Ja, på lång sikt. I termer av att ”utrota all brottslighet”… samt se till att få in skattepengar som kan gå till alla ovan åtgärder. Istället för ner i fickorna på någon gangsterboss. = Gynnar absolut den gömda kvinnan.

 

Får jag se DET HÄR 34-punkts-programmet även omfatta mäns våld mot kvinnor och hjälpen till gömda kvinnor. Är jag den första att rösta på detta parti!

Love Lisa

Veckans Kampsång

No man is big enough for my arms

Ibeyi

No man in the world
No man in the world

The measure of any society is how it treats it's women and girls

No man is big enough for my arms

No man in the world
No man in the world

No man is big enough for my arms

The measure of any society is how it treats it's women and girls

We create

The smart, powerful, creative, accomplished young women

We can fight

I'm here because of you
I'm here because girls like you inspire me

No man in the world

No man is big enough for my arms

Many of these girls have faced unthinkable obstacles just to attend school

No man

No man is big enough for my arms

No man

The measure of any society is how it treats it's women and girls

Won't stand still

Your story is my story
Your story is my story

Won't be shamed

Your story is my story
Your story is my story

No man

No man is big enough for my arms

No man

And I told them that they should disregard anyone
Who demeans or devalues them
And that they should make their voices heard in the world

No man in the world

No man

I told them, I told them that they deserve to be treated with dignity and respect
And I told them that they should disregard anyone
Who demeans or devalues them
They should make their voices heard in the world

Big enough for my arms

The measure of any society is how it treats it's women and girls

No man in the world




Previous
Previous

Välgörande välgörenhet

Next
Next

Avprogrammera min skam så sanningen kan göra mig fri…