Vem hjälper dig när dörren till polishuset stängs?

Fler volontärer behövs till Brottsofferjouren:

Bedrägeri- och personbrott - dödligt våld mot kvinnor (akademisk uppgift) - ökar. Samtidigt halverade staten BOJ-bidraget 2021. På onsdag 22/2 infaller Internationella Brottsofferdagen, IBD och i dag vädjar lokala brottsofferjourer om mer hjälp från politiker, polisen och folket: ”Vi behöver fler aktiva volontärer.

Svensk lag i dag står i allt väsentligt på gärningsmännens sida. ”Bortom rimligt tvivel” tillåter gång på gång pedofiler, kvinnomördare och rånare att gå fria. Det vet vi alla. Eldsjälar jobbar dag och natt för att förändra. Men tills dagen då rättvisan är här, tar en av civilsamhällets viktigaste aktörer: Brottsofferjouren vid. Och sörjer för alla brottsoffers väg ut ur traumat. På obestämd tid. Aktiva volontärer som jobbar utan lön för våldsutsatta människors sinnesfrid. Inte utan utmaningar. Lokalföreningarna, framför allt på små orter, kämpar med låga medlemsantal:

-        Jag började jobba ideellt för Brottsofferjouren för 20 år sedan för att jag är intresserad av psykologi och har jobbat inom vården. Arbetet tar kraft men det ger också så mycket att få hjälpa människor. Men i dag är jag yngst och jag är född 1954, berättar en representant för Brottsofferjouren i Värnamo. Hade vi fler i 40-års åldern hade det varit stor skillnad.

-        Vi skulle verkligen behöva fler människor som vill jobba ideellt. Allt som behövs är att man kan lyssna och ge stöd: vi är inga ”proffs” vi är medmänniskor.

Brottsofferjouren ser dock ljusglimtar för framtiden. Den 1 april förra året – obs! inte ett aprilskämt – rekryterades en brottsofferhandläggare med ett stort digitalt kunnande till verksamheten: Anna Tärnberg. Hon jobbar heltid på brottsofferjourens lokalkontor i Värnamo (en dag i veckan) och Jönköping. Jönköping skall även turnera runt i vår med föreläsningen: ”Våldet går aldrig i pension”. Om hur framför allt senior-kvinnor faller offer för mäns våld i nära relationer. Som också kommer till Trygghetscentret i stadshuset på Storgatan i Värnamo (bredvid pizzeria San Marino). Brottsofferjouren i Karlstad nämns också som en aktiv och framåt grupp som utgör ett gott exempel att följa.

Brutna ben läker men hjärtat krossas för alltid(?)

Alla brottsoffer har en sak gemensamt. De går från uppfattningen av att de lever i en trygg värld: där allt är bra. Där människan är säker på sitt värde. Till att få bilden av tryggheten brutalt slagen i spillror. Av en känd eller okänd gärningsman.

Gun, 78 år, som fick sin väska ryckt. Hassan, 15 år, som blev bestulen på sin mobiltelefon. Eller Sofie, 34 år, som blev nedslagen på stan en mörk natt efter krogen. En okänd gärningsman överraskade henne bakifrån, slog henne hårt i huvudet flera gånger och ryckte i hennes hår och kläder. Några förbipasserande räddade henne. Var hon på väg att bli våldtagen? Trots att det är många år sedan kommer 46-åriga, nyförlovade Jennifer aldrig glömma hur hon tvingades fly sitt hem i panik; för att fästmannen höll på att slå sönder ansiktet på henne. En bruten näsa, blödande krossår och sönderslagen framtand ansågs som ”tur”. Då mannen mycket väl kunde dödat henne. Två dagar före jul.

Jag som levt nästan 20 år, totalt, med mäns våld i nära relation: i alla dess vidriga former. Varav den senaste attacken skedde 17 mars 2022, polisanmäld och rubricerad som ”grovt bedrägeri”. Processen pågår fortfarande så jag kan inte berätta några detaljer än. Utöver att detta brutala, ekonomiska våld gjort mitt liv till ett helvete.

Alla brottsoffer ställs inför en svår utmaning att försöka läka de psykologiska sår gärningsmannen orsakat oss. Spräckta läppar läker. Stulna saker går att ersätta. Ibland hamnar till och med gärningsmännen i fängelse? Men vårt krossade hjärta och förstörda tillit till omvärlden och andra människor lever kvar. Nu måste vi ”vara starka”. Vår mentala rehabilitering tvingar oss att bestämma oss för att: brottet som begicks mot oss inte ska få definiera oss som människor. Utan att ”jag är alltid jag”: vi är fortfarande oss själva. Vad vi än är med om. Vi har vårt människovärde intakt. Vi har rätt till våra egna liv, våra kroppar, våra hem och våra tillgångar. Vi är oskyldiga. Men vi klarar oss inte ensamma. Vi behöver hjälp när det som inte får hända. Händer i alla fall.

Foto: https://ovs.ny.gov/

Steg 1: polisanmälan

En nödvändig åtgärd för ALLA brottsoffer. Endast 20% av sexualbrott anmäls – fyra av fem våldtäktsmän/våldtäktsgäng går exempelvis helt fria..!? ANMÄL ALLTID. Även om man saknar bevis och kanske inte får gärningsmannen fälld. Gör det för statistiken. För politisk påverkan. Så att andra kvinnor efter dig kanske kan få hjälp en dag? Men här och nu så måste ditt helande börja någonstans. Varför inte med en polisanmälan. Du kan starta arbetet med att ta tillbaka befälet över dig själv och bygga upp ditt liv igen.

Mellan gärningsmännen och brottsoffren står ordningsmakt och lag. Läkningen kan ofta påbörjas först efter att en polisanmälan gjorts. Med gällande lagstiftning är dock bevisbördan på offret stor. Processen med polisförhör och granskningen av offrets historia blir svår. Men vi måste bara ta oss igenom det. När rättsväsendet väl anser att allt är genomtröskat - nedlagt åtal, fällande eller friande dom. Stängs dörrarna framför näsan på offer. Rättssamhället har ”gjort sitt”. Vad händer nu då?

Och brottsoffret står ensam kvar. Med traumat. Med sin PTSD. Skräck för att gå ut. Sina djupa psykologiska sår. Rättsprocessen kanske är klar. Men för den brottsutsatte har vägen mot läkning bara börjat.

“Long is the way and hard, that out of Hell leads up to light.”

John Milton, “Paradise Lost”

Min översättning:
"Lång och svår är vägen, som leder ut ur helvetet upp till ljuset."

Foto: https://uk.news.yahoo.com/

Steg 2: brottsofferjouren

Tacka alltid ja till kontakt med Brottsofferjouren. Polisen är i dag skyldig att alltid ställa frågan till dig och dela ut telefonnumret. Låt din lokala brottsofferjour bli den första du ringer. Vad du än behöver efter det kan de slussa dig vidare, skräddarsytt efter vad som passar just dig. Vad du behöver. Brottsofferjouren har goda kunskaper och nätverk med andra enheter, myndigheter och regionerna: exempelvis finns i Värnamo en egen trygghetsjour för unga 15-21 år.

-        Vi erbjuder stöd och hjälp till alla brottsoffer – oavsett kön, etnicitet, religion eller sexuell läggning. Alla får komma till oss, fortsätter vår brottsoffervolontär berätta.

Den grymma slumpen som bestämmer vem som kommer i brottslingarnas väg. Har ingen rätt att döma människan till livslångt lidande. Aldrig rätt att så tvivel i hennes själ. Skicka in henne i spinn med sömnlösa nätter och ett ältande helvete: "Om jag bara..."

Tack och lov finns det någon som fortsätter att gå med mig på denna resa. Så länge vi behöver dem. Någon som säger att jag inte är ensam och bortglömd. Att det inte var mitt fel det som hände. Att jag var “rätt” hela tiden. Att jag inget kunde göra. Att det inte handlade om mig. Att jag inte blev utvald av gärningsmannen för att jag är så ful. Dum. Lättlurad. Att all skuld ligger hos HONOM. Befrielsen att förstå det. Innebär milsvid skillnad för en människa som fallit offer för ett brott.

Jag är så tacksam för alla frivilliga volontärer som arbetar ideellt och sörjer för “själavården” hos brottsoffren.

Steg 3: tillbaka till livet

Om polisen är dem som står mellan brottsoffret och gärningsmannen efter dådet begåtts. Är Brottsofferjouren - som sagt - dem som hjälper de våldsutsatta att överbrygga gapet mellan det gamla livet i en god och vänlig värld där de kunde känna sig trygga. Och det otäcka, skrämmande, nya samhället där mardrömmar kan bli verklighet när som helst. Tills den brottsliga gärningen kan förmås lämna platsen i rampljuset och kuvat ta klivet tillbaka in i skuggorna. Och bli ett minne. Något som ligger bakom oss. i det förflutna. Brottsofferjouren kan hjälpa oss vidare till rätt vårdinsats, hur vi ansöker om skadestånd. Men framför allt genom att ge oss tid för samtal. Stöttning och pepp i vårt eget själsliga arbete så att vi så småningom kan dra lärdom av den erfarenheten och gå vidare som nya, starkare människor. Samt återställa känslan av trygghet, helhet och människovärde igen.

Denna samhällstjänst som bygger på frivillighet är så viktig för alla invånare. Sverige anses vara en av de ”bästa länderna i världen” sett till sociala omsorg. Ändå betalar staten bara i form av ”bidrag” till Brottsofferjourens verksamhet. Bidrag som nästan halverades – från fem miljoner kronor till tre miljoner kronor – av staten 2021. Varför? Hur går det nu för Brottsofferjourens verksamhet?

-        Lokalt i Värnamo har vi inte märkt skillnad ännu, pandemin tvingades oss stanna hemma och ha möten och seminarier digitalt. Så vi har hållit vår budget. Men i framtiden vi behöver delta i fortbildning som är intressant för oss och vår verksamhet kunskapsmässigt.

-        Vår föreläsning i Malmö nu i höstas var första gången vi var ute efter pandemin.

Digitala föreläsningar förekommer och är ett bra forum för vissa områden, anser vår brottsofferjour-representant. Men mänskliga möten i verkligheten är alltid bäst, menar hon vidare.

-        Det är alltid bättre att träffas och prata öga mot öga. Du kan ställa frågorna till den du talar med på ett annat sätt. Vi kan bolla fram och tillbaka. Dessutom brukar vi på riksförbundets träffar bryta ner stora församlingar i mindre grupper: vad vi kallar för ”Erfarenhetsutbyte”. Det är mycket svårare i zoommöten. Vi missar alla ”oplanerade samtal”. I toakön. I kaffepausen. Vid middagen på kvällen. Samtal kring ”hur gör ni?” ger oss mycket tips och idéer och vi knyter viktiga kontakter.

Pengar och ideella krafter

Att grunda och utveckla denna viktiga verksamhet bygger på mänskliga möten via resor, att göra eller ta emot besök samt utbildningar. För detta behövs pengar. Och frivilliga. Värnamo-kontoret skall dessutom serva hela GGVV-området: fyra kommuner Gislaved, Gnosjö, Vaggeryd, Värnamo. Med dagens volontärstyrka är detta omöjligt; menar vår representant bekymrat. Lösningen på frågan på att rekrytera mer folk och medel är svår. Som för alla föreningar. Jag och brottofferkvinnan funderar tillsammans.

-        Vi skulle önska ett större intresse från politikerna, börjar hon.

-        Vi får våra avtalsenliga pengar – baserat på antal invånare – men de hör aldrig av sig. Jag vill tolka det som att de är nöjda och tacksamma över att vi sköter det här. Men det visar också att brottsoffren är långt ifrån första prioritet för kommunledningen.

Här finns mer att hämta, tänker jag. Mer politisk uppmärksamhet – träffar med partigrupperna, framträdande i kommunfullmäktige, figurera mer i sammanträdesprotokoll samt knytas an till kommunala samarrangemang i ämnet? Som marknadsförs ordentligt i lokalmedia… …skulle kanske locka fler frivilliga? Väcka frågan till liv? Engagera samhällsaktörer på alla nivåer?

-        För att kunna hjälpa dem som behöver oss måste vi visa att vi finns. Vi vill gärna ha hjälp med detta.

-        Även för människor som upplever mindre skada av brottsutsatthet är vi viktiga. Vi ringde en pensionerad dam, som hade fått en drickaback stulen ur sitt källarförråd, en gång. Hon mådde inte dåligt av incidenten men var så glad när vi ringde: ”då får jag prata med någon i dag också!”.

Hjärteknipande!

Polisen = en viktig nyckel

Även lokala polismyndigheten har ett ansvar. Och de har avstämningsmöten med lokala BOJ varje år, berättar vår representant.

-        Systemet skall fungera så att brottsoffret måste tillfrågas om kontakt med Brottsofferjouren för att poliserna skall kunna gå vidare med ärendet i sina datasystem. Men jag har själv varit med om förhör utan att brottsoffret få frågan. När jag läser tidningen på morgonen och kanske ser 25 brott rapporterade på värnamosidorna. Då brukar jag undra om vi kommer få dessa ärenden? Men nej. Jag vet inte riktigt varför. Är fallet akut så glömmer kanske poliserna fråga? Tackar folk nej, men ångrar sig efteråt? Människor i chock kanske inte vet vad de svarar på där och då? Det är svårt att veta varför inte 100% av brottsoffren hamnar hos oss.

Det står klart för mig att här finns utrymme för förbättring.

Trots de många utmaningarna kämpar detta fantastiska gäng outtröttligt vidare. Den lokala Brottsofferjouren håller alltid sin dörr öppen för alla kommuninvånare i lokalerna på Myntgatan 9; beläget i foten av viadukten, i centrala Värnamo.

Hur uppmärksammar ni Brottsoffrets dag i GGVV-regionen på onsdag?

-        Vi har som sagt inte varit ute så mycket sedan pandemin. Men vi är alltid med på värnamodagarna och seniormässan varje år. Vi har stått på Finnvedens gymnasie och förr om åren stod vi ofta i ett par livsmedelsbutiker i Värnamo. Vi har en bokad träff med “Moderata Seniorer” framöver. Före Corona brukade vi ha öppet hus i lokalerna: tända marschaller och bjuda på fika. på Brottsoffrets dag. Än har vi inte “kommit igång riktigt”.

-        Men man vet aldrig. Det kan hända mycket innan onsdag.

TACK Brottsofferjouren i Värnamo.

Fakta Brottsofferjouren Värnamo:

E-post: info@smalandwest.boj.se

Telefon, Värnamo: 0370-15877

Telefon, Jönköping: 036-107640

Bli stödmedlem? Tex: 100 kr/år för vuxna på bg-nr: 801-7790 

Läs mer om hur du blir aktiv volontär mm på hemsidan: https://smalandwest.boj.se/stod-oss/

Fakta om Brottsofferjouren:

 www.brottsofferjouren.se

·      Är ideella föreningar som ger stöd och samtal till brottsoffer, vittnen eller anhöriga.

  • Brottsofferjouren Sverige har ett 90-tal lokalföreningar runt om i landet.

·      Första kontakt för brottsoffer och kan sedan slussa vidare till andra enheter, myndigheter och vården. Erbjuder hjälp med polisanmälan, följa med brottsoffret till rättegångar, polisförhör med mera.

·      Vad är ett brottsoffer? FN: ”den som utsatts för brott, vittnen, anhöriga och andra som försökt ingripa vid brottet. Att ha ställning som brottsoffer ger en rad rättigheter; tillgång till rättvisa, stöd och ekonomisk kompensation.”

·      Du kan få stödsamtal på ditt eget hemspråk. Brottsofferjouren tar gärna emot fler “språk-volontärer” för alla språk som talas i landet finns inte representerade i dag. Läs mer om hur du anmäler dig till detta på riksförbundets hemsida (se ovan). Ring Brottsofferjourens Telefoncentral 116 006 för kontakt på svenska eller engelska. 

·      En vanlig missuppfattning är att brottsofferjouren betalar ut skadestånd till den som utsatts för brott. Så är inte fallet. Alla som söker ekonomisk ersättning hänvisas till sin hemförsäkring eller Brottsoffermyndigheten i Umeå, se länk:  

https://www.brottsoffermyndigheten.se/sok-ersattning/

Veckans kampsång:

I CAN SEE CLEARLY NOW

Jimmy Cliff

I can see clearly now the rain is gone
I can see all obstacles in my way
Gone are the dark clouds that had me blind

It's gonna be a bright (bright)
Bright (bright) sunshiny day
It's gonna be a bright (bright)
Bright (bright) sunshiny day

Oh, yes I can make it now the pain is gone
All of the bad feelings have disappeared
Here is that rainbow I've been praying for

It's gonna be a bright (bright)
Bright (bright) sunshiny day

look all around, there's nothing but blue skies
Look straight ahead, there's nothing but blue skies

I can see clearly now the rain is gone
I can see all obstacles in my way
Here is that rainbow I've been praying for

It's gonna be a bright (bright)
Bright (bright) sunshiny day
It's gonna be a bright (bright)
Bright (bright) sunshiny day

Bri-ri-ri-ri', bright, (bright)
Bright (bright) sunshiny day, yeah, eh
It's gonna be a bright (bright)
Bright (bright) sunshiny day
It's gonna be a bright (bright)
Bright (bright) sunshiny day, yeah, na
It's gonna be a bright (bright)
Bright (bright) sunshiny day
Bri-ri-ri-ri', bright (bright)
Bright (bright) sunshiny...




Previous
Previous

Jagad av virus, sömnbrist och uppretad pöbel - Jösses!

Next
Next

“Va? Skall du resa iväg SJÄLV? För Egna Pengar?!”