Veckan då våra hjärtan brann i orange!

Älskade medsystrar: aldrig har så många haft så få att tacka för så mycket!  

Så är ännu en orange week över. I år har aktionsarbetet lyst upp hela världen i orange med sin lika intensiva som passionerade eld för rättvisa åt kvinnor! Våra gräsrotsorganisationer: KVINNOSTREJKERNA har imponerat absolut mest på mig! Så även de gömda kvinnor som klivit fram och tagit initiativ! Kvinnojourerna!

Tillsammans har vi rutit: “Ner med patriarkatet! Mitt krav: rättssäkerhet, trygghet och FRIHET åt alla kvinnor och barn. Ett jämställt samhälle fritt från våld…samma män! NU!”. Orden har skallat unisont och högt och lämnat ett eko som hördes över hela världen.

Jag vill verkligen fokusera på den värme och glädje jag känner. För någonstans behöver vi kunna stanna upp på den nivå vi är, se oss omkring och konstatera att vi faktiskt kommit längre i år jämfört med i fjol. För att hämta kraft. För att grunda oss. För att orka kämpa en annan dag.

Icke desto mindre vill jag peka ut: det är samhällets underdogs som kliver fram och drar det tunga lasset ute på gatorna. De gömda kvinnorna - som i stort sett behandlas som kackerlackor av den svenska staten. Kvinnojourerna som arbetar hårt och intensivt genom privata donationer med ideella insatser från volontärer och frivilliga jourkvinnor. Fantastiska kvinnostrejksrörelsen: som består av vanliga kvinnor och feminister. Med vanliga jobb. Vanliga livspussel. Vanlig stress och tidsbrist. Oavlönat. Som ÄNDÅ står på gator och torg varje fredag! För rättvisan! MINNS detta! Alla undrar: var är staten? Regionerna? Kommunerna? Rika människor? Företagarorganisationerna? Akademikerna? Svenska domstolar?

Glädje och tacksamhet så. Jag blir lycklig när jag läser artiklar förmedlade av fantastiska @gomda.kvinnor …om ett @kvinnostrejkjonkoping som tagit Rådhusparken i centrala Jönköping i besittning för 25-november-manifestationen: och låtit levande ljus få symbolisera de 28 kvinnor och 33 barn som bott hos kvinnojouren i kommunen under året. En kommunstyrelsens ordförande som tar kampen och talar offentligt om att ”nu får det vara nog!” på FN-dagen för att stoppa mäns våld mot kvinnor i Härnösand; där både residenset och Härnösands Konsthall lyser i orange: shoutout @kvinnostrejkharnosand. Hej er! Denna allas vår viktiga dag är det EN fantastisk gömd kvinna i Västervik, som på egen hand, arrangerade en manifestation med ljus i ett hjärta och informationsplakat. Hon fick stöd av den lokala kvinnojouren som delade ut rosor…men kommunen lyste med sin frånvaro. DÅLIGT Västervik kommun! Fantastiskt alla ni kvinnor från gräsrötterna som kämpar, vågar och vinner ideellt.

Värnamobördiga mp-eu-parlamentariken Alice Bah Kunke talar i parlamentet om mäns våld mot kvinnor i Iran. Polisen i Region Mitt, Uppsala, har förstått att fler kvinnor dör i mäns våld i nära relation än män i gängvåld. Centerkvinnorna skrev en fin debattartikel i GP FN-dagen. Det finns mycket som är bra.

Ett Jönköpings län fritt från våld

Mitt hjärta fylls av glädje och brinnande kamplust i skön förening när jag och min personal deltar i en halvdag med föreläsning och paneldebatt med min stora idol: ikoniska ”Petra Erlander språkrör för Gömda Kvinnor”. Tillsammans där med Kerstin Wiegl, medförfattare ”I händelse av min död” och medupphovsperson för ”Vi räknar alla döda kvinnor” i Aftonbladet. För att tala om den rapport de skrivit åt Jämställdhetsmyndigheten, ”86 kvinnor och 128 barn”; djupintervjuer. Hur de representanter från länsstyrelsen och Jönköpings kommun som deltog på scenen verkade uppriktigt tagna på sängen och bekymrade över de gömda kvinnornas hemska situation. Och ”Petras” kram, mänsklighet och kraft efteråt värmer än i dag. Vilken fantastisk kvinna!

Jag är så glad att jag fått vara med om det här.

Så även när vår verksamhetschef i lokala kvinnojouren fick 10 minuter att inleda kommunfullmäktigesammanträdet – med nyinvalda och sittande politiker – i torsdags kväll. Hon är en gudabenådad talare och hennes starka, fängslande röst fyllde hela salen och fick de halvtrötta politikerna att vakna till, rycka upp sig och lydigt titta igenom informationen som var medsänd i den orange goodiebag som ställts på borden framför var och en av deltagarna. ”Det är bara att sätta i gång”, avslutade hon och pekade befallande på MUCFs handbok i stoppa våld i unga relationer och NCKs gratis webbutbildning i våld (som både Norrtälje och Emmaboda kommuner låtit samtliga kommunalanställda genomgå).

Det var en upplevelse jag aldrig kommer glömma. Inte fullmäktigeledamöterna heller.  Är jag 100% säker på.

Foto: ÅTTA silverfärgade damskor, och några barnskor, som får symbolisera de ÅTTA kvinnor (med barn) som statistiskt sett kommer behöva socialtjänstens hjälp att hitta skyddat boende: högst sannolikt hos en kvinnojour någonstans i Sverige 2023. Installationen + skylt placerades bredvid fullmäktigesalen vid kommunfullmäktiges sammanträde i Värnamo torsdagen den 24 november 2023.

I bakhåll för stressade fredagshandlare

Att stå på ICA Kvantum en fredageftermiddag och prata med folk, genom att jag lade mig i lite halv-shady bakhåll framför entredörrarna, på Orange Day när de som bäst skulle in och handla efter en lång vecka…var förvånansvärt positivt. Mina medsystrar i lokala kvinnojouren som jag var där med, hade lite sämre tur på utvägen - kanske har man bråttom hem? Jag uppskattar att 90% av folk tog emot det material som jag och kvinnojouren delade ut – lokal information, gratis godis bland annat orange proteinbar från Barebells (som sponsrade oss, vilket vi tackar för) och medlemsfiske samt allmän information på flera språk från Kvinnofridslinjen, NCK. Flera – unga kvinnor framför allt – uttryckte intresse för att engagera sig i kvinnojouren. Så min upplevelse var att den stora majoriteten var trevliga och positivt inställda till Den Goda Saken.

De som avböjde att ta emot materialet KAN ha fått höra: ”Aha? Du är FÖR våldet alltså?” av mig. Jag kan prata snabbt he he. Men det tänker jag att de kan bjuda på. Och Butikschef Rainer: Stor tack! Du är verkligen bäst! Så nästa år tycker jag vi kan få komma in i värmen i affären. Så kan ICA bjuda på orange tårta också…! Ingen brist på idéer här..!

Orange week i hemstaden avslutades med ett fackeltåg initierat av Zonta. Med väldigt mycket fokus på Zonta men icke desto mindre välgörande för den goda saken. Utöver att lokala kvinnojouren slöt upp och fördubblade antalet fackelbärare var till och med en del civilister med i tåget i år. De flesta barn – och för detta tackar vi vår lyckliga stjärna!

Jag är också imponerad och varmt uppskattande av möjligheten att gå på Zontas föreläsning med Nina Rung, tisdagen innan Orange Week. Hon är fantastisk! En så perfekt inspirationskälla och kraftstation att ladda från inför oranga veckans arbete! Ett strålande arrangemang av Zonta – heja er!

Jag önskar också att de …skitnödiga, rubbade imbeciller som är ”chefer för lokalen”, det vill säga entrén på Värnamo Sjukhus, drar ut huvudet ur sina ändalykter och nästa år STARTAR en regional kampanj på samtliga tre länssjukhus i Region Jönköping. I stället för att sabotera som de gjorde i år. De surhuvuden som 21/11, måndag morgon gick och ryckte ner affischen om ”frihet åt gömda kvinnor”… samt stal installationen med silverskorna från sjukhuscaféets område. Vars ägare hade gett oss i Aktionsgruppen Värnamo tillstånd. Med den lama ursäkten att det externa företag som hyr in sig som café ”inte har rätt att godkänna någon utställning”. Oerhört provocerande. Bu för er!

Vad GÖR ens en ”chef för lokalen”? Samlar in hyra för de två näringsidkare som hysts in – ett apotek och ett café? Resten av tiden då? Putsar de tomma hyllor? Räknar krokar i avdelningen för inlämning av ytterkläder (där ingen någonsin lämnar in sin jacka?)? Navelskådar? Hindrar mänskliga rättigheter åt kvinnor? Grrr! Väl använda skattepengar (obs! ironi). Är rasande …men tack och lov envis. Med god hjälp av min mor, som har skött kontakten. Sjukhusets lokal-ansvariga och den informatör som ghostade Aktionsgruppen Värnamos mejl inför orange week kan se fram emot ett 2023 av oavbrutet tjatande.

Jag och de mina lovar dyrt och heligt att göra allt för att bli stormvågen som bryter ner klippan i vår lilla stad: som ligger mitt i hjärtat av gnosjöregionen och bibelbältet: frireligiösa småföretagarbygden… (blä). Envishet varar längst.

Foto: OKQ8 medverkar i manifestationen för Gömda Kvinnor och Värnamo Kvinnojour hela orange week och de 16 dagarnas aktivism mot mäns våld mot kvinnor som pågår fram till FN-dagen för mänskliga rättigheter den 10 december. Från vänster: Ulla Gradeen (mor), Alice Karlsson, Elna Olsson och Alma Nilsson.

Låt oss tala med egna ord!

För nästa år önskar jag att våra insändare äntligen kommer in i lokaltidningen, den stora. Med rapporterade 12.100 prenumeranter 2017. Tidningen heter Värnamo Nyheter, en del av Hallmedia, Jönköpings län (TS). En monopolliknande jätte: ”Oberoende borgerlig, oberoende liberal”, som ledarskribenten beskriver tidningens politiska profil. Dom tog in en artikel om kvinnojouren som publicerades måndagen 21/11 av orange week (som svar på insändare-mejlet) det var ordentligt med utrymme och jättebra såklart. Men också ett uttryck för kontrollbehov.

I Värnamo.nu; politiskt oberoende onlinetidningen som ägs och drivs av journalister, hävdar 45.000 unika läsare 2022 för värnamoupplagan och Skillingaryd.nu. De publicerade inskickade bilder och bildtextförslag kring de lokala köpmännens medverkan i uppmärksammandet av Orange Week, FN-dagen att stoppa våld mot kvinnor, kvinnojouren och kvinnofridslinjens arbete samt framför allt: Gömda Kvinnors situation. Den texten gick in oscensurerad. Starkt! I går noterade min far att även samma notis publicerats längst ner bland insändarna (?) i VN. Detta bildtextförslag var en betydligt mer objektivt formulerad och informativ -snarare redaktionellt material än som uttryck för en åsikt. Men nu skall jag inte vara bitterfittig och skåda given häst i mun.

Sammantaget är det dock i mina ögon är Värnamo.nu ett betydligt bättre kort att satsa på framgent anser jag. Men ”traditionen” bland mina landsmän här på vischan hyser fortfarande en märklig lojalitet mot Hallmedia-jätten. VN var länge ett skräckexempel på journalistutbildningen då de fyllde sin förstasida med annonser. Det kanske säger lite om var deras lojalitet ligger – kanske mer hos annonsörerna? Eller att värna det fria ordet och sprida sanningen till folket?

Jag önskar att Värnamo kommun, och de tre grannkommunerna i gnosjöregionen LYSER UPP i orange under Orange Week 2023! I Värnamo Gummifabriken; ett lokalt svart hål för skattepengar i decennier. Mycket omdebatterat. Men fint ut i dag och hyser bibliotek, campus och bio och scen för kultur i centrala Värnamo. De sa FETE-NEJ till att lysa upp i orange i år. USCH TOBIAS - vd. Du skall också få ett ilsket feministformat hål i huvudet av allt det tjat jag kommer rikta åt dig och din styrelse under 2023. Jag ser gärna att det också läggs kommunala resurser på att skapa ett ordentligt program med upplysning, utbildning och praktisk handlingsplan för alla kommuninvånare och lokala myndigheter och aktörer. Så att vi ALLA kan samarbeta och verka för ett jämställt samhälle fritt från våldsamma män. För rättvisa och mänskliga rättigheter åt alla kvinnor och barn. För våldet sker inte i en avlägsen framtid. Mot okända människor. Våldet händer HÄR OCH NU! Slår ner på vanliga människor. I din och min omedelbara närhet.

Alltså = ett stort och viktigt ansvar för alla landets kommuner.

Som jag citerat flera gånger under veckan – Nina Rung som citerar Emma Watson, FN-ambassadör och talesperson för kampanjen #heforshe:

“If not me – who? If not now – when?”

Stå på dig! Fortsätt fortsätt fortsätt..! Vi möts på barrikaderna!

Love Lisa

Vill också tydliggöra att jag inledningsvis citerar Winston Churchills berömda citat som gjordes för att tacka militärpersonalen för insatserna för att skydda landet under andra världskriget.

'Never in the field of human conflict was so much owed by so many to so few'

Insändarna som inte publicerades…nu heller:

Insändareförslagen så, slutprodukten, hårt redigerad, kapad och tuktad av såväl lokala kvinnojouren som zontaföreningen; som senare valde att hoppa av. Men de hade också fått en nationell variant de hellre satsade. Är bara tacksam för alla “redaktörer” som tog sig an min text. OBS! Detta handlar inte om mig. Den Goda Saken framför allt!

Över fyratusen kvinnor i Värnamo utsätts för mäns våld

Detta är en människorättsskandal!

Snart uppmärksammar vi 25 november: FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor och en orange vecka fri från våld.

Drygt 60 Värnamo-kvinnor har flytt våldsamma män de senaste tio åren och lever nu på okänd ort. 2023 kommer drygt åtta nya kvinnor lida samma öde.

Mäns våld mot kvinnor i nära relationer kan vara brottsplatsfoton av blodstänkta barn-foppatofflor i kärnfamiljens hall. Det vanligare är skuld och skam, svårighet att svälja och polotröja dagen efter ett stryptag. Det är otåliga sms att skynda sig hem efter jobbet. Det är krossat porslin på köksgolvet och vält köksbord. Det kan hända dig och mig, din syster, din mor, din dotter. Allt bakom stängda dörrar.

Offer för mäns våld i Värnamo: 4.284 kvinnor

Fler än var tredje man (35%) utsätter minst en kvinna i nära relation för fysiskt eller sexuellt våld i hennes liv. Vem är det i din släkt? Din arbetsplats eller i ditt kompisgäng?

2023 kommer 460 kvinnor från Värnamo våldtas. 7,5% av kvinnorna utsätts också för sexualbrott varje år; 92 kvinnor. Endast 20% av offren polisanmäler, varför den mer korrekta siffran är att 460 värnamokvinnor blir sexuellt ofredade eller våldtagna nästa år. Generellt är den värst drabbade gruppen för allvarligt sexuellt våld flickor 16-24 år. Men sexualvåldet förekommer i alla åldersgrupper, till och med 80+. Det finns ingen åldersgräns för mäns våld mot kvinnor.

2023 kommer minst 15 svenska kvinnor mördas av sin man.  Värnamo-kvinnor lika utsatta som alla andra. I snitt har 15 - 20 kvinnomord skett om året. Det är en slaktad kvinna var tredje vecka.

Vill vi ha det så här? Mäns våld mot kvinnor är den största människorättsskandalen i vår tid! Dagligen nekas vi vår rätt till hälsa, personlig säkerhet, lika skydd inför lagen och rätten till jämställdhet inom familjen.

Vi kräver:

•      Låt gömda kvinnor och barn få komma hem. Lås in förövaren!

•      ABSOLUT STOPP för barns tvångsumgänge med förövaren. En våldsam pappa har förverkat sin rätt till “sina” barn.

•      Höjd status på kvinnojourer med rätt till årliga statliga bidrag.

•      Att Värnamo kommun utbildar alla kommunalanställda i mäns våld mot kvinnor och det preventiva arbetet.

Tillsammans för ett jämställt samhälle fritt från våld: Gömda Kvinnor, Värnamo Kvinnojour samt Länsstyrelsen, Region Jönköping, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen samt Polismyndigheten.

Fakta:

Medborgarförvaltningen, Värnamo kommun. SCB, NCK, Region Jönköping. BRÅ. Svt.se. UN Women.

INSÄNDARE NUMMER TVÅ (avsedd att publicera under pågående orange vecka):

FN, vi och Gömda Kvinnor kräver FRIHET åt alla offer för mäns våld mot kvinnor!

I dag lever över 15.000 svenska kvinnor och knappt lika många barn på flykt undan en våldsam man. Det är dubbelt så många (+48%) som för tio år sedan. Statistiskt sett kommer ytterligare åtta kvinnor (plus barn) från Värnamo göra dem sällskap 2023. Vad är det som händer?!

De Gömda Kvinnorna har ingen egen röst, inget hem, ingen frihet. De riskerar livet varje dag. De lever mitt ibland oss men får inte synas. Låt oss vara deras röst!

Mäns våld mot kvinnor är ingen ”privat familjeangelägenhet” – det är alla medmänniskors ansvar! Nu uppmärksammar vi FN:s Orange Week och 25 november: internationella dag för att stoppa mäns våld mot kvinnor. Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter!

Statistik visar att 4.284 i dag vuxna kvinnor i Värnamo har eller kommer att utsättas för fysiskt eller sexuellt våld under sin livstid.

Psykiskt våld är väldigt vanligt men inte kartlagt eller kriminaliserat i Sverige i dag. Exempelvis att han skriker åt dig, backar upp dig mot väggen, hotar dig med att mörda din hund eller begå otrohet om du inte gör som han vill, kallar dig ”psykiskt sjuk”, fula könsord, struntar i löften och kan påstå att ”det har du aldrig sagt”: kort sagt att ta makt och kontroll över dig genom att systematiskt, regelbundet och långsiktigt nedvärdera dig tills ingenting finns kvar. Är fullt lagligt.  

Allt våld eskalerar och 2023 kommer minst 15 kvinnor mördas av sina män – kanske i Värnamo? Statistiskt sett. Plus ökning. I dag är enda alternativet för en hotad kvinna att fly en våldsam man att gömmas av kvinnojourer som finansieras av privata donationer och ideella initiativ.

Kvinnor och barn i skyddade boenden lever i relativ trygghet. Men har förlorat något av det viktigaste som finns: sin frihet. De lämnar allt och flyr för livet. Precis som i krig. På riktigt. Du har tio minuter på dig att packa. Vad tar du med dig? Du kanske aldrig mer ser ditt hem?

Nätverket Gömda Kvinnor (@gomda.kvinnor Instagram) arbetar med att samla alla dessa kvinnor som lever ”under jorden”. Tillsammans kräver vi:

•      Låt gömda kvinnor och barn få komma hem. Lås in förövaren!

•      ABSOLUT STOPP för barns tvångsumgänge med förövaren. En våldsam pappa har förverkat sin rätt till “sina barn”.

•      Höjd status på kvinnojourer med rätt till årliga statliga bidrag.

•      Att Värnamo kommun utbildar alla kommunalanställda i mäns våld mot kvinnor och det preventiva arbetet.

Visa solidaritet hela veckan genom att se till att du och dina nära och kära bär orange kläder, använder orange flaggor och orange ljus!

Tillsammans för ett jämställt samhälle fritt från våld: Gömda Kvinnor, Värnamo Kvinnojour samt Länsstyrelsen, Region Jönköping, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen samt Polismyndigheten.

Fakta:  

SCB, Region Jönköpings befolkningsstatistik över regionens kommuner 2019. BRÅ statistik våld i nära relationer, sexuellt våld och våldtäkt samt de nationella trygghetsundersökningarna. UN Women. Skatteverkets rapport skyddad folkbokföring statistik 1 maj 2022

Veckans kampsång:

STOP VIOLENCE AGAINST WOMEN

Christopher Martin

… I can't live without a women
Tell me can you?
I would never hurt a women
All who believe in prayer
We all need to pray
Can't believe what is happening
These must be the last days

… Times are getting scary
The devils in a rage
Woman and children are a target now
We need to see a change

… We losing too many woman
Stop the violence against women
We need to love our women
And Take care of the women
Stop abusing the women

… We losing too many woman
Stop the violence against women
We need to love our women
Take care of the women
Stop abusing the women

… Young girls beware
There are predators out there
Don't trust people
They act as if they care
They are wolf in sheep clothing
They are evil

… Suh don't just go pon any taxi, no!
And don't just go pon any bus, no-no-no!
Don't just trust loose faces
Sus dem out first
Don't meck night catch you too far from home
Don't get you love ones nervous
Just think before you act now pretty
Time is so evilous

… Now to mi big woman friend dem
Stop stay wid the mad man dem
If a everyday him a beat you
And a I'll-treat you
One day you life in a problem

… Girl nuh meck true money you stay and fight
Because it better you leave if him naw treat you right
Don't disrespect and stay out at night
Bun well hot these days you wi lose your life

… We losing too many woman
Stop the violence against women
We need to love our women
And Take care of the women
Stop abusing the women

… We losing too many woman
Stop the violence against women
We need to love our women
Take care of the women
Stop abusing the women

… Me never si nothing we hurt mi suh
If you waan find God dem seh a Church you go
But the one weh fi lead wi, and fi teach wi
Cyaa believe seh him gone to suh
63-15, a 48 that
Dem seh wi nuh fi judge
But if I had to say that pastor would get 48 bap-bap
And then the criminal dem weh deh pon the taxi root
Kidnap the little girls dem thief dem forbidden fruit
Mi have a bag a stone no mi nuh waan shoot
Mi waan dem feel allot of pain, pain, absolute

… We losing too many woman
Stop the violence against women
We need to love our women
And Take care of the women
Stop abusing the women

… We losing too many woman
Stop the violence against women
We need to love our women
Take care of the women
Stop abusing the women

… We losing too many woman
Stop the violence against women
We need to love our women
And Take care of the women
Stop abusing the women

… We losing too many woman
Stop the violence against women
We need to love our women
Take care of the women
Stop abusing the women




Previous
Previous

PMS = en superkraft!

Next
Next

Så skapar du FN Agenda 2030-jämställdhet i Din Kommun!