Så skapar du FN Agenda 2030-jämställdhet i Din Kommun!

Gräv där du står – Hur du som enskild invånare, anställd eller volontär kan bli din lokala jämställdhetshjälte.

Många av våra “svenska moderna män” tror fortfarande inte på att Sverige är ett ojämställt land där kvinnor förtrycks dagligen; både via hatbrott mot individen och strukturell diskriminering som grupp. Många av dessa “svenska moderna män” jobbar inom kommuner, regioner samt annan statsapparat för att implementera FN Agenda 2030-målen i Din Kommun. En vanlig missuppfattning är att de globala målen enbart handlar om miljöarbete. Nr 5: Jämställdhets-målet som handlar om ALLAS, MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER - inte bara rika, vita heterosexuella cis-män - är den enskilt viktigaste faktorn för hållbar utveckling. För kommunens ekonomi och attraktionskraft som ort för arbete, bostad och barnafödande. För stopp för brottslighet, miljöbovar och slöseri med resurser på bred front. För kommunens och invånarnas framtid. Häng med!

Jag har tidigare refererat till Stockholms universitet och deras färska studie av attityder till jämställdhet och kvinnors rättigheter i Europa. Att den grupp som är mest emot är unga män - 18-29 år. Vilket är skrämmande i sig. Moderna svenska män och kvinnor som har en tydlig strävan mot stabilitet och lycka faller ändå in i stereotypa könsroller, nästan mot sin vilja. Jag tänker på ett samtal med en jämnårig man som verkligen på riktigt ville veta vad han “gjorde för fel”. Han kände sig inte igen sig i talet om kvinnoförtryck och förövarrollen. Den priviligierade mansrollen. Det är inte lätt att se skogen för alla träd.

- Min fru plockar hela tiden hemma för jag SER det inte, säger han och tittar förundrat på mig.

- Jag gör så mycket jag kan för att hjälpa till med barnen hemma.

“Hjälpa till?” säger jag och tittar skämtsamt strängt på honom. Det här är en gammal vän till familjen. Vi skrattar. Det är dock en del av det mönster vi har i dag och det kommer inte förändras i en handvändning. Jag är glad att den här vita heterosexuella cis-mannen vill ta samtalet med mig. Han är nyfiken och känner på sig att det finns någonting här som han inte förstår.

Det jag vill säga till honom och andra som han är att: alla vita heterosexuella cis-män som ingår i en kärnfamilj med små och stora barn måste AKTIVT kämpa MOT den strida strömmen av makt, privilegier och härskande det mansanpassade samhället ger dem. VARJE DAG. För står du still så åker du snabb bakåt till en gammal dammig kvinnosyn som mer hör till 1950-talet.

Mitt stridsrop till alla “Svenska Moderna Män”:

Steg 1: öppna ögonen – ta till dig: Kvinnor är en hatad minoritet som utsätts för hatbrott och strukturerad diskriminering varje dag – i Sverige så som i världen. Tro mig – det är en grej.

FN Agenda 2030 är ett utmärkt sätt att systematisera arbetet med att sätta nya glasögon på de heterosexuella vita cis-männen och också att varje enskild kommuinvånare hittar vägar in i det lokala maktnätverket.

Steg 2: LYSSNA och LÄR!

Hur funkar det? Vi tar det från början. Vad är viktigast i en svensk kommun i dag? Ekonomi? Ja, det kommer faktiskt på första plats. I en kommun är ekonomi = människor. För att kommunen skall kunna ha någon verksamhet så krävs skattepengar. För att få in skattepengar krävs arbetsföra människor som vill arbeta och bo i kommunen. Befolkningsmängden minskar spontant – det är ungdomar som flyttar för att resa, pluggar och arbeta. Vuxna får jobb eller träffar kärleken i andra delar av landet. Det är äldre som blir pensioneras, sjuka, flyttar till sina vuxna barn eller dör. Detta är bara livets gång. Så en kommun måste ständigt arbeta för att hålla sig attraktiv för människan och rekrytera produktiva skattebetalare och personal till både offentlig och privat verksamhet. Om vi slutar med den här aktiva nyrekryteringen minskar befolkningsmängden spontant. Alltså: Kommunen behöver människor. Detta är vi med på allihop eller hur?  

Befolkningen är dock brokig. Den består av fler kulturella, sociala och sexuella tillhörigheter än VIT HETEROSEXUELL CIS-MAN. Kanske är det smartaste att anpassa kommunen efter en mångfald av människor – så fler demografiska grupper kan trivas här? Än att hålla fast vid den idiotiska sterotypa mans-gris-modellen?

Exempel: Skulle jag trivas i din kommun? Jag är en högutbildad, egenföretagande inom vården, självboende vit medelålders kvinna med vuxna barn? Med ett starkt feministiskt och idealistiskt rättspatos. Skulle jag få jag ögonkontakt med den mäklare som skall sälja ett nytt hus åt mig på visningen eller tittar hen förbi mig och frågar var min man är? Eller skulle jag bli nedlåtande behandlad i lokala näringslivsföreningen eller Rotary för att jag ”inte har någon man”? Skulle jag ha svårt att rekrytera personal till min verksamhet för att alla välutbildade unga kvinnor (som fortfarande dominerar min bransch) flyr den sexistiska kommunen som pesten? Precis det som hänt i Gnosjö kommun. Konsekvenserna av sin ack så överskattade gnosjöanda – som i själva verket är full av övergrepp och utnyttjande av arbetarklassen, segregation och inte minst sexism och kvinnoförtryck. Inga barn blir födda i Gnosjö. Inga finns att rekrytera till arbetsplatser som kräver mer utbildning än gymnasial verkstadsutbildning. Många invandrare som arbetar i industrin kan faktiskt inte ens svenska (kan alltså inte läsa säkerhetsföreskrifter på farliga maskiner exempelvis). Trots att de bott i landet i decennier. Är det det här du vill ha i Din Kommun? Är det hållbar utveckling i enlighet med de globala målen?

Utbilda dig själv och din kommun i feminism, jämställdhet och hållbar utveckling via litteratur, forskning och kanske den här bloggen - he he? Skämt åsido: framför allt via NCK webbkurs om våld, grundkursen. Samt utnyttja de olika gratis, webbaserade stöd och verktyg som finns för arbetet i kommun och regioner.

https://www.nck.uu.se/kunskapsbanken/webbstod-for-kommuner/utbildning-moter-valdsutsatta/webbkurs-om-vald/

Foto: NCKs gratis webbkurs om våld.

Män som min gamle vän och andra nyfikna kan gärna följa konton som @peterrung, @atillayoldas och @simonhaggstrom (som också driver poddar) samt organisationer som exempelvis @jamstalldhetsmyndigheten på instagram. Är du en öppensinnad man som faktiskt kan lyssna på kvinnor och ta det dem säger på allvar så fortsätt gärna till: @ninarung, @cissiwallin @gomdakvinnor @jamställdvardag och Lady Dahmer: Natashja Blomberg. Kvinnostrejks-konton - Stockholm, Göteborg och Örebro är toppen! Etablera kontakt med din närmaste vänliga grann-kvinnostrejk! Organisationer som Unizon, Roks, Amnesty, Storasyster, Kvinnolobbyn, Kvinnatillkvinna, Inte din Hora och UN Women. Läs litteratur av Nina Rung, Nina Björk, Katarina Wennstam, Liv Strömqvist, Chimimanda Ngozi Adichi, Mian Lodalen, Maria Sveland och absolut Bianca Kronlöfs: “Till Mannen”. I alla fall som en liten början.

Jag och mina medsystrar trivs och blomstrar i en kommun som:

·      har ett uttalat jämställdhetsmål – exempelvis minst 60-40-relation män vs kvinnor i alla maktpositioner i kommunen (se bland annat jamstalldshetsmyndigheten.se). Skr.se skriver den 26 oktober i år att i dag att endast 34% av kommunstyrelsens ordförande är kvinnor efter senaste valet. Det är långt ifrån kravet på att minst 40% - helst 50% - kvinnor. I Anders kommun sitter en vit man tillika moderat som kommunstyrelsens ordförande: kommunens mäktigaste position. Just saying.  

·      Där det finns en nolltolerans på alla arbetsplatser mot sexistiska, homofobiska och transfoba skämt. Och givetvis sexuella trakasserier och grövre brott mot kvinnor.

·      Som regelbundet utbildar och fortbildar sina anställda, fackliga ombud samt ledare i mäns våld mot kvinnor och förenligt relationsvåld. Samt kräver av det privata näringslivet att göra detsamma.

Men jag går händelserna i förväg. Sammanfattning så här långt:

Kommunens ekonomi gynnas av jämställdhet och att skapa en attraktiv arbetsplats och boende för kvinnor, och män. Vinsten blir: mer inflyttning av viktiga kompetenser och en ökad trivsel för unga kvinnor att stanna, leva och arbeta och föda nya barn i födelsekommunen. Ekonomi och arbete för hållbarhet: check!

Steg 3: jobba in det här i Din Kommun med omedelbar verkan!

Globalt mål Nr 16: Fredliga och inkluderande samhällen. Brott och straff. Ingen kvinna vill bo en kommun som avfärdar, ifrågasätter eller gör sig blind för mäns våld mot kvinnor. FN fastställer att det könsbaserade våldet i dag är det största hotet mot jämställdheten och en av de allvarligaste kränkningarna mot kvinnors mänskliga rättigheter.

I dag har eller kommer fler än var tredje kvinna (35%) att utsättas för fysiskt och/eller sexuellt våld. VAR TREDJE. Du känner väldigt många tjejer. Räkna hur många som har varit eller är våldsutsatta i din bekantskapskrets. På jobbet. I familjen. Tanken svindlar eller hur? Du känner många killar. Var tredje har statistiskt sett utsatt en kvinna för fysiskt eller sexuellt våld. Vilka män i din närhet är det? Jag tror faktiskt att du vet det.

Våldet börjar tidigt, och sätter tonen för resten av livet. tyvärr. En ny studie från Stockholms universitet visar att nästan 60% av ungdomar mellan 15-19 år utsatts för våld i nära relationer, berättar Nina Rung, kriminolog, författare och forskare samt grundare av Huskurage, vid sina föreläsningar. När det gäller ungas partnervåld handlar det oftast om individens första relation, ingen erfarenhet av rätt och fel finns.

BRÅ statistik visar att drygt 27% av alla flickor mellan 16-24 år utsatts för sexuellt våld 2021: i en självrapporterande undersökning om våldsutsatthet. Jämfört med cirka fyra procent kvinnor i övrig ålder. Dock utsattes 0,4% av svenska kvinnor i 80+-gruppen för sexuellt våld förra året. Man rasar! Nu visar även statistiken att för första gången någonsin är det fler kvinnor som polisanmäler misshandel än män. Vart säger mönstret om misshandel av kvinnor: förövaren är en nära anhörig och brottsplatsen är i hemmet.

Vad gör Din Kommun mot mäns våld mot kvinnor i praktiken? Har Din Kommun implementerat programmet Huskurage i de lokala bostadsbolagen? Hur tar Din kommun tillvara på invånarna i deras roll som visselblåsare? Både i det första steget i våldspyramiden som förklarar hur sexism och könsbaserat våld eskalerar. På arbetsplatsen? I familjen? I skolan? I det offentliga? På sociala medier?

Pyramiden för könsbaserat våld. NOLLTOLERANS redan i första steget!

Minns också att när vi som samhälle strukturellt omformas och står upp för kvinnors rättigheter står vi även upp för ALLA minoriteters rättigheter: svarta, homo- eller transexuella eller muslimer. Och varför inte rullstolsburna, tjocka eller funktionsvarierade när vi ändå håller på? Gemensamma nämnaren: alla som ICKE är kristna, vita heterosexuella cis-män. Det vi kallar för jämlikhet. Ej att förväxlas med rättvisa mellan könen = jämställdhet. Bara så vi har koll på begreppen.

Samarbete med polisen, civilsamhället (som kvinnojourer, Rädda Barnen, Brottsofferjouren med flera), skola, fackförbund, socialtjänst, vården och NCK Nationellt Centrum för Kvinnofrid på Uppsala universitet rekommenderas.

Här uppnår vi mål nr 16: fredliga och inkluderande samhällen samt mål nr 10: minskad ojämlikhet så väl som mål nummer fem: jämställdhet.

Mäns hälsa viktigare än kvinnors?

Nästa globala mål som handlar om jämställdhet är Nr 3: Hälsa och välbefinnande åt alla.

Svenska kvinnor som lever i heterosexuella kärnfamiljer i dag mår SÄMST av alla. De stereotypa könsrollerna blir som mest uttalade under småbarnsåren och många är de kvinnor som dukar under för dubbelarbetet med man, barn och hem. Ofta i den ordningen.

Jag har tidigare berättat om hur män gynnas av heterosexuella äktenskap. De mår bättre: både psykiskt och fysiskt, lever längre och återhämtar sig snabbare från sjukskrivning i exempelvis depression och utmattning. För kvinnor är det precis tvärtom. För att inte tala om när barnen börjar komma. All världens män har det alldeles för bekvämt när det gäller “att skaffa” fru, barn och familj OCH karriär. De behöver inte göra några som helst uppoffringar. De nyblivna papporna tar endast ut 30% av all föräldraledighet (inklusive VAB, var tredje barn har en pappa som tar ut noll dagar) och fortsätter kräva att få arbeta som lokförare (med oregelbundna scheman och många dagar borta i sträck), egenföretagare eller säljare som reser 100 dagar om året samt elektriker i Norge som veckopendlar utan att ägna sina barn eller barnens mor tillika Hemmets Projektsledare en tanke. De bara förutsätter att hon skall sköta hela rujlangsen och ta alla VAB “för hennes jobb är faktiskt inte lika viktigt”. Mäns status på arbetsmarknaden ÖKAR när han gifter sig och får och barn. Kvinnors minskar.

Forskning, vård och omsorg leds, finansieras och stöds av rika, vita, heterosexuella cis-män. Därför utformas vårdprioriteringar, symtombilder, behandlingar och mediciner utifrån dem. Karin Schenck-Gustafsson är grundare och ordförande för Centrum för Genusmedicin vid Karolinska institutet berättar för forskning.se 2016:

-Problemen finns hos bland annat den äldre generationen som upplever genusmedicin som någon sorts feministgrej, istället för ett medicinskt kunskapsområde.

Äldre män? Som i kommunpolitiker, gubb-läkare och sjukvårdschefer? Vi vet att Dubbelt så många kvinnor dör postoperativt efter hjärtattack än män; kvinnor har en annan symptombild, underdiagnosticeras ofta i vården och utsätts för en högre grad av stress och oförståelse i hemmen; vilket försvårar återhämtningen. Så kallade “kvinnosjukdomar” som endometrios och PMDS är svåra, plågsamma tillstånd som drabbar många patienter. Men ändå satsas det inte på att varken forska eller behandla dessa. Sjukvårdspersonal har en ovana att prioritera bort kvinnors hälsoproblem som exempelvis: fibromyalgi, smärta, värk och anorexi hamnar sist på listan. Visar Genusmedicins undersökningar.

Hur ser det ut i Din Kommun? Finns det någon ungdomsmottagning i Din Kommun? Troligen. Finns någon klimakteriemottagning? Inte i Anders kommun i alla fall. Men väl i Stockholm och Malmö. Hur är förlossningsvården? Barnmorskeverksamheten? Hur lätt är det att boka att boka tid för vaccination mot HPV (Humant Papilloma Virus) som har ett samband med livmoderhalscancer om jag är född före 1994? Det vill säga utanför det nationella vaccinationsprogrammet. Allt är ett mått på hur väl Din Kommun hörsammar kvinnors hälsa och globala målet nummer tre.

Mammor och kvinnor stressar ihjäl sig

Mammor sjukskrivs dubbelt så ofta som pappor = stress. Våra stresshormoner går UPP när vi kommer hem efter jobbet (mäns går ner). Vi jobbar sex-dagars-vecka då vi tvingas lägga en hel arbetsdag EXTRA (sex timmar) mer än män varje vecka på obetalt arbete i hemmet. Vi löper 41% större risk att drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa, visar försäkringskassans statistik. Värst drabbade är framför allt kvinnor med småbarn i skolåldern eller yngre. Och gifta kvinnor med barn DÖR I FÖRTID!

- Det ÄR ojämställt (att ha barn med en man), sa min väns syster när frustrationen över slitet i kvinnofällan blev för mycket för min vän och anförtrodde sig åt systern. Som också en man och två barn.

-Det är bara så DET ÄR. Acceptera det.

NEJ TACK. Jag tänker ALDRIG acceptera det. Det skall inte du heller göra.

Din kommun så: Finns det ett samarbete med kommun, försäkringskassan och mödra- samt barnhälsovården i att skapa jämställdhet i den heterosexuella kärnfamiljen? Hur informerar Din Kommun om vikten av delad föräldraledighet och delat ansvar för barn och hushåll? Ta reda på om det finns ett organiserat jämställdhetsarbete i Din Kommun! Inte som i Anders kommun där flummiga floskler tar upp tre meningar på hemsidans flik om “mänskliga rättigheter”… med en luddig hänvisning till att man “håller på att ta fram en jämställdhetspolicy” i kommunen. Oklart när den presenteras för invånarna? Nej nej nej. Vi tittar i stället på Umeå kommun där de har ett politiskt utnämnt jämställdhetsutskott med välformulerade, tydliga mål och anvisningar samt kontaktuppgifter till jämställdhetsutskottets ledamöter. Heja Umeå! Jag flyttar hellre dit än till Anders kommun, sorry Anders. Men du kan bättre!

Satsa på kvinnor = satsa på miljön

Miljöarbetet. Ja, det kommer först nu. För att ökad kvinnlig makt och inflytande ger miljömässigt hållbara strukturer på köpet. På alla nivåer.

I dag är kvinnor de mest miljövänliga invånarna – både i Sverige och globalt. Kvinnor som är mest snålställda och ansvarstagande sin konsumtion (vi pratar västvärlden): som exempelvis köper svensk fisk istället för rödlistade miljöbovar och i högre utsträckning köper mer KRAV- och rättvisemärkt. Kvinnor som återvinner, åker mest kommunalt, promenerar eller cyklar, samt äter mest vegetariskt och hemlagat men även köper mest på second hand! Dessutom skänker (unga, välutbildade) kvinnor mest till välgörande ändamål – visar Välgörenhetsbarometern 2016. Sex av tio kvinnor stöder med privata donationer jämfört med endast fyra av tio män, skriver svd.se. När jag stod på #kvinnostrejken i Örebro för några veckor sedan och vi anslöt till miljöstrejken Fridays for Future Örebro för en spontant co-lab. Mötte vi även där mest kvinnor! För att kvinnor engagerar sig!

Foto: Fridays For Future Örebro, facebooksidan.

Män i heterosexuella kärnfamiljer förbrukar i snitt 80% av hushållets resurser, visar statistik från OECD -länderna, läst av mig i “Liten handbok i konsten att bli lesbisk” av Mian Lodalen och Mathilda Tudor. Samma bok berättar att män äter 25% mer mat jämfört med kvinnor. Dricker drygt dubbelt så mycket alkohol. Äter mest kött. Tre av fyra bilar körs i dag av män. Helst den extra stora, vräkiga, bensinslukande sorten. Män flyger hellre än åker tåg. Köper ofta dyra kapitalvaror som förbrukar mycket resurser både i tillverkning och transport och som skall laddas upp med hushållets el. Män är både dyrast i drift och störst miljöbelastning.

Ensamstående mammor fattigast

En annan aspekt på hur satsning på kvinnor är att satsa på hållbar utveckling. FNs globala mål Nr 1: Ingen fattigdom. Definitionen: “Fattigdom omfattar fler dimensioner än den ekonomiska. Fattigdom innebär även brist på frihet, inflytande, hälsa, utbildning och säkerhet. Det brukar kallas för multidimensionell fattigdom. Idag lever 1,3 miljarder människor i multidimensionell fattigdom och av dessa är hälften under 18 år.” globalamalen.se.

I Sverige lever cirka 4% av alla invånare i det som kallas relativ fattigdom. Hårdast drabbas arbetslösa, personer utan eftergymnasial utbildning, ensamstående och utrikesfödda. Scb.se: ”Ungefär 11 procent av de som är inrikesfödda och 39 procent av de som är födda utanför EU” har en årsinkomst som är under gränsen för relativ fattigdom. Rädda barnens rapport Barnfattigdom i Sverige 2018 visar att 24% av barn som lever under fattigdomsgränsen i Sverige i dag har en ensamstående mamma. 64% av de fattiga barnen är både utlandsfödda och bor med bara en förälder: sin mor. Detta är att jämföra med jämföras med 1,4% av barn till sammanboende föräldrar med svensk bakgrund räknas till den fattiga gruppen.

Min mor var fackombud på sin första arbetsplats en postorderfirma och satt med på löneförhandling tillsammans med vdn. Hon såg hur två personer med exakt samma arbetsuppgifter och tjänstegrad fick helt olika löneförhöjning. Den gifta småbarnspappan fick dubbelt så stor höjning som den ensamstående tvåbarnsmamman.

-Han är familjeförsörjare, sa vd:n förvånat, när min mamma frågade. “Familjeförsörjare”! Gamla takter sitter i.

Jag behöver bara gå till mig själv som fattig student och trebarnsmor med en våldsam man i hemmet. Det sista jag varken hade råd eller tid med var att sopsortera, köpa ekologiskt eller dyrare lågenergilampor. “Skit i den jävla miljön!” kan min medvetne bror citera mig på den tiden i bland. Miljöarbete kräver kraft, hälsa och resurser.

Lägg därtill att låg- och medelinkomsttagare i världen står för minst miljöpåverkan medan industrier, fossila bränslen och storskaliga jordbruk står för den absoluta majoriteten.

Foto: WWF.

Den sexistiska skolan stoppar hållbar utveckling

Sist men inte minst knyter vi ihop säcken med att återvända till vi till FN Agenda 2030 jämställdhetsmål samt nr 4: god utbildning för alla. Globalmal.se skriver att 774 miljoner människor på jorden kan inte läsa ordentligt; då räknar vi 20% av svenska niondeklassare (skolvarlden.se 2013) till den här gruppen. Två tredjedelar av de globala analfabeterna är kvinnor.

Hur får detta effekt i Din kommun? I dag får svenska flickor en bråkdel av utrymmet i svenska skolan – från förskoleåldern upp till gymnasiet. Att pedagoger och vuxna prioriterar och ger förtur för pojkar och män framför flickor och kvinnor i skolan skapar en skev makt- och utbildnings-fördelning som fortsätter upp i arbetslivet. Och vid familjebildningen.

Mycket av jämställdhetsarbetet kan och skall göras i skolan. I dag har statsmakten klubbat igenom ordentlig revision av sex och samlevnadsundervisningen. Skolvarlden.se skrev 2021: “Sexualundervisningen i skolorna ska inriktas mer på värderingar och frågor om frivillighet och samtycke. Regeringen har beslutat om förändringar i läroplanen från 2022. Ämnet sex- och samlevnad kommer från höstterminen 2022 heta sexualitet, samtycke och relationer.”

Den här terminen alltså! Följer Din Kommun den nya läroplanen? Fråga dina barns lärare! Fråga skolchefen i Din Kommun! Ordförande i utbildningsnämnden. Kräv svar! Laglydighet! Rättvisa och frihet åt dina barn! Att bli behandlade som individer - inte som kön!

Prata destruktiva maskulinitetsnormer, porr och feminism med FÖRSKOLAN! BVC! MVC! Jämställdhet har störst effekt om det kommer så tidigt som möjligt, helst när bebisen ligger i magen. Därför att FÖRÄLDRARNA är barnets främsta förebild de första tio åren av dess liv. Om inte de vuxna arbetar hårt och förebyggande för jämställda barn har vi de stereotypa könsrollerna här när vi minst anar det.

Foto: en reklam för mäns deodorant, som Nina Rung visar på sina förelälsningar om destruktiva könsnormer och hur kvinnor framställs i media.

 -       Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer. Det finns en tydlig koppling mellan unga mäns stereotypa uppfattningar om könsroller och deras våldsutövande. En sexistiskt fostrad kille löper tre gånger så hög risk att använda våld och kränkning i en nära relation som en jämställd, säger Nina Rung. Här vill jag nämna lite mer fakta om projektet Huskurage – ett program för grannsamverkan i bostadsbolag för att uppmärksamma och ingripa vid våld i hemmet. Hittills har grannar rent konkret räddat livet på fyra kvinnor via Huskurage! Helt fantastisk!

-       Ju mer en kommun jobbar mer med jämställdhet desto mindre våld och kränkning i nära relationer blir det.

Hur vill du att din dotter skall växa upp? Din son? Hur skall din mamma, syster och mormor ha det i Din Kommun? Vad är riktig hållbarhet?

Om FN Agenda 2030 avsett att hållbarhet bara handlar om klimathotet hade vi bara sett de nio globala mål som är direkt knutna till miljöarbete. Men nu kan finns det 17 uttalade mål. De resterande handlar om genuint jämställdhets- och jämlikhetsarbete. Eftersom ett samhälle som erkänner fler invånarens rättigheter än de kristna, vita, rika heterosexuella cis-männen är ett samhälle som gynnar ALLA. Ekonomiskt. Tryggt. Trivsamt. Miljövänligt.

Mitt tips till dig Svenska Moderna Man, och till engagerade kommuninvånare: Gräv där du står: kräv svar från lokala representanter i Din Kommun. Om så ”bara” din chef, din fackrepresentant, den kommunalpolitiker du kryssade i årets val, din man och din fru. Din mamma och pappa. Dig själv. Allt börjar med DIG!

Emma Watson, ambassadör för Un Women och rörelsen #heforshe:

”  I am inviting you to step forward, to be seen to speak up, to be the "he" for "she". And to ask yourself if not me, who? If not now, when?”

Läs hela det fantastiska talet och gråt på följande länk:

https://www.unwomen.org/en/news/stories/2014/9/emma-watson-gender-equality-is-your-issue-too

Foto: #heforshe Un Women med Emma Watson (Hermione i Harry Potter-filmerna) som är ambassadör för heforshe-rörelesen. Se hennes brosch.

Fem tips från Nina Rung och ett från mig: boka GENAST henne som föreläsare i Din Kommun. Hon räddar världar, denna fantastiska kvinna.

DETTA KAN JAG GÖRA:

  1. Tänk på vad du säger och hur.

    …det du säger påverkar andra och får konsekvenser för andra personers upplevda trygghet och välmående. Vi ALLA har massor av idéer, normer och tankar som inte är jämställda.

  2. Säg ifrån

    …när någon uttrycker sig sexistiskt eller nedsättande mot kvinnor. Ifrågasätt skämtet istället för att skratta med. Genom att Tydligt säga ifrån kan du stoppa attityder och handlingar som i förlängningen kan leda till våld.

  3. Stötta varandra

    1. Om någon på jobbet, släktkalaset eller i omklädningsrummet säger "jag vill inte att du skämtar på det sättet" till en idiot (red anm) om kränkande skämt eller kommentarer. Backa hen direkt och säg: "inte jag heller".

    2. För att lyckas behövs "trygghet - att fler säger till". Så svarade gymnasietjejer på frågan “hur skall vi stoppa hatbrott och förtryck av tjejer i skolan?”.

  4. Ta snacket

    1. Prata om vad vi kan göra

    2. Prata med din son, kompis eller män i din omgivning om vad som förväntas av en man. Prata om hur ni tillsammans kan stätta stopp för tex nedsättande kommentarer om kvinnor, icke-binära med mera.

  5. Våga fråga …när du misstänker våld.

    1. Våga fråga - ofta blir responsen "tack för du frågar"

    2. Följ upp med: Hur har du det?

    3. Hur fick du det där märket?

    4. Jag är lite orolig för dig, har det hänt något?

    5. Känner du dig otrygg därhemma?

    6. Är det någon som gör dig illa?

    7. Är det någon som hotar, tvingar dig eller slår dig?

    8. Vad måste du göra som du inte vill?

    9. Vad vill du göra men som du tvingas avstå ifrån?

Viktigast av allt: försäkra personen om ditt stöd: = JAG FINNS HÄR. Om NÅGOT skulle hända. Så hjälper jag dig.

Kvinnofridslinjens jourtelefon 020-505050. 112 vid akut fara: ring hellre en gång för mycket än för lite. Våld i hemmet är ICKE en “privat angelägenhet”!

Nina Rung, kvinnorättsikon tillika kriminolog, polis, författare, forskare och upphovskvinna till Huskurage: ett program för bostadsbolag om grannsamverkan för att stoppa mäns våld mot kvinnor i hemmet.

Tillsammans mot ett hållbart, jämställt samhälle fritt från våld!

Love Lisa

Veckans Kampsång:

EAT YOUR SALAD

City Zeni

Instead of meat, I eat veggies and pussy
I like them both fresh, like them both juicy
I ride my bicycle to work instead of a car
All of my groceries are divided by weight
And stored in glass jars (yeah)

Got my reusable bag
That's swag, my flex, my flag
Zero waste, that is my jam
Save fuel and sell your truck
The karma comes for free and so does luck

All aboard the green Titanic
Let's sail the world and then cruise the Atlantic
No ice in the way, no need to panic
All the signs are there, let's go organic

Oh, when you eat your veggies, baby, think of me
(Little kitty, don't you know that being green is cool?)

Know that being green is hot (it's hot)
Being green is cool (it's cool)
Eat your salad, save the planet
Being green is sexy as fuck

Being green is hot (it's hot)
Being green is cool (it's cool)
Eat your salad, save the planet
Being green is sexy as you

Ring, ring, goddamn, it's an exam, let's go
Get your trash can, no backup plan, and sort through it
Bend over, then jiggle that peach (ayy)
You're recycling while I'm loving those cheeks (that's sweet)

I'm a beast instead of a killer, forget the hot dogs (what?)
'Cause my sausage is just bigger
Three, two, one, all the girls go eco
If you want your man's tongue longer than a gecko's

Oh, when you eat your veggies, baby, think of me
(Little kitty, don't you know that being green is cool?)

Know that being green is hot (it's hot)
Being green is cool (it's cool)
Eat your salad, save the planet
Being green is sexy as fuck

Being green is hot (it's hot)
Being green is cool (it's cool)
Eat your salad, save the planet
Being green is sexy as you

Know that being green is hot (it's hot)
Being green is cool (it's cool)
Eat your salad, save the planet (yeah, yeah)
Being green is sexy as fuck (yeah)

Being green is hot (it's hot)
Being green is cool (it's cool)
Eat your salad, save the planet
Being green is sexy as-

Na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na
Na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na
Na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na
Na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na-na

Know that being green is hot (it's hot)
Being green is cool (it's cool)
Eat your salad, save the planet
Being green is sexy as fuck

Being green is hot (it's hot)
Being green is cool (it's cool)
Eat your salad, save the planet
Being green is sexy as you, oh-oh-oh-oh-oh

Previous
Previous

Veckan då våra hjärtan brann i orange!

Next
Next

SYSTRAR: VÅR TID ÄR NU!