Fitt-strejka mot unga cis-män!

GU-studie: Män 18-29 “känner sig mest hotad” av jämställdhet 2022.

“Du är lite dum sådär, lågt IQ. Men ändå skön… ska vi ligga? / Du skulle vara precis min typ om du rakat armhålorna…och fittan. Du borde faktiskt ta och göra det. Hår på tjejer är äckligt. / Inte för att vara otrevlig… men har du en NPF-diagnos eller?” Tre olika män vid tre olika tillfällen. Samtliga nobbade av samma tjej: den snyggaste, roligaste personen på festen.

Precis så här vidrigt har unga, svenska tjejer det. Precis just här. Precis just nu. Jag har pratat med flera unga cis-tjejer, runt 25 års ålder - om deras observationer av att socialisera sig med het-cis-män (heterosexuella cismän). Observera att jag säger “socialisera”, det är alltså inte ens frågan om dejting. Det är svårt att chocka mig med krigshistorier från Y-fronten. Nästan omöjligt att elda på mitt brinnande manshat. Ändå hände det. Nu igen. Botten är nådd, botten är även passerad.

Foto: Emma Gradeen, tack!

KVINNOSTREJK!

Vi ser alla den omedelbara nödvändigheten i att sätta upp det gigantiska samhällsproblemet: mäns våld mot kvinnor. På kartan. En “positiv utveckling” jag ser efter alla mina år som journalist är att media i dag tycks ta brott mot kvinnor och barn på större allvar. Det som förr möjligen omskrevs som “familjebråk slutade i tragedi” (Liza Marklund) om kvinnor som mördades av sina män i hemmet får i dag plats och utrymme på bästa nyhetsplats. Till och med riksdagspolitiker tar ordet “mäns våld mot kvinnor” i sin mun. I alla fall vissa. Civilsamhället och stora feminist- och jämställdhetsikoner kämpar. Älska Gömda Kvinnors nätverk och #kvinnostrejk!

En positiv förändring som dock är hopplöst liten jämfört med hur snabbt och obevekligt samhällskrafterna tycks gå åt andra hållet. Förnedringsporr blir vardag för svenska män: 70% tittar varje dag. Korrupta åsiktskarriärister skapar sig en politik karriär genom att driva “konservativa kärnfamiljevärderingar”.

– Jag ser definitivt en förskjutning mot det mer konservativa på sociala medier och i populärkulturen. Det ser vi till och med på Europanivå när det kommer till politik, säger Atilla Yoldaş, föreläsare/aktivist mot destruktiv machokultur. till svt.se 29 september 2022. Som kommentar till studien på GU: Göteborgs universitet.

Svensk lagstiftning (och därmed också socialtjänst och polis) är i dag totalt tandlös när det gäller det könsbaserade våldet och brott mot kvinnor och barn. Från kontaktförbud som ett faktiskt förbud, våldtäkt och kvinnofridskränkning. 

Den allvarligaste konsekvensen av mäns våld mot kvinnor är dödligt våld. Toppen på pyramiden. De senaste siffrorna från nck.uu.se säger: tio kvinnor mördades av en nuvarande eller före detta partner år 2022. Motsvarande siffra för män är 0. Fortfarande cirka en kvinna i månaden blir mördad av sin man i hemmet. Bortsett från alla “olyckor, självmord och försvinnanden” där brott inte går att bevisa. Jag tror vi alla kan vara överens om att detta är ett jätteproblem.

Vissa dagar orkar jag verkligen inte med kvinnomorden. Det fasansfulla i att din egen man, den människa i världen du älskar mest, litar på, beundrar, värdesätter… faktiskt hatar, äger och kontrollerar dig till den grad att dödligt våld är bättre än att du lämnar honom. I ditt eget hem. Där du skall kunna känna dig trygg… det är alldeles för fasansfullt. För rått. För nära. Just nu. För jag har faktiskt befunnit mig i potentiellt livshotande personer med tidigare ex-män. På riktigt.

I en tid då jag befinner mig mellan sjukdom och hälsa är jag för skör för att riktigt ta itu med kvinnomorden. Även om det är en ambition jag har för framtiden. Oerhört svårt men oerhört viktigt att förespråka kraftfulla, styrande förändringar på både individ- och samhällsnivå. Klart jag skall använda min röst och min tid till det. När jag är starkare.

Så jag fokuserar på de första stegen i pyramiden som förklarar hur könsbaserade våldet leder till kvinnomord. För det potentiellt dödliga våldet händer inte på första dejten. Inte ens i klassrummet. Eller fikarummet på arbetet. Där händer det andra saker som leder till kvinnomord lika säkert som du och jag sitter här.

  1. Objektifiering. Problematiskt språk. Sexistiska, homo- och transfobiska skämt.

    Ta de tre unga kvinnornas historia. De tre exempel i inledningen kommer från en och samma kvinna. Som upplevt möten med dessa hemska, jämnåriga män bara de senaste månaderna. En annan berättar om när hon och hennes vänner satt på uterestaurang och åt middag häromdagen och en man på gatan gick fram till deras bord. Drog fram sin penis och blottade sig mitt framför mattallrikar, vinglas och de unga tjejernas chockade blickar. BLÄ! Tyvärr hade ingen sinnesnärvaro att ta fram mobilen och fota. Eller ork eller övertygelse att polisanmäla. Är detta något unga kvinnor skall finna sig i? Tredje kvinnan berättar om en tjejkompis som åkte hiss med sin man samt en främmande gubbe. Gubben lade då handen på kvinnans rumpa. Hon blev såklart bestört och rädd. Men också arg på sin egen make som inte lyfte ett finger för att hjälpa henne. “Du får skylla dig själv som hade på dig en så kort kjol!” säger maken. Tjejkompisen skämdes och klädde sig i långarmat och långbyxor nästan gång. Men slapp inte tafsande för det. Är det verkligen vårt ansvar?

  2. Glastaket samt stereotypa könsroller och andra kulturella tolkningar av kön.

På midsommarafton hälsade jag på söner och lillebror i Göteborg och vi tittade på Lasse Åbergs gamla klassiker SOS eller “Sällskapsresan 3” från 1988. Jag kan inte längre ta av mig mina feministiska manshatarglasögon så denna gång såg jag mängder av små eller stora övergrepp på de kvinnliga karaktärerna. Över lag porträtteras kvinnor som mindre betydelsefulla för handlingen och mer som föremål för manlig åtrå och längtan. Ordet “kärringar” nämns om och om igen. De kvinnor som befann sig ombord på de olika småbåtarna som figurerade i handlingen hade alltid en sekundär roll som seglare och sågs som “dumma och korkade” då de inte förstod seglingsterminologin. Exempel Carina Lidboms karaktär hämtar en gitarr istället för en fender. Arnes fru - som endast har benämningen “Älskling” i rollistan (spelas av Lena-Pia Bernhardsson) får ständigt skulden samtidigt som hon åläggs ett tungt ansvar för framfarten av “Kapten Arne”: när Dum-Arne får för sig att de skall tynga ner båten på ena sidan och skapa lutning för att slippa vänta på att en bro skall öppnas - då är det hustrun som skall klättra ut på bommen. Eller då huliganer kommer farande långt över hastighetsbegränsningen och hustrun kör, hon väjer fint men jollen fastnar på signalmarkören - huliganerna applåderar hånfullt och Kapten Arne blir rasande. För att inte tala om när ankar-linan är för kort och hustrun rådigt “skarvar på” tröja, flytväst mm så att båten skall kunna ankras stadigt. Men hela naturhamnen skrattar åt henne och Kapten Arne skäms.

Här har vi ett utmärkt exempel på sterotypa könsroller. Mannen är kapten och kör segelbåten. Kvinnan är någon slags kombinations-slav-strykhund och får göra skitjobbet och framför allt ta på sig skulden när något går fel. Ändå tror jag filmen var ett slag för kvinnorna då - eftersom Madde Abrahamssen och hennes helkvinnliga besättning utmanade och slog makens machogäng i filmens slutscener från det “spännande matchrace” mellan de två tolvfots-segelbåtarna.

Foto: svensk filmindustri. 80-tals-sexism?

I första unga kvinnans fall är de unga männens äckliga, hisnande, vart-fan-fick-du-luft-ifrån-kommentarerna som klippta och skurna ur gamla, ohederliga problematiska Madonna-Hora-komplexet. Med extra kvinnohat för att en kvinna hade mage att avvisa HONOM?!

Madonna-Hora är som sagt gamle penisfixerade psykoterapeuten Sigmund Freuds käpphäst. Ella på kultmagasin.se skriver det otroligt bra, så läs här:

Hora-madonna-komplexet menar att män inte kan se nyanser hos kvinnor. Att de antingen är hora eller madonna. Från början myntade Freud begreppet främst med tanke på mäns syn på kvinnor, där madonna är en ren, älskad och respekterad kvinna, med dagens ord ‘wifey-material’. Horan däremot är ett objekt för ens sexuella begär som inte förtjänar samma respekt, en så kallad ‘side hoe’. Detta fenomen är idag inte enbart begränsat till sex utan går att applicera på mycket, även så banala saker som kvinnors läsvanor.

I vår unga kvinnas fall såg samtliga tre män hennes livlighet, frispråkighet och förmåga att samla och charma en stor grupp av människor omkring sig som ett hot. Något avvikande? För att hon inte följde mallen för deras kvinnosyn. Jag tolkar krigsskådeplatsen - en fest, en chatt, en bar - som potentiella parningsarenor men här är det oklart och kanske ointressant om männen var ute efter en “Madonna” eller en “Hora”? Dessa begrepp utgör egentligen bara ramverket för hur männen konstruerat sin kvinnosyn.

Det är tydligt att kvinnor - oavsett om hon befinner sig på en potentiell sexuell arena - som ett beachparty med universitetsstudenter - eller inte AVKRÄVS följa vissa sociala koder. Exempel på hur kvinnor och män - flickor och pojkar - porträtteras i media. Redan 1995 drevs frågan i FN:s fjärde kvinnokonferens i Beijing. Då antog, även Sverige, ett handlingsprogram, “Platform for Action”; varav “kvinnor och media” var en viktig punkt. Hur medias och de globala kommunikationssystemens genomslagskraft gällande opinionsbildning och möjligheter att belysa kvinnors villkor. “De stereotypa beskrivningarna av kvinnor och män i media uppmärksammades särskilt, liksom behovet av att spegla kvinnors och mäns olika roller i samhället”, skriver mp-kvinnor i en motion till riksdagen 1999, med utgångspunkt från handlingsprogrammet. Vad har hänt?

Foto: denna bild visar Nina Rung i sina föreläsningar. Här är det Lynx deo för män, som gör reklam för sin produkt, 2012. Ser vi någon man i bilden? Någon deodorant?

Foton av kvinnor i media ser ut som porr - man häller mjölk över kvinnans kropp, hon äter banan, skrevar. Särade läppar, hon blickar uppåt, i stort sett alltid avklädd: oavsett om det rör sig om en elitidrottare, författare eller politiker (Nina Rung, genusfolket.se).

Kvinnliga könsnormer:

  • Mjukt och omhändertagande beteende (av alla, inte bara sina egna barn: som naturen avsåg).

  • rakad, otatuerad hud på kroppen

  • plutande läppar

  • hår- och rynkfri hy i ansiktet

  • långa ögonfransar, täta, välformade ögonbryn

  • smal kropp och samtidigt kurvor = bröst och rumpa.

  • passiva, lågmälda, beundrande när män och pojkar pratar

  • vara duktiga i skolan men samtidigt mindre intelligenta än män

  • skall hålla sig i bakgrunden

  • använd kvinnliga attribut som kjol, BH, nagellack, högklackade skor, smink och långt hår.

  • Många vänner

  • Många följare instagram

  • (helst vit, blond och het-cis)

wpp.com redovisar studier från Dove som säger att 80% av alla 13-åringar lägger förvanskande filter på sina ansiktsbilder på sociala medier. Som gör en drive just nu kallad “Reverse selfie” med Ogilvy and Mindshare. Alla initiativ välkomna för att krossa nuvarande pedofila porr-inspirerade skönhetsidealet för flickor och kvinnor.

-Nä, har du tatueringar? Jag trodde du var en Fin Flicka! sa den frireligiösa kommunpolitikern till den unga kvinnan som var ny i politiken. Madonnan och Horan någon?

- Du som är en så trevlig flicka skulle verkligen tänka på att inte svära så mycket! Då skulle du bli tagen på mycket större allvar! sa en manlig medarbetare till min tjejkompis: som har en topposition på sitt jobb.

Men snälla!

Foto: wpp.com redovisar studier från Dove som säger att 80% av alla 13-åringar lägger förvanskande filter på sina ansiktsbilder på sociala medier. Fasa!

Ogilvy: Dove’s Reverse Selfie | WPP

Otaliga är de gånger jag kallats för “aggressiv / intensiv / bossig” av både kvinnor och män. Kärlekspartners, nära och kära såväl som på den professionella arenan. Hade jag varit man hade samma beteende kallats: “rak / tydlig / har podus”. Spermadonatorn pratade ofta om hur okvinnlig jag var. “Du är ingen riktig kvinna, du måste ha för mycket testosteron! Vara psykiskt sjuk. Lesbisk!”. Nej (inte där och då i alla fall). Jag är bara inte vad man kallar för “traditionellt kvinnlig”: sett till min personlighet och beteende. Jag har aldrig kunnat ta “anklagelsen” om att vara lesbisk på allvar. Det är århundradets komplimang. Även om jag naturligtvis ser den onda avsikten bakom dessa ord. Hos den kvinnohatande mannen. Fanny Åström säger att män hatar lesbiska kvinnor mest av alla eftersom denna kvinnan gör sig oåtkomlig för mannens makt och kontroll över hennes kropp och sexualitet. Flatan ställer sig i ett luftigt och befriat “pax” i patriarkatets kvävande, förtryckande fånga-tafatt-lek. Det klarar det manliga egot helt enkelt inte av.

Spermadonatorns förolämpningar kom naturligtvis helt omotiverade i samband med konflikt, det vill säga när jag fick nog och krävde svar på varför mannen i fråga inte gått till arbetsförmedlingen så han kunde få a-kassa att bekosta sitt uppehälle istället för att jag måste försörja honom? Eller varför han ätit upp barnens mat i kylen? Eller när jag krävde att han skulle upphöra med att skrika svordomar och könsord åt mig i barnkammaren kvällstid och låta mig läsa gonattsaga för barnen ifred. Liksom vår unga kvinna i inledningen fick “kritik” det vill säga kränkningar när hon nobbade männen. En bekant berättade om att hennes tioåriga systerdotter fått sms “din smutsiga hora” från en pojke i hennes klass hon precis gjort slut med. Vad fan är det för fel?!

Könssterotypen säger att en Bra Kvinna - en Madonna - aldrig säger emot sin man. Oavsett om han väcker henne mitt i natten för timlånga evighetssessioner med psykisk tortyr, slår henne eller är ute och super upp alla pengarna i tid och otid. Hmpf! Nej tack. En riktig kvinna säger ifrån. LÄMNAR denne man åt sitt öde. Och berättar för andra kvinnor, män och barn i samhället. Så att det destruktiva mönstret kan brytas.

FITT-STREJK!

Jag hävdar bestämt att bästa sättet att bidra till att förändra de här destruktiva könsrollerna är att BERÄTTA. Dela våra historier till så många som möjligt. Jag kan läsa på, ta del av forskning och beprövad erfarenhet. Men jag kan inte bedriva stora sociologiska eller genusvetenskapliga studier själv. Däremot kan jag praktisera gammal hederlig muntlig tradition. Fortsätta bygga anektdotisk bevisning: “så här var det för mig”. Det som hela #metoo gick ut på. Samla alla kvinnors historier om sexism, förtryck och mäns våld.

På detta sätt vill jag försöka ge alla de unga flickor och kvinnor därute mod och råg i ryggen att vägra ta jävla skit från ynkliga rejects till jämställdhetsfientliga, unga cis-män och incels där ute. Slå ner på deras patetiska mobbnings-, makt- och kontrollförsök. Jag hoppas att du gör detsamma. FITT-STREJKA! Tillbakavisa skam- och skuldbeläggandet direkt. “Vad menar du med det? / Det var väl en riktigt jävla vidrig sak att säga? / Och DÄR säger jag tack och hej. Jag snackar inte med kvinnohatare som du. Hälsa till Satan vi hörs (Timbuktu).” …och vad mer enkla och bra fraser vi kan komma på tillsammans? Berätta. Backa. Stötta. På detta sätt upprättar vi både vår egen självkänsla, stärker vår kvinnoidentitet och vårt systerskap. På festen. Beachpartyt. Hissen. Klassrummet. Konferenslokalen. Rättssalen. Riksdagen. För vägrar vi kliva upp på första steget i pyramiden kommer vi heller inte nå det sista.

Starkare tillsammans!

Love Lisa

Veckans kampsång

EYE OF THE TIGER

Survivor

Rising up, back on the street
Did my time, took my chances
Went the distance, now I'm back on my feet
Just a man and his will to survive

So many times it happens too fast
You change your passion for glory
Don't lose your grip on the dreams of the past
You must fight just to keep them alive

It's the eye of the tiger
It's the thrill of the fight
Rising up to the challenge of our rival
And the last known survivor
Stalks his prey in the night
And he's watching us all with the eye of the tiger

Face to face, out in the heat
Hanging tough, staying hungry
They stack the odds 'til we take to the street
For the kill with the skill to survive

It's the eye of the tiger
It's the thrill of the fight
Rising up to the challenge of our rival
And the last known survivor
Stalks his prey in the night
And he's watching us all with the eye of the tiger

Rising up straight to the top
Had the guts, got the glory
Went the distance, now I'm not going to stop
Just a man and his will to survive

It's the eye of the tiger
It's the thrill of the fight
Rising up to the challenge of our rival
And the last known survivor
Stalks his prey in the night
And he's watching us all with the eye of the tiger
The eye of the tiger
The eye of the tiger
The eye of the tiger
The eye of the tiger







Previous
Previous

Redo för den feminstiska befrielse-sommaren?

Next
Next

Får feminister bli arga på kvinnor med internaliserad sexism?