Gömd kvinna på flykt: “Tro på mig!”

Orange is the new black, som vi alla vet. Så vad kan passa bättre efter Orange Veckan och FN Vecka mot mäns våld mot kvinnor än att gör min comeback? Och berättar vad jag haft för mig sen sist. För jag har inte varit overksam - bara “osynlig”.

Men i dag, 10 december: FN-dagen för mänskliga rättigheter, bryter jag tystnaden och tar min rätt till yttrandefrihet i anspråk igen. Jag är tillbaka - BACK IN BLACK. Eller ni vet: back in orange…!

Ni som följt mig vet att jag redogjorde för det instagrambedrägeri jag utsattes för i juli. Sedan dess har jag jobbat hårt för upprättelse samt att få tillbaka mitt konto och kunna fortsätta min aktivism även på sociala medier. Som är ett så fantastiskt forum för nätverkande, nya kontakter och nya kunskaper! Föga förvånande tog jättebolaget Meta, USA-baserade ägare till både Instagram och Facebook, ingen notis om mina felanmälningar, upprepade kontaktförsök och svar med både bild och text på deras olika verifieringssidor. Jag använde till och med en betaltjänst inom bolaget i tre månader kallad “prio-support” eller något liknande. Som skulle ge mig förtur i supportkön. Fnys! Det var att kasta pengarna i sjön. Ungdomarna hjälpte mig, en vän till familjen jobbar som varumärkesmäklare men efter månader av hårt arbete rådde han mig tillslut att starta ett nytt konto. Med två-stegs-verifiering (mobilnummer och mejladress) och ett löfte om att aldrig, ALDRIG, kopiera eller dela några länkar som skickas till mig av administrationen. En nyttig läxa för mig.

Under denna process, ju mer jag lärt mig om tekniken och bedragarnas arbetssätt, desto mer och mer har jag känt mig som en patetisk idiot. Trots det mantra jag lärt mig av Brottsofferjouren sedan exets banklåns-bedrägeri (som givetvis är hundratusen gånger värre)… “skulden ligger hos bedragaren, skulden ligger hos bedragaren, skulden ligger hos bedragaren…” Har det påverkat min självkänsla. Så jag drog mig tillbaka från världen ett slag. Och jobbade mer bakom kulisserna. Kanske tur för behovet av min hjälp har varit stort. Och det känns alltid bra att hjälpa på ett mer handfast sätt.

Låt dem inte tysta oss!

Målet har dock alltid varit att sätta igång bloggen och sociala medie-aktivismen igen. Annars kokar jag över…! Tyckte dock det kunde vara symboliskt riktigt att starta i dag, 10 december, då FN:s 16 dagar långa aktivism mot mäns våld mot kvinnor avslutas. Samt då det gått exakt fem månader sedan den svarta måndag, 10 juli, då mitt instagramkonto föll i bedragarens händer. Och jag blev tystad.

Jag lovar att berätta vad jag haft för mig. Men en sak i taget: nu fokuserar vi på årets aktivism under Orange Veckan och FN:s 16 dagar aktivism mot mäns våld mot kvinnor. Vad hände? Vad har vi uppnått? Hur motiverar vi oss att “fortsätta jobba”? Som Simon Häggström, “prostitutions-polisen” tillika författare och föreläsare, uppmanade mig som kvinnorättsaktivist: vilket omfattar oss alla såklart. Denna hälsning kom till mig via min mor som köpte en signerad bok till mig: när han föreläste i Värnamo i samband med Internationella Kvinnodagen i våras. Jag låg hemma i covid. Hon berättade att jag var en hängiven kvinnorättsaktivist och hans svar på det var: “hälsa henne att fortsätta jobba”. Givetvis fortsätter jag - som du - att jobba. Kanske går det knackigt ibland. Livet “kommer emellan”. Men tillslut kommer det alltid en ny dag när man vaknar med lite mer energi och driv. Så är man “på det” igen. “Framtiden tillhör dem som orkar” = ett visdomsord från dotterns gamla mattelärare. Klokt! Låt oss.

Åter till min lokala aktivism i samband med Orange Week och FN-dagarna mot mäns våld mot kvinnor 2023. Min lilla hemstad i Småland hade den stora turen att få besök av allas vår hjälte: “Petra Erlander” grundare av Gömda Kvinnors Nätverk, sakkunnig föreläsare, aktivist samt rapportförfattare åt Jämställdhetsmyndigheten. Med klar och rungande stämma levererade hon rakt och tydligt den skoningslösa sanningen om hur svenska kvinnor på flykt från våldet har det. Vardagen som gömd. Att flytta ett tiotal gånger på fem år. Att leva ekonomiskt utarmad. Att inte bli kallad till mammografi, cellprov eller covid-vaccination. Barnens lidande att behöva flytta jämt, nya namn och utaförskap att inte kunna egna sociala medie-konton som “alla andra”.

Åtta skor, åtta kvinnor. Så många kvinnor från Värnamo kommun tvingas fly sina våldsamma män och hem varje år. Uppgifter: värnamo socialtjänst.

Petra Erlander demonstrerade öppet sin ilska till kommunfullmäktiges ledamöter i Värnamo. Och jag vill gärna tro att politikerna mötte en helt ny verklighet i hennes historia. Även om de inte känt till hur sanningen om de gömda kvinnornas situation sett ut innan är jag säker på att de åtminstone inte kunde stänga sina hjärtan inför detta vittnesmål om den terrorism mot kvinnor och barn som pågår i “helt vanliga” svenska kärnfamiljs-hem. “Domestic terrorism” som det även kallas. Lyssna själva, länk till webbinspelning av det aktuella sammanträdet. Gömda Kvinnors Nätverk kommer direkt efter uppropet: Kommunfullmäktige 30 november - Värnamo kommun videokanal (screen9.tv) kopiera länken (nedan länkar också) i ditt sökfält, fick inte till någon bra länk här i bloggen.

Hemmet = en krigszon

Värnamo kommunfullmäktige kunde förstås inte hundra procent förstå magnituden av det helt vansinniga; att oskyldiga kvinnor och barn blir dömda till detta helvete, detta liv på flykt, på bara 15 minuters information. Men politikerna vet i alla fall garanterat mer idag än igår om det förtryck och brott mot mänskliga rättigheter de våldsutsatta erfar. Den monumentala orättvisan och samhällets svek när FÖRÖVAREN; orsaken till allt lidande, får gå fri. Och leva på precis som vanligt. Samma jobb. Samma stad. Samma umgängeskrets. Samma liv. Utan något som helst straff, mestadels. Dessutom med “rättigheter” till umgänge med sina offer. Krigsdrabbade barn från andra länder som söker skydd i Sverige slipper i alla fall åka tillbaka till krigszonen och umgås med de fientliga trupperna efter att de satts i säkerhet. Men de våldsutsatta barnen som flytt en självutnämnd krigsherre i hemmet måste tillbaka och “umgås” med honom? Barn DÖDAS vid dessa tvångsumgängen: den ultimata hämnden på mamman. Lex Tintin. Detta är totalt makabert, på alla sätt och vis helt oacceptabelt. “Orättvist” är bara förnamnet. Inhumant förtryck och förlängt trauma på grund av myndighetssanktionerad barnmisshandel. Otaliga vittnesmål berättar om att det är omöjligt att hela och läka traumaskadade barn och mammor om traumat fortfarande pågår. Snälla, hur kan lagstiftare inte se den logiken?

Faran, det påtvingade och utdragna lidandet med tvångs-umgänge samt det rättighetsberövande som ligger i den juridiska proceduren fick kommunpolitikerna i Värnamo också ta del av. Tack vare Petras fantastiska tal till de lokala makthavarna den 30/11. Och därmed borde vi en gång för alla krossat myten om “elaka mammor som håller barnen borta från ledsna pappor”.

Efter Petra Erlanders viktiga tal var kommunstyrelsens ordförande Tobias Pettersson (m) uppe i presidiet och ville ställa en fråga: “vad kan vi kommunpolitiker göra?” Vi valde låta mig svara, då jag även skickat ut ett mejl med länkar och förslag på åtgärder till samtliga ledmöter i kommunfullmäktige, via fantastiskt hjälpsamma kommunkansliet. Döpt till “vad kan vi politiker göra?” Mina förslag är enkla och finns redan offentliga och publicerade överallt. Det är inga konstigheter, bara att läsa innantill. Men jag säger det gärna igen:

  1. skaffa kunskap: låt alla förtroendevalda - och gärna kommunalanställda - gå NCK gratis webbkurs om våld. Som Emmaboda kommun.Emmabodas politiker går Webbkurs om våld - Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) - Uppsala universitet (uu.se)

  2. titta på goda förebilder, exempelvis gör Jönköpings kommun försök med en omplaceringslägenhet åt förövaren. Flytta gärningsmannen istället för förövaren. Kommun motiverar våldsutövare att flytta - Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) - Uppsala universitet (uu.se)

  3. Ändra dig själv till jämställd - så kommer andra runt dig ändras med dig. Ta fram riktlinjer för jämställdhet i hela det politiska arbetet istället för att låta “värdegrundspärmen stå bortglömd och samla damm”. Se Jönköpings läns strategier för jämställdhet. Regional strategi - Jäj! För ett jämställt Jönköpings län (jajkpg.se)

  4. prata med era partikamrater i region och riksdag. Ni har världens bästa och viktigaste kontaktnät till vårt lands lagstiftare. Sprid budskapet och sätt det på den politiska agendan!”.

Lyssnar de? Troligen. Kommer de gå till handling? Kanske. Men tack vare Orange veckan och FN-dagar mot mäns våld mot kvinnor som ett stående inslag varje år har jag en ny chans att komma tillbaka och tjatar nästa år igen.

…ingen kan göra allt. Men alla kan göra något. Och man måste börja någonstans…

Fortsätt jobba!

Love Lisa

Årets insändare för Gömda Kvinnors Nätverk, i år backat av UN Women Sweden. Jag skickade ut den till lokalmedia inför den 25 november och Petras besök i Värnamo 30/11 och Radio Jönköping nappade på detta och gjorde intervjuer med mig och Petra som togs med i ett inslag på temat “att leva med skyddade personuppgifter” i sitt program “Förmiddag i P4 Jönköping den 6 december. Lyssna gärna! Verkar inte få till länkarna i dag men kopiera adressen och lyssna i din webbläsare:

https://sverigesradio.se/avsnitt/med-felix-petersson--50


“Tro på mig!” 

ÅTTA KVINNOR TVINGAS FLY MÄNS VÅLD I VÄRNAMO 

...varje år. Mäns våld mot kvinnor handlar om “helt vanliga kvinnor” (läkare, lärare, frisörer). Och “helt vanliga män” (företagsledare, poliser, pizzabagare). Ålder, ras, religion, socioekonomisk status spelar ingen roll. Inte det minsta. 

De 60-tal kvinnor, som tvingats fly sina mäns våld i Värnamo de senaste tio åren, tog sina barn till lekplatsen i Apladalen. Badade på Osudden. Gick på studentbal på stadshotellet. En gång i tiden. Precis som du och jag.  

-Det värsta var att lämna hela sitt liv bakom sig. Skräcken och ovissheten, säger “Frida” (20+): som flydde Värnamo och en våldsam pappa.  

Hon är dotter till en man som utsatte hela familjen för våld. I åratal. Försök med separation och skilsmässa. Som pappan vägrade acceptera. Han började förfölja Frida på arbetet och kort därefter bröt han sig in och slog han sönder familjens lägenhet. Då tyckte socialtjänsten att det fick vara nog och hjälpte mor och barn att fly. Som i krig. “Skyddsplacering”. Ett ord som på intet sätt beskriver vidden av den djupa, ångestfyllda misär detta liv på flykt innebär. Ständigt hemsökt av frågor som: “Tänk om vi blir röjda? Om vi aldrig kan flytta hem igen? Om ingen tror oss? Om vi måste leva i skräck, med nya namn, nya liv, ny stad för alltid?”  

Det går inte sätta en prislapp på mänskligt lidande. En prislapp finns likväl. Värnamo kommun betalar över en miljon kronor varje år för skydd från våldsamma män. 2022 slutade notan på 1.362.640 kr; dessutom en 22% ökning sedan 2019. Vi ser alltså en eskalering. 

FN-dagen den 25 november är en dag då hela världen skall sätta mäns våld mot kvinnor ordentligt på kartan. Så även i Värnamo. Våldet är den allvarligaste konsekvensen av negativ särbehandling av kvinnor och mammor. Den dödligaste. Och också mest osynliga. Många hävdar att könsbaserat våld inte finns.  

Så. I Jämställdhetsmyndighetens rapport: “86 kvinnor och deras 128 barn” berättar kvinnor och barn själva om fasansfulla övergrepp under krigsliknande förhållanden. Från sina män (ex). Och, vad värre är, från sina hemkommuner; socialtjänst, polis och tingsrätt. Som på olika sätt förminskat och avfärdat våldet, offrens lidande samt hotbilden. Det är grova brister samhället uppvisar. Åtta av kvinnorna har under 2000-talet mördats under sin tid i skyddat boende. Minst två kvinnor i rapporten utsattes för mordförsök av ex-maken, exempelvis: en kvinna knivhöggs tolv gånger i ryggen i ett parkeringsgarage. Hon hade – mot sin vilja - återvänt till hemorten för att vittna i domstol.  

Detta sker i en demokrati som Sverige - “världens mest jämställda land” 2023?! Detta är en allvarlig kränkning av FN:s fastställda mänskliga rättigheter. Exempelvis artikel 3: “rätten till liv, frihet och personlig säkerhet”.  

Vi vill leva i ett rättssäkert, tryggt, JÄMSTÄLLT samhälle där en kvinnas liv, ett barns liv... är minst lika mycket värt som en mans i folkets och lagens ögon. Vill du? 

På torsdag 30/11 kommer “Petra Erlander” från Gömda Kvinnors Nätverk till stadshuset i Värnamo för att tala inför kommunfullmäktige. Det är dags att ta kvinnor och barn på allvar. I Värnamo. I Sverige. I världen.  

Ansvaret delar vi med politikerna. Du läsare, kan stoppa det här. Allt du behöver göra är att våga se. Våga fråga. Våga lyssna. Och TRO på henne. Särskilt när hon inte tror sig själv.  

Lisa Gradeen, kvinnorättsaktivist för Gömda Kvinnors Nätverk.  

Fakta: Värnamo kommuns socialtjänst, Jämställdhetsmyndighetens rapport “Skyddade personuppgifter – oskyddade personer (2022:10)” med bilaga “86 kvinnor och deras 128 barn – en djupintervju” är skriven av Kerstin Wiegl och “Petra Erlander”. UN Women Sweden. Förtydligande: “en av tre kvinnor utsätts för fysiskt och/eller sexuellt våld under sin livstid.” FN.  

Skyddade personuppgifter – oskyddade personer (2022:10) | Jämställdhetsmyndigheten (jamstalldhetsmyndigheten.se)

Veckans kampsång:

Back in Black

AC/DC

Back in black
I hit the sack
I've been too long, I'm glad to be back
Yes, I'm let loose
From the noose
That's kept me hanging about
I've been looking at the sky
'Cause it's gettin' me high
Forget the hearse 'cause I never die
I got nine lives
Cat's eyes
Abusin' every one of them and running wild

'Cause I'm back
Yes, I'm back
Well, I'm back
Yes, I'm back
Well, I'm back, back
Well, I'm back in black
Yes, I'm back in black

Back in the back
Of a Cadillac
Number one with a bullet, I'm a power pack
Yes, I'm in a bang
With a gang
They've got to catch me if they want me to hang
'Cause I'm back on the track
And I'm beatin' the flack
Nobody's gonna get me on another rap
So look at me now
I'm just makin' my play
Don't try to push your luck, just get out of my way

'Cause I'm back
Yes, I'm back
Well, I'm back
Yes, I'm back
Well, I'm back, back
Well, I'm back in black
Yes, I'm back in black

Well, I'm back, yes, I'm back
Well, I'm back, yes, I'm back
Well, I'm back, back
Well, I'm back in black
Yes, I'm back in black

Oh, yeah
Oh, yeah
Take my love
Oh, yeah, yeah
Oh, yeah, yeah, ooh, yeah
Well, I'm back (I'm back)
Back (I'm back)
Back (I'm back)
Back (I'm back)
Back (I'm back)
Back
Back in black
Yes, I'm back in black
I've hit the sack


Previous
Previous

“Moderna Mannens” gnälliga krav på rockstjärneliv

Next
Next

“Varför är du så arg?”