“Moderna Mannens” gnälliga krav på rockstjärneliv

-Jag längtar till du blir färdig tandläkare så jag kan få bo i en fin villa med kabeltv, sa min gamle förövare Original-Satan. Som drömde om mer pengar och högre status åt sig själv. Detta när jag och barnen bodde med honom i Lövgärdet, förort till Göteborg under min studietid. Ett av alla de missnöjen han vädrade under vår dryga 15 år långa tid tillsammans. Då han varken jobbade, pluggade eller tog hand om barnen utan parasiterade på mig (och mina föräldrar) på alla tänkbara sätt. Ändå var han, den Moderne Mannen som varit pappaledig, “ställt upp på mig” - när jag jobbat och pluggat för att försörja familjen - och såklart: var världens bästa pappa. Helt utan ironi. Då har vi inte ens talat om våldet.

Trots dessa var han aldrig, ALDRIG, nöjd. Han ville ha, FÖRTJÄNADE, ett rockstjärneliv och jag, och barnen, stod i vägen.

Vi har pratat om det förut. Men vi kör det igen. Det är den verklighet vi mulas i ansiktet med dagligen ändå. Så vi måste prata om det. Att alla het-cis-män beter sig som narcissister - i någon utrsäckning -i relationer med kvinnor. Inte fullt ut narcissistiskt personlighetssyndrom som diagnos men någonstans på skalan 0-100% narcissistiska drag. För oavsett om din aktuella sambo eller make har en personlighetsstörning från början eller inte, kommer de definitivt förvärva detta i olika grad på sin resa genom livet. Vi har nämligen ett manscurlande samhälle som ser till att odla fram tvättäkta narcissister och psykopater till män från vaggan till graven.

Jag vill kräkas på Moderna Män som lärt sig bräka ordet “jag är inte feminist, jag är för jämställdhet” utantill. Som tycker de är “föredömen” för andra män när de varit pappalediga på halvtid några månader. Skrytsamt hävda att “jag är en snäll kille” som erbjuder sig hjälpa en full kvinna hem från krogen, så hon inte “råkar illa ut”, och sen väl hemma hos henne tvinga sig till sex utan noterbart samtycke. Eller smöra med dikter och orealistiska kärleksförklaringar till kvinnan han dejtar första veckan. För att sen kräva bananservice (oralsex med mannen som mottagare) följande fem träffar i rad; utan någon som helst intresse för kvinnans lust eller värdighet. För att inte tala om gifta män som smörar och uppvaktar kvinnor på jobbet för sex. Utan att nämna de faktum att de har en fru därhemma eller att de faktiskt aldrig tänkt skilja sig.

Se upp för Snälla Killen!

Incels, pedofiler och torskar

Jag hatar incels som behandlar kvinnor som rättslösa sexobjekt. Dessa hatbrottslingar och terrorister är inte mycket bättre än pedofiler. Jag rasar mot torskar och ex-pojkvänner som sprider hämndporr. Domare som dömer vårdnad och umgänge till dokumenterade kvinno- och barnmisshandlare - i strid mot lagen! De visar sitt kvinnohat öppet (när de ertappas på bar gärning det vill säga) är lätta att känna igen.

Men fortfarande är jag framför allt rasande på alla våra Moderna Män: doldisarna. Som döljer sig bakom en fasad av påstådd jämställdhet. Men som när sitt glödande kvinnohat med ett STÄNDIGT MISSNÖJE över sin situation: när de faktiskt ÄR en del av en seriös, monogam tvåsamhet (hetero). Detta, mina vänner; är den hybris som följer i den grandiosa självbildens spår. Att beviljas förmånen att leva drömmen som gift man med Volvo-villa-vovve: dyrkad och servad av hustru och 2,2 barn. Och ÄNDÅ har mage att fortsätta vara lika grinig som en treåring. För att han inte får den beskärda del av daglig hyllning, sex och jubel som han fantiserat ihop att han har rätt till. Den bisarra - undermedvetna? - vanföreställning att han förtjänar ett fullskaligt, extra-allt rockstjärneliv i 8K-kvalitet komplett med dyrkande groupies, fans och chefer som ordnar pengar, makt och berömmelse åt honom (?) …något som mängder av “moderna” svenska män i dag tycks lida av. Förlåt: men frågan måste ställas: VEM FAN TROR DU ATT DU ÄR?

Generellt gäller också rekommendationen att vi inte bör använda ord vi inte förstår. Ordet “feminist” betyder att = “Jag vill ha ett jämställt samhälle där alla, oavsett kön eller genusidentitet, har samma rättigheter”. Så det finns ingen anledning att “välja”. Tror och verkar du för jämställdhet är du feminist. Så enkelt är det. Ren ordkunskap.

Pappor fulla av pip och gnäll

Moderna Mannen är gnälligare än eskilstunadialekten och det finns ingen hejd på klagovisan: chefen är dum mot honom på jobbet. Han har tråkiga arbetsuppgifter. Korkade jobbarkompisar. Hans pappa är en idiot men samtidigt en hjälte som ingen får klaga på. Mamman är tjatig och jobbig. Vänner kan han bara umgås med om det finns alkohol eller en innebandyklubba med i bilden, knappt ens då. Grannarna tittar snett och är ute efter honom. Huset är för litet - varför skaffar ni inte ett större? I ett finare kvarter? Vid en sjö? Bilen för gammal och ful. Liksom hans mobil, tv:n och högtryckstvätten. Barnen är jobbiga och högljudda. Lika bra att ge dem middag från McDonalds direkt och slippa tjatet. Dessutom blir de sjuka hela tiden och han kan faktiskt inte vabba på grund av sitt skitviktiga jobb: så det får DU göra. Ungarna var ändå “din idé”.

Framför allt är du, kvinnan i hans liv en katastrof som förstör hans liv! Du tänker bara på barnen. Du vill aldrig ha sex. Du klär aldrig upp dig eller sminkar dig längre som “du gjorde i början”. Han får “skämmas över dig” på stan. Dessutom har du ett galet kontrollbehov och är en hänsynslös slavdrivare som “tvingar” honom laga mat, tvätta barnkläder och dammsuga “hela tiden”. Du gnäller alltid om pengar - “det är faktiskt MINA EGNA pengar!” ryter han åt dig. Men du fortsätter kräva rätten till all hans tid och liv. Klagar på hans “nöjen”, som exempelvis: den dyra skivsamlingen, lådvinerna eller nätpokern. Han är gruvligt, bittert besviken på dig. Och det “bedrägeri” du utsatt honom för. Du “förförde” honom med bilden av den vackra, kärleksfulla hustrun och den lyckliga familjen med tindrande barnögon. För att sen avslöja ditt “riktiga jag” när du hade honom “fast”.

Han anklagar DIG för att stå i vägen för hans fulla potential. Du är ett hinder för hans lyckliga framtid. Om det inte varit för “dig och dina ungar” hade han varit framgångsrik, mäktig och dyrkad av massorna för länge sen. Han är uppriktigt uppbragd över detta. Helt och fullt övertygad om att detta är sanningen.

“A house, with cabel!”

För att återkoppla till inledningen. Mina barns pappa, Original-Satan, gick och närde en dröm, baserad på en låttext av Alice Coopers “Lost in America” när jag pluggade. Frasen: “So I'm looking for a girl with a gun and a job. And a house with cable!“ Den ironiska samhällsatiren i låten som helhet; “jag kan inte få ett jobb för att jag inte gått i skolan - jag kan inte gå i skolan för jag inte har en pistol…” osv - gick honom helt förbi. Det enda han kunde bara tänka på sin vision av sig själv, liggandes i en soffa i en stor lyxig villa. Tittandes på “kabel-tv”. Medan jag jobbade och barnen var i skolan. Det var detta, endast detta, ansåg han vara en miniminivå av det han var värd. MINST detta. Allt annat var oacceptabelt. Den här fantasin kan låta bisarr men närs faktiskt av skrämmande många män. När man skrapar lite grann på ytan. Granska vilken skilsmässa som helst.

Det är så här männen vill ha oss… eller?

När vi pratar män som “familjeförsörjare” , den i hushållet som drar in mest pengar, finns denna grupp också såklart. Vi tror även att den är den mest dominerande, vilket statistik även visar: i synnerhet i heteronormativa barnfamiljer. Många är de manliga får som följer partiarkat-herden mot “det normala”. Men jag tror fortfarande att den Moderna Mannens agenda finns hos dem alla. Farligt då Moderna Mannen ser sig som en bärare av jämställda principer och att hans version av feminism är Den Rätta. Om han så bara visar att han gärna ser att hustrun tillgodoser hans behov av bortskämt rockstjärneliv. Att det råkar leda till att han får vara kung i sitt eget rike som finansieras av kvinnan är bara en lycklig slump. Se upp med Moderna Män! Samt vardagssexistiska mansgrisar till Får-män som har samma ambitioner. Som vanligtvis har höga krav på markservice och en fru i hemmet som säkerställer hans krav på stabilitet och trygghet i ett fungerande. Vars hatbrott mot kvinnor oftare tar sig uttryck i ekonomiskt light-våld, sexuella och psykologiska övergrepp i form av otrohet och sexköp samt försummelse. Än uttalat psykiskt och fysiskt våld. Likväl våld. Likväl vidrigt.

ALLT ÄR DITT FEL!

Får-mannens hemliga dröm tycks styra honom mer än han vill erkänna, även för sig själv. Balansgången mellan Modern Man och Får-man är hårfin och passeras hela tiden ute i stugorna. När det ihopfantiserade drömlivet uteblir växer de mörka tankarna sig stora. Och bristen på extern framgång i hans ögon (stor villa? kabel-tv? lyxig bil? sexig fru som uppfyller alla sexdrömmar?) vänds hans dömande blick mot dig: kvinnan. Orsaken till att hans liv suger. Är: DITT FEL.

Därför är det både märkligt och förståeligt att han blir så rasande och misstrogen när du tillslut får nog och lämnar honom. Det är märkligt för att enligt hans egen logik avlägsnas det påstådda hindret för hans lycka. Samtidigt blir han så oerhört kränkt och chockad över att någon så usel, värdelös, lågt stående varelse som DU… har MAGE att lämna någon så fantastisk, strålande stjärna som HAN!? Detta klarar hans ego helt enkelt inte av.

Det leder till nästa problem. Får-mannen och Moderne Mannen smälter ihop till sin innersta kärna: narcissisten. Narcissistens djupt sårade ego är bränslet som när den rasande skogsbrand av hat och hotelser som utgör eftervåldet. Det våld som alltid följer kvinnor som lämnar i någon grad. Farligaste tiden är dag noll - dagen du gör slut - och upp till tre veckor efteråt. Då dödas flest kvinnor av sin ex-man. Det är värt att alltid hålla i minnet.

När det gäller kvinnor med barn med dessa män är eftervåldet alltid ett olyckligt faktum i olika grad. Oavsett hur förtrycket sett ut: makt och kontroll? Hot och psykiskt våld? Barnmisshandel och sexuellt våld mot mamma? Fysiskt våld? Ett sårat mansego? Narcissisten/Moderna Mannens ego kräver nämligen att han hämnas och dedikerar sitt liv åt att rasera din tillvaro så mycket som möjligt. Och barnen är din absolut svagaste punkt. I ett patriarkalt Sverige där Föräldrabalken - vars rätta namn är Faders Balken - fortfarande sätts att dominera över barnfrids- eller kvinnofridslagar. Så risken är att du får släpa på ett tvång att “samarbeta och kommunicera” med barnens pappa långt upp i åldrarna. Formellt 12-års-dagen där lagen säger att “barnet kan få bestämma själv”. Men eftersom varken domstolar eller de narcissistiska Moderna Männen lyssnar på eller bryr sig om vad barn säger och känner, kan myndighetsdagen komma och gå. Utan att trakasserier från barnens pappa upphör. Det finns alltid ursäkter. Barnen får inte byta efternamn. Ej gå hos barnpsykolog. Får inte passansökan påskriven så det blir ingen utlandssemester med mamma. Får inte gå på den bästa skolan. Pappa kräver spotlighten vid alla högtider och firanden. Födelsedagar. Lucia. Konfirmation. Studentbal. Körkort. Farmors 70-års-kalas. Milstolpar i livet där barn varken önskar eller gynnas av fädernas envisa krav på delaktighet. Outhärdligt.

Håll hoppet levande

Men det går att stoppa. Det finns faktiskt barn som får bestämma själva. Vars “nej” respekteras av myndigheter. Där mammans vägran tillslut stoppar pappa. Så blev det för mina barn. Och så kan det bli för dina. Underverket med generella tendenser ställt mot individuella omständigheter är att just DU kan tillhöra den lyckliga skara vars specifika situation motiverar en “ensam vårdnad” till exempel. Du kommer definitivt aldrig få rättvisa för dig och dina barn om du inte ens försöker. Mycket är vunnet med ett envist, uthålligt motstånd. Gör uppror! Protestera! Så långt du kan. Vad har du att förlora?

Du är STARK! Du är ättling till de kvinnor som överlevde stenåldern. Våga utmana din narcissistförövare, om så bara baserat på tesen “känns det rätt så är det rätt”. Och backa upp med så mycket ammunition du kan från kvinnojour, socialtjänst, polis och jurister.

Arbetet med att dekonstruera kärnfamiljsnormen - och duplicera modellen där detta koncept faktiskt fungerar till alla - fortsätter. Vad tycker du? Hur gör vi? För i dag ligger denna typ av familjebildning långt ifrån människans bästa intresse. Lätt att halka in i, nästan omöjlig att ta sig ur igen. Som att bli skjuten med en harpun ungefär. På grund av 1900-talshistoria, samhällsnormer, sexuell preferens, barnlängtan och sociala konstruktioner som vi alla fått med modersmjölken. Det är bara dumt att tro att vi “väljer själva” och inte är en produkt av vår fostran och kultur.

Normer är dock till för att brytas och friheten väntar på andra sidan. För alla!

Ta hand om dig i veckan och lägg julambitionerna på en rimlig nivå, typ: “idag skall jag äta en pepparkaka”.

Love Lisa

Veckans kampsång

LOST IN AMERICA

Alice Cooper

I can't get a girl
'Cause I ain't got a car
I can't get a car
'Cause I ain't got a job
I can't get a job
'Cause I ain't got a car
So I'm looking for a girl with a job and a car
Don't you know where you are

Lost in America
Lost in America
Lost in America, lost

I got a mom but I ain't got a dad
My dad's got a wife but she ain't my mom
Mom's looking for a man to be my dad
But I want my mom and dad to be my real
Mom and dad
Is that so bad?
Oh, I think I've been had

Lost in America
Lost in America
Lost in America, lost
Lost in America
Lost in America
Lost in America, lost

Well, I live at the 7-11
Well, I'm tryin' to play this guitar
Well, I'm learning "Stairway to Heaven"
'Cause Heaven's where you are

I can't go to school
'Cause I ain't got a gun
I ain't got a gun
'Cause I ain't got a job
I ain't got a job
'Cause I can't go to school
So I'm looking for a girl with a gun and a job
And a house with cable!
Don't you know where you are

Lost in America
Lost in America
Lost in America, lost
Lost in America
Lost in America
Lost in America, lost
Oh, I'm Lost.


Previous
Previous

Dags att sabba stämningen vid julbordet! 

Next
Next

Gömd kvinna på flykt: “Tro på mig!”