Dags att sabba stämningen vid julbordet! 

God Jul? Nej, verkligen inte! VÅLDET står för dörren. Statistiken visar också att våld i hemmet ÖKAR. Och när samhället stänger får vi andra öppna vår dörr. Aldrig har “älska din nästa” varit så viktigt som nu. Det sitter ett offer vid DITT julbord. Rädda henne och du räddar alla.

Julhelgerna är som bekant en final i kalenderårets våld i hemmet. Kvinnojourerna och polisen blir nerringda av våldsutsatta kvinnor den 27 december. Efter att hustyranner och våldsamma förövare landet över härjat fritt i DAGAR innanför låsta, julkransdekorerade ytterdörrar.  Jag säger: vi bär ALLA ansvaret. Uppmuntra alla nära, kära, och allt där emellan, att titta, lyssna, fråga: “Hur har du det hemma? På riktigt?” Samt öppna dig för möjligheten att det även sitter en förövare vid ditt julbord. Och kan du stoppa honom stoppar du alla.

Glögg, levande ljus, värmen från en brasa, glada skratt samt glitter och glam.  Hör julafton till. “Best time of the year”. Men inte för alla. Inte ens för många. Var femte vuxen har utsatts för våld i hemmet. Majoriteten kvinnor. Och med kvinnorna kommer barnen.  

Julhelgen stänger dörren mot hjälpen och friheten ute i samhället och de blir ensamma med förövaren, hustyrannen. Isoleringen. Alkohol? Social stress. Skruvar upp trycket i det våldsamma hemmet. Tills det exploderar. 

Detta är känt sedan länge. Men vad kan vi göra för att stoppa det?  

Polisen i Region Mitt (Uppsala, Gävleborg och Västmanland) driver i år brottsförebyggande insatsen “Julfrid”: en informationsinsats där polisen bland annat går runt och knackar dörr för att prata med medborgarna.

– Vi informerar dem vi möter att det finns hjälp att få och hur de kan få den hjälpen om de behöver. Vi berättar också om hur man som närstående eller vittne kan agera om man misstänker att någon far illa i sin närhet. Jag hoppas att de personer som får den här påhälsningen får sig en tankeställare, att de som kanske tänkt ringa när de hört bråk gör det nästa gång, säger Jonas Svedberg, operationsledare Julfrid. Samt nämner vidare att människor skall lära sig att våld i familijen är brottsligt och att polisen skall larmas när någon hör bråk hos grannen. Ring 112! 

“Vad kan jag göra?”

Vid sveriges radios intervju, i samband med min lokala insats under orange veckan och FN 16 dagar mot mäns våld mot kvinnor, fick jag frågan “vad kan vi vanliga göra?”. Att vara uppmärksam och jobba för förändring av sitt eget och omgivande människors potentiellt sexistiska attityder och beteende samt mot ett mer kvinnovärdigt samhälle var ett av mina tips. Så även att ringa polisen eller knacka på hos grannen när du hör bråk, var ett annat. 

Däremot har jag i efterhand känt att jag ville uppmana allmänheten till att vara observant på de människor du har i din närhet. Hur ser deras relationer ut? Programledaren Felix Petersson, Svergies Radio Jönköping, formulerade en tung och viktig fråga till mig: hur svårt det är för utomstående att identifiera våld och vad man i så fall skulle kunna göra åt det. Detta sätter fingret på en viktig punkt som vi brottats med länge i kvinnorörelsen. Definitionen av “vad är våld?”. I dag har vi en tydlig MANLIG definition av våld: är min spaning på temat att varken våldsutsatta kvinnor eller våldsutövande män inser och förstår att de misshandlas/misshandlar. Det patriarkala samhällets förklaring av våld är att det består av någon form av allvarlig fysisk skada: avslaget käkben, blåtiror, brutna revben. För att nämna några exempel. Skjuten med pistol. Skuren med kniv. Från en farlig gärningsman som du direkt VET är en farlig gärningsman. Företrädesvis “ute på stan”. Detta är ett farligt antagande. Vi vet att misshandel av kvinnor sker i hemmet av någon närstående/i nära relation, upprepat/långvarigt. Misshandel av män sker utomhus, av en okänd gärningsman, en enskild, isolerad händelse. Männen är norm. Normen av våld blir därför baserat på det våld som drabbar MÄN. Och detta är ett enormt, otroligt stort problem. För det manligt definierade våldet leder till ett osynliggörande och försvårande av identifikationen av våld i hemmet: som främst drabbar kvinnor och barn. Vi utsatta inte att det vi utsätts för ÄR våld. När vi inte kan checka boxarna på brutna ben, blodvite eller skottskador. Det vi inte tror på kan vi heller inte förändra.  

Alla är en del av det patriarkala samhället vilket innebär att även polis, domstol och socialtjänst gör den här bedömningen, som generell regel. Med en, tack och lov, finns en alltmer växande skara går den rätta vägen.

Våld har en manlig definition  

Problemet med det manligt definierade våldet är också att kvinnan inte ser de första, viktiga varningsflaggorna på att våld, makt och kontroll börjar bli del av hennes vardag. Så när våldet eskalerar till en livshotande nivå är det redan för sent. Vi MÅSTE börja erkänna och jobba med de tidiga tecknen på våld i nära relationer. Identifiera förövarnas första försök till makt och kontroll över flickan/kvinnan. Och mota Olle i grind! 

Problemet med den manliga förövaren ser sitt beteende som normalt och “ofarligt”. Vaddå? Att sparka sönder en kökslucka, trycka upp frugan mot väggen eller knuffa in henne i en klädkammare så hon ramlar i golvet är inte misshandel. Det “vet” han. Det vet alla. Han har “aldrig skadat” henne. Hon har aldrig åkt till sjukhuset. Aldrig ringt polisen. Så! Tills han långsamt flyttar fram positionerna. Eskalerar våldet en liten bit i taget. När gränsen tänjts ut till bristningsgränsen. Är det ingen som märker när det spricker. Och rätt som det är ligger man på golvet i barnkammaren med en rasande man över sig och håller på att strypas ihjäl framför ögonen på sitt åttaåriga barn (självupplevt). Men aldrig att jag då upplevde mig som en misshandlad kvinna. Obegripligt.  

Vidare är en del av det stora problemet med den manliga definitionen av en förövare är också att det inte stämmer med bilden av en älskad make och pappa som brottslingen. När det talas om “farliga män som slår” ser vi framför oss en skurkaktig, stor maffia-hitman komplett med skäggstubb, mörk uppsyn och skinnjacka. Klippt och skuren ur filmens värld. Vi lägger till attribut som kriminalitet, gängkoppling missbruk...kanske anabola steroider? Med stora knytnävar och pistoler i fickan. Denna bild är lätt att förstå. Här är det skönt att allt är svart eller vitt.  

Men förövaren i det våldsamma hemmet är: En. Helt. Vanlig. Man. DIN man. Som du älskar, kanske älskat i många år. Som kommit med frukost på sängen när du fyllt år. Hållit dig i handen på din farmors begravning. Som skrivit världens gulligaste mors dag-kort med barnen till dig. Som lagar världens godaste köttfärssås. Följer med din mamma till röntgen när du inte hinner för jobbet. Som alla nära och kära älskar och beundrar. Din klippa och följeslagare i livet. Det är nästan omöjligt att inse att han faktiskt är en farlig förövare som kan döda dig eller barnen om han inte stoppas.  

Och om inte DU är öppen för förstå att att din pojkvän/sambo är en våldsam, farlig förövare. Är det i stort sett uteslutet att hans nätverk skall göra det. Hans mamma, syskon, bästa vänner, innebandypolare. Alla dessa människor vägrar ta in denna fruktansvärda verklighet, oftast för att de personligen varken vill eller förmår sig koppla sin vän/bror/son med nidbilden av en förövare: exempelvis vår bistra maffia-hitman.  

  • Det är inte så jag känner Kjell! Sa en av min personal efter att min äldre, manliga kollega/samdelägare i min klinik, utsatt mig för rena trakasserier, mutat personal för att sabotera min verksamhet, försökt köra över mig med bilen samt stulit patientjournaler på jobbet.  

Sätter bra ord på det. Vi är inte bättre själva. För tycker jag om någon så VÄGRAR jag ta in ny information om att han är en våldsam förövare. Så stark är vår vilja att tvinga sanningen efter vårt hjärtas önskan. Snarare än att nykternt acceptera fakta. Se på Johnny Depp och Amber Heard. Hur många dyrkande fans har tagit avstånd från Johnny Depp?  

Foto: Daily Mail

 VÅGA SE VÅGA FRÅGA VÅGA LYSSNA!

Vi måste alltså SLÄPPA den manliga definitionen av våldet. Av offret. Av förövaren.  

Öppna dörren till förnuft, empati och verklighetsförankring. Sätta på oss de feministiska glasögonen och höja nivån på hur flickor och kvinnor i vår omgivning värderas. Försök få igång ett samtal med dina nära och kära. Prata, lyssna, analysera din systerdotters relation med sin nya kille. Väntar han alltid utanför hennes klassrum sista lektionen för dagen? Föreslår han “mysiga hemmakvällar” varje gång hon berättar att hon skall träffa dina vänner och gå ut? Blir han sur om hon inte svarar direkt på sms eller samtal?  

Hur är din systers relation med sin man? Egentligen? Verkar inte din grinige “bonusbror” (sonen till din mammas nye man) kräva sig lite väl mycket hjälp av din mor?  

Titta på dem ordentligt. Försök tänk bakåt i tiden. Är det någon skillnad på deras ansiktsuttryck, humör och mående nu? Jämfört med när du såg dem sist? Har det hänt något? 

Och viktigast av allt: gå på magkänslan. “Känns det fel så ÄR det fel!” Ta tag i det som skaver direkt. Säger exempelvis ditt brorsbarn: “pappa och mamma slåss” vid julbordet. Avfärda inte det som “ungar säger så mycket knasigt” för att det stillar hugget i din mage. Och du VILL tro på de ansträngda leendena och lugnande förklaringarna. VILL inte se skogen för alla träd. VILL bevara husfriden och gruppharmonin de närmaste fem minuterna.  

VÅGA SE. VÅGA FRÅGA. VÅGA LYSSNA. Det är SÅ vi stoppar mäns våld mot kvinnor. I dag.  

God Jul!

Glöm inte lyssna på Petra Erlander, Gömda Kvinnors Nätverk, som intervjuas i Sveriges Radio Jönköping: https://sverigesradio.se/artikel/petra-gommer-sig-fran-valdsam-man-min-frihet-ar-helt-forsvunnen (kopiera länk och klistra in i ditt sökfält). Hur har gömda kvinnor och barn det i dag?

Markus Antonsson, polisen Stockholm City. Foto: aftonbladet.

Fakta Polisen Region Mitt:

Mellan 1 januari 2023 och 11 december har 7 419 brott i parrelation, brott mot barn och våldtäkt mot vuxna anmälts i region Mitt. Av dem är 392 Mäns grova våld mot kvinnor, där ingår till exempel grov kvinnofridskränkning, mordförsök, våldtäkt, sexuellt övergrepp och olaga tvång.

Sedan 2015 har 15 kvinnor i region Mitt mördats i sin parrelation.

På polisens hemsida finns instruktioner om hur du anmäler brott. Se även huskurage.se för mer information om grannsamverkan och vad du kan göra för att stoppa våld i hemmet hos grannen.

PROJEKT IGOR och Lämna-programmet Polisen Stockholms City:

(fakta: artikel i Aftonbladet 3 januari 2023)

Tre poliser och två socialsekreterare som arbetar med projektet.

– Jag tycker att det vore ett enormt signalvärde att kunna säga att vi har en IGOR-grupp i varje kommun i landet. Det skulle visa exakt hur allvarligt vi som samhälle ser på problemet, säger Markus Antonson, polis.

Förutom en Lämna-program menar Antonsson att IGOR-projektet kunnat visa på fler viktiga åtgärder som behöver tas.

- Snabbare handläggningstider från anmälan till åtal. Ju längre tid det tar desto större är risken att kvinnan ångrar sig eller att våldet hinner bli dödligt.

- Att åtgärder mot både kvinnan och mannen ska sättas in samtidigt.

- Att erbjuda männen som slår stöd för att ändra sitt beteende men samtidigt visa att man ser vad de gjort och gör och att det är brottsligt.

- Uppmuntra allmänheten att i högre grad polisanmäla och orosanmäla om man befarar att en kvinna utsätts för våld.

Och inte minst handlar det om en attitydförändring, inom den egna kåren, hos domstolarna och hon samhället i stort tror Antonsson.

– Vi måste, måste, måste sluta fråga kvinnan varför hon inte lämnar mannen och istället fråga mannen, varför utsätter du kvinnan du säger dig älska för våld?

Veckans kampsång:

Jill Johnson

CHRISTMAS IN YOU

Christmas is here, the snow is gently fallin down
Our friends and our family are gathered all around
It's good to be home, I've missed you more than words can say
The roads I have travelled, now seems so far away

I know I may lose my faith sometimes
But your faith in me, gets me through
Cause I know your giving me life's greatest gift
Now, the christmas in you

The old church bells ring, reminding me of who I am
With memories and carols, and hymns we once say
I'll hold you close and never ever let you go
For circles unbroken, wherever we go

I know I may lose my faith some times
But your faith in me, gets me through
Cause I know your giving me life's greatest gift
Now, the christmas in you

I know I may lose my faith some times
But your faith in me, gets me through
Cause I know your giving me life's greatest gift
Now, the christmas in you

The christmas in you












Previous
Previous

2024: VARNING för bedragaren!

Next
Next

“Moderna Mannens” gnälliga krav på rockstjärneliv