2024: VARNING för bedragaren!

Det är lätt att känna sig maktlös. Gudarna skall veta att jag var förtvivlad, ledsen och chockad över bilden av “mig” som skickades ut till alla mina vänner på Instagram. Av den bedragare som tagit kontrollen över mitt konto. HEMSKT! Hemska och fina var även de samtal, mejl och sms jag fick efteråt av oroliga kamrater…en kluven känsla.

Min kamp går dock vidare och jag måste tro att vi alla kan stoppa dessa lömska kriminella element genom att: DELA våra historier. VARNA varandra. STÖTTA istället för klandra när olyckan varit framme. “Skulden ligger alltid hos förövaren”. Låt oss göra 2024 till året då vi gör slut på bedragare en gång för alla. Det börjar med dig och mig.

Brrrrr!!!! GÅ ALDRIG PÅ DETTA! Jag gjorde det, ville “hjälpa en vän”. Nu vill jag hellre klösa av mig ansiktet än att jag, mitt foto, mitt konto förknippas med sånt här vidrigt bedrägeri!!! Tack @emmiseng för hjälpen med återkoppling av bedragarens attacker.

VARNING VARNING VARNING! Gå inte på meddelanden av detta slag! Rapportera kontot som “hackat” eller motsvarande. Försök ta kontakt med kontoinnehavaren privat för rätt information. Ingen seriös person försöker kränga bitcoins eller dylikt till sina vänner på Instagram.

Vi kvinnor och andra minoriteter har bara vår röst. Det är inte “så bara”, i synnerhet när vi går samman. Men i ett kvinnoförtryckande patriarkat är vårt enda hopp samtalet med varandra. För att lyckas kan vi inte tillåta att kriminella element lägger krokben för oss, tar ifrån oss våra plattformar. Underminerar oss ekonomiskt, demokratiskt eller energimässigt. Låt ingen stjäla din låga! Ditt ljus, mitt ljus skall få lysa klart. Odelat. Utan fruktan. Okränkbart.

Stoppa bedragaren!

Så här på årets sista dag vill jag prata om bedragare och lurendrejare. För er som inte vet blev jag i somras utsatt för bedrägeri på nätet och förlorade mitt instagramkonto genom vilseledande information från en hackare med landsnummer +234 (Nigeria) i det mobiltelefonnummer som helt plötsligt hade kontroll över mitt konto. En vän till mig förlorade tusen kronor för att denne hackare sen använde mitt instagramkonto för att sprida falsk information om “bitcoins-investeringar” till henne och andra följare.

- Jag trodde det var du, var hennes förklaring och mitt hjärta sjönk som en sten. Detta var mitt fel. Kände jag. 

Så jag provade ALLT. Polisanmälde. Kontaktade alla Instagram och Meta (företaget som äger Instagram och Facebook) samtliga supportertjänster. Betalade för någon slags VIP-support 145 kr/månaden i fyra månader för att försöka få dem att ta bort bedragaren och återbörda kontot till mig. Anlitade varumärkesmäklare för hjälp med detta. Utan resultat. Det är bara att inse bistra sanningen: för det brottsoffer som utsatts för bedrägeri av något slag är det i stort sett omöjligt att få rättvisa. Men det innebär inte att vi skall sluta försöka.

Anmäl allt!

Bedrägerier ÖKAR KRAFTIGT i dag. Nyteknik.se och dagensnaringsliv.se skrev i slutet av augusti i år att det under första halvåret 2023 rapporterades sammanlagt omkring 114 000 bedrägerier – en ökning med 25 procent jämfört med motsvarande period 2022; enligt Tomas Roos, Dina Försäkringar som sammanställt siffror på uppdrag av Brottsförebyggande rådet.

Av alla typer av bedrägerier, se lista nedan, är kortbedrägerier och bedrägeri genom social manipulation vanligast. Kortbedrägeri är exempelvis när bedragare utger sig för att vara bank, företag eller myndighet och kontaktar det tilltänkta offret genom mejl eller sms. Tomas Roos uppmanar alla att vara misstänksamma.

– Man ska tänka sig för innan man delar sina uppgifter. Det finns inga seriösa aktörer som ber om att man ska uppge koden till bank-id. Försök ha olika lösenord och be att få ringa upp om någon ringer och du blir osäker, säger han.

Jag själv är tydligen ett populärt offer (?) och blev nyligen kontaktad av “spotify” via mejl för bara några veckor sedan. “Din betalning har ej kommit in, betala före onsdag annars måste vi ta ut en avgift på 795 kr”. Jag fick en länk att klicka på där jag skulle fylla i mitt personnummer med alla siffrorna …då blev jag misstänksam. Jag kollade banken och såg att spotify-avgiften dragits som vanligt varje månad och på mitt spotifykonto såg allt bra ut. När jag klickade på avsändaren fick jag se en lång konstig länk …BEDRAGARE! Var min slutsats, så jag klickade höger på mejlet och rapporterade “nätfiske”. Bedömde detta som korrekt utfört. Vad tror ni?

Se upp! Inga VISA-kortnummer! Inga personnummer! Inget bank-ID!

Så här skriver BRÅ om kortbedrägerier på sin hemsida:

Kortbedrägeri (bank, betal- och kreditkort)

Gärningspersonen använder någon annans fysiska bankkort, betalkort eller kreditkort för att olovligen genom­föra köp av vara eller tjänst, alternativt göra uttag av kontanter. Ett kort­bedrägeri kan även ske genom att gärnings­personen har kommit över kort­uppgifterna, exempelvis genom skimning eller genom att fotografera kortets fram och baksida. Kort­bedrägeri med fysiskt kort är en transaktion (köp, uttag etc.) genomförd i direkt interaktion med säljare eller från uttags­automat, där köparen/den som har kortet är fysiskt närvarande och kortet är synligt och används vid transaktionen. Det handlar om kort som tillhör någon annan och har blivit upphittat eller stulet, eller förfalskade kort. Vid kort­bedrägeri utan fysiskt kort har en transaktion genomförts via internet eller på annat sätt, där köparen/den som har kortet­/kortuppgifterna inte är fysiskt närvarande, och där något fysiskt kort inte är synligt, men kortdata används vid trans­aktionen.

Kortbedrägerier tycks vara vanligast. “identitetsstöld” likaså. Men romans- och förtroendebedrägerier genom social manipulation, ligger inte långt efter. Kräver också mer förberedelser bakom från bedragarnas sida. Min bror berättade om sin jobbarkompis, en dam i 40-års-åldern.

- Jag fick ett sms från ett okänt nummer från min “dotter”, berättar kvinnan.

- Hon skrev att hon tappat sin telefon och hade fått en ny jobbtelefon. Samt att hon inte kom åt sina bankuppgifter eller kunde betala räkningarna. Och ville jag vara så snäll och hjälpa till att swisha några tusenlappar till det nya numret så hon kunde handla?

Kvinnan ville såklart hjälpa sin dotter och var genast på väg att swisha iväg pengar, när hon faktiskt hejdade sig.

- Det hela lät jobbigt och jag ville prata med min dotter. Så jag ringde det nya numret men fick inget svar. Så jag ringde det gamla numret och då svarade min dotter och hon hade ingen aning om den uppdiktade historien. Allt var en bluff!

Bedragarna är skickliga och gör mycket research om familjeförhållanden och annat. Jag har tidigare berättat om kvinnan som “fick samtal” från sin son som jobbar utomlands och ville ha tiotusentals kronor för “en ny dator”. Rösten var lik, sonen jobbade mycket riktigt i Schweiz och alla fakta stämde. Utom att det handlade om en bedragare.

När “den du älskar” lurar dig

Jag själv har blivit utsatt för romansbedrägerier. Och vi är många som sett dokumentären “Tindersvindlaren” på Netflix. Jag har tidigare skrivit om romansbedrägerier och den stödförening som finns för de drabbade: Stoppa romansbedrägerier som bland annat har en facebooksida.

På Brottsoffer Dagen 2023 genomförde BRÅ en digital föreläsning om bedrägerier på Blocket. Det är tydligen vanligt med oseriösa aktörer som “köper och säljer” saker och vill ha betalt i förskott. Skickar med bild från denna föreläsning.

bild: BRÅ

Bankerna varnar ständigt för bedragare. Bank-ID-inloggningen varnar. Media varnar.

dagens.ps.se tipsar hur du undviker att falla offer för bedragare på sociala medier:

  1. Se upp om du får ett brådskande meddelande från en vän som akut behöver pengar. Bedragare tar ofta över andras sociala medie-konton för att försöka lura till sig pengar av deras vänner.
    Ring din kompis och kolla om hans eller hennes konto har hackats innan du skickar några pengar.

  2. Var försiktig när någon du nyss fått kontakt med på sociala medier verkar överintresserad av att etablera en vänskap eller ett romantiskt förhållande. Romansbedragare insisterar ofta på att de inte kan träffa dig eftersom de lever, jobbar eller reser utomlands.

  3. Undvik alla förfrågningar som involverar presentkort, banköverföringar eller kryptovaluta.

  4. Undvik produkter som säljs med enorma rabatter som låter för bra för att vara sanna. Fyndpriser kan locka dig att klicka på skadliga länkar eller leda dig till falska webbplatser med falska varor.

  5. Undvik länkar, kontonamn, biografier eller webbplatser med konstiga stavningar eller direkta felstavningar. Det tyder på att webbplatsen eller social media-kontot är falskt. Håll även utkik efter dålig grammatik och stavning i meddelanden du får och på sociala medie-konton.

  6. Undvik löften om enorm avkastning på investeringar men liten eller ingen risk.

  7. Se upp när någon försöker få dig att skyndsamt ta ett beslut. Bedragare vill inte att du ska hinna ompröva ett beslut eller rådfråga någon annan.

FTC säger även att du kan skydda dig genom att begränsa vem som kan se dina inlägg och din profilinformation, det skriver CNBC.se

Budskapet med dagens inlägg är alltså: låt 2024 bli året då du och jag och vi alla tillsammans gör allt vi kan för att stoppa bedragarna. Högt och lågt.

GOTT NYTT ÅR!

Love Lisa

Faktaruta BRÅ bedrägerier:

Bedrägeri genom social manipulation

S.k. social engineering. Gärnings­personen tar kontakt med en person och förmår hen att begå eller låta bli att begå en handling genom att utnyttja en förtroende­relation, i syfte att ge ekonomisk vinning till gärnings­personen.

Romansbedrägeri

Gärningspersonen inleder en kärleks­relation eller liknande relation med en person, genom fysisk kontakt eller via internet, i syfte att vilseleda hen till handling som innebär ekonomisk vinning för gärnings­personen, exempelvis att genom olika förevändningar förmå personen att låna ut eller skänka pengar till gärnings­personen.

Investeringsbedrägeri

Gärningspersonen vilseleder en person att investera i något (t ex finansiella instrument eller företag) som inte existerar, inte har något värde, har lägre värde än utlovat eller är väldigt svårt att värdera, i syfte att ge ekonomisk vinning till gärnings­personen.

Befogenhetsbedrägeri

Gärningspersonen kontaktar en person­/organisation/­ett företag och utger sig för att ha befogenheter, t ex utger sig för att vara ekonomichef på det utsatta företaget, eller bank­tjänsteman på den utsattes bank, och därigenom förmår den kontaktade till handling som ger ekonomisk vinning till gärnings­personen. Exempelvis s.k. VD-bedrägeri och vishing.

Bedrägeri genom social manipulation av annan typ

Bedrägeri genom missbruk av förtroende­relation av annan typ än ovanstående (romansbedrägeri; investerings­bedrägeri; befogenhets­bedrägeri). Exempelvis barnbarns­bedrägeri eller arvs­bedrägeri, där gärnings­personen kontaktar äldre personer och utger sig för att vara ett barnbarn, eller lurar personer att tro att en avlägsen släkting dött och att ett arv väntar, och därigenom förmår personen till handling som ger ekonomisk vinning till gärnings­personen.

Annonsbedrägeri

Gärningspersonen vilseleder en intresserad köpare genom att via en annons erbjuda en vara eller tjänst till försäljning eller uthyrning. Efter att betalning ägt rum har leveransen uteblivit helt eller så har en falsk/felaktig vara levererats. Ett annons­bedrägeri kan även ske genom att gärnings­personen agerar som en intresserad köpare till det som erbjuds via annons, i syfte att komma över pengar från säljaren eller det som erbjuds via annonsen utan att erhålla betalning till säljaren.

Identitetsbedrägeri ­– köp/lån/av annan typ

Kallas även kreditbedrägeri. Gärnings­personen köper olovligen en vara/tjänst eller tar ett lån, eller liknande, med någon annans identitet (exempelvis namn eller personuppgifter). Även bolag kan användas som låntagare för att sedan sättas i konkurs.

Fakturabedrägeri

Gärningspersonen vilseleder en person eller ett företag att betala en faktura för en vara eller en tjänst som personen/företaget inte har beställt. Faktura­bedrägeri med kontakt har föregåtts av någon form av kontakt med den utsatte, exempelvis genom telefon­försäljning, där faktura­mottagaren blir vilseledd att exempelvis ingå ett avtal med avsändaren. Faktura­bedrägeri utan kontakt kan exempelvis ske genom utskick av s.k. blufffakturor.

Försäkringsbedrägeri

Bedrägeri mot försäkrings­bolag. Gärnings­personen har genom sitt agerande fått ersättning för en skada som inte inträffat eller medvetet skaffar sig en högre ersättning vid skada än vad hen är berättigad till, alternativt överdrivit värdet på något som stulits eller gått sönder.

Bedrägeri mot försäkringskassa etc.

År 2007 trädde bidragsbrotts­lagen i kraft och började tillämpas för bedrägerier som begås mot vissa statliga och kommunala myndigheter. Ett vanligt exempel är att någon skickar in en ansökan om tillfällig föräldra­penning avseende vård av sjukt barn, men arbetar som vanligt.

Snyltningsbrott

Gärnings­personen tillgodogör sig husrum, förtäring, transport eller annat som tillhanda­hålls under förutsättning av betalning, utan att betala för sig.

Grovt fordringsbedrägeri

Gärningspersonen riktar betalnings­uppmaningar till en vidare krets i syfte att vilseleda till handling som innebär vinning för gärnings­personen och skada för mottagarna, och förfarandet har avsett betydande värde. 

Källa: Klassificering av brott

Veckans kampsång:

NO

Meghan Trainor

I think it's so cute and I think it's so sweet!
How you let your friends encourage you to try and talk to me
But let me stop you there
Oh, before you speak...

Nah to the ah to the, no, no, no!

My name is no
My sign is no
My number is no
You need to let it go
You need to let it go
Need to let it go
Nah to the ah to the, no, no, no!
My name is no
My sign is no
My number is no
You need to let it go
You need to let it go
Need to let it go
Nah to the ah to the, no, no, no!

First you gonna say you ain't runnin' game, thinkin' I'm believing every word
Call me beautiful, so original, telling me I'm not like other girls
I was in my zone before you came along, now I'm thinking maybe you should go
Blah, blah, blah, blah
I be like nah to the I, to the I, to the no, no, no!

All my ladies listen up
If that boy ain't giving up
Lick your lips and swing your hips
Girl all you gotta say is...

My name is no
My sign is no
My number is no
You need to let it go
You need to let it go
Need to let it go
Nah to the ah to the, no, no, no!
My name is no
My sign is no
My number is no
You need to let it go
You need to let it go
Need to let it go
Nah to the ah to the, no, no, no!

Thank you in advance, I don't wanna dance (nope!)
I don't need your hands all over me
If I want a man, then I'mma get a man
But it's never my priority
I was in my zone, before you came along,
Don't want you to take this personal
Blah, blah, blah, I be like nah to the ah to the, no, no, no!

All my ladies listen up
If that boy ain't giving up
Lick your lips and swing your hips
Girl all you gotta say is...

My name is no
My sign is no
My number is no
You need to let it go
You need to let it go
Need to let it go
Nah to the ah to the, no, no, no
My name is no
My sign is no
My number is no
You need to let it go
You need to let it go
Need to let it go
Nah to the ah to the, no, no, no

I'm feeling...
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Untouchable, untouchable
(Nah to the ah to the, no, no, no)
I'm feeling...
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Untouchable, untouchable
(Nah to the ah to the, no, no, no)

All my ladies listen up
If that boy ain't giving up
Lick your lips and swing your hips
Girl all you gotta say is...

My name is no
My sign is no
My number is no
You need to let it go
You need to let it go
Need to let it go
Nah to the ah to the, no, no, no
My name is no
My sign is no
My number is no
You need to let it go
You need to let it go
Need to let it go
Nah to the ah to the, no, no, no

I'm feeling...
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Untouchable, untouchable
I'm feeling...
Untouchable, untouchable
(Nah to the ah to the, no, no, no...)

Visa översättning

Låtskrivare: Eric Frederic, Meghan Trainor, Jacob Kasher. Endast för icke-kommersiellt bruk.

Data från:Musixmatch





Previous
Previous

Vad är en bra jourkvinna?

Next
Next

Dags att sabba stämningen vid julbordet!