The devil you know…

…vidriga (sex-)förövare är mitt ibland oss 

En av tio svenska män har någon gång ”köpt sex” (=köpt samtycke, köpt våldtäkt) av flickor, pojkar och kvinnor utsatta för prostitution.

Räkna själv bland killar i din bekantskapskrets. Var tionde är en sex-förövare. 80% av män i Sverige uppger att de ”köpt sex” utomlands. Som om det gjorde saken bättre.

Vi måste komma ifrån bilden av torskar, våldtäktsmän och snusk-gubbe-chefen som nyper flickorna i baken på jobbet läskiga Peter Nygård/Harvey Weinstein-typer, Lorrys pedofil-Farbror Bosse eller Trenchcoat-Blottaren.

Torskar, våldtäktsmän och män som utsätter sina kvinnliga kollegor för sexuella trakasserier på jobbet är hela, rena, vanliga, snygga, respektabla, roliga, populära män. Män med fruar, flickvänner, barn och familjer. Män som är attraktiva och sexuellt aktiva via ”vanliga kanaler”. Män som ofta har stora bekantskapskretsar och som är uppskattade och väl respekterade på sin arbetsplats. Män med en mörk baksida i sin personlighet. Som av födsel och ohejdad vana hatar kvinnor och inte drar sig för att utnyttja oskyldiga, utsatta offer i sin strävan efter att ta vad de vill ha.

”Jag gillade mannen som tog mig på brösten och grabbade tag i mitt skrev – han var normalt sett älskvärd och charmig. Jag gillade chefen som tvångskysste min vän och jobbarkompis. Jag gillade vdn som klädde av sig naken framför en av tjejerna på jobbet och instruerade henne att göra detsamma – för det var bara ”skinny dipping” som gällde på den här konferensbåten. Den mannen var en lugn närvaro på kontoret, väl respekterad och beundrad av sina underordnade”, skriver brittiska krönikören Julie Kohler i The Daily Beast.

Våldtäktsmannen är någon du känner

Som berusad 16-åring hängde jag med ”coola killen i gänget” (som visat intresse för mig tidigare) hela nyårsafton, drack polkashots på vodka och kände mig tuffast i stan. Stolt över att jag inte ”behövde” ha tjejkompisarna med mig för att känna mig trygg. På en av festerna vi gick på tillsammans träffade jag ett par äldre kvinnor (de var säkert 25 år!) som blev oroliga över min situation, sannolika sexuellt utmanande attityd och min äldre, killkompis dominerande och äganderättsaktiga sätt mot mig. Jag har några vaga berusade minnen av att de båda tjejerna försökte varna mig. Men att jag struntade i detta. Så slutade kvällen med att jag däckade. På en annan fest. Och vaknade av att min killkompis var i full gång med att våldta mig. Vilket jag då bedömde som ”hade sex med mig”. Vilket var mitt eget fel. För att jag hade somnat och glömt vakta min dygd. ”Så förargligt!” Shame on me. Denna gärningsman polisanmäldes aldrig.

I min hemstad blev en 12-åring våldtagen av en 15-årig kille i sitt kompisgäng för två år sedan. Han bestämde sig helt enkelt för att det var dags att de hade sex och brydde sig inte om vad hon tyckte om saken. När hon och hennes mamma sen polisanmälde den straffmyndige förövaren blev det ett jävla liv på kompisar, föräldrar och till och med pojkens skola; som vägrade stänga av honom från skolan och flytta honom för offrets skull. ”Varför skall vi förstöra den här duktige unge mannens framtid?” var skolans förklaring. Häcklandet och uthängningen av flickan var i full gång på sociala medier tills hon var helt knäckt och fick hoppa av sin egen skolgång. På MELLANSTADIET! Se gärna filmerna: ”A promising young women” (exakt på temat) samt Moxie av Amy Phoebler. Bör visas för alla svenska skolbarn VARJE ÅR!

Barnafrid.se/kunskapsportalen: ”Ju yngre barnet är, desto vanligare är det att övergreppen begås av någon som finns i barnets närmaste omgivning, till exempel en släkting, familjemedlem, granne eller fritidsledare. Tonåringar utsätts oftare av någon utanför familjen, och betydligt oftare av en bekant jämnårig eller en partner. I en tredjedel av de anmälda fallen av våldtäkt mot barn under 15 år är den misstänkte förövaren själv i åldern 15–20 år.”

Män vill ha sex med sexåringar, funktionsvarierade och unga tonåringar

Jag tänker på de barn och ungdomar jag mött, i jobbet, som volontär och privat.

Flickan med ett intellektuellt funktionshinder som blev våldtagen i nionde klass av en klasskamrat som direkt efter gick och skröt för alla på skolan om ”vilken jävla bullfitta” hon hade. Hur “äcklig” hon var. Denna 15-åring anmäldes aldrig.

Den lätt autistiske tonårsflickan som misshandlats av sina föräldrar, flyttades till HVB-hem. Som senare sålde foton av sina nakna fötter en till sugardaddy för 500 kronor; och såg det som ”lättförtjänta pengar”. Det kan verka oskyldigt men jag ser det som en farlig introduktion i en värld där kraven snabbt kan eskalera.

I Jämställdhetsmyndigheten webkurs om prostitution och sexuell exploatering lär man sig följande:

”När det gäller grooming är flickor är överrepresenterade. Barn som lider av psykisk ohälsa är särskilt drabbade, liksom barn med neuropsykiatriska diagnoser. En annan riskfaktor är en dålig föräldrarelation.”

Det är nästan kusligt att se hur väl insamlade fakta stämmer in på verkligheten.

Den unga tonårspojken, märkt av en uppväxt i migrationens tecken samt med en stor sorg efter en förlorad liten syster och farfar… som sålde sin kropp till äldre män för pengar (och försök till tröst och bekräftelse). Lever i ett “inre kaos” (som han beskriver det), plågas av självhat, ilska mot resten av världen, mörkrädsla, skuld, skam, ångest… samt skapandet av ett “alter ego” som alltid är glad och skojar. För att inte visa minsta lilla spricka i fasaden och avslöja den ständigt värdelösa, smutsiga lilla pojke han tycker att han är innerst inne. Som “inte förtjänar att leva ett bra liv! Skuldkänslorna är bra, jag SKALL straffas för mitt beteende!”

Den garderobs-bisexuelle 17-årige kille i fotbollskläder som blev erbjuden pengar av en välklädd, medelålders affärsman i Nordstan, Göteborg. Mannen ville att pojken skulle följa med honom hem och ”klä av sig kläderna”. Så att mannen kunde få ”titta” på pojkens kropp. Denna tonåring började också utveckla ett “alter-ego” som aldrig tillät känslor, tryckte ner dem med våld och alkohol tills han blev som en “robot” (enligt egen beskrivning). Ägnade sig åt kampsport och att slåss på stan. Hängde med ett gäng som bland annat brukade misshandla homosexuella par i parker. Han Utvecklade senare ett alkoholmissbruk. Som vuxen hamnade han i en destruktiv heterosexuell relation full av våld och det sista jag hörde var att socialen omhändertagit hans barn.

Den lilla sexåringen som varje natt tvingades ha sällskap av sin halvnakna pappa i sin säng. Oklart vad som hände…flickan berättar inget. Tills mamma tog båda syskonen och flydde till ett skyddat boende; då samtliga var utsatta för våld. Den lilla är förvirrad av blandade känslor av saknad och avsky mot sin pappa. Visar ofta ilska, slår andra (barn) hårt i leken, är rädd för vuxna män som höjer rösten, alltid på sin vakt, gråter inte och duckar för fysisk beröring: ingen mer än mamma får hjälpa henne plåstra om ett skrubbat knä… Heartbreaking!

Jämställdhetsmyndigheten.se/webkurs om prostitution och sexuell exploatering.

”Enkätundersökningar med elever i årskurs tre i gymnasiet visar att 1 procent av ungdomarna i Sverige utsatts för sexuell exploatering. Frågan i den återkommande undersökningen lyder: ”Har du någon gång sålt sexuella tjänster?”. Andelen har legat konstant under flera år. Den verkliga siffran är sannolikt högre, eftersom det finns riskgrupper som sällan befinner sig i skolan och som därför missas i den här typen av undersökningar. De visar att snittåldern för att för första gången ”någon gång sålt sexuella tjänster” är 14,5 år. 7% av alla HBTQAI+-ungdomar har sålt sex. Av barn som tvångsomhändertas har 13% av flickorna och 5% av pojkarna sålt sex. Var tredje vuxen kvinna som tvångsvårdas, har sålt sex.”

Ilska, PTSD, missbruk, sexuellt riskbeteende…

Om dessa förövare förstod vilken skada de ställer till med genom att skicka ut barn och ungdomar på denna hala bana ner i helvetet? Så skulle de inte hålla på så här?! Vill jag tro. Men det gör de. För de är MONSTER!

“Mina barn” som jag lyssnat på. Utmärker sig med ett rasande självhat. Aggression. Ångest. Utsatthet. Problem med psykisk ohälsa. Depressioner. Paniksyndrom. Missbruk. Utåtagerande livsstil. Utsätter sig för onödigt stora risker i både socialt, sexuellt och fysiskt; sätter inte värde på sitt liv. Oförmåga till tillit. Svårigheterna med att bilda sunda, nära, varaktiga relationer med jämnåriga. Ätstörningar. Självskadebeteenden. Det omöjliga för dessa barn och ungdomar att känna något som helst egenvärde och människovärde.

Barnafrid.se/kunskapsportalen:

”Barn som utsätts för sexuella övergrepp, utnyttjas i prostitution eller sexuell exploatering får ofta problem att koncentrera sig i skolan och tappar intresset för sånt som de tidigare tyckt om. Andra blir arga och irriterade och kan inte kontrollera sin ilska. Det är också vanligt att känna sig skyldig och uppleva skam.

En del barn börjar uppträda på ett sexuellt utmanande sätt eller försätter sig själva i riskfyllda och skadliga situationer där sex är inblandat.

Flera studier har visat på samband med sexuella övergrepp i barndomen och psykisk ohälsa i vuxenlivet, till exempel ångestsyndrom, depression, ätstörningar, PTSD (posttraumatiskt stressyndrom), sömnstörningar, beroendeproblematik, självskadebeteende, riskfyllt sexuellt beteende och emotionellt instabil personlighetsstörning. Även samband med kroppslig ohälsa har visats, bland annat övervikt, HIV-infektion, smärtproblematik, gynekologiska problem (även förlossningsrädsla) och fibromyalgi.”

Vilka barn drabbas?

Alla barn kan givetvis drabbas av sexuellt utnyttjande…i samband med #metoo såg vi en mängd skrämmande avslöjanden om sexismen och övergreppen i idrottens värld. Över 2.000 kvinnor skrev på under #timeout; som startats av bland andra Irma Helin, Nilla Fischer (båda fotboll) och Anja Pärsson (skidåkning). Alla med erfarenhet av sexuella övergrepp inom sin idrott. ”Killarna hetsade varandra att ta på mina bröst” berättar Anja Pärsson för DN 2017.

Viktigt att notera. Där det finns barn finns det övergrepp: i hemmen, i skolan, i kyrkan och inom idrotten.

Det finns dock speciellt utsatta grupper:

Jämställdhetsmyndighetens webkurs om prostitution och sexuell exploatering:

”Prostitution:

  • HBTQAI+-personer är överrepresenterade när det gäller erfarenhet av att utnyttjas i prostitution, och uppger i högre grad psykisk ohälsa.

  • Majoriteten av personer som befinner sig i prostitution har erfarenhet av sexuella övergrepp. Många har varit utsatta för psykiskt och fysiskt våld och haft bristande omsorg under uppväxten.

  • Det är vanligt förekommande med psykisk ohälsa och/eller missbruk och beroende.

  • Intellektuell funktionsnedsättning, men även kognitiv funktionsnedsättning som ADHD och autism, är överrepresenterat.

  • Migration

  • Fattigdom

Människohandel:

  • 70 procent av offren för människohandel i Sverige är kvinnor. Som utnyttjas för sexuella ändamål.

  • Nästan 20 procent av alla utsatta är barn. 

Flickor är särskilt utsatta, oftast är de i 16-17-årsåldern. Barn som redan lever i någon form av utsatthet löper större risk än andra att utnyttjas sexuellt. Ett exempel på en sådan grupp är ensamkommande barn, där pojkar och unga män kan befinna sig i en utsatt situation och exploateras sexuellt. Det förekommer också att flickor i Sverige utnyttjas i tvångsäktenskap och då exploateras sexuellt och tvingas utföra hushållsarbete”.

IDENTIFIERA OCH AGERA!

Hur upptäcker vi utsatta barn, ungdomar och kvinnor?

Små barn kan sällan sätta ord på det de upplevt. De kan också vara förvirrade om vad som hänt, exempelvis om förövaren sagt att ”det var bara en lek”.

Så därför kan det vara bra att vara uppmärksam på om:

  • Barnets beteende förändras.

  • Barnet visar symtom på psykisk ohälsa och/eller traumatisering.

  • I samband med andra undersökningar framkommer symtom eller fynd som väcker misstankar om sexuella övergrepp.

  • Barnet upptäcks vara gravid eller misstänker själv graviditet.

  • Yngre barn upptäcks ha könssjukdom.

Med äldre barn är det framför allt viktigt att VÅGA FRÅGA! Barn berättar sällan spontant om sina upplevelser, varken om våld eller sexuella övergrepp, men får de frågan vill de ofta gärna svara. Det är dock viktigt att du som lyssna är lugn och inte visar att du är chockad eller illa berörd av det du får höra.

Försök, i första eller andra samtalet, ställ följdfrågor: vem var gärningspersonen, hur gammal var hen, hur såg hen ut. Förutsätt inte att det var en “ful gubbe”, för så ser det inte alltid ut. Det kan vara så att det var en person den unga var förälskad i. Pågår övergreppen fortfrande?

Känner du att det du får höra ligger utanför ditt kompetensområde skall du ta hjälp av en äldre kollega. Samt alltid Anmäla polis till och socialtjänst. Även till vården för att ta hand om fysiska och psykiska skador. Vänta med att berätta för föräldrar tills du har en mer klar bild över vad det faktiskt är som har hänt.

100% MÄN 

Alla förövare som gör sig skyldiga till sexualbrott mot både flickor, kvinnor och pojkar är MÄN. 100%. Max 1,5-4% är kvinnor som begår sexuella övergrepp på barn, det är i så fall ofta tillsammans med en man.

Berättar Barnafrid, Linköpings universitet, i sin kostnadsfria web-utbildning om våldsutsatta barn samt Jämställdhetsmyndighetens dito om sexuell exploatering och prostitution av kvinnor och barn.

Det bästa sättet att förebygga prostitution, människohandel och all sexuell exploatering av barn, unga och kvinnor är en kollektiv uppmaning till #faktisktallamän: SLUTA KÖPA SEX FÖR FAN!

Jämställdhetsmyndigheten:

” Brotten skulle inte existera om det inte fanns en efterfrågan på sexuella tjänster eller andra tjänster från personer som är utsatta för människohandel, som till exempel billig arbetskraft. För att förhindra brotten behöver vi även identifiera och motverka efterfrågan.”

-Männen vill ogärna se sig själva som förövare, utan vill framstå som en pålitlig person, en köpare som håller vad han lovar, säger Ylva Grönvall, doktorand i socialt arbete på Malmö Universitet, som i forskningssyfte gjort djupintervjuer med 30 män som regelbundet betalat för sexuella tjänster.

-Då tänker de förstås inte på att sexköpet i sig är ett utnyttjande. För de bryr sig inte om motparten"

Det gäller sugardaddy-sidor, ”Only Fans”, eskortservicesidor… Förnedringsporr - TORTYRPORR! - där kvinnor stryps, misshandlas och kvävs av penisar, jättedildos och enorma mängder sperma i ansiktet så de hulkar, flämtar efter luft och tårarna rinner. De utsätts för ren misshandel, kallas för alla fula ord mellan himmel och jord och förnedras. Porrfilmer där en flicka uppenbart “klär ut sig” till mindreårig för att bli gruppvåldtagen av äldre, äckliga män. Allt detta leder till en uppmuntran av pedofila, sexuella övergrepp, tortyr, våld och avhumanisering av kvinnor. BORT MED SKITEN säger jag! Porrkonsumtion leder till sexmissbruk som leder till prostitution och sexuell exploatering av kvinnor och barn! SLUTA GENAST!

Foto: TV4. Fd folkkäre Paolo Roberto erkänner sexköp, 2021.

Jag vill se en värld fri från sexköpande män!

En regering som drar åt svångremmen ordentligt för sexuella rovdjur och förövare. Nolltolerans. Länder som har förbjudit prostitution och skapat dåliga förutsättningar för organiserad brottslighet som idkar människohandel, exempelvis lägenhetsbordeller, ser en betydligt minskad förekomst. Och en nedgång i antalet sexköp.

Länder som trots allt gjort vissa inskränkningar i prostitutionslagen har dock fortfarande en stor förekomst/förväntan hos män på att kvinnor utsatta i prostitution skall finnas tillgängliga för dem: Finland – 60% av männen vill att prostitution skall vara lagligt. Spanien har över 1500 bordeller i landet. Tyskland över 25% av landets män köper sex (siffran har ökat sedan landet legaliserade delar av prostitutionen). Likaså Schweitz – där en fjärdedel av alla män mellan 17-45 år köpt sexuella tjänster.

Det enda som verkar fungera någorlunda bra är att förbjuda sexköp och göra det lagligt att ”sälja sex” för att skydda barn, ungdomar och kvinnor utsatta i prostitution. Den Svenska Modellen, då Sverige var först ut med att göra torskarna till brottslingar för cirka 20 år sedan.

Sverige (10 % av männen köper sex – 10% FÖR MYCKET naturligtvis!), Irland – 6% av männen samt Frankrike där siffran nu är nere i 16% en stor minskning.

-Forskning visar också att när prostitution är lagligt eller vanligt förekommande så vidmakthålls en negativ kvinnosyn. När prostitution ses som ett yrke drabbas flickors och kvinnors liv i flera generationer, säger Per-Anders Sunesson som under perioden 2016-2020 var Sveriges ambassadör för arbetet mot människohandel till Jämställdhetsmyndigheten. se

Livstids fängelse = livstids skydd

Så jag anser att det är bara att rida vidare på denna framgångsrika våg:

1.   Höj straffen REJÄLT för sexköp. Böter?! Vad är det för skit. FÄNGELSE! I åratal! I synnerhet när offret är mindreårigt. Se “människohandel: mestadels flickor i 16-17 års ålder”.

  • Höj straffen för ALLA sexualbrott mot barn/kvinnor: USA straffet för innehav av barnpornografi mellan 10-20 år. I Sverige är det mellan ett och två år. LÖJLIGT! Sexualförbrytare, pedofiler och kvinnohatande män som slår kvinnor går inte att rehabilitera. De kan inte ändra sig. Alltså måste de hållas inlåsta – för att SKYDDA  kvinnor och barn!

  • Låt sex-förövare sitta av sina straff i vanliga fängelser - inte specialavdelningar med likasinnande: där de kan utbyta tips och idéer med andra pedofiler och exploatörer. Och få för sig att deras beteende är “normalt”.

2.   Återfallsförbrytare och pedofiler skall dömas till obligatorisk kemisk kastrering.

3.   Registrera alla dömda förövare i ett ”sexoffender-register” med namn och bild. Se USA.

4.   Skicka alla kopior på alla polisförhör, FUP, rättsliga dokument och domar till arbetsgivare, folkbokföringsadress och målsman.

HÄNG UT DEM JÄVLARNA ORDENTLIGT!

-       Män som köper sex lever ofta ordnade liv, har familj och arbete. De vill inte förlora den plattformen. Därför är just den här gruppen kriminella män lättare att jobba preventivt med, säger Jaana de Geer, polis vid prostitutionsenheten i Stockholm, till jämställdhetsmyndighetens. Hon berättar också att razzior 2020 gav en drastisk minskning i antalet betalda övergrepp.

Det är INTE MENINGEN att män skall begå betalda övergrepp på flickor, pojkar och kvinnor! Det enda de behöver göra för att hålla sina rykten vita som snö är att FUCKING LÅTA OSS VARA IFRED!

Julie Kohler: ”Det är dags att vara tydlig. Det är ett VAL att sexualisera kvinnor. Den enda lärdomen män verkligen måste ta till sig är: det är inte så svårt att göra ett annat val. ”

…så länge de fattar “fel beslut”. Träffar “fel val”. Måste samhället finnas där för att skydda oskyldiga flickor, pojkar och kvinnor!

Läs mer:

Nationell strategi för att förebygga och bekämpa mäns våld mot kvinnor | Jämställdhetsmyndigheten (jamstalldhetsmyndigheten.se)

Handlingsplan mot prostitution och männiksohandel (regeringen.se)

Tar upp åtta olika insatsområden: 1. Förstärkt samordning mellan myndigheter och andra aktörer 2. Stärkt förebyggande arbete 3. Förbättrad förmåga att upptäcka prostitution och människohandel 4. Lagstiftningsåtgärder 5. Starkare skydd och stöd 6. Effektivare brottsbekämpning 7. Stärkt kunskap och metodutveckling 8. Ökad internationell samverkan. Men ingenstans står det något om de tuffare tag jag skulle vilja se mot förövarna! Det är INTE VÄRT att dalta med förövarna till priset av att kvinnor och barn får hela sina liv förstörda. Vi är värda mer än så!!!

Förenta nationernas konvention mot gränsöverskridande organiserad brottslighet. - Regeringen.se

 Veckans kampsång

WARRIOR

Demi Levato

This is a story that I have never told
I gotta get this off my chest to let it go
I need to take back the light inside you stole
You're a criminal
And you steal like you're a pro'

All the pain and the truth
I wear like a battle wound
So ashamed, so confused
I was broken and bruised

Now I'm a warrior
Now I've got thicker skin
I'm a warrior
I'm stronger than I've ever been
And my armor, is made of steel, you can't get in
I'm a warrior
And you can never hurt me again

Out of the ashes, I'm burning like a fire
You can save your apologies
You're nothing but a liar
I've got shame, I've got scars
But I will never show
I'm a survivor
In more ways than you know

'Cause all the pain and the truth
I wear like a battle wound
So ashamed, so confused
I'm not broken or bruised

'Cause now I'm a warrior
Now I've got thicker skin
I'm a warrior
I'm stronger than I've ever been
And my armor, is made of steel, you can't get in
I'm a warrior
And you can never hurt me

There's a part of me I can't get back
A little girl grew up too fast
All it took was once, I'll never be the same

Now I'm taking back my life today
Nothing left that you can say
'Cause you are never gonna take the blame anyway

Now I'm a warrior
I've got thicker skin
I'm a warrior
I'm stronger than I've ever been
And my armor, is made of steel, you can't get in
I'm a warrior
And you can never hurt me again

No-oh, ooh, yeah, yeah, yeah
You can never hurt me again

Previous
Previous

NATIONELLT UPPROP: AVSLÖJA EN OTROGEN MAN I DAG!

Next
Next

Vilket parti vill hjälpa oss ensamma mammor - den eviga underklassen i patriarkatet?