Vilket parti vill hjälpa oss ensamma mammor - den eviga underklassen i patriarkatet?

Sätt stopp för kvinnomord, fattigdom och slut-shaming av skolflickor

Del 2 av min research inför politiska valet i Sverige 2022. ”Nu jävlar blir det åka av!” …citat barnförövare.

Jag gör mitt politiska val i år för Suheyla; en intelligent somalisk fembarnsmamma som nyss kommit till Sverige, överlycklig över alla möjligheter. Som trots risken att bli mördad genast ville skilja sig från sin oduglige kat-knaprande kvinnoförtryckande make. Utbilda sig. Skapa en framtid för sig och sina barn i Det Nya Landet. Jag hjälpte henne fylla i sin ansökan till Komvux.

Jag gör mitt politiska val i år för Shahin världens mysigaste förskolelärare i övre medelåldern som lät mitt barn ha med sig sin "katt" med ut när dagis gick på promenad, trots “leksaksförbud på utflykt”. Samtidigt hon fick utstå skjutningar och gängbråk i sitt eget lägenhetshus i Angered. En morgon fann hon en “avrättad” 17-åring på parkeringsplatsen utanför sitt hus.

Jag gör mitt politiska val i år för att alla människor skall få RÄTTEN ATT vara vem de vill, älska vem de vill och göra vad de vill i sex och kärlek mellan två (eller fler) samtyckande vuxna. Utan rädsla att utsättas för hatbrott. I hemmet. I samhället. På arbetsplatser. I Pride-paraden.

Jag gör mitt politiska val i år för alla som identifierar sig som flickor, kvinnor, HBTQAI + , oavsett religion, ras, sexuell läggning eller storlek. Som inte vågar lämna destruktiva relationer - med partner eller familj - av rädsla för dödligt våld, isolering, fattigdom/hemlöshet eller att deras barn skall falla i förövarens händer.

Jag gör mitt politiska val i år för den 13-åriga flicka blev kallad jävla n---r h--a på skolgården terminens första dag efter sommarlovet. Killen som sa det var en klasskamrat med rasist-mamma. De handfallna lärarna ingrep för sent. De hade varken fått förstärkning, utbildning eller handledning i att rätt hantera klasser var överfulla av nyanlända, traumatiserade, ensamkommande pojkar. Pojkar som tog upp all plats, som porrsurfade på skolans datorer, skrek på lektionerna och ofta var utåtagerande eller helt apatiska; som barn/unga män på flykt i främmande land ofta blir.

Jag gör mitt politiska val i år för de små dagisbarnens som inte fick bada i barnpoolen en het och solig sommardag. Utan stå och svettas i sina varma slöjor …inte mer än tre, fyra år gamla… medan alla andra barn plaskade nakna och lekte sig svala i det härliga vattnet. Samtidigt som den hetlevrade, sydamerikansk-bördiga förskoleläraren, min vän, kokade av ilska och skällde ut föräldrarna efter dagens slut med orden: ”i Sverige är det förbudet med könsdiskriminering och barnmisshandel!” Nej till ”religiösa” friskolor/förskolor som sätter religionen före barns mänskliga rättigheter. Barns - FLICKORS - bästa går alltid först. Barn är EGNA RÄTTIGHETSBÄRARE.

För våra barn. För våra gamla. Jag gör det för dig. Och jag gör det för mig.

Nu är det dags för val 2022.

Tak över psykiskt friska huvuden och mat på bordet!

Vi tar vid i listan från förra veckan.

1.  (Mäns våld mot kvinnor = Lag, ordning och rätten till ett fredat liv!)

Kvar:

2.  Förmåga att försörja sig och sina barn självständigt – stärk mammors ekonomi och hjälp småföretagare!

3.  Vi måste få hjälp med traumabehandling och den psykiska ohälsa som följer ett liv i våldets spår.

4.  Kvinnor och barn måste ha en planet att bo på. Mat att äta. Skydda MILJÖN!

5.  Att få bli varningsexempel vars erfarenheter tas på allvar av makthavare i skapandet av ett våldspreventivt (matriarkat och) jämställt samhälle utan våld

Solo-mamman måste kunna försörja sig!

2.  Förmåga att försörja sig och sina barn självständigt – stärk självboende mammors ekonomi och hjälp småföretagare!

Kvinnor - fastkedjade i heterosexuella kärnfamiljer likväl som ensamma mammor - tillhör det lägsta kastet i vårt patriarkala samhälle i dag. Vi är snäppet över amöbor i näringskedjan. I alla fall så länge vi spelar efter manssamhällets regler. Jag uppmuntrar ALLA kvinnor att bryta upp! Även dem som har vaggats till handlingsförlamad dvala i heteronormativiteten. Att vara herre - förlåt HÄRSKARINNA - i ditt eget hus är enda sanna vägen.

Dock behöver vi då ett politiskt system som tar stora kliv mot ett starkt matriarkat. Här behöver vi kvinnor med rösträtt hjälpa kvinnor med makt att höja oss i hierarkin. Att släpa oss upp ur rännstenen! Att ta befälet - över våra liv, våra barn och vårt samhälle!

Ekonomin för ensamma mamman som överlevt våldet så. Efter att jag lämnat, förhoppningsvis som segrare med ensam vårdnadshavare till mina barn och att de slipper allt umgängestvång med sin förövare. Att jag fått rätt i domstol för misshandel, kvinnofridskränkning och våldtäkter är osannolikt. Men jag tar min seger och går. Barnens bästa är viktigare än rättvisa. Så är jag fostrad - ingen upprättelse finns för min del.

Däremot står jag troligtvis helt barskrapad efter en kostsam vårdnadsutredning, rättegång och advokatkostnader. Hur skall jag kunna försörja mig själv och mina barn nu?

De bidrag som finns att söka för just ensamstående (kvinnor) med barn är gott och väl, men de räcker inte permanent.

I akut läget - absolut! Då är det HELT AVGÖRANDE med stöd från staten till oss utsatta. Framför allt behövs bidragen när jag inte är 100% arbetsför. Vilket jag sannolikt inte kommer vara efter att jag utsatts för mångårigt, utdraget våld och brott mot kvinnofriden. Sjukskrivningsperioder kommer avlösa varandra. Kostnader för mediciner, terapi och nya tänder och tandvård (om de gamla slagits ut av maken eller gnisslats ner till grus under tusen nätter av ångest och oro) kommer göra stora hål i min plånbok. Jag kommer även få ägna mycket tid utanför arbetet för att gå igenom olika utredningar och behandlingar för mina traumatiserade barn via BUP och annan hälso- och sjukvård. Detta kommer jag få hålla på med åratal. Innebär sammantaget ett betydande inkomstbortfall. Detta skall samhället självklart kompensera mig för. Gratis sjukvård. Statligt subventionerade glasögon och mediciner till barn. Fri tandvård åt alla!!! Vård av barn - utvidgade versionen inklusive soc-utredningar. Skall vara en självklarhet i vårt land. 

Jag vill alltså att staten står för de kostnader som tillkommer utöver ett vanligt bas-utbud av mat, sängkläder och skor som ingår även i en hushållsekonomi på två inkomstbringare.

Vidare vill jag tjäna ordentligt med pengar och klara mig själv. 1200 kr i ”underhåll” per barn och månad från försäkringskassan när inte spermadonatorn hade pengar kom jag inte långt med. När jag har ensamt försörjningsansvar för mig och mina tre barn behöver jag en rejält, hög inkomst. Så mina barn aldrig saknar något eller utmärker sig som ”fattiga” med sämre möjligheter än jämnåriga kamrater att följa med på skolutflykter, spela onlinespel på bra datorer eller åka på språkresa.

Hur? Många kvinnor jobbar inom vård och omsorg för skrattretande låga löner. STOR LÖNEÖKNING och STANDARDISERA HELTID i traditionella kvinnoyrken är HELT NÖDVÄNDIGT. Börja med de statliga, landstingsägda och kommunala arbetsgivarna. Så svårt är det inte. I alla fall tills våra döttrar växt upp och lärt sig välja tekniksektorn och privata näringslivet i stället (nästan ironi…men nej. Sant!).

Fi vill ha en jämställdhetsbudget! Samt ge individen mer tid för liv, barn och familj. Ökad tillväxt med fler friska krafter och heltidstjänster på arbetsplatsen = med trollspöet 6 timmars arbetsdag!

Stöd kvinnliga pytte-små-företagare!  

En del av oss ensamstående mammor, som överlevt våldet, är småföretagare. Vi har egna verksamheter som försörjer oss och våra barn. Ofta tjänsteföretag med en eller några stycken på lönelistan. En och annan av oss kanske driver en medelstor fabrik med 50 anställda som tillverkar stålplåtar, är underleverantör till bilindustrin och gör miljonvinster varje år. Men dessa kvinnor är i minoritet. Vanligare är att jag som egenföretagande kvinna jobbar som frisör, fotvårdare, tandhygienist, personlig tränare, revisor, hundmassör, hästuppfödare, mjölkbonde… eller skogsarbetare, städare, på restaurang, är konsult och eller “annan aktör inom hälso- och skönhetsvård”: säger SCB i sin statistik från 2021. Vi borde bli fler – i dag utgör kvinnoägda företag endast 30% av allt privat näringsliv i Sverige. Jag ser en klar vinst i att fler kvinnor blir mer ”självförsörjande”: även sett till yrkesval.

Vad det gäller ”de nya småföretagarna”, influencers består de till 83% av kvinnor i Sverige i dag. Ändå tjänar deras manliga kollegor 30% mer på betalda samarbeten, skriver influens.se. Enda gången kvinnor tycks få mer betalt är för instastories, anar man. Den som lever får se. 

Vilka partier utlovar åtgärder för att stödja (pytte-)småföretagandet?

Fi: Vill stötta småföretagare/ kvinnor/utlandsfödda företagare genom skattesubvention och slopade arbetsgivaravgifter.

S: vill "stärka" samt öppna för att fler projektmedel går till andra människor än män.

M: förenkla regler, sänka bolagsskatten, ändra 3:12-regeln (låter mest som storföretags-prylar).

C: sänk skatter för att anställa, billigare och enklare starta företag, permanenta de regelförenklingar som infördes under pandemin.

V: vill stötta lokala banker så landsbygdsföretag får lättare att jobba.

SD, KD: "minskade skatter, avgifter och krångel".

Självklart vill jag att det skall till så bra förutsättningar som möjligt för oss pytte-små-företagare. Slopa arbetsgivarens skyldighet att betala sjuklön dag 2-14 exempelvis. Den regeln har nästan tagit knäcken på mig många gånger. V och Fi lovar ta bort detta för företag med färre än tio anställda!

”Sist in först ut” skulle jag också vilja avskaffa. För att inte tala om konsultskatten, svårigheter att ta ut vinster eller att jag exempelvis måste betala full moms på inköp till min verksamhet medan statliga bolag slipper. Blä.

Rot får inte putta ut Rut!

RUT-avdrag gynnar kvinnliga småföretagare – sen kan man absolut argumentera mot reproducering av patriarkala strukturer, ”skapandet av nya pigor” med mera. Det finns dock ett starkt trumf mot ”utnyttjande av kvinnlig arbetskraft, ’ovärdigt’ och cementering av destruktiva, stereotypa könsroller” = PENGAR! Ge oss BRA BETALT! Snuskigt bra betalt. Med fulla rättigheter. Så handlar det inte längre om någon ”nedvärdering”. Många ensamstående, överlevande brottsoffer-mammor skulle leva gott på ett rut-subventionerat egenföretagande. Låt den som är ensam familjeförsörjare i sitt hushåll kasta första stenen!

Varför skulle ROT-avdrag – att exempelvis anlita snickare, anläggare eller elektriker (män?) vara okej? Ingen kommenterar att vi då ”cementerar stereotypa manliga könsroller”? Varför skall bara manligt kodade yrkesgrupper få nytta av skattesubventioner i sitt företagande och inte kvinnligt kodade yrkesgrupper? Låt oss alla få ta del av kakan, oavsett kön eller småföretag. Att protestera mot RUT är i sig en icke-feministisk handling. Är min bestämda uppfattning. Dessutom har vi alla kön och varianter inom alla verksamheter. I det nya jämställda samhället utan våld (inom 100 år?) kommer ROT eller RUT inte att vara en grej. För att citera Karl-Bertil Jonssons julafton: ”ingen mannamån – lika för alla!”. 

Stöd kvinnors möjlighet att tjäna egna pengar! Både som anställd och som egenföretagare!

C vill införa senior-RUT!

L vill höja RUT-avdrag för att stimulera kvinnors egenföretagande!

L och V vill säkerställa sjukförsäkringsrätten för företagare och anställda!

Kostnaderna knäcker mamma

Bespara oss självboende mammor som överlevt våld och våra barn tunga utgifter. De största kostnaderna i (alla samt) ett ensamhushåll med en kvinna som överhuvud är boendet; som står för 30%. Därefter kommer: fritid/kultur 19%, transport 13% och mat 12% (SCB). Resten 26 %. Här ingår alkohol, alkoholfria drycker som läsk, utemåltider och tobak. Vidare: hushållstjänster, kläder & skor, möbler, inventarier, textilier och hushållsutrustning Ensamstående med barn betalar mest för förbrukningsvaror (exempelvis tvättmedel och toapapper) enligt SCB HUT 2012. Varför?

Fi vill använda skattesystemet för att omfördela medel från rika till fattiga, män till kvinnor, storstad till landsbygd och miljöfarligt till hållbarhet!

Kan då statsmakten vara så vänlig att hjälpa oss ensamstående överlevare med barn att minska på utgifterna också tack?

I storstäderna är tillgången på billiga bostäder – åt oss ensamstående kvinnor med barn – fullständigt bottenskrapsnivå rekord-dålig. Bostad behövs när man flyr en våldsam man! @fannyarsinoe, Fanny Åström, lesbisk feminist-ikon, aktiv på Instagram, har agiterat i denna fråga många gånger. Likväl som kvinnojourernas två huvudorganisationer @unizon och @roks.

S vill ha en nationell bostadsförmedling för våldsutsatta kvinnor!

Ja till kärnkraft!

Vad i all sin dar?! Tänker ni. Har hon helt tappat förståndet?! Snälla, ge mig en minut att förklara: Nu har dessutom kriget i Ukraina fått konsekvensen – utöver mord, lidande och misär utan dess like för de direkt drabbade ukrainska invånarna och ryska soldat-ungdomarna – att elpriserna och räntorna rusat i höjden. Tills det blivit närapå en omöjlighet för det lilla hushållet att klara av sin normala vardag. Vi lever i en värld i kris!

Därför vill jag ha kärnkraften tillbaka – renovera och bygg nytt! Jag är ledsen… svenska elpriser är för mig mycket viktigare än någon nollvision från 70-talet. Jag är naturvetare. Jag har besökt reaktorn i Oskarshamn och fått insyn i hur de arbetar. Enda argumenten MOT kärnkraft jag hört är a. risken för olyckor b. slutförvaring av det radioaktiva avfallet.

Jag är egentligen ett stort frågetecken? Jag har själv sett hur rigorös säkerheten är vid svenska kärnkraftverk. Jag känner mig helt trygg. Dessutom är planeten väldigt hårt drabbad av de många oljeutsläpp, brinnande oljeriggar, dammolyckor och andra hemskt förknippat med inrättningar för elproduktion. Inga system är riskfria.

När experter, forskare och tekniker garanterar att det förbrukade uranet kan ligga i urberget och förfalla i lugn och ro i tusentals år – utan att det påverkar oss människor nämnvärt, tror jag dem. Kan vi inte bara få göra så då?

Kärnkraft ger en hög verkningsgrad, är en miljövänlig och långsiktig energikälla. Egna reaktorer gör Sverige mindre känsligt för el-spekulanter vid norska el-börsen, krig mellan Ryssland och Ukraina mm. Vi konsumenter tycks öka vår el-konsumtion hela tiden, så då borde vi väl förstå att det är orimligt att förvänta sig att sol- och vindkraftverk skall kunna ersätta kärnkraften?

Frankrike bygger i detta nu ut sin kärnkraft. Just saying.

Ja till kärnkraft (inklusive modernisering av gamla reaktorer självfallet)! Säger jag och:

M, L, KD, SD

S, V, C och Mp säger nej till kärnkraft ”vill avveckla på sikt ersätta med ’smart’ energi”.

Låter toppen. Jag tror bara inte på det. Visa mig så skall jag bli övertygad.

Gratis, lättillgänglig psykisk traumabehandling

3.  Vi våldsutsatta brottsoffer i nära relation måste få hjälp med traumabehandling och den psykiska ohälsa som följer ett liv i våldets spår.

NCK.uu.se berättar att kroniska smärtor, ångest, depression och posttraumatiskt stressyndrom är vanligt förekommande hos offer för våld i nära relationer, efter att de lämnat den våldsamma relationen samt riskbruk av alkohol och självskadebeteende. Det är vanligt att kvinnorna drabbas av kronisk smärta i kroppen och underlivsbesvär; exempelvis vestibulit eller vaginism, med samlagssmärtor och kroniska smärtor i muskler som följd. En fjärdedel av kvinnorna blir deprimerade; i synnerhet om de utsatts för kontrollerande psykiskt våld. 

Suicidezero.se skriver att 1505 personer omkom i suicid år 2021; varav två tredjedelar män. I gruppen män 15-44 år är självmord den vanligaste dödsorsaken. Högst självmordsfrekvens ses i gruppen män över 85 år. Men även självmord bland unga (15-24 år) och unga kvinnor (25-44 år) ses öka. Alarmerande!

Folkhälsomyndigheten rapporterar att 17 procent av befolkningen 16–84 år har ett nedsatt psykiskt välbefinnande. En högre andel kvinnor än män uppgav psykisk ohälsa. År 2018 var andelen 20 procent bland kvinnor och 14 procent bland män. Kvinnor är även dem som lider mest av ångest. År 2021 uppgav 43 procent av befolkningen 16–84 år besvär av ängslan, oro eller ångest. Förekomsten bland kvinnor var 51 procent och bland män 34 procent.

Även andelen deprimerade i Sverige har ökat från nästan 11 procent (2013) till 30 procent (2020), visar en ny OECD-mätning. “Sverige hamnar på andra plats i listan av fall av depression och symptom på depression av alla OECD-länder”, skriver dagensarena.se.

Vad gör politikerna?

L vill införa psykiatri-ambulanser!

V vill ge vård mot psykisk ohälsa 300.000 miljoner kronor! Bland annat för obligatorisk samtalshjälp i primärvården och att verka för ett jämställt och rättvist samhälle för att stärka folkhälsan!

Fi = mer resurser till förebyggande arbete samt arbete mot mäns våld mot kvinnor som del i arbetet mot Psykisk ohälsa. Samt specialfokus på HBTQAI. Patienter inflytande egen vård.

SD "förespråkar riktlinjer uppföljning självmordsnära patienter"

L snabb och tidig vård för akutfall och unga. Möjlighet till själv-inläggning.

KD. Elevhälsogaranti daglig kontakt möjligt. Korta köer till BUP. Koordinatorer till diagnos-barns familjer.

S: tidigare insatser vid lättare psykisk ohälsa, förstärka elevhälsan för att tidigt upptäcka och förebygga psykisk ohälsa, korta köerna till BUP, stärkt suicidprevention genom ökade resurser till nationell kunskapsspridning och stöd till organisationer som arbetar förebyggande samt skärpa kraven på arbetsgivare och förbättra arbetsskadeförsäkringen och Företagshälsovården

Var skall vi äta och bo!

4.   Kvinnor och barn måste ha en planet att bo på. Mat att äta. Skydda MILJÖN!

Väljer att illustrera partiernas synpunkter utifrån Naturvårdsverkets sammanställning: “mest miljövänlig och hållbar partipolitik!

Vill också tillägga att jag såg dokumentären ”Seaspiracy” på Netflix häromdagen. Och satte kaffet i halsen. HJÄLP! Rädda haven – och därmed jorden och våra barnbarn – står också med på min aktivistlista numera. Se den genast! Vi kan komplettera med informationen från EU att våra nordiska- och närliggande hav ligger bättre till i ekologisk balans än världens hav för övrigt. Så möjligen kan vi äta fisk och skaldjur fiskade här. Men absolut inte någon annan stans ifrån i världen!!!

Med friska hav får vi bland annat: en artrikedom och biologisk mångfald (=mat och glada fiskar), viktiga havsmiljöer som bidrar med syre och sörplar i sig överskotts-koldioxid ur atmosfären upp till 30 gånger effektivare än en regnskog (jämfört via arean av en fotbollsplan friska havsbotten vs en fotbollsplan regnskog) och samt att vi sätter stopp för hemskt tjuvfiske och fruktansvärd människohandel i tredje världen (=slavar som får jobba tio år eller mer på fiskebåtar tillhörande den organiserade brottsligheten).

Piraterna vid Somalias kust kan återgå till att göra det de brukade göra innan de började röva, kidnappa sjömän och bära sig åt. Paddla kanot och fiska. Men fiske-maffian kom med sina industriliknande fiskefartyg stal all fisk för lokalbefolkningen. Hur skall de nu tjäna sitt levebröd och mata sina barn? Vilket visar att Allt hänger ihop. Räddar vi haven räddar vi jorden!

Lyssnar politikerna på oss?

5.  Att vi självboende mammor som överlevt våld i nära relationer får bli varningsexempel vars erfarenheter tas på allvar av makthavare i skapandet av ett våldspreventivt (matriarkat och) jämställt samhälle fritt från våld.

Till aftonbladet.se sa partirepresentanter följande om hur de bäst ser att tillvarata berättelser, fakta och brottsstatistik över mördade, våldsutsatta och gömda  kvinnor.

M: ”Det måste bli betydligt enklare att frihetsberöva våldsamma män. Vårt viktigaste förslag för att stoppa mäns dödliga våld mot kvinnor är därför obligatorisk häktning för de män som misstänks för grov kvinnofridskränkning.”

C­: ”Fotboja och kontaktförbud från dag ett, efter fällande dom, och vi vill kriminalisera kontrollerande beteende. Vi har lagt 150 konkreta förslag på riksdagens bord från förebyggande åtgärder, till straffskärpningar och stöd till utsatta barn och kvinnor till att bekämpa det fruktansvärda eftervåldet. ”

SD: ”Mer stöd till kvinnojourer, det behöver bli enklare att utdöma kontaktförbud, elektronisk övervakning behöver nyttjas i fler fall och för de värsta återfallsförbrytarna förespråkar vi förvaringsdom så att de aldrig ges chansen på nytt.”

KD: ”Misstänkt gärningsman måste häktas, framför allt mellan domen har fallit i väntan på fängelsestraff. Idag går 2600 dömda fria i väntan på att avtjäna sina straff.

Mäns våld mot kvinnor är ett återfallsbrott. Vi vill att person med återfallsrisk prioriteras i fängelsekön”

Mp: ”Samhället måste snabbt ge det akuta skydd som en kvinna som lämnar behöver. Hon ska aldrig behöva stå ensam när det dödliga våldet är som mest överhängande. Vi vill att kommunerna, i samverkan med regioner och Polismyndigheten, säkerställer att varje kvinna får ”En dörr ut ur våldet”. Det ska räcka med en kontakt för att få det stöd som behövs: dokumentation av skador, vittnesmål, personskydd, skyddat boende, traumabehandling, hjälp med barnens situation och skolgång, samt insatser från socialtjänsten och vården. Kvinnojourerna gör ett livsviktigt arbete runt om i landet varje dag och är i många fall de utsatta kvinnornas enda trygghet. Där samhället har brustit har de varit skillnad mellan liv och död. Det är hög tid att samhället nu stärker sitt arbete och gör gemensam sak med jourerna för att rädda liv.”

V. ” Varje gång en kvinna mördats vill vi att det görs en haverikommission och en konkret åtgärdsplan. Så kan samhället steg för steg bli bättre på att stoppa mäns dödliga våld mot kvinnor. Vi vill även ha en ny kvinnofridskommission som kan ta ett helhetsgrepp när det gäller att ta fram förslag.”

L. ” Akut åtgärd är att kraftigt stärka reglerna om kontaktförbud för den som hotar och slår, då mycket oftare i kombination med elektronisk fotboja och vistelseförbud för offret/offrens hemkommun. Vid sidan av detta behövs också bättre stöd under brottsutredningen, långsiktigt och stabilt stöd till kvinno- och tjejjourer, skärpta straff samt fler poliser med specialinriktning på mäns våld mot kvinnor och alla andra former av våld i nära relationer.”

S. ” Regeringen har lagt ett 40-punkts-åtgärdsprogram. Guldkorn är att barn kan skyddas från att behöva träffa våldsutövande pappor, mer långsiktiga förutsättningar för kvinno- och tjejjourer och att vården för våldsutsatta kvinnor. S vill även göra satsningar på att stärka socialtjänstens kunskaper och metoder och göra större informationsinsatser om samtycke mot unga (skolan). Samt höja lärares kompetens när det gäller sex- och samlevnad. Man också vill se en starkare styrning av Polisen; som ska bli bättre på att rapportera tillbaka om hur utredningarna av vålds- och sexualbrott mot kvinnor går. Dessutom: kön blir en grund för hatbrott. Det vill säga brott mot kvinnor räknas juridiskt som ett hatbrott!”

Tack aftonbladet.se, som också har en utmärkt serie om mäns våld mot kvinnor samt fortsätter att räkna antalet kvinnor som mördats av män/män i nära relation.

https://www.regeringen.se/49d6b6/contentassets/ddda15ab99c042a0b66cd4e644ce85ae/atgardspaket-for-att-intensifiera-arbetet-mot-mans-vald-mot-kvinnor.pdf

 Livstids fängelse är ett livstidsskydd för oskyldiga

…finns många fina tankar och idéer men jag saknar HÅRDARE STRAFF för kvinnofridsbrott, mäns dödliga våld mot kvinnor i nära relation, sexualbrott, människohandel, sexköp och sexuell exploatering av barn och unga = samtliga brott som experter gång på gång påvisar INTE GÅR ATT REHABILITERA. Enda säkra är att låsa in förövaren på obestämd tid: Livstids fängelse är livstids skydd för oskyldiga.

Ekonomisk våld och romansbedrägerier: lyssna på alla oss kvinnor som blivit bedragna och pålurade mångmiljonskulder av skrupellösa män. Inför lag mot att banker och kreditbolag tillåts låna ut pengar via mejl eller sms. Inklusive bank-ID. Ingen skall kunna ta ett lån i någon annans namn! En ny lag som krävde personligt besök med legitimation för ALLA som skall tecknas för ett lån; skulle rädda mängder av kvinnor från ekonomisk ruin. Som i många fall tvingar dem stanna kvar i destruktiva relationer. Vi vet i dag att: en av fem kvinnor stannar hos en våldsam man på grund av oro för att klara sig ensam ekonomiskt. Och dessutom förhindra att så många unga vuxna, funktionsvarierade eller människor med beroendeproblematik satte sig i skuld (via sms-lån mm).

Vet vi nu eller?

Så…hur skall jag välja nu då? Blev det, om möjligt, ännu svårare? Rikta in sig på att kryssa en enskild individ som gjort intryck på mig? Eller ”block-rösta” för att få med så många av mina hjärtefrågor som möjligt? Oklart i dag.

Klart dock att jag KOMMER ATT RÖSTA. Oavsett vånda. Vi måste alla göra vår plikt som fria medborgare i en demokrati. Tänk på kvinnorna i Afghanistan som smyger till valurnorna samtidigt som de blir beskjutna med gevär från männen som hatar dem. Rösta! Rösta! Rösta!

Väl mött vid valurnan!

Veckans kampsång:

DEN ENSAMMA MAMMAN I TRAVERSEN

Ulla Sjöblom, Sånger om kvinnor

Det var en gång en mamma

som satt i en travers

och spakade och läste Kalle Anka

Var dag när hon kom hem från jobbet

Var det samma vers: “Nu får du sluta bolma dina otäcka Commerse!”

Och sluta gå på knytkalas och snaska ost och vin

Du får istället jobba dubbla skift vid din maskin

“Varför skall alltid vi vara så panka?”

Hördes den lilla dottermunnen klanka

“Ja”, tänkte lilla mamman. “När man är ensam mor

Då får man inte riktigt vara som andra

Då får man liksom alltid gå omkring i trånga skor

Det hjälper inte mycket hur man hur man gnor och gnor och gnor

Man är ädel som en ängel och härdig som en häst

skall dra sitt försörjningslass medan andra går på fest

och delar sina sorger sina sorger med varandra

och delar sina sorger sina sorger med varandra”

Man får allt vara tacksam, här finns en industri

och kiosk där man kan köpa kalle anka

en industri som är en sån där som jag får jobba i

en möjlighet till Joakim von Anka-drömmeri

det är ju bara snack att man av ensamheten dör

jag har ju barnets framtid att ständigt sträva för

jag har ju lyckopillret Kalle Anka som slöar mina nerver rakbladsblanka”

Så tänkte lilla mamman som satt i sin travers

och deltog i det snabba välståndsöket

När hon kom hem från jobbet var det alltid samma pärs

Hon måste tvätta, diska, koka mos och steka färs

Hyresvärden gnatade som vanligt: “Lilla skan, min Ninni är och handlar och man är ju friska karl.

Det går på fem minuter här i köket, det är väl inte första försöket?”

“Fy”, tänkte lilla mamman. 2Man ligger illa till. Men vad i jösse namn skall man ta vägen?

Det där om valfriheten är ju bara dill

man känner sig mest jämlik med en rutten sill

Visst är det fint med rösträtt och lika löns-princip

Men stanken från dubbel - o - moralens pigga lik

Är trägen trägen trägen trägen

Från sextiotalet stammar denna sägen

Är trägen trägen trägen trägen

Från sjuttiotalet stammar denna sägen

Är trägen trägen trägen trägen

Från åttiotalet stammar denna sägen

Är trägen trägen trägen trägen….”

Previous
Previous

The devil you know…

Next
Next

Mäns våld mot kvinnor 2022 års viktigaste valfråga!