Mäns våld mot kvinnor 2022 års viktigaste valfråga!

Nu är det dags att “Rösta rätt!”

“Våldsamma män bakom lås och bom - från första slaget! Fängelse till alla sex-köpare, i synnerhet sexuell exploatering av barn! Flickor, kvinnor och gummors rätt till jämställdhet i skola, arbetsliv, pension och hem! Stoppa klanstyrd laglöshet och det kvinnoförtryck som följer med det! Hjälp våldsutsatta mammor att läka trauman och försörja sig och sina barn på egen hand. Mänskliga rättigheter åt ALLA - inte bara vuxna heterosexuella-cis-män!”

Kraven på “mitt önske-parti” är många. Söndagen den 11 september är det val i Sverige igen. Val till kommun, landsting och riksdag. På onsdag, den 24 augusti, börjar möjligheten att FÖRTIDSRÖSTA. Något jag varmt rekommenderar. Dels för att säkra att man faktiskt kommer i väg och kan rösta i lugn och ro utan att behöva vända upp och ner på hela vardagen; exempelvis så inte sjuka barn hindrar dig utöva din demokratiska rättighet denna viktiga söndag. Samt dels för att inte ANDRA PERSONER (= en våldsam make) skall sätta käppar i hjulet. Jo, jag har varit med om en man i nära relation som förhalade avfärd, bråkade och terroriserade mig så pass att jag faktiskt inte kom i väg till vallokalen alls. Min förövare hindrade mig faktiskt från att rösta!

Nu 2022 har jag alla möjligheter att rösta, när, hur och på vad jag vill. Den rätten tänker jag aldrig mer någon ta ifrån mig. Problemet är bara: jag är mer förvirrad än någonsin. När jag diskuterade med nära och kära fick jag höra att det borde finnas ett eget parti åt mig – någonstans mellan Fi och Moderaterna (?). Mina tre toppval utifrån valtest på DN:s hemsida slutade med att jag fick socialdemokraterna, miljöpartiet och sverigedemokraterna (!) topp tre. Nej… hjälp! Och gällande kristdemokraterna har jag en gammal fejd med de lokala satansanhängarna men applåderar Ebba Busch för vass åthutning av sexistiskt påhopp av gubbtönten Stefan Löfven; “här blir man uppläxad i svenskt näringsliv av Ebba…” i en partiledardebatt. Gällande vänstern har tyvärr klipp-och-klistras trams-video på Jonas Sjöstedt (v) satt sig hårt: ”gratis glass! Gratis ryggsäckar med fräcka starwarsmotiv! Gratis köksbord!” Ha ha ha… nej det är för dråligt!

 Hur skall man tänka?

Jag brukar inte hemfalla åt partipolitiska analyser när jag funderar över livet som kvinna och de orättvisor vi möter i det patriarkala samhället. I val-testet lärde jag mig att jag faktiskt kan hålla med alla partier om någonting. Ingen är helt igenom ond. Och någonstans vill jag gärna tro att alla människor som engagerar sig politiskt VILL förändra världen till det bättre. Vi har bara olika sätt att göra det på.

Vissa säger att man inte skall fokusera på enskilda kärnfrågor. Fokusera på vilken ideologi och demografisk grupp du tillhör. Rösta med dem som gynnar just dig bäst.

Andra tycker att man absolut skall fokusera på enskilda kärnfrågor! Driva, lobba, kämpa! Alternativt rösta på det parti som har störst chans att påverka. Eller rösta på det man ”alltid” röstat på. Som en trygghetssökande bebis som bara vill ha sin snuttefilt att gömma sig under. Det finns olika strategier helt enkelt.

Men politiken i dag är inte som den varit. Det lärde vi oss i förra valet när Sverigedemokraterna, mest kända för sin främlings- och kvinnofientliga politik, vann enorm mark. Alla högt uppsatta politiker fick fnatt. Vad skall vi göra nu!?!?!? Vi kan ju ABSOLUT INTE samarbeta med RASISTER (och sexister – mitt tillägg, tycks som vanligt alltid komma i andra hand). Så Sverige fick klara sig utan regeringsbildning på obestämd tid. Det gick inte att urskilja någon tydlig partilinje i något parti och jag tror alla väljare som röstade 2018 kände sig svikna av sitt parti. Oavsett vilket parti man röstat på. För allt blev ju bara kaos.

Kändes lite som om godisaffären hällt i alla olika lådor med godis i en och samma burk. Valmöjligheten, personlig smak och den fria viljan var borta. Möjligen kunde man skopa upp en rörig hög blandat godis. Och pilla ut favoriterna? Eller?

Det är även starkt infekterat att prata partipolitik. Som i någon vett- och etikett-spalt jag läste en gång: ”som middagskonversation skall ämnet religion och politik alltid undvikas!”. Lite samma som att man inte själv kan hävda att man har ”humor” eller ”god smak”. Det är ett företag dömt att misslyckas från början.

Så med risk att mina trogna feminist-läsare blir besvikna eller upprörda på mig, lämnar mig i långa ilskna lämmeltåg skall jag faktiskt välja att berätta för er hur jag resonerar nu när jag skall rösta. Efter mitt stora feministiska- och lesbiska uppvaknande.

Som stereotyp betraktad är jag absolut Den Lesbiske Aktivisten, som nämns i boken ”En liten handbok i konsten att bli LESBISK”; jag nämnt tidigare.

Miljömedveten, second hand-klädd vegan med rosa dreadlocks med protest-plakat och namnlistor i handen – DEN PERFEKTA LOOKEN! För den perfekta livsstilen! En dag är jag DÄR!

Min självbild är till stora delar byggda på visionen av Den Starka Feministen!

Det skriker vänster eller hur?

Och visst är jag fostrad i ett starkt arbetarklasshem med socialdemokratin både på mödernet och fädernet. Jag är också dock sviken av det svenska patriarkatet. Och folkhemmets försvarare är dock inte vad de en gång varit. Precis som alla de andra partierna. Det är inte så enkelt i dag att säga att alla bönder röstar på Centerpartiet. Alla religiösa (fanatiker) röstar på KD. Alla rika företagare röstar på Moderaterna. Och så vidare. Samhället har ändrat sig. Vi som folk har förändrats bort från de gamla stereotyperna. Har de politiska partierna hängt med? Kan de spegla den verklighet och de behov som invånarna har just nu? Kan politiker navigera opinionen i dag? Nå gräsrötterna? Med tanke på ”censuren” i PK-media och förekomsten av fake news i ett gammalt skit-patriarkat som Sverige? Vem skall man tro på?

Jag tror alla vi rösträttsberättigade medborgare i landet måste visa makthavarna vad vi tycker. Med just precis hur vi lägger vår röst 2022. Det mest lojala mot denna inställning vore att rösta blankt. För att visa mitt missnöje.
Men jag kommer att gå en annan väg. För jag har hittat mitt narrativ. Mitt nav. Utifrån vilket jag kommer föra mitt resonemang kring hur jag skall rösta. Detta är min upptäcksfärd och jag kommer på vad jag tycker under resans gång. Det är det som är det fantastiska med att skriva. Det sorterar viktiga tankar och känslor och ger klarhet och sammanhang. Hoppas ni känner detsamma genom att läsa. Det kanske finns NÅGON mer som har en liknande personlighet som jag där ute?

Gräv där du står!

Jag skall gräva där jag står. Det behöver inte vara mer komplicerat än så. Vem är jag? Vad har jag för erfarenheter? Vilken demografisk grupp tillhör jag? Vilka medborgare vill jag slåss för? Vilken framtid vill jag se?

DEN ENSAMSTÅENDE ÖVERLEVANDE VÅLDSOFFER-MAMMAN.

…såklart. Med ”mamma” menar jag alla som identifierar sig på annat sätt än den ”traditionelle”, priviligierade vuxenbebisen: den heterosexuella cis-mannen. Hade jag kunnat hade jag skickat ner hela denna grupp till 100:e plats i fråga om att få utnyttja samhällets resurser, stöd och sympati.

Med ”mamma” menar jag även att de barn som följer med henne omfattas av omsorgen.

Jag resonerar utifrån följande perspektiv:

1.  Mäns våld mot kvinnor och LAG, ordning och rätten till ett fredat liv!

2.  Förmåga att försörja sig och sina barn självständigt – stärk självständiga mammors ekonomi och hjälp småföretagare!

3.  Vi måste få hjälp med traumabehandling och den psykiska ohälsa som följer ett liv i våldets spår.

4.  Kvinnor och barn måste ha en planet att bo på. Mat att äta. Skydda MILJÖN!  

5.  Att få bli varningsexempel vars erfarenheter tas på allvar av makthavare i skapandet av ett våldspreventivt (matriarkat och) jämställt samhälle utan våld

Freda oss från allt våld!

1.  Mäns våld mot kvinnor och LAG, ordning och rätten till ett fredat liv.

Som kvinna/icke-heterosexuell-cis-man vill jag vara garanterad att landets styrande enhet gör allt de kan för att jag, och mina eventuella barn, skall överleva hela mitt/våra liv och dö av naturliga orsaker/en icke-mänsklig hand.

Jag och alla mina medsystrar, oavsett religion, ras, sexuell läggning, storlek, inkomst, utbildning i detta samhälle, skall vara fredade från allt våld, hatbrott och förtryck, både i och utom hemmet. I lagens namn och i det svenska rättssystemet skall alltid mina och mina barns mänskliga rättigheter gå allra först. Och eventuell förövare skall omedelbart frihetsberövas för min säkerhet tills dess att rättvisa straff utmätts för hans (hens?) ogärningar mot mig.

Jag vill leva i ett samhälle där mänskliga rättigheter, för vuxna och barn, ALLTID GÅR FÖRST.

Foto: Kvinna till kvinnas valkompass! Läs hela på: https://kvinnatillkvinna.se/publikation/feministisk-valkompass-2022/

Vilka partier tänker jobba för detta?

Polisen, BRÅ och Försvarshögskolan har kartlagt de knappt 40 olika släktbaserade kriminella nätverk som finns i Sverige; där de tre starkast etablerade är: Södertäljenätverket, Ali Khan-klanen i Angered, Göteborg. Samt släkten Fakhro i Malmö; varav de två senare har kopplingar till liknande grupper i Tyskland.

Småföretagare, som ligger mig varmt om hjärtat, är tydliga brottsoffer för släktbaserade kriminella nätverk och organiserad brottslighet, skriver Brå i rapporten: “Kriminella nätverk: polisens bild…” 2016.

Laglöst land inom Sveriges gränser

Man beskriver även så kallade Fas 1-områden där polis och räddningstjänst har svårt att komma in och arbeta. Socialt utsatta områden som nästan helt är kontrollerade av klanerna. Narkotikaförsäljning, skjutningar, rån, bränder, brott mot hyreslag, alkohollag, utpressning och skadegörelse av lokala småföretagare, exempelvis gatukök eller butiksägare, sker helt öppet samtidigt som sten kastas på ambulanser, brandbilar och polisbilar som kallas till platsen.
Vad innebär detta för flickor, kvinnor och barn?

”Där det finns en klan finns en hederskultur” skriver gapf.se Glöm Aldrig Pela och Fadime. Som arbetar för att upplysa om samt stoppa hedersrelaterat våld och förtryck.

Det finns många svenskar i dag som lever med förlegade traditioner med starka heteronormativa och patriarkala begränsningar. Fäder och män styr familjen med järnhand. Ibland utanför den svenska lagen och utgör brott mot FNs mänskliga rättigheter.

Man räknar med att 240.000 personer lever under ett hedersförtryck i Sverige i dag, mestadels barn och ungdomar (barnrattsdagarna.se). hedersförtryck.se visar att totalt 538 polisanmälningar om äktenskapstvång samt vilseledande tvångsäktenskapsresa mellan 2015 och 2020. Under samma period anmäldes att 181 flickor utsatts för könsstympning, vilket innebär att man i dag beräknar att det finns cirka 38.000 kvinnor könsstympade kvinnor i Sverige i dag; varav 7.000 är under 18 år (länsstyrelsen i Östergötland). Sedan barnäktenskapslagen kom till 1 juli 2020 har 19 fall av barngifte polisanmälts. Unizon har uppgifter om att cirka en tredjedel av svenska kvinnomord var hedersrelaterade år 2016. Ibland kallas mordoffren för ”balkongflickor”; eftersom många familjer mördat sina döttrar/systrar genom att kasta ut dem från en höghusbalkong högt över marken. Cirka 15% av alla barn som omhändertagits av socialtjänsten och flyttats till skyddade boenden hos kvinnojourer har varit drabbade av hedersrelaterat våld och förtryck (svt.se).

Det finns ett mycket stort behov av att rädda alla dessa svenska flickor, pojkar, äldre kvinnor och HBTQAI+-barn!

Hedersrelaterat våld och förtryck HRV

Hedersrelaterat våld och förtryck betyder att familjens heder bygger på att flickor och kvinnor lever upp till det högt ställda kyskhetskravet. En heder som försvaras ända in i döden.

Familjen kräver att den unga flickan är ”ren” och oskuld fram till den dagen hon skall gifta sig. Vanligtvis med blivande make som är en främling familjen valt ut. Vilket i grövsta fall innebär att hon är könsstympad också. Vidrigt! Kravet på “kyskhet” återspeglar sig i stalking, hot och kontroll av flickans utseende, kläder, val av vänner, fritidsaktiviteter… och givetvis val av partner och sexvanor före äktenskapet.

Hedersrelaterat våld och förtryck (HRV) riktas också givetvis mot HBTQAI+-gruppen. Men vuxna och äldre kvinnor är lika fångade som barnen. Deras mänskliga rättigheter har tagits ifrån dem för länge sedan, de lever sannolikt i arrangerade äktenskap och ”får” inte ta ut skilsmässa och lämna sin man; även om han är våldsam och begår sexuella övergrepp. Dessutom gör HRV familjemedlemmar till ofrivilliga förövare. Då de dras in i våldet, exempelvis en storebror som tvingas övervaka sin syster i skolan eller sin mamma. HRV drabbar även pojkar och unga män som inte själva får bestämma över sitt eget liv eller val av partner. Fakta: Länsstyrelsen i Östergötlands webbkurs om hedersrelaterat våld och förtryck.

foto: UMO.se

”Ju fler släktingar som bor i samma område, ju starkare blir det hedersrelaterade våldet och förtrycket. Fler som spionerar, skvallrar och startar rykten. Fler som har inflytande. Fler som deltar”. Länsstyrelsen Östergötland webbkurs om HRV.

Så i klanstyrda områden skulle det alltså vara helt omöjligt för mig som våldsutsatt mamma att ta mina barn och gå? Lämna min förövare. Jag skulle heller inte kunna skaffa en egen bostad i området för att inte barnen skulle behöva byta skola eller lämna vänner? Starta mitt eget företag för att kunna försörja mig och mina barn? Bygga ett nytt, sunt liv i fred och frihet? Jag skulle troligtvis vara död.

Om jag överlevde… skulle jag inte åtnjuta samhällets bastjänster som exempelvis akutsjukvård - ens om jag behövde ambulans? Än mindre nödvändig traumabehandling. Finns det ens en psykolog att gå till i mitt område? En vårdcentral? BUP?

Mina barn skulle få en sämre utbildning då skolor i dessa utsatta, segregerade, klanstyrda områden har svårt att leverera en bra, trygg arbetsmiljö och undervisning åt eleverna. Förra året tvingades bland annat högstadieskolan i Hjällbo stänga och hålla lektionerna online i stället pga av klanstyrt gängvåld. Fotbollsklubben Angered Allians fick ställa in ungdomsverksamhet hela veckan; skriver SvD.se.

OACCEPTABELT!

L vill bekämpa hedersrelaterat våld med nekade offentliga medel till brottslig verksamhet. Stöd lokala feminister. Fler poliser närvarande i utsatta områden, även i förebyggande syfte.

Tyst i klassen!

Foto: svt.se, “Så tycker partierna om skolan”. Höga löner och förmåner ger engagerad personal, säger mig min mångåriga erfarenhet som arbetsgivare. Klart lärarna skall ha bättre betalt!

Mycket av det förebyggande arbetet med våld - inhemskt och hedersrelaterat, kriminalitet, droger, psykisk ohälsa och prostitution och sexuell exploatering av barn och unga bygger på ”information i skolan”. Men vad hjälper världens bästa åtgärdsprogram, världens bästa lärare och världens bästa föredragare om det inte är någon som lyssnar på lektionerna? Eller ens kommer dit? Om det är kaos i skolan?

Exempelvis: socialdepartementets ”Handlingsplan mot prostitution och människohandel” som kom 2018. En av många viktiga punkter är:

”En välfungerande undervisning om sex och samlevnad är ett viktigt verktyg i det förebyggande arbetet med att förändra stereotypa könsnormer och destruktiva maskulinitetsnormer hos unga män samt diskutera frågor som rör bland annat sexualitet, normer och jämställdhet.”

Skolundervisning måste ske under ordnade former. Det går inte att ha en halv åttondeklass som skriker BUUUUU bara för att läraren visar film om ”Lantgårdens djur” och det dyker upp en gris på duken? (självupplevt). Som lämnar klassrummet om det är dags att tala om homosexualitet och HBTQAI+gruppens mänskliga rättigheter. Eller om det finns elever som inte har en chans att hänga med i tempot till följd av neuropsykiatriska diagnoser eller exempelvis odiagnosticerad dyslexi. Rätt sak på rätt plats. I skolan vill vi ha friska, utvilade barn som mår bra och kan svenska språket och svensk kultur. Annars är separerad undervisning att föredra till det funkar i stora gruppen igen. Ett förslag (avseende NPD) som har politiskt stöd från s, mp, c, l, kd, m, sd.

Stoppa slakten av svenska kvinnor!

Dessutom måste naturligtvis ALLA våldsamma män som utgör dödshot mot mamma och barn FRIHETSBERÖVAS GENAST! Vässa klorna i de tama kontaktförbud som finns! Säkerställ att inga brottsoffer tvingas bo, umgås eller vara juridiskt underställd sin förövare – varken kvinnor eller barn. 800 kvinnor lever gömda PLUS BARN i dag för att rädda sina liv från en våldsam förövare. I snitt mördas 15 kvinnor per år (2010-2020) - bara hittills i år bedöms 19 kvinnor mördats av en man i nära relation - och var tredje kvinna i världen kommer någon gång att utsättas för fysiskt eller sexuellt våld.

Vad säger partierna om lag och ordning? Mäns våld mot kvinnor?

Mp: ”Begränsa förövaren – inte brottsoffret!” säger Märta Stenevi, fd jämställdhetsminister. Som även mötte upp och lyssnade på kvinnorna bakom kontot/rörelsen @gomda.kvinnor (gömda kvinnor) på instagram.

Fi vill att dömda förövare automatiskt fråntas vårdnaden!

V vill ha nya barnombud som företräder barnen när föräldrarna brister. Samt ge kontinuerligt stöd till brottsoffer- och kvinnojourer!

KD vill att staten skall betala ut skadestånd åt brottsoffer (så ej behöver kräva in det själv) samt höja arvodet till Brottsofferjouren till 1.600 kr!

V: ”Kvinnor skall inte behöva träffa sina förövare i matbutiken eller när de är på lekplatsen med barnen”, Nooshi Dadgostar, partiledare.

L och C lovar höjda straff för kvinnofridskränkning, fler kontaktförbud med elektronisk fotboja och kommunala vistelseförbud för förövarna.

Fi vill införa fotboja för den som tilldömts kontaktförbud. Samt redovisar många förebyggande insatser för att minska mäns våld mot kvinnor.

V vill ge stora årligt återkommande anslag till landets kvinnojourer:

Gemensamma åsikter:

Fler poliser – minst 10.000 poliser (samt högre lön och mer kompetensutveckling/Fi) till år 2025.

S.V.C.Mp. M.SD.KD.L (vissa individuella variationer).

Uttalade strategier för att stoppa mäns våld mot kvinnor + höjda straff våld i nära relationer och sexualbrott. Bättre stöd brottsoffer fler förebyggande åtgärder.

S. C. M. Fi.

Utvisning av utländska medborgare som begår brott:

S.C.Mp.M.SD.KD.L

Klirr i statskassan och stoppa maffian?

Hur skall vi få stopp på brottslighet? Få mer pengar till staten? Kanske legalisera narkotika? Folkhälsomyndigheten ville utreda möjligheterna att avkriminalisera narkotiska preparat redan 2020 men socialminister Lena Hallengren (s) sa nej. Till själva utredningen. Av princip tycker jag inte att proffstyckare som politiker skall ge expertutlåtande i specifika frågor. Det är det vi har tjänstemän och sakkunniga till. Forskare, konsensus-upprättare och vetenskap skall hjälpa till att utreda frågor och ta fram väl underbyggda material och förslag. Sen är det politikerna - som representerar folket - som skall fälla avgörandet om detta är en prioriterad fråga som gynnar folket på BRED BAS. Alltid ställa frågan: “hur blir det för gruppen? Hur blir det för individen? Vad behöver gruppen? Vad behöver individen?” inför stora avgöranden. Det är liksom min grundtanke kring hur jag tycker att demokratin skall fungera. Lyssna på dem som kan (tjänstemän)! Därefter fördelar “landets föräldrar” (politikerna) medel till “barnen” (medborgarna) med sikte på allas bästa.

Gränsen mellan “en medicin” och “en olaglig drog” är hårfin. Samma medel - exempelvis en opiat kan både rädda massor av liv - via morfin vid operationer - och ta massor av liv - i form av illegalt heroin. Preparaten är i storts sett alltid detsamma. Det är det medicinska användningsområdet som avgör. Här tvivlar vi inte på läkarkåren eller farmakologer. Varför skulle vi tvivla på dem angående ett avgörande vilka preparat som riskfritt kan användas av individen.

Andra farliga preparat är helt oreglerade i vårt land. Alkohol är som vi alla vet - en styggelse - som aldrig skulle bli godkänt som rusningsmedel om det introducerades i landet i dag. Riskerna, konsekvenserna och kostnaderna både för individer och samhället är förödande. Alkoholens skadeverkningar kostar samhället 101 miljarder kronor/ år konstaterades 2019, systembolaget.se. Kanske vore det bättre med mer kontrollerbara rusningsmedel?

Jag som gemene man vet inte. Men jag vill gärna att experter och akademiker med stor sakkunskap UTREDER detta, tack! I dag finns uttalade fördelar med att legalisera viss narkotika (för eget bruk) som exempelvis färre narkotikarelaterade dödsfall, en avstigmatisering och tidigare hjälp åt beroendesjuka samt att en legalisering skulle minska marknaden för organiserad brottslighet.

Det är inte staten som skall bestämma vilka mediciner hälso-, tand- och sjukvård skall använda. Varför bestämma över det privata? Jag tror på vetenskapen först! Sen politiken. Till syvende och sist är det faktiskt vi medborgare som bestämmer. Just nu känner jag starkt att jag vill dra ut gifttänderna på den organiserade brottsligheten och få tyst på allt gängvåld. Omfördela välståndet till åtgärder mot mäns våld mot kvinnor, nya fängelser åt förövarna, mer pengar till ensamma mammor, skolor och kvinnojourer! Fri tandvård … gratis glass…! Allt jag och Jonas Sjöstedt (v) kan komma på… he he.

Lycka till med ditt eget val-funderande! Del 2 av min pre-vals-research kommer snart!

Love Lisa

Veckans kampsång:

I AM WOMAN

Helen Reddy

I am woman, hear me roar
In numbers too big to ignore
And I know too much to go back an' pretend
'Cause I've heard it all before
And I've been down there on the floor
No one's ever gonna keep me down again

Oh yes I am wise
But it's wisdom born of pain
Yes, I've paid the price
But look how much I gained
If I have to, I can do anything
I am strong (strong)
I am invincible (invincible)
I am woman

You can bend but never break me
'Cause it only serves to make me
More determined to achieve my final goal
And I come back even stronger
Not a novice any longer
'Cause you've deepened the conviction in my soul

Oh yes I am wise
But it's wisdom born of pain
Yes, I've paid the price
But look how much I gained
If I have to, I can do anything
I am strong (strong)
I am invincible (invincible)
I am woman

I am woman watch me grow
See me standing toe to toe
As I spread my lovin' arms across the land
But I'm still an embryo
With a long long way to go
Until I make my brother understand

Oh yes I am wise
But it's wisdom born of pain
Yes, I've paid the price
But look how much I gained
If I have to I can face anything
I am strong (strong)
I am invincible (invincible)
I am woman
Oh, I am woman
I am invincible
I am strong

I am woman
I am invincible
I am strong
I am woman

Previous
Previous

Vilket parti vill hjälpa oss ensamma mammor - den eviga underklassen i patriarkatet?

Next
Next

Varning för "Den Snälla Killen”