Kvinna: befria dig från mans-slaveriet en månad i taget!

Nu är mina “tio veckors inre hälsoresa” färdiga och jag skall helt ärligt säga att jag är lite förvånad över resultatet. Mindfulness, meditation, yoga, medkänsla med mig själv och andra… gjorde mig inte till en mer seren, kolugn, lev-och-låt-lev-buddhafigur… Tvärtom ledde den mig in på en allt mer tydligt upplyst väg där jag är argare än någonsin. För nu ser jag hindret för alla kvinnors hälsa och harmoni i blixtbelysning: MÄNNEN! Allt är männens fel! Patriarkatet har under årtusenden gett de heterosexuella cis-männens sin självklara “rätt” att kedja fast oss kvinnor i ett evighetslångt slaveri, utan någon chans till frigivning. Vi kan inte heller ostraffat LÄMNA dessa “relationer” eller heterosexuella kärnfamiljer (=svart hål med lidande utan slut) då vi löper risk att bli dödade, förlora våra barn eller hamna på gatan i ekonomisk ruin.

För rätten till autonomi; vår fria vilja har amputerats bort av patriarkatet och den fula stumpen har målats över med glittriga prinsess-lögner om “Den Goda Modern och Hustrun”. Vi fattar inte ens själva hur utnyttjade vi är?!

Försäkringskassan och forskare på KI, Stockholm lär oss att 41% av de kvinnor som lever i heteronormativa kärnfamiljer riskerar drabbas av stressrelaterade sjukdomar. Samt att den dagen de går in i väggen och sjukskrivs. BLIR DE ÄNNU SJUKARE HEMMA!

Orsaken till att kvinnan dukar under av stress från första början är mansbebisens sjuka, orealistiska krav på mammas dubbelarbete i och utanför hemmet. Där det obetalda, otacksamma, dygnet-runt-arbetet i hemmet är den stora stenen på bördan. Ändå skickas hon dit IGEN för “sjukskriving”. Det är som att bli smittad av covid-19 genom att slicka golvet på en offentlig toalett. För att som “behandling” ordineras att fortsätta med detta fast dygnet runt. Nu inlåst på nämnda toalett. Detta är ett VANSINNE som gör mig RASANDE!!!

Den patriarkala modellen av heteronormativt familjeliv FUNGERAR INTE!!! För det sker till priset av mammornas hälsa! Hälften av kvinnorna BLIR SJUKA!!!

Vi kvinnor behandlas absolut SÄMST i vårt samhälle i dag. Rankas lägst i sociala hierarkin. I den här näringskedjan är vi snäppet över amöborna. En förbrukningsvara. Kanonmat vid fronten. Den eviga “osynliga” underklassen: kvinnan.

Jag tvekar inte att yttra dessa hårda ord. Jag är själv en av alla dessa kvinnor. Lägg därtill min status som brottsoffer för våld i hemmet. Plus titta på statistik och forskning! Om 41% av mammorna har en ökad risk att drabbas av stressrelaterade sjukdom. Parallellt med att 35% av alla kvinnor i heterosexuella relationer någon gång misshandlas av sin man. 50% utsätts för sexuella övergrepp, där tre fjärdedelar av förövaren är i nära relation. Hur många kvinnor går egentligen helt fria och friska i sina heterosexuella relationer? I livet?!

Vad kan göras? Jo, förutom det uppenbara: DUMPA DIN KILLE… så har jag listat de tolv friskfaktorer som hjälpt mig. Ingen kan ändra sitt liv “allt på en gång” …men kanske ta en månad i taget? Testa ett nytt steg varje månad? Eller kasta ut din sambos grejer på gatan direkt? Tänd eld på dem? Dansa runt brasan och jubla? Det funkar ju det med. He he.

Be om hjälp!

Så tillbaka till min inre hälsoresa och alla dess både fantastiska och fasansfulla insikter. Det är dags att knyta ihop säcken. De tio veckorna med min inre mindfulnessresa är över och det är dags att utvärdera. Mår jag bättre? Har tidiga morgnar på yogamattan gett resultat? Vem vann striden mot latmasken och utmattningen när en värkande kropp skulle vaggas runt kvarteret på tvångs-promenad? Den envisa kampen att få monkey-mind-hjärnans flygande och flaxande tankar att lugna si. Samla sig, meditera och läka?
Har dessa ansträngningar hjälpt till att lugna min hjärna? Har jag fått en större medkänsla med mig själv och andra? Bättre mentalt fokus och mer energi att klara av de svårigheter som livet ställt mig inför?

Svaret på denna fråga får faktiskt bli ett RUNGANDE JA! Med socker på! Jag har en känsla av att jag generellt sett har en mer säker känsla i kroppen. En större kontroll. Lugn. Tillförsikt. Full insikt.

Det kanske började med rutiner för sömn och mat. För yoga och meditation. Ola Schenbergs online-kurs i ”Mindfulness för större medkänsla med dig själv och andra”. Att regelbundet besöka mindfulness-Maria för handledning och stöd.

Det underbara med detta var att det ena ledde till det andra. Så att jag under resans gång upptäckte jag fler och fler saker. Fick det utpekat för mig. En chans att verkligen låta nya idéer och uppslag sjunka in och slå rot. Vreden flamma upp. Gav mig kraft, inspiration och drivkraft när den behövs som bäst!

Vad lär vi oss av detta? Jo = VI SKALL ALLTID BE OM HJÄLP när vi mår dåligt!

KVINNOR BEHÖVER KVINNOR! Och FRIHET före MÄN (USCH!).

Jag gjorde om de båda testerna: PSS för stress och FFQM för mindfulness den 30 april, Valborgsmässoafton tillika min älskade framlidne farmors födelsedag. Farmor! I dag tänker jag på dig!

23 januari 2022 var resultatet följande:

1.    PSS: 65

2.    FFMQ: 50

30 april 2022:

1.    PSS: 20!

2.    FFMQ: 85!

Ju lägre värde på PSS desto bättre. Ju högre värde på FFMQ desto bättre. Jag är OTROLIGT GRYMT JÄVLA NÖJD!

Acceptans

OBS! Jag är inte ”botad”. Jag är inte ett fantastiskt exempel på framgång och evig lycka. Tvärtom! Jag har snarare blivit mer ödmjuk. Kommit ner på jorden. Där min största bedrift är att jag numera faktiskt acceptera mitt liv och mig själv som vi är. Jag har slutat sträva efter ouppnåeliga mål. Slutat PÅ RIKTIGT bry mig om vad andra tycker. Vad (patriarkatet) samhället, släkt och grannar tycker om min livsstil.

Passar det sig att leva för en kvinna i min ålder att leva så här? Vad gör alla andra 45-åringar? Varför är jag så avvikande? Smiter ifrån att dricka kaffe, måla naglarna och sminka mig och resa på damresor och gå på tjejmiddagar ha ha …var exempel på tankar jag kunde lida svårt av tidigare. Nu känner jag mig lätt som luft!

Hörde talas om att det pratats lite om mig och min feminism i (väldigt) gamla kretsar. 40-plus-gubbar som fnyser och undrar vad ”vem fan tror hon att hon är? SÅ jobbig!”. Jag kan helt ärligt säga att sådana kommentarer endast fyller mig med glädje i dag. Jag blir full i skratt och måste få ta mig ett riktigt befriande gapskratt ända från tårna! Medan jag viftar med fingrarna i bästa ”upp med händerna”-stil och pipigt ylar: ”Åååååh nej! Ett gäng vita heterosexuella 50-plus-cis-gubbar tycker inte om mig?” OBS! Ironi! HA HA HA! Uppdrag slutfört, som jag ser snarare det.

Det finns något oerhört läkande att inse att jag äntligen sluppit ur den vidrigaste av alla vidriga kvinnofällor. Nämligen den att jag tvingas betrakta alla jämnåriga eller ojämnåriga män jag träffar på utifrån det tunga, uråldriga kvinnoförtrycket nedärvt under hundratals generationer: ”tänk om han inte gillar mig? Tycker han jag är snygg? Vill han ligga med mig? Skulle HAN kunna bli min pojkvän?” Den patriarkala förbannelsen att jag som kvinna alltid skall söka min bekräftelse hos en man. Utifrån hur knullbar jag är.

Ha! Men inte nu längre! I. Don’t. Give. A. Fuck. Allt jag är intresserad av nu är att omvända resten av den kvinnliga flocken – från 0-99 år. Så – gubbjävlar – BRING IT ON! Här ser ni en fri, frisk(-are), lycklig kvinna som lever sitt liv precis som hon vill! Så här blir vi kvinnor när vi får blomma fritt… utan att tyngas ner av alla er mansbebisar och alla era gnälliga krav och patetiska tvångsmässiga uppmärksamhetsbehov ni DRÄNKER oss med… ideligen ideligen.

Släpp kvinnan loss det är vår!

Mindfulnessresan så. Den uppmärksamme ser att det är sexton veckor mellan 23 januari och 30 april.

Men ni vet hur det är… vissa veckor ”kommer livet emellan”. Då är det svårt att hålla rutin och disciplin perfekt. Så min resa sträcktes ut från tio veckor till 16. Det må vara hänt, för mig. Mot bakgrund av att jag känner mig så grymt nöjd med den här resan. Jag är människa, ingen maskin. Behöver jag 16 veckor för att få mitt liv på rätt köl så är det 16veckor jag skall ha. Dessutom är det inget försöksprojekt. Detta skall ju bli min nya livsstil! Och det känner jag faktiskt att det har blivit.

Mitt liv och mående går väldigt mycket upp och ner. Är det inte klimakteriebesvär, hormonsnurr och migrän som däckar mig så är det dagar med utmattning och ångest… om jag råkat ta ut mig lite för mycket.

Då finns mina mindfulness-rutiner, min nya medkännande sunda egoism och fysiska träningen är ljuset i slutet av tunneln. Jag är så glad över insikten det här faktiskt fungerar.

Vill citera min psykolog, KBT-Karl, ”rutiner kan VISST bota depressioner. Bara man håller på tillräckligt länge”.

Så det är det jag tänkt göra. Hålla på tillräckligt länge.

Jag tänkte rabbla upp de friskfaktorer som hjälpte MIG. Kanske kan det hjälpa dig med? Kanske inte alls? Men kan någon plocka åtminstone ETT russin ur denna stora kaka så är det guld värt. Ge det en chans!

Friskfaktor 1: Bloggen.

Bloggen. Bekännelsen. Bikten. SÅ välgörande för hälsan! Som även Anders Hjärnstark Hansen, psykiater och författare, säger i sin bok ”Depphjärnan”, om ångest och depressioner sett ur ett evolutionsbiologiskt perspektiv (Boktips! Rekommenderas! Läs! Läs! Läs!):

-        Att andas och sätta ord på sin känsla är två toppensätt att hantera ångest på.

Jag upplever när jag ”skrivit av mig” i denna blogg, okej i många, långa inre monologer… har jag dels befriat mig från en massa gammalt mök i hjärnans och hjärtats mest avlägsna, vindlande vrår. Dels ”fått tala till punkt”. UTAN att en heterosexuell cis-man varit framme och genast avbrutit mig. Som de alltid gör. Oavsett direkt; med krav på omedelbar markservice i stil med ”åk och handla, det finns ingen mat hemma/var finns rena strumpor?/katten har kräkts på toamattan”. Eller indirekt; där en ensamstående mamma har ensamt försörjningsansvar OCH ensam vårdnad och försöker utfodra tre tonåringar hemma. För att pappan är frånvarande utan giltigt förfall och underhållet är begränsat till försäkringskassans underhållsstöd på 1205 kronor/barn i månaden…

Okej nu skall vi inte gå in på min bedrövliga historia igen, men jag tror ni fattar vad jag menar? Som kvinna blir man snabbt förvandlad till Askungen i sitt eget hem. Hon som inte hinner sy sin egen jävla klänning och gå på sin egen jävla bal för att alla andra i familjen kräver ett städat hus, strukna kläder och att hönsen skall ha mat FÖRST. Sen står man där snopen när alla drar i väg till balen utom jag själv. Och den goda fen och gudmodern och hennes trollspö syns inte till någonstans i (den patriarkala) verkligheten…

LÅT MIG TALA TILL PUNKT!

Det underbara med att få TALA TILL PUNKT är att jag upptäcker så mycket mer hos mig själv än jag någonsin haft tillfälle att göra tidigare. Jag blir nyfiken! Jag vill lära mig mer! Jag får nya insikter! Jag vill söka upp likasinnade, skapa nätverk och nya kontakter! Plötsligt SER jag det som är fel i världen. I mitt liv. I andras liv. Och jag vill förändra! Rädda! Återupprätta vår värdighet som kvinnor!

NU känner jag verkligen att jag lever! Att jag fick bli den optimala versionen av mig själv. Jag. Som jag skulle vara.

Att ockupera en människas tankar, stjäla hennes tid och kräva hennes existens för egen del är det verkligt farliga patriarkala förtrycket i vår värld. Domen om ”den goda modern och hustrun” det verkliga opium för kvinnfolket! Genomskåda nu detta ni med! Snälla!  

Frihet – att få tala till punkt! Att få göra det man vill, när man vill det utan krav på förklaring eller motprestation… att få FISA när jag känner för det framför tvn utan gnäll på mitt potentiella ”okvinnliga beteende”..! Är det viktigaste av allt!

FRIHET! FRIHET! FRIHET!

Har du inte det i din relation med en HCM eller annat så rekommenderar jag STARKT att du skaffar det! Vill du inte flytta isär så skaffa dig ett eget rum hemma åtminstone! Med LÅS. Samt inför ett strikt schema med två-skift-arbete för skötandet av hushåll och barn. Där två-manna-personalen i Familjen AB som TURAS OM. Skall man ha barn måste man sköta om dem. Precis som husdjur. PAPPOR! JA jag pratar med er.

”Jakt” är inte en ursäkt att få slippa sitt skift. Inte heller ”åka en tur med motorcykeln/spela innebandy/tipslördag/öl och bastu med grabbarna”.

Eller varför inte som min vän, ställ upp husvagnen på en trevlig camping och åk dit i eget majestät. Medan maken jobbar ihjäl sig inom lokala verkstadsindustrin och aldrig är ledig. Jobb-telefonen sitter limmad i handen på denne heterosexelle cis-man vardag som helg. Jaja, gör din grej. Bara du lämnar oss kvinnor ifred.

Bok, chokladkaka och egentid på en sommaräng

Redan under tiden med orignal-Satan klöste jag mig loss någon enstaka gång (sommartid). Åkte i väg med bilen, en bok och en chokladkaka och lade mig i gräset på en filt nånstans och njöt av min egentid. I alla fall ett par timmar eller så. Mellan två utfodringarna. Till och med bönder kan åka iväg mellan mjölkningarna.

Det fanns en frihetstörstande rebell djupt inne i det hjärntvättade, förnedrade misshandelsoffret också. Under rätt förutsättningar växer hon sig stor som en dinosaurie. För att med lätthet klampa ut ur det förkrympta liv patriarkatet anvisat åt henne. Som en del av ett heterosexuellt kärnfamiljs-helvete. USCH! ALDRIG MER!

Är du redan särbo med din pojkvän så se till att detta ljuvliga tillstånd FÖRBLIR så PERMANENT Jag känner gifta par som är särbo. Passar nog alla mycket bättre faktiskt. Gick och funderade på detta i dag faktiskt: varför ser normen för ett ”familjehus” ut på följande sätt: mamma-och-pappas-sovrum, egna sovrum barnen, gemensamt kök, gemensamma toaletter, badrum och vardagsrum. I ett hus. Typiskt patriarkatet.
I ett matriarkat skulle familjebostaden se ut helt annorlunda: tänk ett tvåvånings-hus. Övervåningen är barnens avdelning: med egna rum, badrum och vardagsrum. På flankerna finns två ytterdörrar med lås, två trapphus med trappa ner till bottenplanet. Där höger ”lägenhet” hör till mamma/mamma/pappa/icke-binär, där hon har EGET sovrum, badrum, vardagsrum och kök. Vänster dito till pappa/pappa/mamma/icke-binär. Så turas föräldrarna om att ha barnansvaret – måltider, påklädning, dusch och hårtvätt, lek och läxor – i egna lägenheten samt på barnens våning. Och barnen kan komma och gå som de vill till vem de vill. Men ”mamma” kan låsa dörren ner till sig när det är ”pappas” skift. Och ”pappa” kan ha det hur stökigt, skitigt och rörigt han vill i sin lägenhet. Han sköter även sitt eget hushåll och handlar själv hem allt han vill ha av fryspizzor, folköl, färdigrullade köttbullar till ungarna och diskmedel. Tänk vad avlastande det skulle vara för världens alla kvinnor!

Friskfaktor 2: KVINNOHÄLSAN:

Här har Mindfulness-Maria spelat en viktig roll i mitt kvinnokropps-uppvaknande! Hon gjorde mig nämligen uppmärksam på att jag borde ta mina klimakteriebesvär på större allvar. Hade hon inte gjort det hade jag kanske inte tagit hjälp av primärvården så snabbt som jag faktiskt gjorde. Aldrig fått mina migränmediciner av Dr Anna-Maria? Aldrig påbörjat min migrän-dagbok? Min observation av menscykeln? Hur hade jag mått då?

Ur Dagboken:

Vecka 8 fortsätter…

Tisdag: Status Livmodern: fast i klimakterie-PMS-helvetet på obestämd tid: Idag riktigt risig. Matt. Ont i magen och illamående. Huvudet som Sten. Inte värk precis men stel och totalt överkänslig för ljus o ljud. Ledig dag som tur är. Klådan fortsätter. Rivmärken och prickar på bröstet svullnar och kliar så jag blir helt galen!

En liten tur ut till soptunnan visade sig bli ”för mycket” så jag kröp pustande i säng igen med en kopp te och värmefilt. Mindfulness fick bli morgonens insats för hälsoresan denna soliga måndag: sista dagen i februari! Så tacksam!

Runt klockan fyra på eftermiddagen får jag världens kramper i nedre buken, ryggslutet mm. Går på toa. Gör en plågsam nummer två. Går en liten sväng runt kvarteret. Värmevallningar. Kallsvettas som en gris. Fruktansvärd smärta. Släpper något när jag kommer hem.

Flämtande pustar jag uti sängen igen. Efter en stund kan jag koka lite gröt och bre en macka. Illamående är ingen ursäkt för att ej hålla måltidsordningen. Efter flera timmars sängvila lyckas jag sätta på en film; ”Lodge ”. Spännande om manipulation, sekter  o psykisk ohälsa. Fick runda av kvällen. Tack och lov att den här dagen är slut. “

Slut på dagboken.

Friskfaktor 3 SOVA SOVA SOVA:

Att satsa på sömnen. På ett väldigt specifikt och uppstyrt sätt:

·      Bestäm en tidpunkt på kvällen då du går och lägger dig. Stäng av tvn/lägg ifrån dig telefonen exakt samma tid varje dag. SAMMA TID. Slira inte mer än en halvtimme – max en timme.

·      Skaffa en trevlig kvällsritual i nedsläckt sovrum: jag brukar köra lite skincare som ungdomarna kallar det i dag. Rengöra och smörja in ansiktet / pysa med ansiktsvatten. Smörja fötterna med fotkräm, finns trevliga med mint som verkligen känns skönt när man stått och gått hela dagen. Borsta håret och ibland massera in lite inpackning direkt i det långa, torra håret (ett frisörtips).

·      VÄDRA! Ett svalt sovrum med frisk luft ger bättre sömn.

·      Skaffa ett tyngdtäcke. Jag har ett som väger 11 kg och tycker att det hjälpte från första natten.

·      Varva ner med att läsa bok eller lyssna på podd eller ljudbok - nedsläckt inga skärmar med blått ljus - i mörker det sista innan du somnar.

·      Drick inget med koffein i senare än lunch. Jag dricker inte kaffe men väl pepsi max och har fått skära ner på konsumtionen till max 33 cl senast kl 13. Det blir inte varje dag heller.

I mitt fall så skall jag ärligt erkänna att jag fortfarande tar sömntabletter. Jag är helt beroende av min sömn så jag måste fortsätta prioritera denna. Dock slipper jag numera kombinera denna tablett med Atarax. Även när jag vaknar och måste gå på toaletten mitt i natten. Det brukar hjälpa med ”gå upp och ha tråkigt i kolmörkret i vardagsrummet”-övningen sen Creepypodden. Eventuellt med onani. Så det är framsteg!

När jag gjorde en lite större sömnutredning för några år sedan identifierade jag flera andra viktiga faktorer för god sömn. FÖR MIG alltså. Det här är individuellt. Dagsljus, fysisk aktivitet och regelbundna måltider på dagen var exempel på detta.

God nattsömn kan alltså vara en hel vetenskap. Alkohol, snus och rökning generellt försämrar också sömnen, berättar iq.se. Så det kan vara en god idé att skära ner på detta också om du själv vet med dig att du sover dåligt. Moraltanten tackar för ordet! (Mamma tänker bara på din hälsa, jag vill att du skall vara lycklig och frisk!)

Foto: mindfulness-Maria, @mindful_training_vmo. Satsa på GRÖNA BUBBLOR!

Friskfaktor 4: Andningen.

Att få in fokus på andningen i vardagen kan göra mycket. Till vår hjälp har vi mindfulness, meditation och yoga såklart. Jag har själv märkt att jag kommer att tänka på yogapositioner och mindfulness-tekniker när jag står i något moment på arbetet som inte kräver omedelbar uppmärksamhet. Det blir små väntetider ibland. Då är det toppen att passa på att känna in kroppen. Räta på sig. Se till att lika mycket kroppstyngd vilar på varje fot. Andas med diafragman. Fokusera på att samla goda känslor och tankar inom sig. För att sen rikta dessa utåt till människorna runt dig.  = känna och visa medkänsla med sig själv och andra.

Är tålamodsträning. Ditt tålamod gynnar inte bara dina medarbetare och familjemedlemmar. Den största vinsten får du själv.

Dessutom berättar Anders Hjärnstark Hansen att genom att andas UT längre stund än vi andas in… ”lurar” hjärnan att lägga större vikt vid aktivering av det parasympatiska nervsystemet. Det lugna. När vi andas in är det sympatiska som har rodret. Därför kan vi med fördel andas uuuuuuut… lite längre. Och generellt ”andas med magen”.

Här knyter vi an även till vikten av mindfulness och meditation. Eftersom dess övningar utgår från andningen och med dess hjälp omdirigerar tankar, känslor och fokus till nuet. “Hur mår jag just nu? Vad känns bäst för mig? osv.

Friskfaktor fem: närhet.

Vad är närhet? Är det exklusivt förbehållet den monogama, heteronormativa parrelationen? Nej, skulle jag spontant vilja säga att det absolut inte är. Skall man var noga så är det ju den polyamorösa, pansexuella människan borde få mest fysisk och sexuell närhet. Eftersom man i så fall attraheras av alla kön och många på en gång… enligt logiken.

Är man dock inte sexuellt aktiv av någon anledning (=jag) finns såklart både bättre, tryggare och mer välgörande alternativ.

Vi har barn, vänner, husdjur… allt kan se till att vi människor får nödvändig fysisk och känslomässig närhet. Betydligt bättre faktiskt. För alla vet att man kan känna sig som mest ensam i en dålig kärleksrelation. Dessutom är den “fysiska“ jag har starkast minnen av från heteronormativa parrelationer av det våldsamma slaget. Påtvingat, förnedrande sexuellt umgänge jag hellre hade varit utan. Så NEJ TACK till den ”närhet” som ett monogamt heteronormativt ”kärleksförhållande” erbjuder.

Men i en mansfri tillvaro har jag som kvinna chansen att odla andra, så mycket viktigare relationer i mitt liv. Umgås mer med vänner! Lillebror! De stora barnen! Till och med jag och katten tillbringar mycket mer tid tillsammans nu. Vår relation har nog aldrig varit bättre! Vilket är tur för katten börjar bli gammal och senil…

Anders Hjärnstark Hansen slår även hål på myten om att den ofrivilliga ensamheten leder till sjukdom och för tidig död! I sin bok ”Depphjärnan” skriver han, min sammanfattning, att ensamhet stressar hjärnan på det viset att den triggar vår överlevnadsinstinkt! Men bara om vi KÄNNER oss ensamma. Förstår vi att vi överlever fast vi bor i egen lägenhet så är det ingen fara. Det är vår egen inställning till ensamheten som är avgörande.  

Friskfaktor sex: välgörenhet:

Ideellt arbete. Går vi vidare i min mentala brainstorming för att finna vägar till god psykisk och fysisk hälsa: ideellt arbete. När jag i helgen fick bemanna jourtelefonen insåg jag att det var ju DET HÄR jag skulle gjort från första början. Långt innan jag träffade Snubben.

Jag har alltid burit på en stark känsla av att vilja ”ge tillbaka” från den tiden när jag var nyseparerad trebarnsmamma efter en destruktiv relation. Utsatt från eftervåldet från helvetet. Och fick så mycket fin hjälp från nära och kära och även myndigheter och barnens skolor. Jag vill använda mina egna erfarenheter för att rädda andra undan samma öde. Jag vill HJÄLPA!

Att välja att hjälpa Snubben, av alla människor, som ett uttryck för detta brinnande engagemang var det absolut sämsta jag någonsin kunde ha gjort. Bringade mig inget annat än olycka av värsta slag.

Hade jag i stället gått direkt till ideellt arbete, utan den dryga två år långa, vedervärdiga omväg som vårt förhållande och det värsta efterspelet innebar, hade jag sparat mig otroligt mycket lidande. Samt kunnat lägga min energi, min kunskap och mitt engagemang där det hörde hemma = hos våldsutsatta kvinnor och barn!

Jag på mitt livs första kvinnostrejk! Fredagen den 13 maj 2022 på Medborgareplatsen i Stockholm. Yay!!! …och JA! Jag bär en fantastisk STICK HÄRIFRÅN PENIS-tröja! “https://daligstamning.myspreadshop.se”

Friskfaktor sju: fysisk aktivitet.

Nu vill jag förtydliga att jag ABSOLUT INTE tänk bräka fram massa dynga om hur många tusentals steg man skall gå varje dag eller hur många receptioner marklyft man skall göra eller minuter planka jag tycker man skall stå varje dag. STRYK ALLT SÅDANT.

Kolla in min dagbok vecka tio bara:

Ur dagboken:

Torsdag vecka 10.

Trots allt tycker jag att jag har lyckats! Veckosnittar just nu på cirka 80% följsamhet avseende 10 minuters morgon-yoga. 70% för mindfulness samt 50-50 gällande planerade promenader.

Alltså kan jag börja bygga på lite på mina program för fysisk träning. Efter min käre lillebrors modell med variation på antal procent för ”success”! För att finta bort prestationsångesten och ge en trygg och stabil vana. Som ger stadig läkning och alla snälla götte-proteiner till hjärnan.

Min kostsatsning med Massivt Mycket Grönsaker är alltid en femetta när det gäller att komma på fast mark igen. I synnerhet efter förklimakteriets-PMS-mens-apokalyps. Som effektivt ödelägger kropp och själ. Och fyller sovrumsgolvet med skamligt mycket tomma glasspaket, nutellaburkar och ostbågspåsar…suck.

Livet Som Det Är… naket och ärligt. Är enda chansen. Att någonsin må bättre.

Slut dagboken:

Tror inte någon gör tolkningen: “åh, vilken träningshets!”

Tränar gör vi för att MÅ BRA! In ifrån och UT! Inte tvärtom. Träning har ingenting med utseende eller vikt att göra. Bara så alla är med? Låt oss samlas på rätt baseline här.

Fysisk aktivitet gör oss ”lyckliga och friska”. Och vad kan man egentligen mer önska sig av livet?

”Lycklig och frisk. Mitt absoluta favorit-citat som ursprungligen kommer från bok med skötselråd till unga hamsterägare: ”Hamster – lycklig och frisk”. Som jag och barnen läste när lilla Annie, dotterns vita dvärghamster, gjorde sitt intåg i vår familj på dotterns 12 års dag. Hennes stolthet visste inga gränser!

Dr Anders ”Hjärnstark” Hansen skriver i just boken ”Hjärnstark” att: fysisk aktivitet inte bara gör oss starkare och smartare – regelbunden träning och motion minskar även risken för demens med 40 procent och kan till och med föryngra hjärnan.

”Mirakelproteinet” BDNF är ett ämne som skyddar hjärncellerna och som kopplats till minne och inlärning. Studier visar även att detta protein bidrar vid tillfrisknandet av depression och ångest. Patienter som också tränar fysiskt, parallellt med den medicinska behandlingen, hämtar sig fortare, menar Anders Hansen.

Här åsyftas framför allt konditionsträning. Psykiatrikern och författaren rekommenderar, i just den här boken, 45 minuter, tre gånger i veckan, av vad som helst egentligen. Bara man blir andfådd och svettig. Stavgång? Löpning? Cykling? Simning? Poweryoga? Välj själv.

Men det spelar egentligen ingen roll vi tränar. Vad? Hur länge? När? För hur lite vi än rör på oss, om så bara en liten promenad, ökar blodtillförseln till hjärnan med 20%. Vilket ger effekter som att vi blir mer koncentrerade, kreativa, stresståliga och intelligenta. För att inte tala om att vi blir piggare och mår bättre. Anders Hjärnstark Hansen har talat om att 30 minuter per dag kan göra enorm skillnad för vår hjärna. Helt okej att dela upp den halvtimmen på tre tio minuters promenader. Hjärnan är inte kräsen. Den blir glad över allt den får. Så låt oss…

Tre av mina träningsprogram MOT PRESTATIONSÅNGEST är just nu: REHAB, SUNTRIP och GLAD MOTIONÄR. Varje postit representerar en dag i veckan. De gula är lite mer högintensiv träning och de blå mer av “aktiv vila”-karaktär. Sist jag och lillebror Johan samtalade om detta kunde vi konstatera att han inte tränat så mycket på flera år sammanlagt som sen han införde det här med flexibla träningsprogram - för ALLA tillstånd: vrickade fötter, depp-skov och förkylningar. Jag själv är fast övertygad om att detta kommer leda mig fram till ett maraton-träningsprogram igen. Tiden är min vän!

Styrketräning bromsar åldrandet

I boken ”Hälsa på recept”, som vår favorit-doktor skrivit tillsammans med Carl-Johan Sundberg, berättar han även att styrketräning har en fantastisk effekt på vår fysik! Bland annat stimuleras mitokondrier, cellernas ”kraftverk”, i större utsträckning än kontrollgruppen. Vi får helt enkelt fler. Vilket tillsammans med andra processer faktiskt bidrar till att sakta ner själva åldrandet!

Så låt oss nu göra en kollektiv helomvändning! Invadera gym, simhallar, motionsspår och sportaffärer för att skaffa oss den motion VI förtjänar. Träna på det sätt VI gillar bäst! VI som verkligen behöver det, den här gången: Utbrända! Trötta! Rynkiga! Med spinkiga ben! Beniga axlar! Lår fulla av celluliter! Dallrande magar! I fula gympakläder från 80-talet! … skall vi ta över hela tränings-showen!

UT med superstajlade, ätstörda, fettprocentsjagande, kroppsdysmorfofobiker tillika hysteriskt osäkra influencer- och youtubers-dyrkare. IN med horder av ”vanligt folk” med fett hår, påsar under ögonen, ärr, hudbristningar och mörkhåriga armhålor! Rygg-fläsk som avtecknar sig vackert under en sliten bomulls-t-shirt med företagslogga från en för länge sedan glömd arbetsplats. Eller en gammal hederlig bandtröja! Nu är DET VÅR TUR! Vi är FLER! Ingen kommer “stirra” på oss när vi är i majoritet på gymmet! Säg det högt: ”My name is Legion. For we are MANY!”

Foto: Sara Dahlström, Fitnessfeministen, som här lyfter minst 160 kg i marklyft. Wow! Hon är GRYM!!!

Friskfaktor åtta: VÄNNER!

I boken ”Depphjärnan” nämner Anders Hjärnstark forskning som visar att relationer är avgörande för vår mentala hälsa. GODA relationer då. I lyckoforskning är ett ständigt återkommande resultat att det riktigt viktiga för vår upplevda lycka är VÄNNER. Kärleksrelationer kan ge ögonblick av välbefinnande, “ögonblick av lycka” då och då. Men är också mer krävande, mer känsliga och mer komplicerade. Kan ge energi men även den bästa relation TAR väldigt mycket energi och kraft. Jag tror inte jag behöver inte repetera våndorna vi kvinnor utsätts för i en “helt vanlig” heterosexuell relation igen? Ojämställt. Ouppskattat. Obetalt arbete. Slitsamt. Fattigt. Våld i alla dess former. Sjukdom. För tidig död. Ni vet. De vanliga grejerna.

VÄNSKAP ger dock, i stort sett alltid, en odelat positiv upplevelse för inblandade parter. Otaliga studier bekräftar detta: Att ha någon TRYGG, älskad person att prata med, ventilera stress och ångest gör oss friskare (SvD refererar till en Harvardstudie). Robert Waldinger, forskningsledare på Harvard Study of Adult Development, säger om sin studie:

-        Relationer är superviktiga! Avsaknaden av vänner kan vara lika skadligt som att röka, använda droger eller äta dålig mat och aldrig träna.

Vänskap anses vara de mest sunda och hälsosamma typen av relationer för alla människor, skriver psychologs.com. Som även tipsar om hur vi kan underhålla våra nära, varaktiga relationer:

·      Ge vänskapen tid

·      Visa förståelse

·      Lyssna

·      Visa kärlek och förtroende

Femina.se skriver den 24 februari 2018, där de också hänvisar till en ameriansk studie de tagit del av i psychology today, att:

Vänner:

1.    …minskar dina stressnivåer, lugnar dig och får dig att må psykiskt bättre.

2.    …gör dig lyckligare och kan bland annat hjälpa dig ta dig igenom kriser bättre. Vilket, enligt forskningen, förlänger ditt liv.

3.    …och deras ärlighet hjälper dig i din personliga utveckling. De kan även bidra att pusha dig och uppmuntra dig att kämpa hårdare när detta behövs i ditt liv.

4.    …hjälper dig hålla dig hälsosam. Upplevd ensamhet kan leda till sjukdom och för tidig död. Dina vänner gör dig alltså både LYCKLIG OCH FRISK!

Dessutom finns en länk i artikeln till en text om studier som visar att intelligenta kvinnor i högre utsträckning är singlar och hellre lever ensamma än med män med lägre IQ än de själva (HA HA HA!).

Glöm inte det allra bästa: en vän älskar dig PRECIS SOM DU ÄR!

Ur Dagboken:

Onsdag vecka 8:

Tänker att tiden är över för stora känslor. Nu skall jag satsa på ”gröna bubblor” i stället. Att flyga högt på förälskelsens euforiska vingar är inte värt åren i nattsvart miserabel förtvivlan. Gröna bubblor!

Slut dagboken.

Friskfaktor NIO: SJÄLVBO. Som Moder Jord avsåg att kvinnan skulle leva.

Hur skulle jag haft skuggan av en chans att klara åren med den här depressionen? Den här ”ego-fixerade” satsningen med tio veckors mindfulness…. om jag levt tillsammans med en heterosexuell cis-man? Det hade varit HELT OMÖJLIGT?! Det GÅR INTE. En sån grej skulle hans ego helt enkelt aldrig klara av.

Min vän, som också jobbar med människor, berättar ofta om kvinnor som drabbats av utmattningssyndrom, depression och andra ångest- och stressjukdomar. Ordinerats sjukskrivning men mår bara sämre och sämre ju längre de är hemma. varför? På grund av att det alltid finns en LAT JÄVLA MANSBEBIS som helt enkelt inte tål att fokus, hänsyn och stöttning numer skall omdirigeras till kvinnan. Gnäll över varför hon inte ens diskat undan efter frukosten när hon ”ändå varit hemma hela dagen”? För han själv har minsann lämnat barn på dagis, jobbat OCH handlat. “Är det meningen att han skall behöva göra ALLT här hemma nu eller?!”WOW! OBS! IRONI!

Jag har tidigare skrivit om Försäkringskassans statistik. Att kvinnor löper 41% högre risk att drabbas av stressrelaterad psykisk ohälsa. Just på grund av ”dubbelansvaret” för både förvärvsarbete och obetalt arbete, med ansvar för barn och hushåll, i hemmet. Plus ansvar för nämnda mansbebis då, kan tilläggas. Själv-bo kvinnor och ensamma mammor klarar sig betydligt bättre, kan jag försäkra. Vart finns de heterosexuella cis-männens roll för kvinnors psykiska ohälsa i Försäkringskassans statistik? Det patriarkala kvinnohatande förtrycket? Hade varit intressant se dem sätta detta på PRÄNT!

Så här säger Ulrik Lidwall, analytiker på Försäkringskassan.

-        Familjesituationen påverkar den psykiska ohälsan och exempelvis är utmattningssyndrom vanligare då man (= KVINNOR) har barn i förskole- och lågstadieåldern.

-        Det har att göra med obalansen mellan arbete och familjeliv: om man (= KVINNOR) både arbetar och tar stort ansvar för barn så ökar risken för stressrelaterad psykisk ohälsa.

Ulrik = SÄG INTE “MAN!. Det är KVINNORNA som tar hand om barnen. OCH jobbar. Lär dig så mycket om det grundläggande, svenska (och internationella) familjelivet i alla fall.

Vi KVINNOR blir sjuka i stress på grund av överansvar för barn och hem. Varför överansvar? Vem står för ”under-ansvaret”? Jo den GIGANTISKA JÄVLA MANSBEBISEN! Skickar mammor i depp-döden, sjukhussängen och en för tidig grav. Eftersom han INTE tar sitt ansvar!

Även som vårdnadshavare åker han sorglöst i väg och jobbar i Norge en vecka utan att behöva ta ansvar för vård av sjuk, snorig åttaårings hemmet. Han är en totalt jävla oansvarig två-barns-”pappa” som ger sig i väg ut i skogen på jakt (istället för att vara ”barnvakt” åt sina egna barn) enda dagen då hans fru skall till sjukgymnasten med sin dåliga rygg. Alla mammor som jobbar DELTID för att ta om man, barn och hushåll? Medans heterosexuella-cis-mans-pappan jobbar, golfar, ligger med tjejer på konferens i Tyskland. Var tredje ”spermadonator med samma folkbokföringsadress som fru och barn” är inget annat än ett spöke i sina barns liv för han tar inte ut EN ENDA DAG föräldraledigt. Någonsin.

DETTA, mina vänner, är ORSAKEN till att vi kvinnor dukar under för utmattning, stress och ångest i det här jävla skitpatriarkatet. Vem fan dog och gjorde de här jävla heterosexuella cis-männen till kung? Visst! Jobba då. Spela golf! Moutinbika jorden runt! Åk motorcykel. Men ställ inga krav på att SAMTIDIGT få reproducera dig. I alla fall inte med levande avkomma i eget hem. Du kan DONERA SPERMA! AVSTÅ barn. Eller bete dig som en förälder! Jag yrkar på ett JÄMSTÄLLT samhälle där det inte finns några mellanting.

Samt ett tydligt SJÄLVBO-skap för kvinnor. Hurra!  

Vi kvinnor - trans- eller biologiskt födda - drabbas av samma öde i patriarkatet med dess krav på heterosexuell parnorm = slaveri för oss. Vi är födda FRIA! Och vi skall så förbli!

“Sjukskrivna kvinnor blir bara sjukare hemma”

En ny studie från Karolinska institutet visar även att kvinnor som är sjukskrivna på grund av stress ofta FORTFARANDE har huvudansvaret för barn och hushållsarbete UNDER SIN SJUKSKRIVNING! När de ordinerats VILA i hemmet, av läkare. Skriver prevent.se 24 februari 2021.

-        Vissa kvinnor beskriver till och med att hemarbetet ökade under tiden de var sjukskrivna. Att de blivit hela släktens ”sambandscentral” med argumentet: ”det kan du fixa du som ändå är hemma och ledig”! säger Lotta Nybergh, Karolinska Institutet, har tillsammans med professor Gunnar Bergström, Högskolan Gävle samt Therese Hellman, Uppsala universitet gjort en studie av patienter med stressrelaterade symptom, ångest eller depression. Syftet var att ta reda på vilka hinder och möjligheter som förelåg för de sjuka att kunna komma tillbaka till arbetet.

För kvinnorna var det stora problemet att det obetalda hemarbetet fortsatte i ÄNNU HÖGRE GRAD jämfört med före sjukskrivningen. Som gjorde att de inte fick tillräckligt med återhämtning och därför också försenar återgången i arbete.

-        Gemensamt för kvinnorna var också att de tog på sig skulden för att ha blivit sjuka. ”Det är bara jag som inte klarar av det”, var en vanlig tanke. ”Jag måste gilla läget eller byta jobb”.

-        Män var i betydligt högre grad förmögna att se strukturella problem i sin organisation och ifrågasätta sina arbetsledare. Dessutom hade de stöd hemifrån – både känslomässigt och praktiskt – vilket innebar att de kunde återgå till arbetet tidigare. Jämfört med kvinnorna.

SURPRISE SURPRISE..! OBS! IRONI! IGEN! Patriarkatet I ett jävla nötskal.

Jag känner, med stöd i forskningen, att kvinnor ABSOLUT ALDRIG NÅGONSIN skall bo tillsammans med heterosexuella cis-män i monogama relationer. Det är absoluta döden för oss!

…ja troligen. Som nyförlöst, med mjölkstockning och allvarlig urinvägsinfektion har jag aldrig fått någon frisedel från barntillsyn eller hushållsarbete den tiden jag levde med original-Satan, spermadonatorn. Förstår ni hur allvarligt detta är?!

Friskfaktor tio: Buddism, dygder och acceptans.

“The search for a more positive experience. Is in itself a negative one. The acceptance of a negative experience. Is in itself a positive one. “

Här vill jag återigen slå ett slag för kvinnans frigörelse. Professor Randolph Ness lärde oss att depression ofta hänger ihop med orealistiska förväntningar. Att exempelvis försöka leva som en heterosexuell kvinna med barn och arbete i dag är svårt nog som det är. Att hon dessutom skulle leva tillsammans med barnens far är helt enkelt en omöjlighet. ”Lyckliga familjen” finns inte. Detta är en orealistisk förväntan som bara leder till elände. Ångest. Och depression. ”Livet är lidande”, säger buddisterna. Lyssna på dem, de vet vad de snackar om!

I (de patriarkala) sagorna lär vi oss som små flickor att en ung kvinna som är ensam är olyckligt lottad. Men SEN kommer PRINSEN! Så gifter de sig och ”lever lyckliga i alla sina dagar”. Verkligheten är dock det rakt motsatta. Vi kvinnor är lyckligare, friare och friskare när vi får vara ifred. När vi ignorerar samhället, kulturen och kapitalismens krav på heterosexuell parnorm. När vi gör det vi vill. När vi vill. Hur vi vill. Mår vi bra. Vi ”lever lyckliga i alla våra dagar” helt enkelt. Har vi otur så kommer det dock en ”prins” som i själva verket högst sannolikt är en narcissistisk, alkoholiserad, utblottad lycksökare och bedragare (= Snubben). Som vi övertalas bli ”kära” i. Sen raserar han ditt liv. Så går du runt i spillrorna och askan och frågar dig själv… “Vad var som hände?” Den STORA patriarkala bluffen om Den Stora Kärleken! Som alla går på. Vissa (jag) fler än en gång. Hur det nu är möjligt?!

REALISTISKA FÖRVÄNTNINGAR… på livet i allmänhet och i synnerhet heterosexuella cis-män. Är a och o. Första steget är att ställa sig i manshatarhörnet. Svära vid allt dyrt och heligt att du (och din pojkvän, om du envisas) förblir SÄRBO. Så att du alltid har ditt eget, mansbefriade, lugna kryp-in. Där du har allt du behöver. Att samla kraft och återhämtning i. Vill du nödvändigtvis skaffa barn så gör det med en anonym donator. Din pojkvän kan få ”roliga morbror”-rollen. = den enda roll som heterosexuella cis-män klarar av. Eftersom 99,9% av dem inte förmår att axla ett hundraprocentigt, hardcore-föräldraskap. Hallå hallå! JAG hittar inte på! Läs statistiken!!!

Flit, välgörenhet och tålamod

”Tråkiga dygder” kan bli din bästa vän. ”Avhållsamhet” , i exempelvis, i fråga om pojkvän-flickvän-sjukan IGEN rekommenderas i allra högsta grad. Ligg hellre runt och lev ut din LUST. ”Flit” är att bygga DITT EGET LIV. Lättja är att ”vila i könsrollerna” i ett heteronormativt helvete. Där det inte finns på kartan att du orkar med att leva ditt eget liv och dina egna drömmar. ”Ödmjukhet, vänlighet och tålamod” …framför allt medkänsla med dig själv och andra. Är ljuvliga, läkande fraser med helande egenskaper. I både ord och praktisk handling. men detta är endast möjligt när du har ett kärleks- och energiöverskott. Hur många kvinnor i heteronormativa kärnfamiljer har det i dag? Kom ihåg - över 40% av alla kvinnor riskerar stressrelaterad psykisk ohälsa!!! I synnerhet under barnaåren. Som är ganska många. 20 år minst.

Och varför inte ge ”ideellt arbete och välgörenhet” en chans? Som motsats till självisk girighet? En sund motsats till dagens destruktiva selfie-generation…med det självcentrerade, tävlingsinriktade ”jag-jag-jag”-budskapet.

Friskfaktor elva: gör din egen avslappnings-mood-board

Fotvård, massage, klappa katt, kramar, skriva… är några saker som står på mina samlade relax-post-its! Mindfulness-Maria är mamma även till denna utmärkta teknik. Jag kan bara uppmuntra dig att lista dina egna. Samt se till att göra minst någon varje vecka. Allra helst varje dag. Vi vet egentligen alla innerst inne vad vi blir lugna, harmoniska och glada över.

Visa även tacksamhet för det du har! En övning jag inte kommit igång med specifikt är att lista tre saker att vara tacksam över varje dag. Men jag gör det ibland. I tanken. Och tacksamhet är också en läkande, helande känsla…! Glöm inte det.

Friskfaktor tolv:  Rimliga förväntningar och evolutionsbiologi.

Professor Ness, dr Anders Hjärnstark Hansen och Maslows behovspyramid.  

De förstnämnda har studerat människans ursprung och syftet med hjärnans funktioner i en förhistorisk värld och dess koppling till moderna människans svårighet att bemästra exempelvis psykisk hälsa och stress.

I boken ”Depphjärnan” beskriver Anders Hjärnstark Hansen att ångest egentligen bara är ett naturligt sätt att ”planera för det värsta”. Att depression bara visar på ett högst mänskligt, högst nödvändigt behov av att dra sig undan. Professor Randolf Ness beskriver exempelvis panikångest som ett ”falsklarm”, från tiden på stäppen. Då vi levde efter ”hellre fly än illa fäkta”-devisen, om det exempelvis var lejon vid vattenhålet.

Man kan kasta ett öga även på Maslows behovspyramid. Kunskapskarameller.se skriver: att själva syftet med Maslows behovspyramid är att vi skall förstå att vi inte kan sträva efter de högre nivåerna. Utan att de lägre, grundläggande är tillgodosedda först. Exempelvis att ”det är fullt möjligt att vara fokuserad på att utveckla sin karriär utan att det fysiologiska behovet av motion är uppfyllt. Men att risken för ohälsa, till följd av den uteblivna fysiska aktiviteten, kan påverka karriären negativt längre fram”. Som man sår får man skörda, alltså.

Pyramiden delas in i fem kategorier: fysiologiska behov, trygghetsbehov, behov av gemenskap, självkänslabehov samt självförverkligandebehov.

Observera att mansbebisens gnäll och krav ICKE finns med i denna behovstrappa.

Bild: kunskapskarameller.se

Anders hjärnstark Hansen och boken Depphjärnan får avsluta listan över friskfaktorerna:

Hot, infektionsrisk, isolering, att jag sjunker i sociala hierarkin skapar känslor i hjärnan av obehag. Sporrar instinktiva beteenden som ökar våra chanser att överleva, skriver Anders Hansen i boken. Trots att han pekar ut det ”farliga” i att dela ut ”råd och tips” vill han ändå sammanfatta några tänkvärda hjälp-på-vägen-förmaningar.

”När det blir tufft, när du mår dåligt… försök se dig själv ur HJÄRNANS perspektiv”. Vad ville evolutionen med det här?

Råd (avdramatiserande, förlåtande):

Anders Hjärnstark Hansens tio viktigaste insikter:

1.    Du är en överlevare. Vi är inte utvecklade för hälsa och lycka. Utvecklade för överlevnad och reproduktion.

2.    Känslor finns för att de skall påverka dina beteenden. DE SKALL VARA ÖVERGÅENDE. Känslor skapas när hjärnan slår ihop det som händer inom dig såväl som utom dig.

3.    Ångest och depression är ofta försvarsmekanismer. En normal del av den mänskliga naturen. Beror absolut inte på brister i din karaktär, att du är sjuk eller trasig.

4.    Minnen är och skall vara föränderliga. Att prata om traumatiska händelser i tryggt sammanhang gör att minnena förändras och blir mindre hotfulla.

5.    Sömnbrist, långvarig stress, stillasittande, överexponering av andra människors photoshopade kulisser på sociala medier riskerar sända signaler till hjärnan tolkar som ”jag befinner mig i en farlig värld! Jag är inte tillräckligt bra!”. Hjärnan reagerar med att säga åt dig att du skall dra dig undan

6.    Fysisk aktivitet skyddar mot både depression och ångest. Du är byggd för att röra på dig. Något vi gör alldeles för lite i dag. Samtidigt som det är normalt att vara ”lat” (=spara energi).

7.    Ensamhet kan kopplas till en rad sjukdomar. Men små insatser kan göra stor skillnad. Ett fåtal nära vänner är troligen bättre ur hälsosynpunkt än ett stort antal perifera.

8.    Gener är viktiga men miljön är oftast viktigare. Tro inte att något som är ”genetiskt betingat” är detsamma som att det är ofrånkomligt. Hur du lever ditt liv påverkar hur din hjärna fungerar.

9.    Strunta i lyckan! Att förvänta sig att ”alltid vara lycklig” är inte bara krävande och orealistiskt. Det kan få rakt motsatt effekt.

10.               Allra viktigast: om du mår psykiskt dåligt skall du söka hjälp. Det är inte konstigare än om du har lunginflammation eller allergi. HJÄLP FINNS ATT FÅ OCH DU ÄR INTE ENSAM.

 

Veckans kampsång:

Tack kusin Anna för tipset <3

I don´t need a man

The Pussycat Dolls

I see you looking at me
Like I got something that's for you
And the way that you stare, don't you dare
'Cause I'm not about to
Just give it all up to you
'Cause there are some things I won't do
And I'm not afraid to tell you
I don't ever want to leave you confused

The more you try
The less I buy it
And I don't have to think it through
You know if I'm into you

I don't need a man to make it happen
I get off being free
I don't need a man to make me feel good
I get off doing my thing
I don't need a ring around my finger
To make me feel complete
So, let me break it down
I can get off when you ain't around, oh!

You know I got my own life
And I bought everything that's in it
So, if you want to be with me
It ain't all about the bling you bringing (yeah, yeah, yeah)
I want a love that's for real
And without that, no deal
And, baby, I don't need a hand
If it only wants to grab one thing

The more you try
The less I buy it
And I don't have to think it through
You know if I'm feelin' you

I don't need a man to make it happen
I get off being free
I don't need a man to make me feel good
I get off doing my thing
I don't need a ring around my finger
To make me feel complete
So, let me break it down
I can get off when you ain't around, oh!

Hey, hey, hey, hey, hey, hey, hey, hey
Hey, hey, hey, hey, hey, hey, hey, hey

Let it go, let it go, let it go, let it go
Let it go, let it go, let it go, let it go
Let it go, let it go, let it go, let it go
Let it go, let it go, let it go, let it go

I don't need a
I don't need a man, I don't, a
I don't need a man to get me through
'Cause I'm doin' fine, I feel brand new

I don't need a
I don't need a man, I don't
I don't need a man to make it through
'Cause I know I'm fine without you

I don't need a man to make it happen
I get off being free
I don't need a man to make me feel good
I get off doing my thing
I don't need a ring around my finger
To make me feel complete
So, let me break it down
I can get off when you ain't around, oh!

I don't need a man (I'm over you, yeah!)
I don't need a man (oh oh, I'm over you)
I don't need a man (I'm without you)
(I'm over you, oh!)

I don't need a man
I don't need a man (I don't need ya, I don't need ya, no)
I don't need a man
Oh!

Embed Block
Add an embed URL or code. Learn more



















 

Previous
Previous

Bryta tabun kring kvinnors kroppar och menstruation kan rädda miljontals liv!

Next
Next

Metal God: “Jag är gay och jag är stolt!”