Bryta tabun kring kvinnors kroppar och menstruation kan rädda miljontals liv!

Uppmärksamma internationella mensdagen 28 maj!

Dödliga vaginala infektioner till följd av hygienbrist och sociala stigman under menstruation är den FEMTE VANLIGASTE ORSAKEN TILL KVINNODÖD I VÄRLDEN I DAG!!!

I skrivande stund är jag inne på mens dag två…det vill säga tungsint, illamående och svettig. Med en livmoder som svällt upp till minst dubbla storleken, drar i ländryggsligamenten och bultar av vanvettig smärta som kommer och går i våg efter våg… plus ränneskita som vi säger i Småland.

Ändå är jag lyckligt lottad. Jag lever i Sverige. Där man alltid kan finna goda sanitära inrättningar med rent vatten; i stort sett överallt. I och utanför hemmet. Där säkra, hygieniska mensskydd är lätta att få tag på. Där kollektivavtal och sunt förnuft ger kvinnor rätt till fria toalettbesök på arbetstid, vård eller sjukskrivning vid allvarligare komplikationer av olika livmodertillstånd. Kvinnorna i tredje världen är inte lika lyckligt lottade.

Indiatoday.se skriver 20 juni 2019 att en av tre fertila kvinnor i världen i dag lider av otillräcklig sanitet samtidigt som många andra möter sociala- och kulturella begräsningar under sin menstruation. 23 miljoner flickor hoppar av skolan årligen för att de inte har tillgång till adekvata sanitetsanläggningar på skolområdet.

Brist på rent vatten, toaletter, rätten att sköta sin intimhygien i skolan eller på arbetsplatsen leder till 800.000 kvinnors död varje år. HELT I ONÖDAN!

1,6 & 2,6-miljonerklubben är ”en ideell kvinnohälsoorganisation som grundades 1998. Som arbetar för kvinnors hälsa och för att genusaspekten ska bli en obligatorisk del i medicinsk forskning och medicinsk utbildning”.

I deras verksamhet ingår podcasten Lyckopodden och i ett avsnitt intervjuar de en av volontärerna som rest till Indien, Bangladesh och fler låglöneländer där kvinnor jobbar under fruktansvärda omständigheter: upp till 100 timmar i veckan (de värsta dokumenterade fallen handlar om arbetspass på 72 timmar i sträck). I outhärdlig hetta med bristande eller ingen ventilation. Kvinnorna fick inte ta paus från arbetet för att gå och byta tampong. De toaletter fabrikerna tillhandahåller är också under all kritik med smutsigt vatten och kanske inga avlopp alls? Detta sammantaget ledde till att de flickor och kvinnor som jobbar i sådana sweatshops drabbas av allvarliga infektioner. Som i många fall blir livshotande.

Menstrualhygieneday.org, startad av en tysk välgörenhetsorganisation 2013, instiftade 28 maj som internationella Menstrual Hygiene Day (MH Day). ”Som är en global opinionsplattform som samlar idéer från ideella organisationer, statliga myndigheter, media, individer och den privata sektorn: i syfte att främja god menstruationshälsa och hygien åt alla!” skriver man på hemsida. 

Foto från youthnowkenya.com som stöder World Menstrual Hygiene Day 28 maj.

Tabun kring menstruation är vida spritt över hela världen. Vi i Sverige är inget undantag och jag återkommer till detta senare i inlägget. Däremot är vi inte lika illa som Indien där åsikten finns att menstruerande kvinnor är att dessa skulle vara ”orena, skamliga och syndiga”. De är ofta utestängda från sociala och religiösa sammankomster. Portade tempel och kök.

”Dålig menstruationshygien orsakad av bristande utbildning i frågan, begränsad tillgång till hygieniska mensskydd och en dålig sanitetsinfrastruktur undergräver utbildningsmöjligheterna, allmän social status och hälsan – på liv och död! – för flickor och kvinnor runt om i världen” skriver menstrualhygieneday.org vidare.

LÅT OSS SKRIKA MENS!!!

Så i dag talar vi om mens. Vi skriker: MENS!!!

Något av det värsta, tyngsta och jobbigaste man upplever som kvinna. Livshotande faktiskt, i våra olyckssystrars fall i tredje världen. Mensen kommer. Skoningslöst. Kompromisslöst. Gång på gång. Varje månad. Året runt. Det fertila livet ut.

I alla fall tills det fantastiska party som är klimakteriet infinner sig (obs! ironi).

JAG VET att det är ”helt normalt”. JAG VET att jag som kvinna bara förväntas bära detta helvete och sköta mina mensbestyr i tystnad. Diskret och anonymt. I familjen, på jobbet, i samhället. ”Menstruation är ingen sjukdom” (=sjukvårdens ständiga mantra). JAG VET! Men jag vill göra uppror mot den tystnadskultur som omger kvinnans kropp och våra naturliga processer I ALLA FALL! Göra revolution mot att en så här stor, allomfattande kroppsligt fenomen VARJE MÅNAD skall vara ”hemlig”. Till och med skamlig. SKAMLIG?!

MENS ÄR ETT FAKTUM! Menstruationen FINNS. Menstruationen är LIVSVIKTIG! Förutsättningen för allt mänskligt liv på jorden. Så LÄGG NER DEN HÄR JÄVLA SKAM-GREJEN?!

Foto: Clara Henrys bok. En grym kvinna som gjort jobbar stenhårt för att bryta tabun kring menstruation och kvinnokroppen. Som gjort och gör så mycket som förebild för unga tjejer! Heja heja!

Dessutom är menstruationen är ALLAS ANSVAR! Inte bara kvinnornas. Globalt. Det är männens sak också - om vi skall ha något barnafödande i den här världen.

Det enda cis-männen gör för att bidra till reproduktionen i världen är att runka ut några hundra miljoner spermier då och då under veckan. Okej, förlåt! Då och då under dagen, menar jag förstås. Jisses! FÖr att hålla det reproduktiva maskineriet igång. Samtidigt som de åtnjuter en statisk, odramatisk testosteronnivå dag ut och dag in. En biologisk orättvisa som ingen bett om. Dock kan jag tycka att män - som individer i ett modernt civilsamhälle - kan gå in och stötta dem som inte är lika lyckligt lottade.

Medan vi kvinnor själva kärlet för liv och förökning. Vars hela tillvaro, varje dag, styrs av livmodern. Vårt mäktiga reproduktionsorgan som utgör själva navet i Den menscykel som är våra liv. Som menstruerande flickor. Som gravida kvinnor. Ammande mödrar. Fertila kvinnor som går mot sin sin infertila ålders höst och som omges av klimakteriets alla “fröjder”. En slags omvänd pubertet med allt vad det innebär. Det är tur att det finns mediciner i alla fall. Och choklad.

När jag var i tio-elvaårsåldern skulle vår lärare prata om mens under en helt vanlig lektion. Alla pojkarna började storskratta, tjuta och slå i bänkarna. Helt utom sig av munterhet. Och genans? Vi flickor satt tysta och såg på. Vår kvinnliga lärare (1,80 m lång pondus, mycket imponerande) röt till på dem och skällde ut dem. Man kunde ha hört en knappnål falla i klassrummet. Så chockade och tysta blev killarna.

Heja Elisabeth Andersson! Feministisk förkämpe, antingen hon var medveten om det eller inte.

Foto från blogg, copyright toverud. He he! En utmärkt bild som säger mer än tusen ord!

Varför denna skam?

Hur många är vi som tysta lutat oss fram emot varandra och viskat i den andras öron ”har du en tampong jag kan få låna”? På lunchrasten i skolan. På personalfikat. Stallet. Så inte någon – MAN – skall höra? Som om hans öron skulle trillat av i ren chock om han konfronterades med något livmoderrelaterat om ens för ett par sekunder.

Hur många är vi som pinats med klagomål, hån och förakt livets alla dagar, alla situationer, alla tillstånd... från pojkar och män med orden: ”varför är du så sur? Har du mens eller?”. ”Skämt” som ”vad ville blondinen byta in hos bilhandlaren? Sin menscykel”. ”Varför heter det PMS när det borde heta ’mens våld mot kvinnor’? Eller helvidriga ”jag litar inte på någon som blöder i en vecka utan att dö”.

Hur många är vi som varit nervösa tonåringar med mens och halvdåliga bindor…livrädda för att det skall bli SYNLIGA BLODFLÄCKAR på våra byxor!!! Lika med social död och utfrysning. Rimligt?

Älskar Anna Granaths ”mensbalett” i tv-serien Morgonsoffan. Wow!

https://www.youtube.com/watch?v=bSVCY-QF7Eo

Dotterns och min hyllning till Anna Granaths fantastiska mens-balett i Morgonsoffan. Kul att göra och lika viktigt budskap: NORMALISERA MENS OCH BRYT TABUN kring kvinnokroppen och livmoderns mysterier.

Sluta skambelägga mens och menstruerande kvinnor!

Vi kvinnor kan göra mycket för att förändra attityden mot mens. Och därmed även hela kvinnohälso-, sjukvårdens och forskarvärldens förakt för ”kvinnosjukdomar” och livmoderns tillstånd. Krångligt. Olönsamt. O-coolt.

Sjukvårdspersonal som robotaktigt rapar upp den slitna frasen: ”mens är ingen sjukdom”. Som stått på repeat sedan 50-talet. 1050 menar jag förstås!

Nähä. Låt oss titta närmare på vad som anses vara sjukdomar:

·      Lågt blodvärde, anemi.

·      Skarp till molande smärta i nedre buken. Värk som gör dig yr, illamående och svimfärdig.

·      Ont i ryggen

·      Illamående och kräkningar

·      Diarré

·      Sömnstörningar

·      Värmevallningar

·      Apati

·      Depression

·      Bipolär sjukdom

·      Acne

·      Ätstörningar

·      Huvudvärk och migrän

Helt vanliga symåptom under mensturationo. Men bara för att det rubriceras under “mens” så räknas det plötsligt inte som sjukdom. Det är “naturligt”. BLÄÄÄÄÄ. Att hävda att något är “naturligt” är ett argumantationsfel. Som exempelvis anti-vax-rörelsen : Vaccin är onaturligt! Förnuftets röst säger: naturligt är att dö i infektionssjukdomar. VIll du hellre göra det?

Bipolär sjukdom? Diabetes? Tungmetallförgiftning?

När jag söker på symptomen:

·      Lättirriterad och lättretlig.

·      Oro, ångest

·      Humörssvängningar

·      Nedstämd, mindre lust att hitta på saker.

·      Sömnbrist

·      Trött och mindre energi

·      Huvudvärk

·      Hunger och ökat sötsug

…kommer en rad förslag. Bipolär sjukdom. Depression. Kroniskt trötthetssyndrom, ME/CFS. Sköldkörtel/binjure-problem. Tungmetaller. Infektioner och antibiotikabehandling. Stress. Näringsbrist. Reumatism. Läkemedelsbiverkan. Matallergier. Blodsockersvängningar och diabetes.

Långt ner på listan, inne på en ”må bra-hemsida” hittar jag ”mens, graviditet och klimakteriebesvär”. Långt ifrån först.

Ovan skulle vi alla hålla med om kan definieras som ”sjukdomar”. Förekommer i internationella diagnosregistret. Dokumenterade. Forskade på. Med riktlinjer för behandling. Patienter som drabbas bemöts med hänsyn, respekt och självklar värdighet.

I motsats då till oss med LIVMODER! För vi förväntas bara hacka i oss detta.

Beroendesjukdomar som alkohol- och narkotikamissbruk brukar definieras utifrån följande frågeställning: ”påverkar din vardag till den gräns att du inte kan leva ditt vanliga liv”. Kommer man fram till svaret “ja” betraktas detta som ett allvarligt problem/tillstånd som självklart skall behandlas. I mitt fall kan jag definitivt inte leva ”mitt vanliga liv” en mensdag. Det är mer fråga om skademinimering. ”Den här dagen är ändå förstörd så då kan jag lika gärna städa garderoben/ligga och gråta i en burk nutella/ha inventering på jobbet”. Eller som en ung kvinna i min närhet… ligga naken och kallsvettig och gråta av smärta, kräkningar och illabefinnande utan dess like… mensens första dagar. Detta. Är. Inte. Normalt.

Detta är VÄRRE än en sjukdom!

Betänk då att ALLA ovan symptom, plus en hel del till, ingår i en ”helt vanlig” menstruation. Som vi kvinnor går igenom. Varje månad. Året runt. Det fertila Livet ut. Enda skillnaden är att vi kastas in i klimakteriet så småningom…som är som menssymptom 2.0 ungefär. Men vi kanske har en lycklig tid som 60-70-åringar att se fram emot?

I have a dream…

Usch… jag är så ironisk nu att jag knappt förstår mig själv.

Okej, jag skall sluta gnälla. Och fokusera på det jag VILL HA. I stället för det jag INTE vill ha…

Jag var inne på det i tidigare inlägg.

I have a dream. Jag har en dröm.

Jag har en dröm… där alla menstruerande kvinnor i alla åldrar arbets- och skolpliktsbefrias MED LÖN en vecka varje månad då PMS och menstruation infaller. (och gärna skickas på SPA). Minns: vi har 25 sjukdomar på en gång i mensveckan. Vilket enligt ryktet lär Spanien ha realiserat denna dröm!

Jag har en dröm… att samhällets samtliga instanser, myndigheter och vårdenheter tar menstruation, klimakteriet, graviditet och förlossning samt ALLA livmoderns krämpor och tillstånd PÅ ALLVAR. Mer forskningsanslag. Mer effektiva behandlingar och mediciner. Högre status.

Jag har en dröm… att staten anslår månatligt bidrag till alla fertila och menstruerande kvinnor öronmärkta för behandling av symptom. Vilket innebär inköp som exempelvis intimvårdsprodukter, värktabletter, värmekuddar/varmvattenflaskor. Nutella och choklad.

Jag har en dröm… att föräldrar, skola och samhälle bryter tystnads- och skamkulturen kring mens så att alla medborgare fostras från BARNSBEN att vara öppna för:

1.   Neutral acceptans: MENS FINNS och det är HELT OKEJ.

2.   Normalisera och synliggör. BLOD. Menskoppar. Tamponger. Bindor.

3.   Att hela kvinnans omgivning – familj, släkt, jobbarkompisar och chefer - hörsammar kalendern. Lyssnar uppmärksamt när kvinnorna meddelar att ”nu har jag mens”. Att omgivningen ser det som en självklarhet att de nu måste ge kvinnan extra stöd och hänsyn. Precis som någon med brutet ben, exemeplvis.

4.   Att livmodern och kvinnokroppens hormoner och cykler sätts på skolschemat som ett obligatorium. Tillsammans med samtyckeslag, ”vad är porr?” samt utbildning i det könsbaserade våldet = pyramiden hur hatbrotten mot kvinnor eskaleras upp till mord.

5.   Att alla arbetsgivare/skolledningar placerar ett mens-kit i personalmatsalen/skolsköterskans kontor. Innehållande:

a.   Bekväm menskudde att luta sig emot

b.   Valfri mensknapp (se bild) att bära under aktuella mensdagar som en artig förfrågan om extra hänsyn från omgivningen.

c.    En varmvattenflaska, gärna en värmefilt.

d.   Värktabletter, både antiinflammatoriska (mot livmoderkramperna) och mot huvudvärken.

e.   Choklad eller hasselnötskräm av valfritt märke. (he he).

f. vätskeersättning och järntabletter för att kompensera för blodförlusten.

Välkommen till mitt kvinnovänliga, livmodershedrande paradis!

Foto på fantastiska konstnären och feministen Anna Lanne, @vulagarity på Instagram. En liten brosch man kunde ha på sig under sina röda dagar för att “sålla agnarna från vetet” i folksamlingar helt enkelt. Artig och tydligt information som säger ett tyst “FUCK OFF” … så kan folk visa hänsyn och hålla sig ur vägen på ett odramatiskt sätt…! Tack!

Ut med det blodfobiska patriarkatet!

Jag är så TRÖTT på det blodfobiska kvinnohatande patriarkatet världen över. Och alla de ok och bojor de uppfunnit för att fortsätta förtrycka oss kvinnor.

Som att stigmatisera livmodern och all dess mysterier…! Döpa den efter grekiskans ”hysteria” som föranledde Hippokrates att kalla ”kvinnliga psykiska störningar” för ”hysteri”. Drabbade kvinnor kallades för ”hysterikor” (wikipedia) långt in på 1900-talet. Som lever än i dag då MÄN tenderar att bemöta kvinnlig ilska med orden ”du behöver inte bli HYSTERISK! Lugna ner dig!”. AAAAAAARRRRRGHHH!!!!  

Då är LIV-MODERN ett mycket bättre ord. ”Modern som ger liv!”. DET gillar vi!

Utan mens skulle ingen av människa finnas! Minns det!  Behandla menstruerande kvinnor som de hjältar de är. Livmodern, mens och kvinnor är själva förutsättningen för liv. Vi skall kräva all den respekt och värdighet vi förtjänar. NÄR VI HAR MENS!

Ut och dansa mensbalett du också! Knäa alla män i skrevet som attackerar dig med ”har du mens eller?”-kortet. För kvinnan! För livmodern! För friheten!

Love Lisa

MH-Day den 28 maj jobbar för att:

·      Bryta tabun och stigma kring menstruation.

·      Öka medvetenhet om utmaningarna när det gäller tillgång till mensprodukter, utbildning och hygieniska, mensvänliga sanitetsanläggningar med rent vatten i hela världen.

·      Mobilisera anslag för att kunna genomdriva storskaliga åtgärder.

Målet: att bygga en värld där ingen kvinna hålls tillbaka för att hon har mens år 2030.

Stöd gärna #MHDay2022 med deras fina armband med budskap: bryt tabun och normalisera menstruation. Stötta organisationens arbete i världen för att förbättra livet för alla menstruerande kvinnor.

Ur boken ”Ja, jag har mens. Hur så?” av Clara Henry.

Ta inspiration från henne och bidra även du till att normalisera mens. Foton av mensfläckande lakan läggs ut på sociala medier? Heja!

Clara Henry tipsar om fem sätt att fira den 28 maj:

1.   Skänk pengar till välgörenhet. Dra i gång en egen insamling till MH Day kanske?

2.   Ordna en mensfest som du, citat: ”instagrammar av bara helvete så att alla som inte känner till denna högtidsdag blir avundsjuka och också vill vara med och fira lingonveckan de med”.

3.   Ordna mens-quiz. Med frågor som till exempel: ”hur lång är menscykeln?” eller ”varför firas 28 maj som internationella mensdagen?”. Vinnaren får värktabletter och choklad.

4.   Pyssla! Knåpa ihop vackra menssmycken kanske? Tampongörhängen? Menskopps-brosch? Vulva-halsband? Tips: kolla in konstnären @vulvagarity på instagram (red.anm).

5.   Hylla din mens! …och skänk skaparen av mensskydd en extra tacksamhetens tanke. Med dessa skydd är vi menstruerande kvinnor inte längre hänvisade till hemmets fyra väggar. Utan vi kan gå ut och göra vad vi vill. OM vi vill! (Och kan. red.anm)

Veckans kampsång

Raining blood

Slayer

Trapped in purgatory
A lifeless object, alive
Awaiting reprisal
Death will be their acquittance
The sky is turning red
Return to power draws near
Fall into me, the sky's crimson tears
Abolish the rules made of stone

Pierced from below, souls of my treacherous past
Betrayed by many
Now ornaments dripping above
Awaiting the hour of reprisal
Your time slips away

Raining blood
From a lacerated sky
Bleeding its horror
Creating my structure
Now I shall reign in blood

 

Previous
Previous

Svenska mammor kanon-mat i ”världens mest jämställda land”

Next
Next

Kvinna: befria dig från mans-slaveriet en månad i taget!