Röda Flaggor och Rosa Glasögon

Okej gänget! I dag skall vi prata om röda flaggor – det vill säga viktiga varningssignaler - vid dejting. Att ignorera röd flagg och magkänslan är ”inkörsporten” till potentiellt destruktiva relationer och totalt livs-haveri. Som fina tjejerna i Soulsizters-podcast #1 uttrycker det (översatt) ”i den förälskades ögon ser de röda flaggorna ut som vackra eldsflammor”. Dags att ta av de rosa glasögonen!

Är det någon som handlöst förlorar sig i drömska fantasier om regnbågsfärgade lyckolandet… Som på en hundradels sekund kan föreställa sig ett långt underbart liv tillsammans med dejten i fråga. Får en uppsjö idéer om hur alla problem och hinder för kärleken kan lösas och hur vi skall leva lyckliga i alla våra dagar… är det jag. De Rosa Glasögonen personifierad. Ni förstår ju själva hur vansinnigt detta är.

Kan det ha ett samband med att jag ständigt (typ tre gånger) i mitt seriemonogama liv hamnat i destruktiva relationer av olika slag? Piskat mig själv till att försöka, fortsätta kämpa och försöka igen. Långt efter en förnuftig människa kastat in handduken och förklarat spelet förlorat. Uttömt alla mina resurser tills knappt nånting finns kvar och jag ligger i en muttrande, dräglande hög på golvet som en annan grönsak.

Då det finns oceaner av information och intressanta och viktiga detaljer i ämnet kommer jag dela upp detta tema i flera delar, som en artikelserie. Den röda tråden är dock de RÖDA FLAGGORNA. Första delen handlar om mina personliga observationer och hur detta ter sig för min personlighetstyp och generationstillhörighet (=lättlurat, manstillvänt våp född på 70-talet). Samt att jag som vanligt hämtar inspiration från min kvinnliga referensgrupp – släkt och vänner, bekanta, offentliga feministikoner, infuencers, författare samt poddare. Allt och alla jag träffar på i min resa på vägen mot upplysning och strävan mot ett bättre samhälle – för oss kvinnor och därmed också för våra barn – söner och döttrar.

Alltså – den röda flaggan är vår nya bästa vän!

Lev i nuet!

Först och främst. De rosa glasögonens rum-tids-uppfattning befinner sig sällan i nuet. De har redan galopperat iväg i en – såklart fantastisk - dock 100% imaginär framtid. De röda flaggorna däremot är stadigt förankrade i det som sker här och nu. Så låt oss börja med detta enkla (?) faktum.

Ta din dejt, är han underbar här och nu? Troligen, i alla fall på första dejten. Eller kanske tom de tre, fyra, fem första dejterna. Försök dock hålla huvudet kallt. När hen börjar släppa lite på Trevliga-Anställningsintervju-fasaden, vilket hen och vi alla gör när vi börjar bli bekväma, kommer de mindre goda sidorna. Betrakta dessa så nyktert du kan, utan inblandning av Rosa Glasögonen; som bara kommer vilja bortförklara allt hela tiden. Tex: ”Nu har hen inte svarat på mina hjärt-sms på två dagar – står bara ’läst’ …sen ingenting.” Rosa Glasögonen kastar sig över tillfället att förvandla detta till något magiskt ”nej, men hen hade ju bara så mycket att GÖRA just nu! Skulle ju till Ronneby med jobbet och så har hen ju sonens student nu också att tänka på! Tänk på hur gullig hen var i telefon i går! Det här är ett perfekt tillfälle för oss att visa att vi är förstående, snälla och kravlösa och ge hen utrymme! Då kommer hen gilla oss ännu mer, hurra!” Röda Flaggan är dock mer rationell, snälla LYSSNA på röda flaggan: ”jag ser att hen just nu ignorerar dina kärleksbetygelser – FLERA DAGAR I RAD - , får jag påminna samtliga om att vi just nu befinner oss i uppvaktnings-fasen, då man förmodas vilja visa sin bästa sida och vara nyförälskad. Du skall basera din uppfattning om hen beroende på hur hen faktiskt beter sig JUST NU. Det är nu hen visar vem hen är. Hur ditt potentiella liv tillsammans med hen kommer bli. Vill du ha det här? som pågår JUST NU?”

Sammanfattning: Håll dig till nuet – personens faktiska beteende. Istället för att drömma om hur det ”kan” bli. I fantasi-framtiden. ”Bli inte kär i potentialen” som det så klokt framhålls i fantastiska boken ”You go girl; att våga lämna kränkande kärleksrelationer” – tips!

Ex-partners och … ”post-separations-förhållanden”

…det senare syftar på när din dejt av någon anledning bor tillsammans med sitt ex. Skilsmässa kan ha inträffat, man är inte överens om husförsäljning eller bodelning. Parterna kan ha försökt separera men misslyckats, kommit av sig och endast limbo återstår. Bekvämlighet; finns många som bara ”hänger kvar” i samma gamla hem utan att komma vare sig framåt eller bakåt i relationen med maka/make/sambo. Eller att exet helt enkelt flyttat ut och relationen är officiellt avslutad men att hen i praktiken styr över din dejt ändå.

STOR RÖD FLAGG:

-        att snacka VÄL eller snacka MYCKET om en ex-parner:  tex ”en gång var jag och mitt ex på fest med Ace of Base!”, ”jag och mitt ex gör hemgjord glass och hon gillar oboy-smak” eller ”en gång låg jag och mitt ex i samma säng och hade sex samtidigt som hennes föräldrar.” (= en sann historia!)

Se upp med om ordet ”vi” används om dejten och dess ex/eventuella sammanboende i nutid ”VI skall renovera vår spanienlägenhet/VI låter inte barnen dricka coca cola/hunden kissade i VÅRT sovrum”. ”Vi”- i presens markerar samhörighet och är en viktig signal åt dig att personens hjärta och liv i allt som är väsentligt tillhör En Annan. Du kommer aldrig vara nummer ett. RÖD FLAGG = Dags att dra.

-        Snacka SKIT om ex-partnern; det vill säga: ”jag hatar när…”. Tex att hen säger ”mitt ex var så krävande/mitt ex tatuerade sig när hon var 40 usch!/Jag är så trött på intriger och tjafs/hon bara svor hela tiden och använde engelska uttryck i stället för svenska; SÅ dåligt språk!” …gör att du kan få för sig att du inte får tatuera dig fast du är över 40 år, säga ifrån när din gräns är passerad eller göra vad du vill med ditt språk eller din kropp. Tangerar härskartekniker. Förtydligande: ”mitt ex bara bölade hela tiden…!” ; gör att du kommer göra allt för att inte börja gråta tillsammans med din dejt…allt för att vara hen till lags.

I mitt fall bland annat; ”jag fick aldrig dricka mer än en öl för mitt ex!” …varpå jag förstod att Snubben ville säga att jag aldrig fick ha synpunkter på hans alkoholvanor. Ens när han drack nästan en hel bib på en kväll…och uppträdde därefter.

Varningstecken.n.nu berättar också om hur detta att tala nedlåtande om ex-partners är en röd flagg ”allt var hennes fel”. Din dejt kan också falskt påstå att hen blivit misshandlad av före detta flick/pojkvännen för att ”förklara/ursäkta” sitt dåliga beteende mot dig.

RÖD FLAGG! Dina behov, känslor och önskemål är VIKTIGA! Ingen skall lura dig att avstå från att känna in vad som är rätt för DIG. DU RÄKNAS.

…när vi ändå håller på kan vi passa på att släppa det här med att vi hetero-tjejer (Är det bara vi? Önskar mer input från mer utvecklade individer på kärleksfronten) är så rädda att killen skall tycka vi är ”jobbiga” och ”krävande”. Eller värsta nånsin ”är du sur?” grrrr! Överträffas bara av ”har du mens eller?”. Då räcker det inte med att göra slut i min bok. Då är det kastrering som gäller. Ha ha. (eller?). Tycker vi skall börja ÄGA dessa termer – ”ja! Jag är JOBBIG och KRÄVANDE = betyder att jag vet vad jag vill ha och inte tänker ta nån skit från dig!”

-        Exet / postseparations-individen befinner sig under samma tak som föremålet för din ömma låga. Alltså: oavsett civilstånd eller överenskommelse dem emellan… DE BOR FORTFARANDE IHOP. …vanligare än man tror. Har själv varit med om detta två gånger. Totalt jävla vansinne. Föreställ dig den STÖRSTA RÖDASTE FLAGGAN du kan tänka dig. Och vänd om och SPRING för livet!

-        Hen vill veta allt om DINA EX. Detaljer från sexlivet, vilken stad hen bodde i, hur ni träffades, vad konflikterna bestod i med fokus på dig och din eventuella skuld ”vad hade du gjort för att hen skulle göra så?”. RÖD FLAGG! Faller under kategorin ”allt du säger kan och kommer användas mot dig” i framtiden.

 

Du vill inte jag skall vara med mina kompisar

-        När det skall bestämmas dejter, sexting eller någon annan gemensam aktivitet och du har frågor som tex ”varför lördag? Varför inte fredag?” …och dejten kränkt utbrister ”men då skall jag träffa Löken och Röv-Björn på krogen?” = du vill inte jag skall få vara med mina kompisar.

Eller om du frågar:  ”varför svarade du inte på mitt sms igår kväll? Varför väntade 17 timmar och frågade sen om jag var ’sur’?” Dejten svarar: ”meh! Jag var ute och åt middag med vänner!” 

= du vill inte att jag skall få vara med mina kompisar!  

…så du automatiskt skall förstå att ap ap! Här gick du över gränsen… ”nu kände du dig lite dum va?”. Inte ens värt att nämna att denna middag var helt ny information för dig. Samt att den omtalade sms-konversationen var en del i ett långt ”chattande” som helt enkelt abrupt avbröts. Som om någon vände dig ryggen och gick iväg. Mitt i ett samtal.

-        RÖD FLAGG utfärdas när DU blir ifrågasatt om dina vänskapsrelationer eller sociala aktiviteter. Eller vilka dina (manliga) vänner på facebook är samt att hen vill veta EXAKT vilken relation du har/har haft till dessa. Hen tycker inte om dina vänner och har mycket synpunkter på vem du umgås med. Andra män kan för en tjej vara helt uteslutet. Åter, se varningstecken.n.nu!

Snubben tyckte tex uttalat illa om min 21-åriga dotter och anklagade henne för att ”inte ha klippt navelsträngen” var svartsjuk på den tid och närhet jag gav henne samt anklagade mig att jag var för att göra fel, vara en dålig förälder och alldeles för ”hönsmammig” mot henne; då hon kom hem igen en period hösten 2019; då hon drabbades av allvarlig sjukdom. Hur vidrig är han inte?

Vidare kunde Snubben säga saker som: ”va?! Gå på festival?! Är du en SÅN tjej (oklart vad det skulle vara för slags tjej… nån som äter bajs förmodligen att döma av hans äcklade ansiktsuttryck). En SÅN tjej vill jag inte ha!”. Samma gällde gå på konsert, äta middag hemma hos en tjejkompis, gå på bio, åka på kurs med jobbet, hälsa på mina vuxna barn med respektive som pluggar på annan ort…gå på bröllop, barndop, 50-årskalas med släkten, springa maraton, hänga med mammalediga vännen och hennes bebis en fredagseftermiddag… ”du är en sån där tjej som bara vill FLÄNGA RUNT…en sån tjej vill inte jag ha!”  Normalt sett helt rimliga aktiviteter. Men som för Snubben innebar att jag stod utom hans kontroll. Förstås. RÖD FLAGG!

 

Alkohol

-        Jag trodde aldrig jag skulle bli en så tråkig person att jag drar upp alkohol som Röd Flagg. Men riskbruk/missbruk av ALLT är ett jätteproblem. Ett av de största hoten mot relationen samt individerna som ingår i relationen. Det har jag lärt mig den hårda vägen.

Ändå sa jag tidigt till Snubben att jag tyckte det var obehagligt när han drack och blev full. Även om han i början mestadels var ”snäll” på fyllan. Jag minns att vi hade ett samtal, några månader in i relationen. Jag var öppen med att jag inte själv drack alkohol längre… inte var säker på hur mycket som var ”normalt” eller ej. Samt att jag skulle föredra att han var nykter när vi var tillsammans. Men att det var hans beslut att ta, hans ansvar. Han verkade hålla med. Och ändrade absolut ingenting.

Allt började spåra ur, fyllan blev värre och värre, mer och mer bråk, allt senare nätter. Jag flyttade mig till andra sängar i huset, han sprang efter mig och väckte mig alla tider på natten… han kissade på golvet i mitt sovrum, kräktes, försökte hindra mig från att lämna vårt hotellrum på resa när han varit våldsam mot mig (ryckt ur alla sängkläder ur min säng medan jag låg i den så jag ramlade ner på golvet och krävt att jag skulle vara mer ”respektfull” mot honom). Han var ute och söp sig fullkomligt REDLÖS till klockan fyra på morgonen och blev av med telefonen och alla betalkort så jag fick ringa banken (mitt i natten) o spärra båda VISA-korten och mobilt bank-ID när han väl kom hem… …han har skrämt både mig och sina egna barn otaliga gånger med hårda ord, ragglande, ramla och gasta. Stått över mig i soffan och gett mig fyra, fem hårda örfilar i ansiktet. Förstört mysiga badutflykter på sommaren med sin tjuriga abstinens krävt att bryta upp så vi skulle hinna åka till systemet innan det stängde… drack VARJE DAG på semestern 2019. Varje dag. Sov/däckade till tolv-ett-två på förmiddagen. VARJE DAG. Barnvecka eller ej.

Första tecknet, den första röda flaggan, jag borde varit uppmärksam på var inte att han var full första gången vi träffades. För vi hade stämt träff i en bar och han kom flera timmar för tidigt och jag kom ett par timmar för sent. Så han hade hunnit dricka rätt mycket medan han väntade. Men det var ändå en bar. En fredag kväll.

Nej, jag borde uppmärksammat att han på vår andra dejt (hotellbrunch en lördagförmiddag) var uppenbart bakfull, röd i ögonen, sliten och stinkande av alkohol. Samt att han ljög om var han gjort kvällen innan. Till mig sa han att han inte kunde ses på fredag kväll för att han skulle till sin mamma på middag. På dejten på lördagen sa han dock att han varit ute med kompisar. Varken eller spelar egentligen ingen roll. Det var den helt omotiverade LÖGNEN och den uppenbart stora alkoholkonsumtionen jag borde varit uppmärksam på. Det borde varit en första viftning på en röd flagga.

Att han tog med sig en flaska vin första gången han skulle hälsa på mig i min bostad var inte heller röd flagg. Däremot att han verkade helt obekymrad om huruvida jag drack eller inte vid detta tillfälle borde varit det. Jag smakade ett glas, blev snurrig vilket påminde mig om att svimma, vilket jag gjort flera gånger under de värsta utmattnings-episoderna. Varpå jag fortsättningsvis tackade nej. Vid det aktuella tillfället drack han glatt upp hela flaskan själv. Röd Flagg utfärdas från och med helgbesök nummer två och framåt. Eftersom han fortsätter ta med sig vin varje gång han hälsar på eller köper hem till sig varje fredag. Då inte bara en flaska. Utan en hel bib = 3 liter vin = motsvarande fyra flaskor vin. Plus fyra, fem extra starka starköl från det svenska bryggeriet. Som han drack själv. Varje helg. RÖD FLAGG! Även Varningstecken.n.nu varnar för missbruk av droger och alkohol.

”Du borde gå ner några kilon”

ALLA negativa kommentarer på ditt utseende och vikt är RÖD FLAGG RÖD FLAGG RÖD FLAGG!

-        ”du skulle se bättre ut om du inte åt så mycket” lär en ruskig förövare (man såklart) sagt till sin pojkvän. Berättar VBDFM i sin livepodd, ”lyssnarnas berättelser” 29 maj i år, 2021. RÖD FLAGG!!! Den stackars pojken fick både anorexia på kuppen och blev slagen både sönder och samman av sambon innan han till slut lyckades fly, ringa sin mamma som körde 40 mil till Den Andra Staden och räddade sin son. GO MOMMY!

-        Och så har vi ju den käre Snubben! Suck. Redan första månaden vi dejtade kom han med synpunkter på min kropp och vikt (obs! då i halvmaraton-form): ”du borde gå ner några kilon. Det är inte hälsosamt att vara så överviktig, du kan få diabetes (som min pappa) eller stroke. Jag tänker bara på din hälsa”.

När jag dessutom hänvisade till mitt helfigursfoto på tinder, taget så realistiskt som möjligt, för att jag ville SLIPPA kommentarer om min yppiga, starka kropp som JA! ÄR tjockare än genomsnittet i allmänhet och jävla smal-normen i synnerhet…”varför ville du dejta mig ens om du nu tycker jag är så fet och ful!” morrar jag. På vilket han svarar: "det är ju inte utseendet som är det viktigaste, jag tycker om dig ÄNDÅ. Och jag tycker du är söt i ansiktet och har ett jättefint leende…” HERREGUD?! ..ni fattar? …som om han gör mig en TJÄNST?! …som nån slags självutnämnd moralens väktare, riddare och drömprins på samma gång. Åååååh! Jag blir så arg! RÖD FLAGG!!!! Önskar jag kunde åka tillbaka i tiden och vråla ”SPRING!” till mig själv.

Varningstecken.n.nu berättar också om kontrollerande beteenden som handlar om ditt utseende. Tex när dejten vill bestämma över ditt utseende, din vikt, vilka kläder du skall ha… jag förväntades bland annat alltid släppa ut mitt långa hår och måla naglarna tillsammans med Snubben. Blä.

 

Obetald telefonräkning

                  Ekonomi – också en tråkig men nödvändig röd flagg.

-        En av mina första seriösa förhållanden, mina barns pappa, var trots sina 25 år och egna lägenhet värdelös med pengar, skulle 17-åriga jag erfara. Väldigt tidigt i förhållandet. På den tiden (1994) FANNS INTE MOBILTELEFONER!!!! Jag är så gammal – en dinosaurie! Så det var fast telefoni som gällde. Bara det att slarvern till karl inte hade betalat sin telefonräkning så jag kunde inte ringa till honom. Än värre för min mamma var att hon inte kunde till ringa MIG. Så hon betalade telefonräkningen på 500 kr. RÖD FLAGG!

-        Snubben betalade aldrig eller sällan för nånting som inköptes till det gemensamma umgänget med han, mig och våra respektive barn. Mat, restaurangbesök, bio, inträde på simhallar, ibland kläder till barnen, husgeråd mm. Efter ett halvår när jag uppmärksammat detta drog jag åt svångremmen och upphörde betala utgifter utanför själva hemmet. Samt krävde att han skulle betala i alla fall en fjärdedel av gemensamma matinköpen. Något han gjorde väldigt motvilligt, alltid detaljstudera kvittona. ”riven ost lär ju din son äta mest av…så det borde jag inte betala” kunde vara en kommentar. Vämjeligt! RÖD FLAGG!

-        Snubben fattade också de mest idiotiska beslut gällande ekonomin. Det gick sönder väldigt mycket kapitalvaror som datorer, tv-apparater, mobiler mm hemma hos Snubben – ett av de psykiskt och fysiskt torterade barnens enda ångesthantering var att slå sönder saker hen tyckte om. Istället för att anmäla tex en trasig tv till försäkringsbolaget valde Snubben att köpa en ny riktigt stor vulgo-tv, på avbetalning i 48 månader så att den – utan extra avgifter – skulle kosta 16.000 kr till slut. I stället för inköpspriset på 10.000 kr ca. Det gick tre veckor innan barnet slog sönder denna nya tv första gången. Snubben lyckades få ny tv / lagad tv ytterligare två gånger på nån drulleförsäkring…sen försvann jag ur bilden så jag vet inte hur det gick. Poängen är att hela beteende inte visar på sunt ekonomiskt förstånd. Nånstans. Och detta är ALLTID … RÖD FLAGG!

 

Osäkerhet och kontrollbeteende

Att ständigt tolka allt som händer till det värsta. Tex att din dejt misstänksamt hävdar att du troligtvis är otrogen bara för att du vill gå ut med dina vänner. Att det inte finns någon tillit alls.

-        Snubben höll alltid ett misstänksamt vakande öga på mig. Om jag valde att åka hem till min hemstad på söndag eftermiddag istället för måndag morgon innan jobbet innebar detta automatiskt mitt ”intresse svalnat”. Jag försökte bolla tillbaka detta till honom ”jag tror detta bara handlar om din rädsla för att bli övergiven” = läs ”du kan känna dig helt trygg med mig och du behöver bara jobba på din tillit”. Blev han förolämpad. För att sen börja använda detta uttryck mot mig. Ett manipulativt beteende som syftade till att skamma mig och trampa på min ömma tå ”du är egoistisk och tänker bara på dig själv, titta vad ledsen JAG blir. Jag som blivit så illa behandlad av mitt ex, aldrig blev kramad av min pappa och som har en rädsla för att bli övergiven”. RÖD FLAGG!

-        Om jag inte svara omedelbart på sms eller ringde upp direkt kan utlösa en lavin av hetsiga sms och meddelanden på mobilsvar. Likaså konstiga tolkningar av aktiviteten på Facebook / messenger. ”jag SER att du är online men MIG kan du minsann inte svara/jag VET att du slutat jobba nu, var är du?”…trots att det inte stämmer. Appen kan ju som bekant ligga öppen ”i bakgrunden” utan att man tänker på det. Kanske går runt och jobbar eller klipper gräset eller något under tiden medan status säger ”aktiv just nu” eller liknande. Ledde tom till att jag tog för vana att varje gång jag skrev till barnen eller vänner på messenger skickade jag också ett meddelande till Snubben. För att stryka honom medhårs. Tills min psykolog fick mig att sluta med denna patologiska anpassning till hans svartsjuka, kontrollbehov och OSÄKERHET. RÖD FLAGG!

-        Snubben uppfann en egen teori – ”Tornado-teorin”. Den handlade om mig och mitt sviktande intresse och engagemang i honom och vårt förhållande. Märk väl att jag hela vårt förhållande 99 gånger av 100 åkte till honom i Stora Staden varje helg, handlade all mat, fixade utflykter o tog hand om barnen medan han sov (ruset av sig), ställde upp på hans sexuella krav och roddade det gemensamma familjelivet och försökte ta ansvar för de känslomässiga och sociala i relationerna vid konflikter och missuppfattningar. Detta dög dock inte. Snubben hävdade att jag ”i början” varit mycket mer engagerad i honom och förhållandet för att jag skjutsat honom till och från Stora Staden och min hemstad (två gånger tor = 72 mil på en dag); vilket jag gjorde vår tredje dejt (han hade inget körkort och det gick inga bra tåg annandagen 2018). Hans galna ex bodde ju i hans/deras hus. Enligt Snubben var denna transport tornadons högsta punkt = en av de största ringarna. Sen blir ringarna i tornadon mindre och mindre och mindre ju närmare marken man kommer och detta skulle symbolisera mitt allt mer sviktande engagemang och intresse för honom, förhållandet samt för att bygga en gemensam framtid tillsammans. Jag är inte hundra procent säker på vad han menar men tror att han var missnöjd med att jag helt enkelt inte genast bara avvecklade mitt företag, sålde mitt och barnens hem och installerade mig i hans ruckel (kallat ”dårskapens hus” av mina barn, se galna paragraf-huset i ”Asterix 12 stordåd”; fantastisk film btw) i Stora Staden; så han fick full kontroll över mig och min tid. Han ville också att vi skulle gifta oss och flytta ihop så fort som möjligt. En faktor som också nämns i fantastiska ”www.varningstecken.n.nu”.

Vi stannar där för den här gången…men häng med varje vecka ett tag framöver. Då kommer jag prata vidare om röda flaggor vs rosa glasögon när det gäller bland annat konflikthantering, ”nice girl-syndrome”, faran i att vara någons ”dröm-tjej” samt härskartekniker. Kram!

Previous
Previous

Röda Flaggor & Rosa Glasögon del 2: Du fattar att du måste säga NEJ?

Next
Next

#feministsöndag