“OM 15 MÄN BRUTALT MÖRDATS I SINA HEM - HADE HELT ANDRA POLISÅTGÄRDER VARIT PÅ PLATS”

…säger polisinspektör Markus Antonsson; som arbetar med och föreläser om det förebyggande arbetet mot mäns våld mot kvinnor, till SR i ett programmet Godmorgon Världen 24 mars. Inslaget berörde polisens årsredovisning för 2023 där denna brottskategori var så gott som opåverkad. 14 kvinnor dödades bevisligen av “sina” män/exmän 2023 (hur många fler?) och under mars månad hittills har fyra kvinnor mött samma öde, rapporterar SR.
Krisen är tydlig: det finns ett obrytbart band mellan jämställdhet och nollvision för offer för mäns dödliga våld mot kvinnor. Så frågan är: vad gör polisen? Vad gör myndigheterna? Vad gör samhället?

Detta undrar även polisen som är självkritiska i rapporten: för att “de inte lyckats få ner antalet våldsutsatta kvinnor.” Samt att “det förebyggande arbetet har varit underutvecklat och att man under förra året inte lyckats göra något för att minska våldet på lång sikt”, fortsätter SR. I snitt har 15 kvinnor per år mördats av män i nära relation under 2000-talet. Upprörande statistisk information vi minns är vidare: att kvinnor som utsätts för misshandel och dödligt våld, mördas av en man i nära relation: oftast en manlig partner eller en ex-man samt att brottsplatsen är hennes eget hem. Män som faller offer för misshandel och mord utsätts av en okänd gärningsman i offentlig miljö. Begrunda det fruktansvärda i denna orättvisa. Kvinnor mördas. I. Sitt. Eget. Hem. Av mannen de älskar/har älskat. Det är horribelt.

Markus Antonsson, Gruppchef och projektledare IGOR, Polismyndigheten. Foto: polismyndigheten

Även Markus Antonsson är kritisk till polisens bristfälliga arbete och oförmåga att hjälpa våldsutsatta kvinnor. De stora satsningarna på gängvåldet sticker i ögonen.

- Ja, det finns en resursbrist inom polisen. Men då måste man prioritera i prioriteringen! säger han till SR (min sammanfattning).

- Vi måste kunna hantera, utreda och brottsförebygga både gängvåldet och mäns våld mot kvinnor på samma gång. Vi måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt!

Vi alla bevittnar bedrövat och ständigt den skriande diskriminering som i dag existerar inom både kommun, polis och rättsväsendet när det handlar om kvinnliga brottsoffer - från misshandel till våldtäkt och MORD! Inte heller press och media har prioriterat rapporteringen om mäns våld mot kvinnor tidigare, även om de vänt något under senaste åren. Utan tvekan tack vare gräsrotsrörelsens och civilsamhällets högljudda protester och krav på rättvisa åt kvinnor och barn.

Det är konstaterat att mäns våld mot kvinnor i alla led har låg status bland medarbetarna hela rättsapparaten: kommunen avsätter inte resurser till förebyggande arbete. Polisen vill inte prioritera frågan när arbetsuppgifterna skall fördelas. Jurister ser dylika rättsfall som “lågstatus”. Domarskrået bryr sig inte om att utbilda domare och nämndemän i mekanismerna och långtgående konsekvenser av mäns våld mot kvinnor. Ute i stugorna sitter “folket”: sexister av alla slag som fortsätter befästa och cementera ett kvinnohat som är skrämmande i intensitet. Allt en och samma del av ett kvinnoförtryckande samhälle som inte tar våld och utnyttjande av kvinnor på allvar.

Markus Antonsson bekräftar detta, vidare i radiointervjun:

- Det här är en norm- och kulturfråga. Brotten har ej varit prioriterade under lång, lång tid. Det är under många decennier dessa siffror nonchalerats, trots att det är så tydligt. Så vi behöver jobba med poliskulturen, hur man ser på de här brotten internt.

I Sveriges rikes klubbade jämställdhetsmål heter delmål nr 6: “Mäns våld mot kvinnor skall upphöra”. Punkt slut. På jämställdhetsmyndighetens hemsida står klart och tydligt att: “Mäns våld mot kvinnor är den yttersta konsekvensen av ett ojämställt samhälle.” Detta är vi alla överens om. Då delmål 6 inte kan anses vara uppfyllt har vi bara en förklaring: kvinnor värderas lägre än män. Och var syns det tydligare än i brottsstatistiken och rättsapparatens fördelning av sina resurser?

Även Markus Antonsson ger, också, vårt ojämställda svenska samhälle skulden för att morden på kvinnorna ej stoppas.

- Det är också ett jämställt samhälle som behövs. För i dag har vi ett ojämställt samhälle med patriarkala strukturer. Det får också följder för den här brottskategorin.

- För hade det varit 15 män om året som brutalt mördade i sina hem helt det varit andra åtgärder på plats. Det är jag helt övertygad om.

Hur stoppar vi mäns våld mot kvinnor?

Förebyggande arbete? Vad är det? Pengar? Ja, kanske? Regeringen vill satsa pengar och skjuter till mer till befintlig pott. 2021 avsattes pengar till IVO, tillsynsmyndigheten för vård och omsorg, för ändamålet och i dag lär 18 miljoner kronor finnas tillgängligt inför 2024.

- Inspektionen för vård och omsorgs uppdrag är central för att utveckla kommunernas och hälso- och sjukvårdens insatser mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Underlaget kommer att vara värdefullt när regeringen nu växlar upp arbetet mot våldet ytterligare, säger Paulina Brandberg, jämställdhets- och biträdande arbetsmarknadsminister i ett pressmeddelande på arbetsmarknadsdepartementet, på regeringen.se.

Jämställdhetsmyndigheten skriver att ämnesområdet “mäns våld mot kvinnor” sedan 2018 ingår i Högskoleförordningen och finns nu som examensmål på åtta högskoleutbildningar, bland annat på jurist-, läkar-, socionom- och tandläkarutbildningen. Även denna myndighet understryker vikten av det förebyggande arbetet.

Markus Antonsson har samma kunskap om att förebyggande arbete är mest framgångsrikt. Han förklarar innebörden på följande sätt i radioinslaget:

- Jag tycker att det skall finnas specialgrupper (som kan bygga relationer för offer utsatta för mäns våld mot kvinnor) i varje lokalpolisområde: som jobbar riktat och operativt mot den här brottsofferkategorin. För då hinner man bygga förtroende och tillit. Vi hinner göra åtgärder för kvinnorna och även männen, samtidigt. Samt får möjlighet att samverka - det är jätteviktigt med samverkan mellan myndigheter: internt inom polisen, socialtjänsten men också med civilsamhället.

Ta inspiration från polisens arbete mot gängvåldet?

Petra Lund, rikspolischef har sagt att “inspiration från polisarbetet mot gängvåld” skulle kunna vara framgångsrikt i arbetet mot mäns våld mot kvinnor. Jag håller med. Jag har tidigare skrivit om regeringens 34-punkts-program mot den organiserade brottsligheten och klanbaserade kriminella nätverk = gäng.

Gängkriminella + manliga förövare i våld i nära = samma sak?

Samt sett kopplingen mellan “domesticerad terrorism” = våld i hemmet. Och gängens terrorism på gatorna. Citerade Nazir Afzal, fd Chief Crown Prosecutor för NW England, fd Director in London, fd Chief Executive of the country’s Police & Crime Commissioners, som berättar i podden ”Engendered” hur man i engelska studier sett att män som utför terrorism-, extremism och gängbrott ofta kommer från en miljö där våld mot kvinnor är vardag. En hårt maskuliniserad milö “machokultur”. En sån man bär med sig en stark våldskultur, heteronormativitet och sexism samt ett allmänt förakt för alla som inte är “exakt som han”. Kvinnohat tyder ofta på människohat. Hat mot minoriteter eller andra som inte hör till “min flock”. Vi och dom. Isärhållandets logik.

Som ett litet axplock ur 34-punkts-programmet mot gängvåldet att använda mot mäns våld mot kvinnor:

  • enklare att använda hemliga tvångsmedel - avlyssning

  • Ge polisen bättre möjlighet till husrannsakan

  • Obligatorisk häktning för fler brott

  • Utvidga och permanenta arbetet med snabbare lagföring

  • ordningsvakter kan hjälpa och avlasta polisen

  • automatisk kamerabevakning av fordon i gränsområden

  • förstärk myndighetsgemensamma arbetet

  • ökade möjlighet att förverka brottslingars tillgångar: “go for the money”

  • utred vistelseförbud inom ramen av påföljdssystemet

  • straffansvar för falska uppgifter i polisförhör utreds

  • utred system med kronvittnen

  • höj minimistraffen för övergrepp i rättssak kraftigt

  • förstärk vittnesskyddsprogrammet

Jarle Poljarevius, operativt ansvarig för operation Beta (mot mäns grova våld mot kvinnor) berättar även om IPVI-projektet region Syd som sätter press på utövarna av gängvåld i radioinslaget.

- Kollegorna i Malmö utvecklat ett väldigt bra projekt där man identifierar fokuspersoner - man kommer jobba med - och gått ihop i samverkansform med Kriminalvården och Malmö stad. Ett väldigt bra proaktivt arbete.

Samtidigt lade polisen ner Projekt Igor - ett framgångsrikt projekt med förebyggande arbete mot mäns våld mot kvinnor - i Stockholm, så sent som i höstas. Varför?

Sluta uppfinna hjulet

Kvinnojourerna, Ann Isaksson, Alla Kvinnors Hus (en av landets största kvinnojour) Stockholm, fd polis, har tankar kring “bästa åtgärderna för att få ner antalet brottsoffer för mäns våld mot kvinnor” som korrelerar med Markus Antonssons ord:

- Polismyndigheter borde ta vara på erfarenheter och det som fungerar bra i kvinnojourernas verksamhet. Inte uppfinna hjulet om och om igen. Det är inte “nya projekt” som behövs. Håll i och håll ut! Förebyggande arbete tar TID. Att bygga upp någonting, att få till en struktur och få väl etablerade samverkanspartners, säger hon i radioinslaget.

Reflektion

I mina ögon låter det som om samtliga citerade personer och myndigheter egentligen säger samma sak: mäns våld mot kvinnor skall stoppas genom brottsförebyggande arbete. Vilket helt låter sig göras. Eftersom vi VET vilka kvinnorna och barnen är. Mord på kvinnor i nära relation sker vanligen efter en längre tids våldsutsatthet på olika sätt. Detta kommer till samhällets kännedom via att kvinnan själv söker hjälp och stöd hos kvinnojourerna, orosanmälningar till socialtjänsten, via våldsobservationer och hjälp för skador i vården, från arbetsgivare… och givetvis polisen: som direkt eller indirekt blir inblandade via akuta ingripanden eller via polisanmälningar. Samma aktörer kommer in i bilden vid olika tidpunkter på olika nivåer. Men alltid samma problematik och informationsinhämtande. Med mera. Att “hitta” de våldsutsatta kvinnorna och barnen är inte svårt. Det svåra är att få samhället att lyssna på deras berättelse och vittnesmål. Samt finansiera och systematisera samarbetet för effektivitet och rättssäkerhet. Hur skall vi stoppa det ständigt potentiellt dödliga våldet? Mer samverkan behövs mellan aktörer - socialtjänst, polis, vården, rättsväsendet och kvinnojourerna - där alla bidrar med viktig kunskap, information och möjligheter att bygga relationer med våldsutsatta kvinnor. Bryta förövarens förbannelse och få kvinnorna trygga. Så de vågar lyssna. Lära. Börja fatta självständiga beslut om sina - och sina barns - liv. Är det viktigaste av allt!

Vi tycks egentligen alla vara överens om att lösningen är att samarbeta över myndighetsgränserna för att identifiera och avprogrammera den våldsutsatta kvinnan från mannens makt, kontroll och dogmer. Ge henne stöd, resurser och skydd att få leva sitt liv i fred. Se till att skapa ett väloljat samhällsmaskineri som tar hand om det problematiska elementet: den våldsutövande mannen. Sätta bevakning och insatser mot MANNEN. Flytta på MANNEN. Precis som polisen gör i arbete mot prostitution. Mot gängkriminalitet. Följa, övervaka och slå till mot MANNEN. Lära, utbilda och systematisera att det dömande organet: jurister, domare och nämndemän. Så de får adekvata kunskaper i hur ett patriarkat fungerar och vad mäns våld mot kvinnor är. Och APPLICERAR dessa kunskaper i rättssalen! Bygg en ny rättskultur, ett nytt jämställt samhälle där kvinnor och barns rättigheter och värde är är allt!

Sätt press på makthavarna!

Vi som enskilda medborgare kan och bör sätta press på våra makthavare. Statens ledning skall föregå med gott exempel i att jämställdhet är VIKTIGT. Att kvinnohat, könsdiskriminering och brott mot kvinnor PRIORITERAS och bestraffas. Kunskap om jämställdhet och mäns våld mot kvinnor på skolschemat i ALLA klassrum på ALLA nivåer - se ovan högskoleutbildningar. Gör det på gymnasiet! Exempel: föreläser kvinnojouren på vårdprogrammet skall de föreläsa på bygg- och anläggningsprogrammet! ALLA måste veta. ALLA måste känna personligt ansvar för frågan. ALLA måste hjälpa till! Bara på detta sätt kan hela befolkningen omprogrammeras in i ett mer jämställt samhälle som tar avstånd från alla typer av våld mot kvinnor.

För dessa två faktorer hänger ihop på ett obrytbart sätt. Du kan inte ha det ena utan det andra: ojämställdhet och mäns våld mot kvinnor är en symbiotisk parasit på vår samhällskropp. Vi måste bryta BÅDA för att få rättvisa för alla våldsutsatta kvinnor och barn.

Fakta mäns våld mot kvinnor

jämställdhetsmyndigheten.se

Mäns våld mot kvinnor handlar om 

  • alla former av fysiskt, psykiskt, sexuellt våld, ekonomiskt och digitalt våld, liksom hot om våld mot flickor och kvinnor

  • våld i nära relationer, riktat mot flickor, kvinnor, pojkar, män och hbtqi-personer

  • våld mot barn och barn som upplever våld i hemmet

  • hedersrelaterat våld och förtryck, inklusive barnäktenskap, tvångsäktenskap och könsstympning av flickor och kvinnor

  • prostitution och människohandel för sexuella ändamål och sexuell exploatering av barn

  • kommersialisering och exploatering av kvinnors kroppar i reklam, medier och pornografi.

Veckans kampsång:

RESPECT

Aretha Franklin

Hey, what you want
(Oo) Baby, I got
(Oo) What you need
(Oo) Do you know I got it?
(Oo) All I'm askin'
(Oo) Is for a little respect when you come home (just a little bit)
Hey baby (just a little bit) when you get home
(Just a little bit) mister (just a little bit)

I ain't gonna do you wrong while you're gone
Ain't gonna do you wrong (oo) 'cause I don't wanna (oo)
All I'm askin' (oo)
Is for a little respect when you come home (just a little bit)
Baby (just a little bit) when you get home (just a little bit)
Yeah (just a little bit)

I'm about to give you all of my money
And all I'm askin' in return, honey
Is to give me my profits

When you get home (just a, just a, just a, just a)
Yeah baby (just a, just a, just a, just a)
When you get home (just a little bit)
Yeah (just a little bit) Do it for me now, just a little bit

Ooo, your kisses (oo)
Sweeter than honey (oo)
And guess what? (oo)
So is my money (oo)
All I want you to do (oo) for me
Is give it to me when you get home (re, re, re, re)
Yeah baby (re, re, re, re)
Whip it to me (respect, just a little bit)
When you get home, now (just a little bit)

R-E-S-P-E-C-T
Find out what it means to me
R-E-S-P-E-C-T
Take care, TCB
Oh (sock it to me, sock it to me
Sock it to me, sock it to me)
A little respect (sock it to me, sock it to me
Sock it to me, sock it to me)
Whoa, babe (just a little bit)
A little respect (just a little bit)
I get tired (just a little bit)
Keep on tryin' (just a little bit)
You're runnin' out of foolin' (just a little bit)
And I ain't lyin' (just a little bit)

'spect
When you come home (re, re, re, re)
Or you might walk in (respect, just a little bit)
And find out I'm gone (just a little bit)
I got to have (just a little bit)
A little respect (just a little bit)





Previous
Previous

Stress-sjukskrivningar fördubblas och FYRA AV FEM ÄR KVINNOR  

Next
Next

The woman and the smashroom