Nyår skall firas i ensam kontemplation

Nyårshelgen för mig är inte stora partyn fullspäckade med guldkonfetti, glittriga nylonstrumpor eller flygande champagnekorkar...de förekommer troligen bara i filmer av Måns Herngren och Hannes Holm (?). Nyårshelgen för mig är en lugn och fin egentid. Avsedd för kontemplation, analys och reflektion. En välbehövlig vila efter julhelgen. Det jag har gemensamt med reklam-fräsiga fest-nyårs-temat är att även jag ser nyår som en chans till nystart. Så nu är det dags: ut med det gamla och in med det nya! Gott nytt år!

Julhelgen 2022 har tillbringats exklusivt med mina ungdomar och präglats av nästan hysteriska skratt stundtals, mycket kärlek och kramar. Det är nästan så jag glömt av den nästan obligatoriska övre luftvägsinfektion som alltid sätter in juldagarna. När jag slår av på tempot, “allt är klart” och kropp och själ får en chans att vila. Dottern, som jag delade rum med på hotellet, spelade in mina snarkningar...på in OCH utandning när förkylningen var som värst...! “Som en spinnande puma” var ett omdöme.

I skrivande stund på nyårsaftons förmiddag har dock de två stora barnen åkt hem till sina respektive universitetsstäder. Tomheten breder ut sig i min själ. Yngste sonen är hemma men överlycklig över att få vara helt ifred och kunna skrota runt med sitt. När jag frågade om vi skulle äta middag tillsammans med storasyster hennes sista dag i barndomshemmet påminde han lite otåligt mig om: “har du glömt att vi har umgåtts VÄLDIGT MYCKET på spa alldeles nyss?” Det är hans trevliga sätt att meddela mig att han tycker han hängt klart med familjen och nu vill vara ifred med sina personliga projekt. Okej då...klart jag fattar. Klart jag är glad och lycklig över att mina fina, stora barn valde att tillbringa så mycket tid med mig över julhelgen. Sen är det dags att mamma släpper taget faktiskt. Ungdomarna har faktiskt sina egna liv att tänka på. Såklart.

Nu är det över för i år och det är dags att vara själv och ro om bara mig. Vilket också är skönt på sitt sätt. Mer krävande möjligen. Men skönt.

Jag biter mig i tungan på Hooks Herrgård

Jag och de tre vuxna barnen - Kärnfamiljen - tillbringade som sagt juldagarna på spahotell, shoutout till Hooks Herrgård, Hok. Fantastiska dagar avlöpte varandra och för att ytterligare ta hand om mina familjemedlemmar tillika personal fick alla en ordentlig massagebehandling.

När jag själv låg under massörens vana händer kommenterade hon, helt riktigt, att jag var “väldigt spänd”. Jo tack, jag vet. Jag fick andas in extra lavendel då och då för jag kunde verkligen inte slappna av. Jag kom på mig själv med att ligga på den varma, härliga massagestolen och BITA MIG I TUNGAN. Jag knöt händerna så naglarna skar in i handflatorna. Spände vadmuskler och axlar helt omotiverat. Vad är det MED MIG?!           

Till slut fick massören ordning på mig och efter två timmar när behandlingen var slut jag halkade av massagebädden som om jag varit gjord av varmt smör. Det var väldigt väldigt skönt. Ett par dagars sömnigt vaggande mellan varma utepooler, bastun och vilstolar på det. Tog ner pulsen på mig och jag var betydligt mer avslappnad när jag åkte än när jag kom. Samt att jag fått insikt och ett ordentligt uppvaknande i att jag återigen glömt känna in min kropp och lyssna på vad den faktiskt vill ha och behöver.

Så där och då, på SPA, tillsammans med mina närmaste och finaste i världen: funderade jag fram Den Stora Planen för 2023. Där temat är och förblir: “ett års vila och avkoppling”. Som boken. Nu kör vi.

Mer av det goda, mindre av det onda

När jag låg på massörens bord, fortfarande med blodsmak i munnen efter min omedvetna bitning i tungan, kunde min matta, hjärntrötta hjärna bara formulera de allra enklaste strategier för att nå nämnda mål:

1.    Bort med det som stjäl min energi

2.    Mer av det som ger mig energi.

Så här:

En inneboende, som stannat på övertid, lämnade huset veckan innan jul. Även om jag senare upptäckt en hel del lämningar efter henne som kommer bli både arbets- och kostsamma att sanera... så är husfriden återställd i huset.

Läxa nr 1: INGA MER SNYLTARE I MITT HEM

Vilket också inkluderar så kallade “kärlekspartners” i allmänhet och heterosexuella cis-män födda före 1974 i synnerhet.

En snabb återblick på Värsta Nyåret på 2000-talet: då 2019 skulle bli 2020. Snubben inledde julhelgen med att förvånat dissa mig totalt för att jag frågat “hur skall vi fira jul i år?”. Som om jag inte betydde det allra minsta, då han redan gjort upp med exfrun hur hans julfirande skulle gå till. Ingen chock. För att sedan, i full självberättigad hög och drucken person, dyka upp på annandagen med sina två (fina) barn på tio och åtta år. Sätta sig i soffan, lägga upp fötterna på bordet och vänta på att kaffet skulle bli klart. Bokstavligt talat. Med en absurd förväntan på fullservice för både honom och kiddsen. Kritisk till att jag bett mina föräldrar bjuda på middag en dag i mellandagarna och ordnat korvgrillning med min älskade kusin Anna och hennes fantastiska döttrar dagen före nyårsafton. För att komma ifrån diskbänken en stund. Snubben i ett nötskal. Dessutom skällde han på mig för minsta lilla. Det gamla vanliga dömandet, klagandet och förnedringen. När hans lilla åttaåriga dotter väckte oss flera gånger första natten (eftersom hon inte klarar sova själv i eget sovrum, som jag förklarat tusen gånger för Snubben, utan sover bäst med sin bror) och var ledsen och rädd. Snubben sa sen att det var “mitt fel”. Sen beslutade jag lägga barnen i samma rum så sov i alla fall DE bättre på nätterna. Att hans exfru ringde dottern i min parkerade bil och grät, anklagade och bölade i telefon dagen innan nyår. Var också “mitt fel”. På något konstigt sätt?!

Värst var Snubbens supande, att han skällde ut min son och lämnade huset med sonen UTAN DOTTERN nyåraftons eftermiddag när jag tydligt sagt ifrån att “HAN har ansvar för barnen själv nu”. För jag behövde vila. Hans svek ledde till en panikångestattack.

Citat ur dagboken: “Vilka insikter har jag kommit till idag? Att jag inte har ett liv. Att jag inte orkar med den här jävla skiten mycket länge till. Detta är mitt hus! Min semester! Min SJUKSKRIVNING! Jag förmodas bli bättre och inte jävla SÄMRE hela tiden…!!!”

Minnen av en nyårsafton som startade med att jag bröt ihop och satt på huk och grät hejdlöst på trottoaren under min och Snubbens “morgonpromenad”. Min panikångesattack senare samma dag (se ovan) som slutade med att jag hoppade in i bilen och desperat åkte ifrån mitt eget hus. Stod inte ut med att vara där när det var invaderat av snubbenpacket från helvetet. För att samma kväll laga stor nyårsmiddag till alla – tre rätter inklusive hemlagad efterrätt. Till oss två, hans barn, Tim, sonens dåvarande flickvän - och ansvara för smällare, raketer och fest. Med en timmes sömn under bältet? Sen skällde en stupfull Snubben ut Tim för att han busade lite med nyårsraketen. Nej nej nej. Aldrig mer.

Kommer alltid minnas min oerhörda glädje och lättnad när jag körde alla tre till tåget på nyårsdagen. Aldrig varit så glad att se honom åka iväg till sin hemstad. SÅ SKÖNT ATT SLIPPA HONOM. Kunde gjort slut där och då men det skulle dröja över ett halvår innan jag kom till skott.

Alltså: inga flera jävla karlar!

Jag blir äldre och äldre för varje dag…

En åldrande kropp och själ. Sista två, tre åren - möjligen kickstartat av Snubbens tortyr? – har jag sett hur min kropp uppvisat ålderstecken efter ålderstecken. Klimakteriebesvär som vallningar, rubbad mens och migrän (blä blä blä). Synnedsättning och behov av läsglasögon. Urinskvättar i byxan lite då och då...brrr!!! Dessutom har jag blivit mycket mer skör och sjåpig, mentalt sett. Långt från den självsäkra 17-åring jag var en gång i tiden. Som föraktfullt fnös åt översittare, parasiter och haters. I dag kan jag vissa dagar förskrämt krypa ihop i ett hörn, paralyserad av fasa, om så en mus fräste åt mig. Vad är det med mig?

På rätt sida om PMSen kan jag dock fortfarande skälla ut både Hitler, Jesus och Fan själv. Men jag vet aldrig vilken dag det är. Och bristen på stabil dagsform skrämmer mig.

a.    Psykisk skörhet: I mellandagarna blev jag anmodad att replikera på ett svaromål från den bank som agerade medhjälp till det grova bedrägeriet som begåtts mot mig. Vilket jag fick kännedom om 17 mars 2022. Ett ex som skrivit över sitt nära tre miljoner kronor stora huslån på mig. Döden döden döden. Något som jag just nu fortsätter att bekämpa med näbbar och klor. Det jag upptäckte när jag satt där och läste bankens nonchalanta inlaga och tydliga skuldbeläggande av mig “banken har inte gjort fel och kan inte lastas”. Tvingades gå igenom min bevisning igen, läsa de förskräckliga kommentarer som exet kommit med...sitta i timmar och skriva mitt svar... bedrövade mig så att jag nästan fick lägga mig på kammaren. Ångest, jämmer och elände. “Nu ser du så där ledsen ut i ögonen igen”, sa dottern bekymrat. Min mentala styrka är inte vad den har varit.

b.   Fysisk svaghet: Jag och min läkare håller nu på att prova ut en ny, förebyggande medicin för min migrän - klimakterierelaterad? Den 23/12 diskuterade vi ny strategi. Jag rapporterade en sammanfattning av den dokumentation jag ägnat mig åt sedan senaste besöket i februari 2022. Där jag funnit att migränen slår till cirka två-fem dagar varje månad. Antingen precis före, under eller efter mens. Ger sig tillkänna mest på höger sida, som “ett spjut” in genom ögat ut genom tinningen är en av beskrivningarna. Illamående, ljus- och ljudkänslighet. Dålig i magen. Aptitlöshet. Matthet. Lite så. I december kom migränen någon vecka efter mens och tog mycket på krafterna. Två dagar var jag helt utslagen. Kunde inte ens jobba. Sen jobbade jag helg. Mycket som skall vara klart innan jul. Både på jobbet och hemma.

Hemma har jag bett om mycket hjälp med städning, julgardiner, hämta paket och annat högtidsfix i år, samt själv endast “intervallpyntat” = pynta lite i taget. Tex tagit med en jul-låda från källaren när jag ändå är i tvättstugan. Det har blivit mycket spring ändå. Det blir det alltid? Den inneboende personens utflytt krävde också sitt arbete: jag ville underlätta denna flytt genom att tvätta upp vederbörandes smutstvätt och packa i nya flyttkartonger. Det tog några veckor. Plus att vi hade problem med översvämning (liten) i källaren två gånger pga av gamla rör mot gatan. Elementen i köket och ett av sovrummen inte funkade. Blev inte optimalt 17-minusgraders-helgen. Rörmokaren gjorde inget annat än sprang hemma hos oss innan jul. Julen kommer dock: ungdomarna reser hem. “Fint och pyntat är varje hus”. Så värmen måste fungera och allt från glödlampor till sängkläder bytas! Julmat lagas. Adventsljus lysa. Klappar slås in. Även för SPA-vistelse. Ett kärt besvär. Men allt bygger på högen av “måsten”. Många nätter fick jag kravla ur sängen och fly till köket och halsa hostmedicin. En envis rethosta plågar mig och ibland känns det som om jag skall hosta upp mina egna lungor. Många bäckar små leder till ständig ryggvärk både natt och dag som fick mitt gamla maraton-jag att skämmas. När tiden eller orken inte räckte till sista veckorna i december offrade jag morgonyogan och meditationen. Det dummaste jag kunde göra såklart. Kanske inte konstigt att jag låg med omedvetet knutna nävar under julklapps-massagen på spahotellet?

Läxa nummer två: JAG SKALL SÄTTA MIN HÄLSA FÖRST!

Tack och lov för sonen. Han har hjälpt mig med ett nytt träningsprogram - rehab till avancerat. Med hänsyn till min irrationella menscykel, luckra bäckenligament och med ett viktigt löfte om hjälp med God Form för de anpassade styrkeövningarna. Se upp – nu tränar vi för maraton 2025! Jag har gjort det förr (senaste gången 2019) jag kan göra det igen.

…en tusenmilaresa börjar med ett enda steg. En promenad i dag blir ett maratonlopp 2025…!

Rensa garderoben - den faktiska!

Mitt hem är min borg. Jag insåg också under julhelgen att jag inte organiserat om hemma...någonsin. Allt ser ut på ungefär samma sätt i förråd, garedrober och lådor som då jag “kastade” in grejerna vid den något hastiga flytten till mitt och barnens underbara hus för 13 år sedan. Sedan dess har barn vuxit upp, flyttat hemifrån, husdjur levat och dött, vatten har flutit under broarna och tiden har gått... Sammanfattningsvis: både mina och husets behov förändrats. Den hemmaboende sonen är driftig som en hel bäverfamilj. Han har drivit på både omgörning av brorsans sovrum till musikstudio samt tvättstuga som blev gym. Han vet exakt vad han vill och är inte rädd för att jobba hårt för att uppnå sina mål. På alla plan. Jag har mest svansat efter honom och byggt det han vill ha.

Så tanken slog mig att det faktiskt borde vara dags att jag själv inreder mitt hem nu efter mina nuvarande behov. Som jag vill ha det just nu. Därför vill jag ägna 2023 och mitt år av vila och avkoppling att rensa ut och organisera om mitt hem. Jag har ofta jämfört att gå till psykolog med att “rensa garderoben”. Tycker det är en utmärkt metafor för hur skönt det är att städa rent sinnet, blåsa rent mitt inre från energitjuvar och nysta upp trassliga tankar och känslor. På divanen hos en duktig terapeut.

Ibland är saker och ting mer bokstavliga än jag själv förstått. Att fysiskt rensa garderoben kan vara minst lika bra som att psykiskt “rensa garderoben”. Vi alla mår bra av lite storstädning då och då. Ett katharsis som renar vår själ OCH vårt hem samtidigt! En känsla av att få kontroll. Snabb gratifikation och tillfredsställelse över ett synligt fint resultat av ditt hårda arbete.

Dessutom. Tänk vad mycket tid jag skulle spara på att inte behöva springa och leta i timmar efter minsta grej.

Tio i topp-grejer som försvinner hemma hos mig:

1.    Laddare till telefonen

2.    Febertermometern

3.    Nycklar

4.    Nagelklipparen

5.    Saxar

6.    Pennor

7.    tärningar till brädspel

8.    Rabattkuponger till livsmedelsaffärer

9.    Glasögon + därmed förenlig verksamhet: glasögonfodral, engångsservetter för rengöring, senilsnörena.

10.               Badkläderna.

Julaftonsmorgon i det gradeenska hemmet. Jag (ligger i soffan med tusen kuddar) omgiven av en älskad salig röra av ungdomar, katter och julklappspapper. Kanske bättre om det blir ett undantag snarare än en regel?

Så jag ser fram emot denna enorma tidsbesparing. Jag längtar också efter att kunna använda mina ytor på bänkar i sovrummet och nattygsbord utan att ständigt riva ner en massa saker. När jag använt ansiktsvattnet och sätter tillbaka det river jag ner värmeljushållaren i tungt glas. Ställer tillbaka ljuset och river ner hårborsten. Ställer tillbaka hårborsten och river ner burken med sömntabletter. Och så vidare. Så håller det på.

För att inte tala om hur frustrerande när saker och ting TAR SLUT eller används upp bakom min rygg. Hela tiden. Jag är luttrad tonårsförälder. Jag vet att man måste gömma en toalettpappersrulle i skåpet på toa för att ungdomarna sällan ser sambandet mellan sista rullen är slut och behovet av att gå ner i källaren och hämta ett nytt sexpack (för att inte tala om att SÄGA TILL när det sista sexpacket toarullar tar slut så jag kan köpa nytt). Schampoflaskor har jag, via blanda bort korten-tekniken, alltid på något sätt lyckats trolla fram när den gamla är slut i åratal. Tandkräm har man aldrig kunnat ställa på toaletthandfatet - då är det genast borta. Ungdomarna hamstrar detta på sina rum. Samma sak med buljongtärningar, smörgåspålägg och rena handdukar.

En gång i tiden hade jag örat mot marken. Kunde ana mig till när mjölken var slut utan att ens titta i kylen. Men jag har legat av mig! Endast en son bor hemma. Den inneboende parasiten stökade till rutinerna att jag tillfälligt gav upp, bidade min tid och såg det tomma hemmet som en möjlighet att Börja Om Från Början. Nu är tiden kommen...och jag kommer inte igång.

Jag måste PRIORITERA mitt hem helt enkelt.

Läxa nummer tre: JAG SKALL SE ÖVER MITT HUS.

Det nya 2023 skall också bli att hålla saker enkelt. Det får bli dessa tre nyårslöften för i år:

1.    INGA PARASITER I MITT HEM

2.    MIN HÄLSA GÅR FÖRST (=TRÄNING TRÄNING TRÄNING)

3.    MITT HEM ÄR MIN BORG

...så skall väl även jag komma på fötter och få ett 2023 att njuta av! Så länge det finns liv finns det hopp.

Gott nytt år!

 

Faktaruta: Fertila kvinnor som tränar:

Fysisk träning: SISU Förlag har gett ut en skrift som kallas för “Kvinnor och träning” som idrottsforskning.se tittat på i en artikel hur tränings bäst anpassas för den kvinnliga kroppen och menscykeln.

Sammanfattningsvis säger artikeln att de två första veckorna i cykeln fram till ägglossning är anabol fas och positivt för styrketräning. Finns belagt i studier. De två sista är teoretiskt sett bra för cardio; men saknas forskning. All belastande träning är också viktigt för att stärka skelett då vi kvinnor är hormonellt predisponerade för att drabbas av benskörhet med åren.

Senaste gången jag körde fullt träningsschema tre dagar i veckan med styrke- konditionsträning var fram till midsommar 2021. Som vi minns som den stora migrän- och utsättningskraschen av antidepp försök nummer ett. Sen dess har min kropp förändrats och det är lika bra att ta det goda med det onda.

För mig tror jag också två två-veckors-upplägget enligt sisu i månaden passar bäst.

Vecka 2+3 = dag 7-21 (ägglossning dag 14) vilket innebär en vecka efter mens till första PMS-veckan

Vecka 4+1 = dag 22-(28)-06:  PMS-veckan - mens-veckan = störst risk för migrän.

MINA VECKOR I DETALJ:

  • Vecka 1: dag 0-7 = mens. Labil vecka. Mina menssymptom: huvudvärk. Livmoderkramper. Lösa fogar bäcken, rygg och höfter. Smärtor rygg, buk. Kraftlöshet. Svettning. Sömnbrist. Lös i magen. Disträ. Hjärntrött.

  • Vecka 2: dag 8-14 = dag 14 ägglossning. Jag normalt sett relativt stabilt. Matt efter blödning, diarré och smärta som tex migrän.

  • Vecka 3: dag 15-21 = normalt sett relativt stabil inledningsvis. PMS kan börja redan dag 18 men i bästa fall leder till hyperaktivitet och Tillfälliga Episoder av Vansinne. Troligen positivt med fysisk träning här.

  • Vecka 4: dag 22-28 = "riktiga" PMS-veckan. Helvetet bryter löst. MEN! En PMS utan migrän med sömn över sex timmar per natt kan ge bra förutsättningar för fysisk träning. Men det finns risk att det slår över på fel sida och blir migrän och stor sömnlöshet. Labil vecka.

Fick ett SUPERPROGRAM av Tim: som jag tänker dela upp enligt följande:

Vecka 2, 3, 4:

Dag 1: styrka pass 1 + cardio (rask promenad att jobba upp till 20 minuter löpning i elljusspår).

Dag 2: löpträning (tre olika välja mellan: långdistans, intervallträning eller backintervaller/långintervaller).

Dag 3: vila

Dag 4: styrka pass 2 + cardio

Dag 5. löpträning

Dag 6: vila

Och så vidare... skall rulla på. Ger: åtta styrkepass på tre veckor. 16 löppass. Då minst sju helkroppspass styrketräning krävs i månaden för god utveckling och resultat borde detta funka det bra? Även för den hemskaste mens-månad? Det finns ju till och med ett extrapass (i reserv). Det långsiktiga målet är maratonprogrammet och styrka avancerat. Då kan tre-dagars-schemat ändras om behov. Alltid individ- och dagsformsanpassa.

Vecka 1 (mens): yoga och promenader.

TRÄNINGSPROGRAM 2023:

Copyright: Tim Gradeen, världens bästa PT (tycker inte bara mamma).

Önskar du köpa hans tjänster skicka DM till hans instagram @frank_gradeen_official.

Instruktioner:

3 set varje superset / superset 4 bara 2

Vila 30-60 sekunder emellan varje övning

Gör minst 7 repetitioner varje övning men öka vikterna när du har klarat 13 i en övning.

PASS 1:

Uppvärmning:

- TRX-armhävningar

- Gummibandsrodd: sätt fast gummiband i chinstången. Rött - svart

- Hexbar/Marklyft. KAN ex se ut såhär: A. tom stång. B. 50%= 40 kg C. 70%= 65 kg - max ett set.

Superset 1:

Hexbar marklyft

Armhävningar

Trx low rows

Supsetset 2:

Rumänska Marklyft

Militärpress med den lilla stången

Latsdrag

Superset 3:

Hip trusts

Band pull aparts

Crunchers

Superset 4:

Leg extensions

Kabel pullovers

Reverse flyes med plattor

PASS 2:

Uppvärmning:

- TRX-armhävningar

- Gummibandsrodd: sätt fast gummiband i chinstången. Rött - svart

- Hexbar/Marklyft. KAN ex se ut såhär: A. tom stång. B. 50%= 40 kg C. 70%= 65 kg - max ett set.

Superset 1:

Marklyft classic

Hantelpress

Hantelrodd på stolen

Supsetset 2:

Lunges

Sidolyft med tummen i plattor (tummen upp)

Latsdrag med smalt grepp

Superset 3:

Leg curls

Band face pulls

Plankan  (30-60 sekunder öka när du kan 60)

Superset 4:

Hoppande knäböj

Sido plankan (30-60 sekunder öka när du kan 60)

Hantel shoulder rows

 

Mental träning: fortsätta med morgonmeditation samt stretch-mens- och anti-stress-yoga efter träningspass. Psykolog var sjätte vecka som vanligt. Anpassat arbetsschema, planering i förväg av alla stora energiuttag med beräknad tid för återhämtning. Satsa på viktiga, energisparande och lönsamma förändringar i företaget. Boosting med massage, ansikts- och fotbehandling regelbundet. SPA med stora barnen då och då. Bara roliga resor. Umgänge: bara kvinnor och vänner!


Veckans kampsång

MAKE YOU MINE THIS SEASON

Tegan och Sara

Somebody broke your heart
Under a Christmas tree
So many fallen stars
Give 'em back to me

Have I been good enough
To ask for your love?

You're the only girl I've got on my list
I write your name, I know it's foolish
But I chase the feeling 'cause you keep me dreaming
That I could make you mine
Make you mine this season

Make you mine, make you mine
Make you mine, make you mine this season

Bells ring out on the street
Snow falling at our feet
Lights glowing in the trees
Will you dance with me?

Have I been good enough?
To ask for your love

You're the only girl I've got on my list
I write your name, I know it's foolish
But I chase the feeling 'cause you keep me dreaming
That I could make you mine
Make you mine this season

Make you mine, make you mine
Make you mine, make you mine this season

I put a star on the top of my tree
I just wanna make you mine
Its light is gonna lead you straight to me
I just wanna make you mine

You're the only girl I've got on my list
I write your name, I know it's foolish
But I chase the feeling 'cause you keep me dreaming
That I could make you mine
Make you mine this season

Deck the halls with
Make you mine, make you mine
Boughs of holly
Make you mine, make you mine
Come on, baby
Make you mine, make you mine
It's Christmas time
Make you mine, make you mine this season

You're the only girl I've got on my list (make you mine, mine, mine)
I write your name, I know it's foolish (make you mine, make you mine)
But I chase the feeling 'cause you keep me dreaming (make you mine, make you mine)
That I could make you mine
Make you mine, make you mine this season



 

 

Previous
Previous

Kvinnans helvete på jorden = gnosjöandan

Next
Next

 Låt juldagen bli DIN DAG