Abort-rättigheter är mänskliga rättigheter!

Ta bort kvinnans rätt till sin kropp och sitt liv. Vad kommer sen? Avskaffa kvinnlig rösträtt? Överförmyndarskap? Statligt reglerad avel (a la ”A Handmaid’s Tale”)?

Jag, en relativt fri kvinna, lamslås av fasa när jag hör skräckhistorier från USA, detta gigantiska, medeltidsromantiserande u-land: sen de kriminaliserade aborten midsommarafton. Incest-våldtagna, gravida 10-åringar döms som brottslingar. Lidande missbildade foster tvingas ligga och självdö i livmodern. Hårda straff och förföljelser av panikslagna kvinnor som söker sig över delstatsgränserna för att få sin abort….OCH deras “medhjälpare”. Jag vill skrika!

Något av det mest upprörande och orättvisa i abortdiskussionen är alla dessa MÄN - MÄN?! - som anser sig ha rätt att vara MOT abort?! Var i helvete fick ni luft ifrån!?! Den utan livmoder har ingen rätt att uttala sig. …, högerextremistiska, Viagra-knaprande, religiösa fanatiker-männen i ”Pro Life”-rörelsen i USA: som har mage att stå och vråla ”jag skiter i kvinnans rättigheter” i Pro Life-leden.

Den av er män som aldrig haft oskyddat samlag med en kvinna får kasta första stenen. På en annan man, tack! Nä fy fan!

Vad väntar världen nu framöver? Att kvinnor förföljs, fängslas och straffas för illegala aborter? Skall vi börjar knapra fosfor från tändstickorna, spruta upp tvål eller köra in ihopvirade stålgalgar i livmodern för att fördriva våra foster (som förr i tiden)? Sälla oss till de horder kvinnor som dör varje dag runt om i världen till följd av förgiftning, infektioner och förblödning efter tortyrlika illegala aborter.

För det är inte en fråga om abort eller graviditet. Det är en fråga om LEGAL abort eller illegal abort.

Foto: pro choice.

Vi går in i en mörk, mörk tid. För er som inte vet: på midsommarafton rev USA, landet vi älskar att dyrka, upp rätten till fri abort. Vilken etablerades redan 1973 i rättegången Roe vs Wade: då två juridikstudenter tog sig an fallet med en ung kvinna från Texas, Norma McCorvey (anonym då och nämndes bara som “Jane Roe”), som ville ha abort men som inte kunde få det i sin hemstat. Den domare som dömde då var progressiv, med rötter inom läkaryrket, ansåg det som självklart att kvinnan, i samarbete med sin läkare, är den som skall ha all laglig rätt att välja abort eller inte. På 70-talet var USA:s, båda politiska läger, intresserade av att vara ett modernt civilsamhälle som hängde med resten av världens utveckling. Men sen gick det snett.

Abortmotståndarna tar makten? 

New York Times podcast ”The Daily” berättar om det politiska klimatet i USA under 70-talet: om en republikansk politiker som försökte hitta en hjärtefråga som kunde samla både de konservativa och liberala väljarna. Försökte med flera saker; skolsystemet, porrindustrin… men ingen nappade. Förrän – ding! – han kom på idén att driva abortfrågan! Denna kontroversiella gnista tog sig och flammade upp. För att snabbt sprida sig, i synnerhet till områden i Amerika där katolska kyrkan är stark.

Abortmotståndets farliga skogsbrand spred sig ända till Kalifornien. Där skådespelaren Ronald Reagans just var i full gång med sin valkampanj, då han kandiderade i presidentvalet 1980. ”Jag vill vara rösten som talar för det ofödda barnet!” sade han bland annat. Och med den nya medicinteknik som började komma, exempelvis ultraljud, var det ingen hejd på det infekterade material som abortmotståndarna började sprida. Bilder på foster i magen…ledde snabbt till slogan ”abort är mord!” På oskyldiga spädbarn?! Klart folk blev upprörda. Det gick så långt att abortläkare sköts till döds i sina hem och abortkliniker brändes ner. Med ”Guds välsignelse”; enligt fanatikerna själva. Någon mer som blir förbannad över detta jävla hyckleri?!

Dock var rätten till fri abort i USA starkt befäst i och med att dåtidens högsta domstol 1973 ”tolkat” den amerikanska konstitutionella grundlagen, kapitel 14 ”rätten till privatliv” med mera. Vilken inte är lätt att rubba. Men efter ytterligare ett par decennier av kamp mellan ”Pro choice” = som är FÖR abort, för kvinnans rätt att välja och ”Pro Life” = MOT abort. Fnys! ”Pro Life” = ”Pro Lies” snarare. Då hela rörelsen bygger på politiskt valfläsk, lögner och religiös fanatism.

Lång vägs dag mot natt

Abortmotståndarnas ”framgång” tros bero på katolska kyrkans starka fäste i USA enligt experter. Samt att den lyckokastet ”abortförbud-ger-raketkarriär” för politiker utnyttjades av fler. I synnerhet allas vår vidriga kvinnohatande, människofientliga monster-med-för-mycket-makt-och-pengar: Donald Trump. Som under sin korta och pinsamma tid vid makten lyckades rasera mycket av Barack Obama och liberalernas arbete för social välfärd och inkludering. Och föra USA flera hundra år tillbaka i tiden…

Bland annat: i september förra året valde Texas att självständigt bryta mot lagen och besluta att förbjuda abort efter sjätte veckan. En tid då de flesta kvinnor inte ens vet om att de är gravida. Texas gjorde alltså detta i strid med USAs grundlag. I Högsta Domstolen är tre av nio domare är Donald Trumps abortmotståndar-lakejer, och de gjorde naturligtvis ingenting?! Så snart följde andra delstater som Mississippi, Idaho och Oklahoma. Och slutligen på midsommarafton i år fattades det ödesdigra beslutet – ta bort rätten till fri abort ur den amerikanska grundlagen. Och låta delstaterna “bestämma själva”.

Nazi-Tyskland möter ayatollans Iran

Vad innebär det här för det amerikanska folket? 26 stater av 50 väntas förbjuda abort. I republikanska farmar- och religiösa sydstater som Texas, Arizona, West Virginia och Wisconsin dammas gamla abortlagar som ibland är äldre än inbördeskriget i slutet av 1800-talet av, meddelar New York Times. De amerikanska kvinnorna ställs alltså inför samma lag som gällde för 200 år sedan. Vad är det frågan om?!

Amnesty.se skriver att 41% av kvinnor i USA som behöver göra en abort inte längre kan göra detta vid sin hemmaklinik. De måste antingen eller göra aborten illegalt eller resa iväg väldigt långt; från 56 km till 446 km (ungefär sträckan mellan Malmö och Berlin, Tyskland). Värst drabbas svarta, fattiga kvinnor, menar man vidare.

För kvinnor som har det bra ställt ekonomiskt är det fortfarande olagligt att resa i väg och få sin abort utförd i en annan stat. De riskerar också straff och höga böter. Till och med den som hjälper en gravid kvinna resa till en säker, laglig abortklinik kan dömas till böter på upp till 10.000 dollar!

USA har förvandlats till en kombination mellan ayatollans sharialags-Iran och Nazi-Tyskland. Där religiösa extremister får härja fritt i statsapparaten och döma hälften av landets invånare - kvinnorna - till livegenskap. Stå för en kvinnosyn som bara kan anses vara medeltida.

Kvinnans rätt till sin egen kropp är okränkbar. Likväl mannens. Har vi dock i dag lika rättigheter och skyldigheter när det gäller våra kroppar? Våra val? Vår rättssäkerhet? Svaret är entydigt, 100% NEJ! I synnerhet inte i USA där de helt plötsligt tar bort aborträtten. Vad mer skall bort? Kvinnlig rösträtt? Rätt till egna pengar och egendom? Rätt till att gå i skola?

USA: Var är männen?

…står det på en hel del #kvinnostrejks-plakat nuförtiden. Män deltar. Bra, då kan ni vara förebilder för andra heterosexuella cis-män och snacka med dem.

För i abortfrågan är männen helt osynliga! Utom bakom “Pro Life”-plakanten bisarrt nog?! USA har gett sin tydliga bild av saken: graviditet – oönskad eller önskad – är kvinnans ansvar. Eller snarare: befruktningsögonblicket dömer kvinnan att lägga hela sitt liv åt sidan och låta detta foster få en möjlighet att växa till ett färdigutvecklat spädbarn vecka 40. För att sedan födas ut och tas om hand i resten av hennes liv. Är det rimligt? Skulle detta val vara självklart för mannen?

Något av det mest upprörande och orättvisa i abortdiskussionen är dels det självklara antagandet att alla kvinnor skall vilja ha, föda och driva upp varenda litet foster som befruktas i vår värld. Som om hon vore en hjärndöd, barnproducerande enhet utan drömmar om ett liv för egen del? Vi är KVINNOR! Vi är INDIVIDER! Vi har rätt till våra kroppar och våra liv. Jag får nästan panik av blotta tanken på att någon annan, en man, en stat, ett rättssamhälle skulle kunna tvinga mig föda ett barn till. Om jag nu hade oturen att bli gravid igen. Herregud?! Vad ÄR det här för värld?!

Och dels alla dessa MÄN som anser sig ha rätt att tala MOT abort?! Vart i helvete fick ni luft ifrån!?! Det minsta man kan säga är att ni saknar tolkningsföreträde i frågan.

“Pro Life”-rörelsen. Mest vita (heterosexuella cis-) män? Märkligt! foto: sarahmboman.com

Kvinnans öde = vård av barn och gamla

Historiskt har män och patriarkatet alltid dömt kvinnor till en underordnad position med hänvisning till hennes biologi: ”du har en livmoder – du skall föda barn, stanna hemma och serva mannen och hans avkomma”. Det sitter i ryggmärgen på oss alla. Svårt att göra revolution som gravid, nyförlöst eller med en klunga småbarn i varierad ålder hängandes i kjolarna. Dessa patriarkala strukturer har vidmakthållits via kultur och RELIGION såklart. Och nedärvts via släktleden från generation till generation. Kyrkan är en gammal känd mansgris-institution. Även om Svenska Kyrkan numer moderniserat och “tillåter” (oooh, wow! obs! ironi) kvinnliga präster samt förekommer på Pride-festivaler runt om i landet.

Kvinnans frigörelse och förvandling från omyndig barnproducerande enhet, samhällets slav och mannens egendom till fri och självständig människa med lika självklar rätt till makt, pengar och inflytande som vilken man som helst. Den resan har varit lång och svår. Från att de första feministerna började sticka upp sina nyfikna huvuden i den franska överklassen redan på 1700-talet till de bh-brännande hjältarna på 1970-talet har kampen varit full av motgångar och hårt tillkämpade framgångar. Ett steg fram, två tillbaka. I bästa fall två steg fram, ett tillbaka. Den gemensamma nämnaren var och har alltid varit - barnen. Familjen. Hemmet. Det självklara antagandet om kvinnans obligatoriska roll som huvudansvarig för reproduktionen och gratis arbetskraft i produktionen av nya invånare till statsapparaten. En kvinna är: moder. Maka. Svärdotter. Hon har aldrig setts som en individ på samma sätt man ser på män.

Om vi tittar på Sverige – kort – så var tillgången till dagis och äldreboenden avgörande för att kvinnor skulle kunna ta sig ut i arbetslivet. Tidigare hade både vård av småbarn och familjens åldringar fallit på kvinnans lott att ta hand om därhemma. När samhället i stället skapade statligt finansierade institutioner som utförde denna tillsyn frigjorde man viktiga resurser som kom staten till nytta. Då arbetsföra, resursstarka, intelligenta kvinnor kunde gå in i politik, styrelserum och fabriker och hjälpa till att föra utvecklingen, demokratin och samhällsekonomin framåt i vår civilisation.

Lika viktigt var preventivmedel och rätt till fri abort. Då män alltid kommer vilja envisas med penetrerande vaginalt sex i tid och otid. Med krav på tjat-sex och husfrids-prostitution som pågår än i dag. Vi kvinnor vill inte sätta våra ambitioner, drömmar eller liv på paus helt plötsligt: för att föda och uppfostra barn. Lika lite som män vill det.

Reproduktion och relation ÄR åtskilt i dag. Till och med sex och relation är olika saker. Ingen tvekan om den saken. Människor har inte sex för att reproducera sig. Skulle vi räkna hur många heterosexuella, penetrerande samlag som leder till befruktning i dag av ALLA heterosexuella, penetrerande samlag i hela världen i dag blir procenten försvinnande liten. Tror jag vi alla är överens om?

Graviditet börjar med penis - önskad eller oönskad?!

Så. Varför hörs ingenting om MÄNNENS ANSVAR i den här frågan. Har det ingen amerikansk, katolsk, stockkonservativ politiker, domare eller abortmotståndare ställt sig frågan: ”HUR blir kvinnorna gravida med sina oönskade barn? HUR?!”

Ja, ta Jane Roe själv. The Daily berättar om Norma McCormick: som föddes 1947 och växte upp under extremt fattiga förhållanden i Louisiana, USA. Hur hon i tidiga tonåren blev våldtagen av en släkting till familjen, blev gravid, födde barnet som 13-åring. Hur hon gifte sig med en alkoholiserad, våldsam man två år senare, blev gravid och adopterade barnet. Hankade sig fram som toppless-servitris, knarklangare och utsatt i prostitution. Det var när hon i tidiga 20-års-åldern blev gravid för tredje gången hon hörde sig för med sin läkare om ”abort”. På den vägen fick hon kontakt med de två juridikstudenterna Linda Coffee och Sarah Weddington som drev hennes fall till Högsta Domstolen och skapade det ”Roe vs Wade”-fall som gav amerikanska kvinnor rätt till fri abort.

Låter det som en kvinna som ville ha barn? Som ens hade möjlighet att välja om hon ville ha penetrerande sex med en man eller inte?

Preventivmedels-förbud?

Får vi kvinnor ens medvetet se till att vi inte blir gravida när män kommer och vill stoppa in sin lille penis? Katoliker förbjuder ju preventivmedel. Såväl som sex utanför äktenskapet. Gamla Madonna/Hora-komplexet lever ju på oanfäktat. Vart drar vi gränsen?

P3 Dokumentär gjorde ett avsnitt om Aborten 2007. Där berättar en kvinna om hur hon som ung journaliststudent blev gravid med en tillfällig sexuell förbindelse 1966. Då var abort olagligt i Sverige, rätt till fri abort fick vi inte förrän 1975.

Preventivmedelsdiskussionen är i allra högsta grad relevant i sammanhanget. Inga preventivmedel. Inga aborter. Omöjliggör kvinnans frigörelse. Hon frigör sig från BARN OCH HEM! Tunnelseendet på MÖDRASKAPET - som hennes enda val i livet.

-        På den tiden skulle ”fina flickor” i stort sett låtsas att vi inte visste vad sex var, berättar kvinnan i dokumentären.

-        Att förbereda sig, ha med sig egna kondomer ut på dejt med män hade signalerat: ”oj oj, har har vi en tjej som ligger runt”. (Läs = ”hora”, red anm).

Är det verkligen annorlunda nu? Är det inte fortfarande så att ”fina flickor” skall ”övertalas” ha sex med män? Låta honom ha befälet över såväl akten som eventuella preventivmedel? P-piller trumfar kondom. Trots att det är förenat med livsfara att äta p-piller. Hur många är vi inte som i modern tid fått höra gnället:

-        Jag gillar inte ligga med kondom! Som att äta kola med pappret kvar!

Hade det funnits någon rättvisa i samhället hade vi redan haft p-piller för män. Med eller utan biverkningar.

Tror faktiskt att de små liven knaprat piller som besatta om staten utfärdat obligatorisk lag på att dessa män skall ta hand om alla ”oönskade barn” som är resultatet av deras utsvävade sexliv utan kondom. Om abortförbudet gällt ALLA MÄN på exakt samma sätt som det gäller alla kvinnor.

Foto: winniepegfreepress.com. Kondom-kampanj!

Flickan och skammen

Återigen handlar abortförbudet om patriarkalt förtryck av kvinnor och en stark könsmaktsordning. Vi kör det igen:

1.    Isärhållandets logik: män och kvinnor är OLIKA varelser = olika regler gäller.

2.    Mannen som norm: allt mannen gör värderas högre, är viktigare, är det ”rätta”. Det kvinnan gör är underordnat, oviktigt och avvikande.

Abort:

1.    En oönskad graviditet ”tillhör kvinnan” för det är hennes kropp och hennes livmoder. Mannen har inga reproduktiva organ utöver testikel och penis så han ”har inget med graviditeten att göra” efter utlösning. Har hans spermier lett till befruktning av en kvinnas ägg har han dock omedelbar rätt att bestämma om liv eller död för denna potentiella avkomma. Hans beslutsrätt överrider kvinnans. Både gällande det egna och andras mäns foster.

2.    Män får ha sex - skyddat eller oskyddat - med hur många partners som helst, när de vill: med samhällets godkännande. Män VILL HA penetrerande vaginalt sex med utlösning tillsammans med kvinnor och då är det HANS RÄTT att få ha det. Kvinnor skall underordna sig hans behov och beslut och ställa upp med sina kroppar. All skam kring sex och ”komplikationer efter genomfört sex” - exempelvis en oönskad graviditet - tillhör KVINNAN. Kvinnan är även underordnad mannen och saknar behörighet att själv bestämma om graviditet eller abort i händelse av befruktning. Alltså skall (den patriarkala) staten, mannen och kyrkan bestämma ÅT henne. Kvinnan är omyndigförklarad i detta.

Med genusmodellen kan man synliggöra de mesta av våra farliga, idiotiska, patriarkala ”skäms”-strukturer. I synnerhet kvinnans anvisade skam över sin sexualitet och oönskade graviditet.

USA flest tonårsgraviditeter i västvärlden

Historiskt har oönskad graviditet alltid förknippats med skam och skuldbeläggande. Av KVINNAN alltså. Männen = befruktarna/förövarna har alltid kommit undan. Sverige: När kvinnor fram till 1864 dömdes till döden och avrättades för brottet: ”fosterfördrivning” gick papporna till dessa foster helt fria. På 1930-talet dog en till två kvinnor i veckan i sviterna av illegal abort. I dag är fortfarande förgiftning, infektion eller blödning efter abort en av de vanligaste dödsorsakerna för unga kvinnor runt om i världen.

Kvinnor har alltid gjort abort. Alltid. Och frågan handlar inte om ”abort eller graviditet” utan ”legal eller illegal abort”. Att tro att ett abortförbud kommer hindra eller ens minska antalet aborter är befängt. Det enda som kommer att hända är att fler kvinnor dör, blir sterila eller skadas allvarligt i illegala aborter.

RFSL har studerat aborter i Sverige. I dag utförs cirka 30-38.000 aborter per år, främst av kvinnor i 25-30-års-åldern. Antalet tonårsaborter har minskat tack vare gratis utdelning av preventivmedel, sexualundervisning i skolan och ungdomsmottagningarnas verksamhet. I dag är max sju flickor mellan 15-19 år på 1000 aborter.

Hade USA velat minska antalet aborter på riktigt hade de följt det svenska exemplet. Men i stället fördömer de även preventivmedel och sexualundervisning i skolorna: som endast predikar “avhållsamhet”. Och nu skall det alltså även bli olagligt med aborter i de flesta stater. Herregud! Det är ju så “moment 22” det kan bli. Eller hur?

Dosomething.org.us skriver att USA har flest tonårsgraviditeter i hela västvärlden. Tre av tio tonårsflickor kommer bli gravida innan de fyllt 20 år. Svarta eller latinamerikanska flickor löper två och en halv gånger större risk än vita jämnåriga att bli gravida. 90% av tonåringar som ej använder preventivmedel kommer bli gravida inom ett år.

Graviditet är vanligaste orsaken till att tonårsflickor hoppar av skolan; mindre än två procent läser in en universitetetexamen innan de är 30 år. Två tredjedelar av alla familjer som får socialbidrag har en mamma som blev gravid i tonåren. Åtta av tio tonårskillar/män väljer bort faderskapet/gifter sig inte med flickorna.  

Bryr sig “Pro Life”-rörelsen om liv? “Alla barn räknas?”, sägs det. Varför inte ta hand om de miljontals barn som redan är födda och har det svårt?! Foto: newpost.com

2,5 miljoner barn på gatorna: är detta “Pro Life”?!

Hur går det då för merparten av de här barnen? Och deras tonårsmammor? Är detta att vara ”pro life”? Att låta socialt utstötta barn plågas och dö på gatorna i sjukdomar, prostitution och missbruk? Göra nya barn med varandra? Barn som är dömda att gå  i sina olyckligt lottade tonårsmödrars fotspår? Air.org skriver att det i dag finns över 2,5 miljoner hemlösa barn i USA. Också här är det flest icke-vita som drabbas. Coalitionforthehomeless.org skriver att New York slagit rekord i antal hemlösa, man har ej sett siffror som dessa sedan den stora depressionen på 1920-talet. Fördelningen är också följande: 56% av dem som bor på tillfälliga boenden för hemlösa är svarta, 34% av latinamerikanskt ursprung och endast sju procent är vita.

Kvinnors hälsa och rätt till sina kroppar och ett drägligt liv i USA handlar både om kön, klass och ras. Som med allting annat är det bättre att vara man, vit och rik än kvinna, svart och fattig. Fy fan! USA – i likhet med så många andra länder i världen, inklusive Sverige – är inget annat än en förklädd patriarkal diktatur där kapitalismen sitter i samma båt som den religiösa extremism som för tillfället passar de heterosexuella cis-männen vid makten bäst.

VÄGRA! GÖR UPPROR! De amerikanska kvinnornas sak är också VÅR SAK!

A Handmaids Tale

USA står inför en framtid som filmen ”Idiocracy” från 2006. I denna komedi hoppar man 500 år fram i tiden ungefär. Och beskriver vägen dit som en evolutionär flopp: högutbildade, rika, yrkesverksamma par väntar för länge med att skaffa barn - så det blir inga. Inavlade, fattiga, trailorpark-tonåringarna gör å andra sidan hur många barn som helst med varandra och sina kusiner… På sikt leder detta till ett samhälle med ett snitt-IQ på 65, en president som är känd wrestlingstjärna och en nationell matkris som beror på missväxt. Eftersom idioterna försöker vattna sina “pommes-frits-åkrar” med Gatorade i stället för vatten…

Eller ännu värre… Margrete Atwoods mästerverk ”A Handmaid’s Tale”. När högsta domstolen i verkligheten tillåter delstaterna kriminalisera abort och bestraffa de kvinnor trotsar lagen… är steget inte är långt till att staten och kyrkan instiftar rätten till att göra varje kvinnas kropp gravid när DE VILL. För att sedan ta barnet, som är Mannen i Husets egendom. Som är ödet för de fertila, rödklädda kvinnorna fängslade i det totalitära patriarkatet Gilead; ”USA” i Atwoods saga. Där kvinnor behandlas som boskap ganska exakt faktiskt. Tanken hissnar. Men det är onekligen dit vi är på väg…

I Gileads samhälle häskar en “commander” över varje hushåll. Han har en skyldighet att göra sin “handmaiden” gravid. Barnet tillhör sedan honom och hustrun. Våldtäkt med hustrun som medbrottsling till förövaren är alltså vardag för alla handmaidens i Margerete Atwoods “A handmaid’s tale”. Foto: the guardian.

Attisch: “Hör upp ni snoppar - i samhällets toppar - det är vi som bestämmer om våra kroppar!” Foto: SVT BILD. I inslaget P3 Dokumentär om Aborten.

Oönskad graviditet = kvinnans ansvar

Än i dag även i Sverige är abort något vi mestadels talar tyst om.

-        Ingen sitter vid fikat på jobbet och berättar att ’jag var borta igår för jag var och gjorde en abort’, säger Lena Lennerhed, professor i idéhistoria, författare till två böcker om abortens historia och RFSL.

-        Trots vår moderna syn på kvinnan och en legal rätt till abort i över 40 år är detta i dag fortfarande ett laddat ämne.  

Det är fortfarande KVINNAN som lastas för den oönskade graviditeten. Hon har haft oskyddat sex. Hon är skamlig.

Båda kvinnorna i P3 Dokumantärs Aborten säger sig vara mest arga på sig själva för de ”inte skyddat sig”. ”Stått på sig”. De tar 100% ansvaret för den oönskade graviditeten trots att mannen är lika skyldig, om inte mer. Det är lätt att vara efterklok. Men skulle verkligen män varit så påstridiga i att vilja ha oskyddat sex om de faktiskt själva blev drabbade? På exakt samma sätt som vi kvinnor?

Rätt skall vara rätt:

Skall det finnas en lag mot abort – skall det också finnas:

-        En lag som kriminaliserar alla fäder som inte vill ta sin del av ansvaret med minst 18 år i fängelse. Alternativt ensam vårdnad om barnet i fråga. DNA testa!

-        En lag som kriminaliserar vaginalt penetrerande sex utan preventivmedel. FÖR MÄN!  

-        En lag som kriminaliserar onani med ejakulation för män. Hallå! alla spermier har potential att skapa ett levande barn!

- förbud mot att använda Viagra och andra erektionsstimulerande medel - DET ÄR ONATURLIGT! Inga medicinska ingrepp i den “naturliga” biologiska reproduktions-processen.

Abort ingår i det naturliga urvalet

Att påstå att abort är “onaturligt” kunde inte vara mer fel. Spontan abort är en naturlig del av selekteringen av livsdugliga foster i livmodern. Vården räknar med att upp till 90% av alla befruktade foster spontanaborteras, de flesta innan kvinnan vet om att hon är gravid innan vecka 12. Alternativt i ”Kliniska missfall”, där gravidmedvetenhet finns, sker i cirka 10% av bekräftade fall av graviditet.

Spontan aborter och missfall är kroppens sätt att sålla ut kromosomavvikelser, fostermissbildningar eller abnormiteter som förhindrar normal utveckling till ett livsdugligt barn.

En nedärvd miljöorienterad gen gör det också möjligt för kroppen att prioritera moderns liv före fostrets; i händelse av kris.

Långt ifrån alla befruktade foster når alltså fyrtionde veckan och födsel som levande människobebis. Missfall efter vecka 12 är ovanliga men förekommer. Och efter vecka 22 kallas det inte ”sent missfall” längre utan ”fosterdöd”. Men vi har ändå rätt att göra abort fram till vecka 28 i Sverige. I vårt land föds omkring 440 dödfödda barn, 3,8 per 1.000 barn. Expressen.se skriver att 83 barn dog under förlossningen 2018-2021. Så befruktning är långt ifrån lika med levande barn. Graviditet är en stor risk-investering som kan gå hur som helst.

Inte heller mödrar kan förvänta sig att överleva graviditet eller förlossning som en självklarhet. I hela världen dör var nittionde minut en kvinna till följd av graviditet eller komplikationer under förlossning; mestadels i tredje världen. I Sverige är motsvarande siffra fyra kvinnor på 100.000 födslar. Och för dessa kvinnor och deras familjer är det en stor tragedi. Självklart.

Fosterdiagnostik möjliggör även att andra avvikelser som exempelvis Downs Syndrom, spina bifida (ryggmärgsbrock) och vissa typer av allvarliga hjärtfel kan upptäckas. Dessa aborteras bort mer och mer av unga kvinnor i dag. Etiskt eller ej, kan förstås diskuteras. Klart är dock att det är barnens bästa som står i fokus här. Vilket liv skulle dessa barn få i verkligheten? Är det inte ibland en välsignelse att faktiskt slippa bli född? Att avbryta dessa graviditeter kan förhindra stor mänskligt lidande och spara samhällets resurser. Här har abort en väldigt viktig funktion. Eller där moderns liv är hotat i händelse av graviditet. Därmed inte sagt att frågan är helt och hållet avgjord. Det viktiga är att alla sådana här beslut endast skall fattas av kvinnan själv, med stöd från sjukvården och läkare.

Liv och död. Vi kan styra mycket, men långt ifrån allt. Aktiv dödshjälp är något jag hoppas blir lagligt när jag är gammal… skulle jag – ta i trä – drabbas av terminal cancer med svåra smärtor i livets slutskede hoppas jag att jag har rätt att få hjälp att avsluta mitt liv.

På samma sätt måste vi kvinnor anförtros rätten att själva avgöra om ett befruktat foster skall ges möjlighet att växa till ett livsdugligt barn att föda fram efter cirka fyrtio veckor. Vi tar på inget sätt ”lätt” på ett sådant beslut. Vi vet bäst själva om vi är redo för att ge ett barn allt det bästa livet har att erbjuda - det alla barn har rätt till. ”Bekvämlighets-abort” är ett förfärligt ord som bara försöker skambelägga oss. Ett beslut om abort är aldrig “bekvämt”.

Vi kvinnor har rätt till våra kroppar, rätt till våra liv och rätt att föda barn på våra egna villkor. Mig äger ingen! Så enkelt är det.

Love Lisa

Veckans kampsång

Fuck you

Lily Allen

Look inside, look inside your tiny mind, now look a bit harder
'Cause we're so uninspired
So sick and tired of all the hatred you harbour

So you say it's not okay to be gay, well, I think you're just evil
You're just some racist who can't tie my laces
Your point of view is medieval

Fuck you (Fuck you), fuck you very, very much
'Cause we hate what you do
And we hate your whole crew
So, please don't stay in touch

Fuck you (Fuck you), fuck you very, very much
'Cause your words don't translate
And it's getting quite late
So, please don't stay in touch

Do you get, do you get a little kick out of being small-minded?
You want to be like your father, it's approval you're after
Well, that's not how you find it

Do you, do you really enjoy living a life that's so hateful?
'Cause there's a hole where your soul should be
You're losing control a bit, and it's really distasteful

Fuck you (Fuck you), fuck you very, very much
'Cause we hate what you do
And we hate your whole crew
So, please don't stay in touch

Fuck you (Fuck you), fuck you very, very much
'Cause your words don't translate
And it's getting quite late
So, please don't stay in touch

Fuck you, fuck you, fuck you
Fuck you, fuck you, fuck you
Fuck you

You say, you think we need to go to war, well, you're already in one
'Cause it's people like you that need to get slew
No one wants your opinion

Fuck you (Fuck you), fuck you very, very much
'Cause we hate what you do
And we hate your whole crew
So, please don't stay in touch

Fuck you (Fuck you), fuck you very, very much
'Cause your words don't translate
And it's getting quite late
So, please don't stay in touch

Fuck you, fuck you
Fuck you, fuck you
Fuck you, fuck you
Fuck you, fuck you
Fuck you, fuck you
Fuck you, fuck you

 

 

 

 

 

Previous
Previous

Tystade flickor blir misshandlade kvinnor

Next
Next

Måste jag leva i skräck?