“Inseminera mer - vi behöver bli fler”

Sollefteå kommun lanserade en “kärleksvecka” kring 14 februari, Alla Hjärtans Dag, nu i år. Kommunstrategen Majed Safaee motiverade detta med att “Skall vi klara av välfärden så behöver vi bli fler”: fler invånare = fler skattebetalare (red anm). Kommunens slogan löd: “Älska mer - vi behöver bli fler” och är i sin tur inspirerade av danska kampanjen på samma tema: “Do it for Denmark!” (älskar danskar, btw).

Jag vill absolut heja på barnafödandet - men låt oss göra det på ett sätt som säkrar att de nya barnen blir lyckliga och friska. Så de kan växa upp till trygga, stabila och välanpassade samhällsmedborgare med minimal kostnad för kommunen. Starka, självständiga kvinnor som INSEMINERAR! Ta bort den heterosexuella cis-penisen ur ekvationen så har vi garanterad framgång!

Regnbågsfärgad poly-familj eller heteronormativ cis-mamma? Spelar ingen roll. “Familjeplanering” utanför heterosexuella monogami-normen har aldrig varit mer aktuell. Du som längtar efter barn: SKAFFA DET DÅ. Romantisk hetero-kärlek är snarare ett hinder än en förutsättning. Gör som regnbågsfamiljen gjort i alla tider. Använd teknik och social evolution för att alstra ett barn och bygga hens personliga trygghetsnätverk med trygga vuxna i omgivningen. Nära och kära. För att citera Zafira Vrba Woodski, Familjepodden, igen: “vänskaper varar längre än romantiska relationer, än så länge har jag inte varit i en livslång kärleksrelation...” Alltså är det bättre att basera föräldraskap på platoniska relationer än motsatsen. Om vi nu är intresserade av BARNETS BÄSTA. Och det är vi väl alltid. Eller?

Så kallad “co-parenting” eller platoniskt föräldraskap är också ett alternativ. Vänner, en man och en kvinna, som beslutar sig för att skaffa familj - hus, båt, sommarstuga? - ihop utan att vara ihop - är också ett alternativ. I Nordamerika finns appar för hur man kan träffa en god vän och potentiell medförälder till sina framtida barn. Finns svenska, norska, canadensiska och amerikanska barn som har föräldrar av det här slaget att läsa om i media. Jag säger: KÖR!

Fortfarande: varför ens vänta på den perfekta platoniske mannen? “Vill man ha något gjort så får man göra det själv”. Så låt mig återigen slå ett slag för barnalstrande genom egenföräldrande. En självständig kvinna som beslutat sig för att skaffa barn. Bockar av hela listan av nödvändiga förberedelser: skaffa trygghetsnätverk med a- och b-lag (vuxna som kontrakterats som medföräldrar), ny detaljplan för bostaden, lånat hem en trave böcker om barn, graviditet och uppfostran på biblioteket = check! Bara att ringa och boka en tid på närmaste spermabank.

Skaparen av podden: ”Jag vill ha barn” Cilla Holm, har en dotter som skapats genom IVF med äggdonation i Ryssland. Flickan heter Liv.

Jag kan helt ärligt inte förstå att inte PLANERAT egenföräldrande mammor är en större grupp föräldrar i samhället i dag. I mina ögon är det den absolut bästa lösningen av alla. Det är ju där vi alla hamnar till slut. Vilket barn i dag växer upp med genetiskt mamma, pappa, barn-format?

Vi människor är ju moderna under av teknisk utveckling på alla andra plan. Gällande basal mänsklig överlevnad.

Idag jagar vi inte vår mat. Vi odlar den inte. Vi fiskar inte upp den ur sjöar. Vi gör knappt någonting. Mer än att gå till affären och plocka ner färdiga bitar mat i kundvagnen. Eller varför inte beställa hem matleveransen? Låt affärens personal utföra veckohandlingen? Njutning och överlevnad till ett minimum av kostnader.

Varför gör vi inte samma sak med reproduktion och sex?  

Varför avkräver vi medborgarna ett svettig, slumpmässigt och långdraget psykologiskt lidande för att (kvinnor) skall få sin barnlängtan tillfredsställd och ett eget barn i famnen? Varför gå omvägen via ”RELATIONER”: en opålitlig sannolikt oduglig definitivt kvinnoförtryckande macho-snubbe?  SPERMA FINNS ÖVERALLT! Världens mest lättproducerade och tillgängliga vara. Spermaproducerande enheters hölje är det sista problemet.

När vi istället kan gå via vården och få ett snabbt, förutsägbart och säkert resultat. Lätt byta sperma om den första batchen inte tar sig. Hygieniskt. Tryggt. Bästa tänkbara för både barn och mor.

Jag synar din labila snubbe och patriarkatets heteronormativa kärnfamilj. Och höjer med egen-förälder-mamman och stora hennes trygghetsnätverk.

Vi slipper:

Barn som utsatts för våld (både drabbats och bevittnat hur mamma misshandlas)

Barn som lever med en psykiskt sjuk förälder i hemmet.

Barn som lever med missbruk i hemmet.

Barn som måste tvångsumgås med förövare

Barn som tvingas leva varannan-vecka-liv.

Barn som överges av frånvarande pappor

Barn som puttas ut från prioriteringslistan av självupptagna, avundsjuka, resurskrävande pappor. Låt mamma få lägga all sin energi på barnen! Och sin egentid.

Linda Johansson, Kungsör, intervjuades den 31 mars 2021 i expressen.se och berättade om hur insemination som egenförälder renderat henne två fina små barn. På frågan om “fördelar med att vara en förälder” svarade hon:

-Jag upplever att jag blev uppskrämd av samhället inför mitt beslut,”hur skall du klara detta ensam”. Men det är inte alltid tuffare att vara själv, jag tror man hittar strategier i sitt föräldraskap, säger Linda Johansson.

-En sak som jag tror är lättare på egen hand är att jag endast behöver lägga min energi på mig och mina barn. Är man i en relation behöver man fördela den tiden på en tredje person. Sedan har jag alla föräldradagar och kan ta alla beslut själv utan att kompromissa.

Häcklande och fördomar som “vad taskig du är som berövar dina barn på en manlig förebild” slår hon ner effektivt och knivskarpt:

– Jag önskar att de hade haft den kunskap som jag har, det finns ingen forskning som stödjer de tankarna.

Linda Johansson, Kungsör och sina barn som hon föder och driver upp i egenföräldrande välmåga och lycka. Hon kallar sig “självstående mamma”, fantastiskt! Grattis Linda!

Det som suger ut kvinnors (i heteronormativa kärnfamiljer) kraft, energi och livslust under småbarnsåren är inte barnen. Det är MÄNNEN. Alltid alltid männen. Män fostrade i ett patriarkat med alla sina vanföreställningar och destruktiva maskulinitetsnormer. Avlägsna dessa infantila, gigantiska bromsklossar och energitjuvar ur kvinnor och barns liv och de skall blomstra. Eller skicka åtminstone mansbebisarna på avprogrammeringsläger. Så de kan bete sig som sansade vuxna med fokus på internt kontrollokus (= jag är själv ansvarig för mina handlingar, hur kan jag bidra till den här situationen tvärtom mot “det är alla andras fel att jag betedde mig illa”) och förstå sin roll i en familj med barn.

Föreställ er en framtid där egenföräldrande mammor blev - minst - lika vanligt som monogama heterotvåsamheten! Hur många barn skulle kunna skonas från att tvingas leva med två föräldrar med psykisk ohälsa och missbruk? I dag lever mellan 8-27% av barn med missbruk i hemmet. En av tio barn upplever våld - oftast en pappa som slår mamma. Maskrosbarn.org berättar att det finns fem-sex elever i varje klass som har föräldrar som lider av psykiskt sjukdom. Eller missbruk. I alla händelser är det alldeles för många. Psykisk ohälsa och missbruk hänger ofta ihop - alkohol och droger blir en form av (försök till) självmedicinering. Jag säger det igen: När kvinnor slipper män förbättras deras mentala hälsa avsevärt. Suget efter droger och alkohol skulle sannolikt minska drastiskt.

Varför missbrukar mammor?

En C-uppsats “Kvinnor och missbruk - en teoretisk uppsats om kvinnors missbruk av alkohol och droger” av Annika Jonsson & Carina Larsson & Håkan Roos 2007: beskriver att det ofta finns ett samband mellan (heterosexuella) kvinnors missbruk och den manliga partnerns miss- eller riskbruk av alkohol och droger. Samt FÖRÄLDRARNAS MISSBRUK. Tidig debut, stress, sexuellt utnyttjande och odiagnosticerad psykisk ohälsa. Problem i skolan, arbetslöshet och sjukskrivning är också faktorer som kan utläsas i kvinnors missbruk. Rapportförfattarna hänvisar också till statistik som visar att framför allt unga kvinnors missbruk ökar. Slutsatsen tar upp skyddsfaktorer som friskfaktorer är trygg uppväxt och närvarande föräldrastöd. Samt menar att “beteendestörda barn kan utvecklas i rätt riktning om de möts av förstående och kloka föräldrar”.

Var har barn störst chans att uppleva just denna trygga uppväxtmiljö? Den tryggaste och mest närvarande föräldern? Med BARA MAMMA såklart. Mamma när hon får bästa tänkbara utgångsläget och kan lägga all sin energi och fokus på barnen.

Dessutom spekulerar jag i att vi skulle se en jublande sänkning i statistiken av antalet misshandlade och mord av barn, om egenföräldrandet standardiserades i Sverige: i samma utsträckning som den heteronormativa reproduktionen. Jo, faktiskt. Inga fler elaka styvpappor som hjärntvättar mammor som exempelvis i fallet Bobby. Egenföräldrandet - i synnerhet om samhället börjar fatta galoppen och kan ge sitt fulla stöd - minskar stress och krav på mammor med flera hundra procent. Inte så sannolikt att de skall tappa tålamodet och utsätta sina barn för hemskt våld. Generellt i alla fall.

Foto: Mama. Naomi Campbell, 53 år, skaffade sin biologiska dotter, i dag två år, utan manlig partner.

Låt byn ta hand om barnet

Insemination och stora ”byar” som tar hand om barnen ger: bättre piggare, friskare, lyckligare och mer (ekonomiskt) resursstarka mammor med full makt över sitt och barnens liv. Fostran i jämställd miljö. Bryta patriarkala könsnormer - kan inte reproduceras utan uppväxt med en manlig överhet. Och noll macho-programmering i hemmet. Ger starka, självständiga barn som blir älskade för den hen är. Snarare än ”vad” hen är eller vilken PR-vinst hen kan utgöra i förälderns liv. Samt mer motståndskraftiga mot grupptryck och diskriminering.

Listan på vinster tar aldrig slut. Jag menar inte att detta skall vara den enda vägen till barn. Reproduktionen i samhället i dag måste dock förflyttas från den heteronormativa kärnfamiljsnormen – där kvinna och barn är de stora förlorarna. Till en palett av alternativ, där jag gärna ser de egenföräldrande mammorna som den största tårtbiten. Här finns även plats för egenföräldrande pappor. Jag vill tro på människor – inte prefabricerade könsroller. Och jag tror en man har bästa förutsättningarna att bli en bra pappa när han själv tar initiativet. När hans faderskap kommer från ett självständigt eget beslut: ”jag skall adoptera ett barn!” eller ”min barndomskompis agerar surrogatmamma med donerat ägg åt mig” eller vad de nu kan hitta på. Det är inte mitt jobb. Mer än att spontant lämna omdömet att så kan en man troligen bli en lika bra förälder som merparten av mammor är. Även i samhällets - patriarkatets- ögon.

De heterosexuella kärlekspar som vill skaffa barn gemensamt skall naturligtvis också göra det. Mitt krav på frihet och självbestämmanderätt omfattar ALLA. Jag vill lika lite döma de heterosexuella kvinnorna som vill skaffa barn som en del av ett par. Som jag vill att DE skall döma kvinnor som skaffar barn på egen hand: med donerad sperma och egna matriarkala trygghetsnätverk. Var och en har rätt att fatta sitt eget val med samhällets välsignelse.

Heterosexuella man och kvinnor, faktiskt, bör som sagt gå igenom en rejäl avprogrammering innan de och deras barn kan få samma mänskliga rättigheter och möjligheter som de fria kvinnorna och barnen. Det heterosexuella kärnfamiljshemmet är i sig själv ett prefabricerat, sektlikt fängelse. Det krävs mycket arbete från man och kvinna för att riva stereotypa könsroller och bygga ett livgivande jämställt, jämlikt hem där alla kan blomstra - både som individer och familj.

Foto: Mama. Petra Mede, 53 år, skaffade barn på egen hand och födde dottern Paula 2022. Grattis!

Men allvarligt talat, statistiken och byhistorien talar ändå sitt tydliga språk i dag: vi mammor blir sittande med 100% av barnansvaret i alla fall i slutänden.

Oavsett om det är det mindre angenäma alternativet att sitta fast ekonomiskt som husslav i ett dött äktenskap. Minns: en av fem kvinnor stannar i en relation för de upplever sig ha för dålig ekonomi för att kunna flytta ut). Eller om det är att ta klivet ut från heteronormativa kärnfamiljens kvävande famn och skaffa ett eget liv åt sig och sina barn. När hon går emot patriarkatets normer = ”stanna och gå under med det sjunkande skeppet och dess kapten familjeförsörjare-pappan”. När hon Sliter sig loss. När hon får Känna frihetens underbara vind blåsa i hennes ansikte! Låta dess livgivande fingrar fläta in sig i hennes hår! Skänker henne lycka och värdefull vind i seglen för resan mot hälsa och välgång!

Valet är ditt. Och jag kommer som sagt inte döma dig. Så döm inte mig.

Foto: elle.se. Kakan Hermansson är i dag 42 år och har sonen Tony, 6 år. Han kom till genom insemination.

Fakta kring insemination.
En ny lag trädde i kraft från den 1 april 2016 som ger ensamstående kvinnor möjlighet till assisterad befruktning inom svensk hälso- och sjukvård. Vissa tjänster är statligt subventionerade, exempel på undantag är syskonbefruktning. Privata kliniker kan debitera mellan 4.000 - 10.000 kronor. Kravet för att få behandling är att kvinnan är minst 18 år och har ett max BMI på 30 eller 35 beroende på vilket landsting man vänder sig till.

Sjukvården har en blind tillit till BMI: Body Mass Index. Trots att måttet kritiserats för att det inte har ett medicinskt ursprung utan skapades av Adolphe Quetelet, matematiker och astronom på 1800-talet. BMI utgår från vita, män och är egentligen inte tillämpbart på någon annan grupp. Till och med 1177 medger brister:

“Kom ihåg att BMI inte mäter hälsan bara vikten. BMI passar inte för barn eller kroppsbyggare med mycket muskelmassa. BMI inte visar hur stor del av kroppen som är muskler och hur stor del som är fett. Du kan alltså ha ett högt BMI men ändå ha en god hälsa.”

Verktyget togs även fram för att mäta tendenser hos stora populationer för det är overksamt på individnivå. I alla fall med den tolkning av värdena som finns i dag.

BMI-kravet för insemination är i dag icke-förhandlingsbart, trots att en av sju kvinnor i Norden ligger över gränsen 30 i BMI. Exempel: är du 1,70 cm lång och väger 105 kg har du BMI 36,2 “Fetma grad 2”. Denna regel gäller både i Sverige och de nordiska länderna.

Forskaren och gynekologen Snorri Einarsson tycker att BMI-kravet borde ändras: då hans forskning visar att “obesitas” varken förbättrar eller försämrar förutsättningarna att lyckas bli gravid. En gammal sanning säger att “Fetma är kopplad till sämre förhållanden för mor och barn när gäller fertilitet, graviditet och förlossning.” Och fertilitetsaspekten - hur väl ägget lyckas eller misslyckas med att bli befruktat - tycks vara motiveringen till dagens BMI-krav. Den förmodade kunskapen bakom detta beslut verkar då alltså inte stämma, enligt dr Einarssons studie “Obesity, weight reduction treatment and IVF”, utförd vid Sahlgrenska Akademien 2021. Där dessutom alla blev gravida samt att mödrar och barn mådde bra under såväl graviditet som förlossning: trots BMI “fetma grad 1” på mellan 30-35. Skärpning Sverige!
Källor: 1177, gu.se

Veckans Kampsång

I AM THE FIRE

Halestorm

Am I brave enough?
Am I strong enough?
To follow the desire
That burns from within
To push away my fear
To stand where I'm afraid
I am through with this
'Cause I am more than this

I promise to myself
Alone, and no one else
My flame is rising higher

I am the fire
I am burning brighter
Roaring like a storm
And I am the one
I've been waiting for
Screaming like a siren
Alive, and burning brighter
I am the fire

I've been sacrificed
My heart's been cauterized
Hanging on to hope
Shackled by the ghost

Of what I once believed
That I could never be
What's right in front of me

I am the fire
I am burning brighter
Roaring like a storm
And I am the one
I've been waiting for
Screaming like a siren
Alive, and burning brighter
I am the fire

I don't believe I'll fall from grace
Won't let the past decide my fate
Leave forgiveness in my wake, oh
Take the life that I've embraced

I promise to myself
Me, and no one else
I am more than this
I am the fire

I am the fire
I am burning brighter
Roaring like a storm
And I am the one
I've been waiting for
Screaming like a siren
Alive and burning brighter

I am the fire
I am the fire
I am the fire
I am the fire
I am the fire
I am the fire

Previous
Previous

“Smalast när hon dör vinner”

Next
Next

Regnbågsfärgade stjärnfamiljer är evolution!