Regnbågsfärgade stjärnfamiljer är evolution!

Låt barnens bästa komma först i Sverige… nån gång!

Stjärnfamiljen: allt från enförälderhushåll till regnbågs- och bonusfamiljer med fler föräldrar än två per barn. För ett jämställt samhälle fritt från våld måste könsstereotypa roller, idiot-normer och gamla fördomar BORT från reproduktion, relationer och sexualitet.

Jag säger inte att stjärnfamiljen är en garanti för att barn skall slippa växa upp med våld, missbruk, skilsmässor och en mamma som sjukskrivs på grund av psykisk ohälsa. Det borde dock stå oerhört klart för alla, i synnerhet efter Zafiras Vrba Woodski berättelse i podden Regnbågsfamiljen, att denna familjekonstellation: den värdegrundsbaserade, välplanerade och jämlika. Har en oändligt mycket bättre prognos för friska förhållanden och lyckliga barn än “traditionell familjebildning” (blä). Den regnbågsfärgade - eller svartvita - Stjärnfamiljen är utveckling, det naturliga urvalet i stadig framåtrörelse: Familjen 2.0.

SKROTA motsatsen: gamla, dammiga, DYSFUNKTIONELLA heteronormativa, monogama kärnfamiljen. Statistiken talar sitt tydliga språk: 50% av dagens äktenskap slutar med skilsmässa. Majorieten ensamhushåll med barn har en kvinna som överhuvud. Kvinnor - sammanboende med män och barn - löper 41% större risk att drabbas av utmattning och sjukskrivning. Var tionde barn upplever våld och/eller missbruk i hemmet. Var tredje barn har en pappa som aldrig tagit ut en enda dag föräldraledigt. Hur många barn försummas och utnyttjas i blodiga vårdnadstvister efter skilsmässor? Varför? När lösningen ligger i öppenhet, jämlikhet och acceptans? Samt en enkel omprioritering från föräldrarnas egon till BARNENS BÄSTA. Gör stjärnfamiljen till förstahandsval i all svensk reproduktion: politik, skola, vård. Ju färggladare desto bättre.

I dag kände jag mig extra trött när jag skulle sätta igång med dagens blogginlägg. Trots min brinnande passion för skrivandet, aktivismen, normkritik och rättvisa. Tog det emot. Men ni vet hur det är, vi ha alla dagar då allt känns trögt. Saker som normalt sett tar fem minuter tar en evighet. Min läkare berättar dessutom att extremt seg hjärntrötthet, bland annat glömska, är ett förekommande kvarstående symptom efter lång-corona. Så…kanske mot bakgrund av detta blev jag så otroligt glad och pepp när jag lyssnade på podden Regnbågsfamiljen, avsnittet där Zafira Vrba Woodski, som driver Familjepodden tillsammans med Cal Orre, besökte. Ni MÅSTE lyssna på det. Jag kände mig trygg, lugnad och utbildad på bara några sekunder. Med en rogivande, säker stämma talar Zafira kompetent samt med bländande intelligens och klarhet om hur hen och hens två medföräldrar valt att bilda familj och fostra sitt barn Rio tillsammans. All frustration kring idiotiska kärnfamiljs-normen, förtryck och förslavande av både kvinnor, vanliga män (alltså inte heterosexuella cis-män) och barn i dagens “familje-Sverige” jag burit runt sista tiden pyste ur mig som om jag varit en spänd ballong fylld med unken luft alldeles för länge. Det finns fler. Tack och lov att det finns fler. Som kommit så mycket längre än jag. Som jag - och vi alla - kan lära oss av! Som tagit normkritik till en helt ny nivå. Familjebildning 2,0. Där faktiskt, äntligen… BARNNES BÄSTA står i centrum. Otroligt! Detta - mina vänner - är evolution!

Regnbågar och stjärnor

Varenda sekund av detta poddavsnitt är en lysande, gnistrande skatt av hopp, kärlek och genialiskt social-teknologi! Men låt mig återge höjdpunkter, som slog an hos mig.

För det första: de tre barnkära vuxna satte sig ner och samtalade kring hur de ville gå till väga för att skaffa barn. Planering. Kommunikation. Öppenhet. Där strävandet efter jämlikhet och trygghet för barnet var den röda tråden.

- Det viktigaste var att sätta rollen som vänner först, för att skapa långsiktighet och trygghet runt barnet, till skillnad från kärnfamiljsnormen som ofta utgår från en romantisk tvåsamhet, säger Zafira i poddavsnittet hos Regnbågsfamiljen (min sammanfattning).

- Personligen är min erfarenhet att vänskapsrelationer varar längre än romantiska.

Zafira berättar om den familj hen lever i i dag: tre vuxna, varav två varit ett par i över femton år och vänner flera år innan dess. Samt två som varit ett par kortare tid men också började sin relationsresa som vänner. Samtliga tre var säkra på att de ville leva och bo tillsammans och skaffa barn - hellre som tre än som två. Alla dessa tre har ett gemensamt barn.

På sitt “planeringsmöte” samtalade de om svåra men viktiga frågor som: maktfördelningen i förhållandet, juridik för maximal jämlikhet och hur omsorg av och tid med barnet skulle delas upp så rättvist och sunt som möjligt. Med optimal tydlighet och trygghet för barnet. INNAN barnet ens låg i ena förälderns livmoder??? Hur många heterosexuella cis-par gör detta? Jag medräknad. Mitt första barn blev till på en rockfestival när jag glömt ta mina p-piller som 19-åring. Tack och lov för mina älskade ungar. Men ändå. Det är så jag blir röd av skam inför Zafira och hens elittrio…!

Och hur många hetero-par har någonsin diskuterat frågan om makt? MAKT? I sin relation. Det är ju en oskriven regel att mannen har makten i den heteronormativa relationen – om inte personlighetsstörningar och annat föreligger. Mannens makt och roll som familjens är så självklar för oss, så uppbackad av patriarkala samhället att han inte ens behöver kommunicera sin vilja till kvinnan han lever med. Hennes ansvar - för barn, hus och hem - är oskrivet, outtalat och icke-förhandlingsbar. Då blir det som det blir.

Zafira Vrba Woodski och Cal Orre är två transpersoner som delar sitt föräldraskap med ytterligare en vuxen. Som tillsammans med det stora nätverket vänner skapat en riktig storfamilj kring sitt barn Rio. De driver även podcasten Familjepodden tillsammans.

Jag vill göra en jämförelse! Ena tävlanden är normen, gamla, patriarkala kärnfamiljen, som håller mästerskapstiteln just nu. Låt oss kalla den Brunstensbatteriet. I andra ringhörnan har vi utmanaren: den nya jämställda, jämlika regnbågs- och stjärnfamiljen, här kallat Natriumjonbatteriet. Vilken familjekonstellation är egentligen bäst för barnen i Sverige 2023? Dong dong! Låt kampen börja!

Natriumjonbatteriet anses vara världens nu modernaste batteri: utan kobolt, nickel eller andra tungmetaller som även tål kyla väldigt bra. Samt påstås ha “evig uppladdningskapacitet”.

TILLSYN AV SPÄDBARN:

Brunstensbatteriet:

Heterosexuella cis-mamman: bär, föder och ammar barnet/alternativt matar med ersättning. Dygnet runt. Sju dagar i veckan.

Natriumjonbatteriet:

De tre föräldrarna kör tre-skift och turas om att flaskmata barnet (med bröstmjölk) så att alla kan sova ut varje vecka.

ÄGANDERÄTT och ISOLERING VS ÖPPENHET och STORFAMILJ

Brunstensbatteri

Heterosexuella cis-mamman tacklar bördan genom att isolera sig, bli ett med bebisen så hon kan försöka sova när bebisen sover… all mänsklig kontakt utanför isoleringscellen (sovrummet i kärnfamiljs-bostaden) undanbedes. Pappan ansvarar, i bästa fall, för att bevaka yttre gränserna och se till att mamma får vara ifred, handlar hem mat och drar dammsugaren något varv då och då. Kritiska ögon från (de heteronormativa) svärföräldrarna vid oannonserade besök för att “hälsa på bebisen” samt döma modern hur väl eller illa de anser att hon sköter sin uppgift = undanbedes.

Resultatet: hon blir isolerad, ensam med sina tankar och rädslor samt dränerad på energi. Utvecklar maniskt kontrollbehov över både bebis, hem och sig själv eftersom det tycks vara enda sättet att klara uppgiften som givits henne.

Heterosexuella cis-pappan hanterar sin känsla av övergivande och utfrysning med flykt från hemmet. Varvat med stora bråk och uppträdanden för att få uppmärksamhet. Samt gnälligt kräva sex av den utmattade mamman och kritisera henne för att hon “bara tänker på ungen” nuförtiden. . Det är svårt att få med honom på tåget Jämställt Föräldraskap efter detta. Han “dissocierar” från både familjen, barnet och kvinnan.

Vilket bäddar för livslångt dåligt samvete, ovilja att “be om hjälp” eller tvångstankar att hon är den enda som vet vad barnet behöver. Varför hon sällan kan lämna barnet hos andra vuxna omsorgsgivare och samtidigt slappna av och återhämta sig själv.

Både heteronormativ, biologisk mor och far utvecklar stark äganderätts-känsla till barnet och ser det i värsta fall som en ägodel. Som skall ge föräldern mening med livet, kärlek, sällskap eller status.

Natriumjonbatteriet:

Zafira berättar att hens familj tidigt redan efter att ha kommit hem från sjukhuset bjöd in nära vänner för umgänge och möjlighet att lära känna och gulla med deras nyfödda barn. Att alla tre föräldrar tyckte det var viktigt att vara frikostiga med det barn som givits dem och bjuda in många vuxna i barnets trygghetsnätverk. Vännerna fick till och med hjälpa till att komma med namnförslag som landade i underbara namnet “Rio”. När Rio blev större fick hen ofta hälsa på hos familjens vänner, åka på utflykter eller sova över hos vännerna. “Storfamilj” är nog det vackraste ord jag vet. Ett barn som får bli älskat och omhändertaget av många, många kärleksfulla, trygga vuxna. Är det enda jag någonsin önskat mina egna barn. Och alla världens barn.

Sammanfattning: föräldrar “äger” inte sina barn. Barn förtjänar att stå i centrum och servas av många vuxna som vill hens bästa. På lång, lång sikt. DETTA gör ett barn tryggt.

LÄMNA/HÄMTA PÅ DAGIS, LAGA MAT, BADA, LÄGGA.

Brunstensbatteriet:

Heterosexuella cis-mamman: 90% av ansvaret då hon troligen jobbar deltid utanför hemmet och på något sätt får 200% ansvar för det obetalda arbetet i hemmet (?!).

Natriumjonbatteriet:

De tre föräldrarna planerar hur det GEMENSAMMA ansvaret och omvårdnaden av barnet skall se ut. Rollen som barnets Ansvarige Förälder utses varje dag. Fördelningen av uppgiften beslutas på familjemöte: helgerna bestäms ett halvår i förväg. Kvällarna minst en månad i förväg. Zafira berättar:

-Jag kan tidigt se om jag exempelvis har tre kvällar ledigt i rad om en månad - då kan jag exempelvis ta på mig något projekt, jobba eller resa iväg. På det här sättet har vi tre föräldrar både gott om egentid och tid med vårt barn.

För Rio är allt detta tydligt då hen har ett eget veckoschema där det tydligt anges vilken förälder som är Ansvarig Vuxen den dagen. Då bestämmer den maten, aktiviteten och det vanliga programmet i barnets vardag. Rio fick från början lära sig att det då inte går att spela ut en förälder som säger nej mot en annan. “Du får fråga den som är Ansvarig Vuxen i dag” blir det återkommande, konsekventa svaret.

Detta är genialiskt. En regnbågsfamilj eller stjärnfamilj blomstrar tack vare sin öppenhet: inga outtalade normer, krav eller regler. Var och en bestämmer tillsammans vad som passar just de människor som ingår i just denna grupp. Med utgångspunkt från vad som är bäst för barnet! Är det något mönster vi skall tillämpa för lyckliga barn och fungerande familjer är det just denna. Vi har en vinnare! Natriumjonsbatteriet!

Det bästa är att natriumjonbatterierna slipper en heterosexuell cis-man som antingen tar barnen han avlat, på en höft, för givet utan göra någon som helst insats att älska och fostra. Som anser att barnen i familjen framför allt är mammans ansvar. I regnbågs- och stjärnfamiljen finns det ingen plats för en heterosexuell cis-man som smiter från sin föräldraplikt genom att hänvisa till försörjningsplikten. Eller påstår att han “egentligen inte ville ha barn, det var hennes idé”. Så att han slipper sina föräldraplikter.

Skrota kärnfamiljsnormen IDAG!

Är inte våra barn värda DET BÄSTA? Trygga, sansade vuxna som mår bra, är vänner och älskar varandra, som planerar i förväg, följer upp och omförhandlar så att barnet hela tiden skall kunna ha sitt stabila trygghetsnätverk runt sig i evig tid. Regnbågs- och stjärnfamiljen är reproduktionens motsvarighet till vad minimal klimatpåverkan är för miljön. En hållbar familjebildning som skapar trygga barn som kan växa upp till självständiga, välanpassade medborgare i en barndom fri från våld och misär.

Dags att öppna ögonen, se vart vi står och inse att stjärnfamiljen i regnbågens alla färger är den bästa tänkbara miljön att uppfostra ett barn. Här finns det inga som helst tvivel. Inga föräldraegon. Ingen chockerande, uppslitande skilsmässa med barn som slits från mamma till pappa fram och tillbaka. Ingen varannan vecka. Inte bara två föräldrar. Ingen begränsning till mamma - pappa - barn. Bara frihet. Trygghet. Kärlek. Där barnet alltid kommer först.

Fakta om Stjärnfamljen:

Wikipedia:

Stjärnfamilj är ett begrepp för alla typer av familjekonstellationer, oavsett om det är en konstellation av regnbågs-, enförälders-, tvåförälders-, bonusförälders men även adoptiv- eller donationsfamilj. Familjen behöver således inte utgå från biologiska förutsättningar. Innebörden av begreppet utgår även från att varje människa är unik. Även den barnlösa familjen kan räknas in i detta begrepp.

Begreppet myntades av Ingrid Engarås år 2008 som en reaktion mot Göran Hägglund (kd) dåvarande socialministers eviga tjat om “kärnfamiljsvärderingar” i politiska debatter.

Under år 2009 upptogs ordet i Språkrådets nyordslista som ett av 30 nybildade ord. Samma år vann Ingrid Engarås Årets stöttare som utdelas årligen av organisationen Sveriges Makalösa Föräldrar, med ändamålet att "uppmärksamma goda krafter som arbetar för att sprida en positiv bild av ensamföräldrar och skapa förutsättningar för likvärdigt föräldraskap, oavsett familjekonstellation".

Veckans kampsång

NEXT LEVEL

Aston Wyles

I'm on the next level, yeah
I know you heard about it
You know I'm about it-bout it
And don't you ever doubt it
I'm incomparable
That's what they stare on yo'
Turn off the stereo
Check it out, check it out, check it out

Ooh ah ooh way
I make just like a sauna
New York to California
Too hot, too hot
Ooh ah ooh way (Hey)
You ain't seen nothin' (Hey) like this
Nobody do it (Hey) like this (This, this, this)

I'm on the next level
Next, next, next level
On the next level
They all tryna catch up to my…
Next level
Next, next, next level
On the next level
Check it out, check it out, check it out

La la la la la la (Ha)
La la la la la la
La la la la la la
La la la la la

You like that old school (La)
Back in the museum
That shit is old (Old) news
I'm poppin' through the ceilin'
That's my model, that's my model
I lead, they follow

I'm about to break it down
Watch me while I work it out
Watch me while I work it out
Watch me while I work it out
Watch me while I work it out
Work it, work it, work it out

Ooh ah ooh way
I make just like a sauna
New York to California
Too hot, too hot
Ooh ah ooh way (Hey)
You ain't seen nothin' (Hey) like this (Like this) (Hey)
Nobody do it like this
Ha

I'm on the next level
Next, next, next level
On the next level
They all tryna catch up to my…
Next level
Next, next, next level
On the next level
Check it out, check it out, check it out

Ooh (Ooh, ooh, ooh, ooh, ooh, ooh)

Previous
Previous

“Inseminera mer - vi behöver bli fler”

Next
Next

Ensamma Pappor vill inte ha sina barn