Insemination = vägen till barn- och kvinnofrid?

Mammor som mördas av sina män. Veckorevyns uppgift om den svenska jul- och nyårshelgens tre mord och 35 fall av mäns brottsliga våld mot kvinnor. Lex Tintin. Oblodiga men livshotande strider i tingsrätten för tusentals våldsamma pappors “rätt” till sina barn. Vi lever i en mycket mörk tid. Mycket, mycket mörk.

Vånda, vanmakt och oro för mina medsystrar, våra barn plågar mig dygnet runt. Hur skyddar vi oss bäst? När jag kämpar för att hitta lösningen - både på kort och lång sikt - dyker ett alternativ ständigt upp för mina ögon: INSEMINATION. Självstående, egenföräldrande mammor. Om vi aldrig ger oss i lag med en man för en bebis - kommer vi heller aldrig riskera mördas, skadas eller förlora våra barn. Eller?

Det system kvinnor och barn lever i idag är så fruktansvärt förtryckande. Gammeldags, förnedrande och ofta direkt livsfarligt. Jag tänker på hur vi - från vaggan till graven - omringas av bojor som: den vålds-, makt- och kontroll-tillåtande het-cis-par-normen, kärnfamiljs-giljotinen och Föräldrabalken. För att nämna några. Då har jag inte ens nämnt den könsstereotypa måttstocken som bara tycks gälla för oss kvinnor/mammor, det patriarkala skönhetsidealet, frånvaron av ekonomisk, social och politisk makt samt sexuellt våld och könsdiskriminering. Eller omvärldens kriser och katastrofer som: slakten på gazaremsan, den väpnade upptrappningen och hotet från Ryssen i vårt eget närområde eller inflationen. Förrän nu då.

När jag tar del av alla dessa fasor rörande mäns våld mot kvinnor och barn vill jag skrika rakt ut. Jag vill ta alla mammor, flickor och pojkar under armarna och springa ner i skyddsrummet. Hur STOPPAR vi detta? Vad kan vi göra i FÖRVÄG så att dessa fasor aldrig händer igen? Jag vill vara ödmjuk i detta och påstår naturligtvis inte att jag har alla svar. Men jag måste börja någonstans. Så lösningarna så småningom presenterar sig för oss. Vi behöver starta samtalet.

Höj status på kvinnor och barn! HÖGT!

Svaret på 10.000-kronors-frågan börjar formulera sig i mitt medvetande: vi börjar från början. Vad är fakta? Svar: kvinnor och barn behöver värderas högre i dagens samhälle. MYCKET högre.

Mer? Alla mansprivilegier slopas. Sexism utrotas i alla rum - från maktens korridorer, domstolarna och ute i stugorna runt fikaborden. Vem är ansvarig? I huvudsak gruppen, samhället. Som även är vi till en del. Somliga (män) med mer makt och inflytande än andra.

Vad kan individen göra? Redan nu? Individen - det vill säga flickan/kvinnan - borde separeras ut mer från gruppen. Hennes liv borde handla om hennes drömmar, strävan, längtan efter karriär, lust och äventyr. Precis som för män. Kvinnans roll idag är inte mycket bättre än en glorifierad slav. Som förväntas sätta äktenskap, barn och hem först som livslång strävan. Vara “världens bästa hustru, världens bästa mamma - en vacker kropp i ett vackert hem”. BLÄ!

Då kvinnans låga status i samhället i dag märkligt nog är kopplad till just barnalstrandet kan jag inte låta bli att fundera på om lösningen ligger i att vi helt enkelt tar befälet över reproduktionen. En gång för alla. Låt barn äntligen få komma till sin rätt; värderas och behandlas som de dyrbara skatter de faktiskt är. Inte bara en slentrianprodukt av det heterosexuella parförhållandet. Där kvinnan är den med självklart huvudansvar, vars liv förändras helt när barnen kommer. Medan het-cis-pappans fortsätter i stort sett opåverkat (jobbar i Norge och veckopendlar, ny bil varje år och krav på åtta timmars nattsömn dagligen - även om han då får sova i hobbyrummet).

Låt män FÖRTJÄNA sina barn. Slita, kämpa och betala dyra pengar för att få ett biologiskt barn. Precis som männen inom LHBTQAI-gruppen. Finns det någon, endaste fördel i dag med att vara född flicka är det att vi (i de flesta fall) har tillgång till en fungerande livmoder och kan husera ett foster. Annars adopterar vi/avtalar surrogat eller något annat.

Skall vi ändå göra jobbet själva kan vi lika gärna få hela belöningen också. Jag tänker mig en framtid i Den Lilla Hönans anda: är det JAG som plöjt åker, sått vetet, skördat, malt och bakat. Så är det JAG som får äta kakan. Det vill säga bebisen. Och tänk vilket beskydd! Vilken frid! Vilken trygghet som kommer omgärda det lilla livet när mamma är ensam vårdnadshavare hela barndomen. Tanken svindlar!

Unga kvinnor inseminerar!

Hur ser det ut i Sverige i dag nu då? Dagensmedicin skriver att 800 ensamstående svenskar har fått hjälp med “assisterade befruktningar”, som det kallas, sen 2016: då lagen ändrades och det blev tillåtet för ensamstående kvinnor att inseminera sig. Jag morrar vid uppgiften att det alltså före 2016 bara var parnorms-idkare som hade denna rätt. Men men. Det får väl vara någon måtta på hur grinig man får vara. Även om resonemanget påminner om förna tiders p-piller och abort som bara fanns tillgängligt för “gifta kvinnor”. Suck.

Nåväl. Dagensmedicin.se har intervjuat Jenny Holf, Mölndal, som anmälde sig till Sahlgrenska sjukhuset så fort lagen gått igenom. Personalen på avdelningen blev dock helt överrumplade över den stora efterfrågan och kön började växa. I dag har sjukhuset fyra års väntetid på behandlingen och 600 kvinnor står i kö. Naturligtvis måste politisk policy och fler resurser läggas på den här viktiga vården. Staten och kapitalet jublar när det föds fler barn. Nå, se till att skapa förutsättningar för de bästa föräldrarna då! Stötta självstående, egenföräldrande mammor: som har överlägset bästa “verkningsgraden” i svensk reproduktion.

Åter till Jenny Holf. Hon väntade inte på den allmänna vården utan gick till en privat klinik. I dag har hon en elva månader gammal pojke, som blev till genom insemination i september 2017, skriver dagensmedicin.se. Kostnaderna låg på knappt 50.000 kronor för privat vård, men valet var aldrig svårt, anser mamma Jenny.

– Efter att ett långt förhållande (med en man) tog slut, ville jag skaffa barn på egen hand.

Omvärldens argument MOT insemination och självständigt föräldraskap brukar vara “oj, så jobbigt att vara ENSAM mamma”. HA! Tillåt mig vrålskratta. Har någon nyförlöst mamma någonsin haft nytta av en man under barnets första tid? Annat än att springa ivägen, gnälla om att du blivit så ful och sliten, aldrig vill ha sex eller “bara tänker på ungen” hela tiden? Hade jag fått göra om min barnuppfödning med exakt samma spermier på egen hand hade jag tagit chansen med båda händerna och aldrig sett tillbaka. Även “de bästa männen” är en kvarnsten runt halsen i ett hem med en nyfödd bebis.

Även Jenny Holf i artikeln är hjälpsam med det självklara konstaterandet att “vuxna kan hjälpas åt även om de inte är i ett förhållande”.

– Jag tycker jag kan göra ganska mycket saker som jag gjorde också innan jag fick barn. Jag löser min träning, syr, pysslar och renoverar, skillnaden är att jag nu gör det tillsammans med min son.

– Men det är klart, är man en sådan som skaffar barn på egen hand, då har man förmodligen en del "kan själv" i sig.

Unga kvinnor dömer hårt

Jag vill även sjunga min lov till den unga kvinna i utkanten av mitt nätverk - och alla medsystrar med henne - som redan i dag ser på sin straighta mans-sambo och konstaterar: “ALDRIG att jag skaffar barn med honom!” Samt iscensätter en långsiktig göra-slut-plan redan i dag. Hon skall bara hitta en egen bostad först (håll alla tummar och tår!) Vi kvinnor behöver faktiskt inte män. Till någonting egentligen. I synnerhet inte till att göra barn.

Mitt hopp står till de unga kvinnor som ser klart på sina män. Snarare: männens roll i deras liv och barnlängtan. Jag vidhåller bestämt: skaffa barn själv. Hade jag fått välja som ung kvinna hade jag inte tvekat en sekund. Egenföräldraskap är framtiden! Genom insemination blir du gravid med dina älskade barn och du kan välja och vraka bland donatorerna. Kanske samma donator till hela kullen? Kanske olika? Utan att behöva lastas en livstid med testiklarnas oerhört besvärliga bihang.

Hurra! Låt oss kasta oss ut i en potentiell handlingsplan:

  • Ekonomi? Inga problem! Försäkringskassan ger dig som ensamstående alla 480 SGI-dagarna i föräldrarförsäkringen så du kan vara mammaledig med dina barn i lugn och ro. Du får även underhållstöd när barnen växer upp. Kanske har du också ett sparkapital sen tidigare? En trevlig, funktionell, trivsam bostad som fungerar bra som hem för barn i början och kanske även på sikt? Snarare än vräkigt skrytbygge köpt för belånade pengar i ett evigt, gigantiskt, magsårsframkallande pyramidspel. Som införskaffats för att förverkliga mäns krav på Fin Fasad och externa tecken på framgång? Som vi alla känner till och som i skrivande stund pajar hushållsekonomier på löpande band ute i landet och tillslut hamnar hos Kronofogde. Du är en realist, en vuxen praktisk människa som förstår skillnaden på fantasi och verklighet. Ekonomi är även en rätt som bör serveras kall, individuellt. Det viktiga är inte hur mycket pengar du har, det är att du kan planera väl för dem som finns. Och ICKE bli beroende av någon annan (man) för ditt välstånd.

  • “Jag klarar det inte ensam”! Ansvaret? Arbetet? Påfrestningarna? Det behöver du inte. Medföräldrarna, se det som ett A-lag och B-lag, väljer du själv. “Det krävs en by för att fostra ett barn”. Det är dessutom det “mest naturliga”: sett till att detta är den absolut mest dominerande familjeformen genom historien. Som Nina Åkestam Wikner berättar om i “Feministfällan”. Kärnfamiljens fjättrade mamma som åläggs hela barn- och hushållsansvaret ensam, är det mest onaturliga som finns. Är så sant som det är sagt. Du skapar ditt eget trygghetsnätverk runt barnen: vänner, grannar, syskon, föräldrar… är ALLTID 100% bättre än en “biologisk pappa tillika kärlekspartner”. Pålitligt. Tryggt. Förutsägbart.

  • Plus: Du får sätta dina barn först i lugn och ro. Dina barn förtjänar en förälder - du - som alltid prioriterar dem. Barnen, dess behov, rättigheter, önskningar och lust till mysiga mamma-kramar behöver aldrig komma på andra plats efter en grinig gubbe.

  • Plus 2: hälsosam, hållbar barndom. Dina barn förtjänar en drog-, spel- samt alkoholfri uppväxt. En barndom fri från våld, bråk och övergrepp. En uppväxt helt befriad från tvångsumgängen, överförmynderi och krav från en separerad pappa eller hans familj; som inte stämmer överens med barnets egna behov.

  • Plus 3: barn som växer upp med en feministisk, självständig mamma och en by av kärleksfulla, tålmodiga, fostrande vuxna blir generellt mer inkluderande, fria individer. Som är hörnstenen i framtidens jämställda samhälle. Jämfört med sina jämnåriga kamrater som växer upp i heterosexuella kärnfamiljer och därför könas redan i vaggen; för att sen dag för dag pressas längre och längre in i stereotypa könsroller tills det blir helt ohållbart. Det har jag anekdotisk bevisning för.

  • “Jag vill inte leva ensam hela mitt liv. Jag vill ha par-kärleken också”. Det FÅR du! Du har väl samma möjlighet som alla andra att “träffa kärleken” även om du har barn? Men i den nya relationen är dina barn befriade från denne mans äganderätt. Du kan gå in och ut i relationer utan att det påverkar din familj eller ditt liv med dina barn. Du kan aldrig bli utsatt för “utpressning” (ekonomisk/juridisk) att stanna i en relation “för barnens skull. Det vill säga: “annars tar jag barnen”.

Skaffa barn först. Sen pojkvän. Det är enda sunda sättet att göra det på. Oavsett vad man tycker så är det odelat det bästa för barnen. I detta har vi hela vetenskapen och statistiken i ryggen. För heterosexuella, monogama tvåsamheter kraschar hela tiden. Hälften av alla äktenskap leder till skilsmässa. Så sannolikt även sambo- och särboförhållanden. Särbo vore i och för sig intressant att studera: min känsla är att kärlek överlever betydligt bättre av att slippa bo med en man, hans ångest över ekonomi, skitiga strumpor på golvet eller krav på att jag skall vara hans mamma och avlasta honom med sovmorgnar, strukna skjortor och en kyl full av folköl, proteinshakes och fryspizza. Jämfört med att förlänga det fria särbolivet och ses när man har lust på fritidsbasis. Återkommer till detta.

Poängen är att en heterosexuell, monogam tvåsamhet är ett högriskprojekt. Så det sista man skall göra är att föra in barn i den här bilden när det bara finns en 50-50 chans att det fungerar. Skulle vi göra samma bedömning om det gällde något annat? “Oroa dig inte! Chanserna att överleva ett bungyjump är 50%. Skall vi knyta på dig gummibandet nu? Eller kanske din lilla dotter?”

Det säger sig självt. Heterosexuell kärnfamiljsnorm är en “felbehandling” av reproduktionen. Direkt emot all vetenskap och beprövad erfarenhet. Dömt att misslyckas - och vad värre är: barnen får betala priset.

Vi är vuxna! Vi är levande, tänkande, intelligenta varelser som kan ta in ny information och göra nya bedömningar. Vi kan UTVECKLAS! Vi kan bryta normer och göra det rätta! Det är bara att sätta igång. Börja med dig själv: skaffa kunskap. Som du sedan berättar och sprider för ditt nätverk. Genom ringar på vattnet har budskapet snart nått hela folket. Bryt heterosexuella cis-mäns självutnämnda narcissisträttigheter i par- och familjelivet. Insemination och egenföräldraskap skall skrivas in i skolböckerna och bli en självklar del av sex- och samlevnadsundervisningen.
Nej, jag tror inte på det jämställda föräldraskapet i en heterosexuell kärnfamilj. Vetenskapligt vore en sån inbillning en oacceptabel dumhet med tanke på resultatet. Jag tycker vi slutar sparka på just den här döda hästen. Och uppmuntra kvinnor att sätta sig själva och sina barn FÖRST: alltid. Samt tillgodose sin barnlängtan och driva upp produktiva, välanpassade, lyckliga och friska nya invånare genom insemination och egenföräldraskap. Hälften av oss alla hamnar ändå i en-mamma-hushållet tillslut.

Gå nu ut och befolka världen - med ofödda och redan födda barn - i starka matriarkala nätverk! Wohoo!

Faktaruta insemination

källa: dagensmedicin.se 6 maj 2019

Assisterad befruktning för ensamstående blev lagligt den 1 april 2016.

De två vanligaste metoderna är insemination där donerade spermier injiceras direkt in i kvinnans livmoder, och provrörsbefruktning (IVF), där kvinnans ägg befruktas utanför kroppen för att sedan föras tillbaka in i livmodern.

Enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) ska regionen erbjuda tre IVF-behandlingar eller sex inseminationer och behandlingen ska starta innan kvinnans 40-årsdag.

Sedan den 1 januari i år är det även lagligt med dubbeldonationer, där kvinnan får såväl donerade spermier som ägg. Och sedan den 1 januari i år får även privata kliniker utföra IVF-behandlingar.

Källa: SKL

Veckans kampsång

ROUND ROUND (…got my KIDS for free red.anm)

Sugarbabes

Round, round baby round, round
Spinning out on me
I don't need no man
Got my kicks for free
And we'll ride still fired on the beat down low
I don't need nobody got my honeys
When I go round, baby round round
Spend the night on me
I don't need no man
Got my kicks for free
(Free free free free)

When you stare at my face
You're messing with my brain
If you're try to convince me
Then you better think again
If you move to my music
The music's got to give
If it's too complicated
That's the way I want to live

If you hate me
I will show you
How to break me
Into something new
If you want me
Run away now
If you stop me
Then I'll hit the ground
(And we go, and we go)

Round, round baby round, round
Spend the night on me
I don't need no man
Got my kicks for free
And we'll ride still fired on the beat down low
I don't need nobody got my honeys
When I go

Explanations, no you don't need one
Having a good time
Getting down to the fun
And it's your time
Just tonight he'll be mine
And he's gone
Yeah

People moving, bodies grooving
Never ending
Players are changing
(Don't you worry 'bout a thing all you need is one fierce string)
All my girls are here with me
Worry now they've got their need
(Do you feel me, do you feel me, do you feel me, do you feel me)
Woo

Round, round baby round, round
Spend the night on me
I don't need no man
Got my kicks for free
We'll ride still fired on the beat down low
I don't need nobody got my honeys
When I go round baby round round
Spend the night on me
I don't need no man
Got my kicks for free
And we'll ride still fired on the beat down low
I don't need nobody but my honeys
When I go

Ooh
Does it hurt, when you see
How I've done
Without you
Thought that I couldn't belong
Never thought that you could be so cruel
All you need is some friends
Won't be by yourself
Let's go round and round and round and round and are-o-you-nd

Round, round baby round, round
Spend the night on me
I don't need no man
Got my kicks for free
We'll ride still fired on the beat down low
I don't need nobody got my honeys
When I go round baby round round
Spend the night on me
I don't need no man
Got my kicks for free
We'll ride still fired on the beat down low
I don't need nobody but my honeys
When I go

Round, baby when I go
When I go
(When I go)
When I go
(When I go)
When I go
When I go round baby
(When I go)
When I go
(When I go)
When I go
(When I go)
When I go

When I go


Previous
Previous

Mamma-pappa-barn = en onaturlig blipp i mänsklighetens historia

Next
Next

Vad är en bra jourkvinna?