I dag slutar jag skämmas för mitt goda hjärta!

Om ekonomiskt våld och romansbedrägerier

Jag stirrar och stirrar. Kan inte tro mina ögon. Siffrorna flimrar mot mig från datorskärmen. De skrämmer mig från vettet. Jag sitter hos en handläggare på en bank där jag inte varit kund på sju år. Hon visar att jag har en skuld hos dem. På nära tre miljoner kronor. Och betalar jag inte inom tre veckor går ärendet vidare till Kronofogden. Slår ner som en blixt från en klar himmel. En helt vanlig torsdag. Jag är ett enda stort tyst skrik. VA??!!

Få saker gör en så sårbar och naken som vår längtan efter kärlek. Att vi faktiskt är öppna med att ja, jag vill träffa någon att älska och dela livet med. Inget är heller så förknippat med skam. När allt går fel. När man blir utnyttjad av den som förmodas älska en mest. När det handlar om våld. När det handlar om brott. Och på ett förtärande, förödande sätt…när det handlar om pengar…

Romantiska bedrägerier och ekonomisk misshandel orsakar ett enormt stort lidande och många personliga konkurser för så många kvinnor i dag.

Vad hände då mig?

Jo. Jag själv upptäckte bara för några dagar sedan, i skrivande stund, att ett av mina ex lurat mig att stå som medlånetagare på samtliga tre huslån han hade på huset när han träffade mig. Utan min vetskap! Vid tillfället jag erbjudit honom min hjälp informerade han mig om att min medverkan ENDAST gällde det en-miljon-kronors-lån han behövde för att han skulle kunna köpa ut sin ex-fru. Det var mycket ansvar bara det. Men jag ville göra det för honom. För hans barn. För att vårt förhållande skulle kunna ta fart och för att vi skulle kunna börja bygga vårt liv tillsammans. Jag var tokkär.

Vem som helst kan vara en förövare… min lurade mig och jag var helt ovetande i över tre år… Coldhearted Snake! För att citera Paula Abdul som sjunger Veckans Kampsång!

 Jag var aldrig med på banken själv, han kom hem med alla papper och jag skrev på hemma hos hans släkting. Sen tog han alla papper med sig igen och förklarade saken klar. Kopior på de lånehandlingar; två pappersblad, jag figurerade på fick jag av honom först flera månader senare.

Vår överenskommelse var att jag skulle fungera som en ”ren galjonsfigur”, försäkrade han. Självklart skulle HAN stå för all betalning av dessa lån. Tills vi kunde flytta ihop på riktigt.

Så förstå min iskalla fasa när jag, tre år senare, sitter hos en lokal representant hos hans bank (där jag inte är kund) och handläggaren meddelar att jag är med på FEM lån på nära tre miljoner kronor, för aktuell fastighet. Och mitt ex har slutat betala… han har inte lagt ett öre på lånen sedan december förra året. Och jag krävdes omedelbart på över 13.000 kronor! Med tre veckor på mig innan banken hotar med att dra in lånet och vidta ”rättsliga åtgärder”…! Mot MIG?! Som alltid haft en oklanderlig ekonomi och inte tagit ett enda lån – utom studielån. Inte ens under min studietid på universitetet med tre små barn och en psykiskt sjuk hemmasittare till man.

Vill jag få ångest och en isande smärta i magen kan jag bara återkalla bilden av handläggaren på den främmande bankens dataskärm… där hon visar mig mitt namn, som om jag var en vanlig kund, och en lång radda summor under fliken ”lån” som adderas till 2,7 miljoner kronor. Till ett hus jag aldrig bott i. Som mitt ex äger. Vilket jag har noll rättigheter till. Dock alla skyldigheter att betala för. Om jag inte vill hamna hos Kronofogden själv. JAG?! Blotta tanken är helt absurd!

Hjääääääääälp!!!

Vill jag dock lugna mig tänker jag på det skuldbrev vi skrev (till slut), när det begav sig, som ger mig rätt att få igen de eventuella pengar jag lägger på mina utlägg för hans räkning. För det lån jag faktiskt lån jag accepterade åtagande på.

Samt att det är fullt möjligt att polisanmäla bedrägeriet? Lugnande även är att jag skall prata med min advokat på måndag. Samma som skrev skuldbrevet. Jag tänker också att detta troligtvis handlar om ett långtidsprojekt så det är ingen idé att hetsa upp sig för mycket just nu. “Den som sitter tillräckligt länge vid floden ser de flesta av sina fiender flyta förbi”. Min favorit bland kinesiska ordspråk.

Får samla all information jag kan, alla krafter jag har och leva så bra jag kan så länge. Tids nog behövs detta. Ställer in mig på tålamod. Skrattar bäst som skrattar sist.

Kan jag säga nu två dagar senare, efter att bara ha pratat med exets bank… men i torsdags och fredags var det som att någon dragit undan en matta under mina fötter. Från ingenstans. Så hemsk chock och bestörtning att jag har svårt att sätta ord på det. Vakna-med-ett-ryck-mitt-i-natten-med-hjärtklappning-magknip-panik-ångest... är det närmaste jag kommer.

Just nu kan jag inte diskutera fler detaljer med tanke på den rättsprocess som troligen sätter i gång här. Tänk på mig! Behöver all positiv energi jag kan få…!

Upplevelsen ger mig dock en utmärkt bild av hur förfärligt ekonomiskt våld är för offret. Hur det förtär och förstör på så många plan! Därför vill jag ytterligare rikta strålkastarljuset mot just denna specifika fara! Romans-bedrägerier! Även om vi senaste tiden kunnat förfasa oss över ”Tinder Svindlaren”, ”Inventing Anna”, TV4s “Fuskarna” och andra berättelser från verkliga livet. Där oskyldiga människor luras av bedragare. Det senaste som rapporterades i mitten av juli är telefon-bedragare - som påstår att de ringer från banken för att berätta att “kontot är kapat” och begär personens bankdosa med mera för att “hjälpa till”. Länk till en artikel från svt.se: Kraftig ökning av telefonbedrägerier: ”Skräck i bröstet” | SVT Nyheter

När det gäller romans-bedrägerier är det framför allt kvinnor som drabbas. Polisman Jan Olsson, kriminalkommissarie vid nationellt it-brottscentrum i dokumentärserien “Lurad på kärlek och miljoner”, svtplay, uppskattar att det klassiska offret är en kvinna, 45 år och uppåt med god ekonomi och stort hjärta. Wow! Där checkar undertecknad alla boxar! Brrrr!

-        Offer för romans-bedrägerier mår mycket dåligt, berättar Jan Olsson.

-        Det är nästan samma känslor som vid sexualbrott. Inbrott. Man känner sig kränkt och sårad. Något väldigt personligt har tagits ifrån mig!

 En av kvinnorna i dokumentärserien bekräftar.

-        Man vill bara ha sina pengar tillbaka. Det är det enda man kan tänka på!

Förövarna är nästan alltid 100% män. Även om det självklart förekommer kvinnor lurar män online också. Men mannen som sexuellt rovdjur dominerar. Även i homosexuell kontext. En 19-årig kille i Finland lyckades lura av 15 olika män närmare 100.000 euro, skriver svenskayle.se 17 februari 2020.

De online-dejting-bedrägerierna som beskrivs i dokumentärserien bedrivs vanligen av unga killar “Fraud Boys”; i centralafrika, asien eller andra teknikstarka utvecklingsländer i världen. Dessa utger sig för att vara exempelvis en amerikansk militär tillika änkeman i medelåldern, med svenska rötter som vill träffa en kvinna i Sverige för att flytta dit i samband med sin pensionering. Väldigt specifikt, jag vet, men detta tycks vara en favorit blandbedragarnas fejk-profiler.  

 HCM är LIVSFARLIGA!!!

Sammantaget måste jag dock återigen – vändstekt, bränd och förkolnad av personliga misslyckanden och förfärliga egna erfarenheter – höja ett gigantiskt varningens finger mot att svälja patriarkatets lögn och ”Den stora heteronormativa kärleken” till kvinnor. Det är livsviktigt att genomskåda detta NU! Sluta sträva efter den heterosexuella par-normen. Den hetronormativa kärnfamiljen. Prins-och-prinsess-drömmen.... Gör vi det har vi kommit väldigt långt upp på trygga land.

Heterosexuella cis-kvinnor = SE UPP! Era likar bland männen… heterosexuella cis-män är LIVSFARLIGA! På så många olika sätt. På alla sätt.

Alla HCM borde stämplas med ordentliga varningstexter i pannan, som jag nämnt tidigare. Nu känner jag att detta är viktigare än någonsin. I väntan på att myndigheterna tar sitt ansvar och varnar…så får vi noggrant läsa de imaginära varningarna i nämnda pannor:

-        ”du vet väl att umgänge med heterosexuella cis-män allvarligt kan skada din hälsa” (se cigarettpaket).

-        ”Heterosexuella cis-män – både online och i verkliga livet - är rödlistade och klassificeras som ’mycket giftiga’” (se giftiga växter).

-        ”Klass fem: extrem heterosexuell-cis-mans-fara råder! Undvik all heterosexuell-cis-mans-terräng!” (se lavinskalan)

Vad händer om vi inte lyssnar på nämnda varningar? Bland annat det som tre modiga kvinnor berättar om i dokumentärserien av Daniella Ahlén som finns på svtplay.

”LURAD PÅ KÄRLEK OCH MILJONER”

Vad är då romans-bedrägerier online?

Fbi.gov skriver: ”Romansbedrägerier uppstår när en brottsling antar en falsk online-identitet för att få ett offers tillgivenhet och förtroende. Bedragaren använder sedan illusionen av en romantisk eller nära relation för att manipulera och / eller stjäla från offret. Brottslingarna som utför romansbedrägerier är experter på vad de gör och kommer att verka äkta, omtänksamma och trovärdiga. Bedragare är närvarande på de flesta dejting- och sociala medier.”

En tidig fråga under seriens gång är: ”hur kan kvinnorna bli så kära så fort och helt förlita sig på de här männen?”

Psykologen Charlotta Björklind, som medverkar i dokumentärserien “Lurad på kärlek och miljoner”, svtplay, förklarar begreppet = ”confirmation bias = bekräftelse-jäv”. Att selektivt välja information som stöder den tes, det tillstånd/önskan man redan har.

-        Det vill säga när vi valt något så tar vi bara in fakta som stöder vårt mål och beslut. Vi ser bara det vi vill se. Exempelvis vi hör inte att den ”amerikan” vi pratar med i telefon har en afrikansk brytning.

-        Samt att vi är olika benägna att tro gott om människor. Tilltro till medmänniskorna är vanligtvis är en positiv egenskap som premieras i vårt samhälle.  

Hur ens möjligt att bli kär i någon man aldrig träffat?

Psykologen igen:

-        Vi är bra på att fantisera och leva oss in i andra människors levnadsöden (se vår förkärlek för litteratur, film och musik).

-        I bedragarnas fejkade online-profiler framträder väldigt traditionella maskulina drag (militärer, byggherrar, muskelknuttar). Starka män som också kan vara svaga och känslosamma och behöver dig som kvinna.

Mitt ex, som nu utsätter mig för ekonomiskt våld, var också snabb med samma sak. Bilden av vår gemensamma framtid och ”Århundradets Kärlekshistoria” byggdes upp väldigt snabbt. Han var ingen främling för mig när det var dags att skriva på medlåntagar-papper. Då hade vi känt varandra i sex veckor, varit ett officiellt par i tre och skulle leva hela livet tillsammans. Varför skulle jag inte hjälpa honom? Mitt liv var ju numer vårt liv tillsammans. Hans nöd var min nöd. Mina pengar var hans pengar.  

Jag var i ett seriöst förhållande med snubben (”vi är ihop” efter 3 veckor, uttalat ”vi skall gifta oss och flytta ihop) och påtryckningarna är starka.

Förövaren utnyttjar förälskelsen

Dessutom är förövarna otroligt skickliga. Och helt samvetslösa.

FBI.gov skriver: ” Bedragarens avsikt är att etablera en relation så snabbt som möjligt, göra sig till offret och få förtroende. Bedragare kan föreslå äktenskap och planera att träffas personligen, men det kommer aldrig att hända. Så småningom kommer de att be om pengar.”

Den enda kvinnan som går ut med sin identitet och historia i svt-dokumentären är Annelie, de andra två vågar inte möta potentiell fördömelse eller skammen i deras hemkommuner. De föredrar att vara anonyma och går ej ut med namn och bild. I detta patriarkala skitsamhälle som älskar förgöra kvinnor, förstår jag dem. Dessa båda har min fulla respekt. Starkt att över huvud taget träda fram.

-        Jag var på något sätt förälskad och jag kände mig sedd och betydelsefull, säger Annelie.

-        Vi hade kontakt dagligen. Hans djup och intresse för mig och mitt liv skapade starka band, säger den kvinnan som i dokumentärserien kallas ”Harriet” (sammanfattande citat).

Kvinnorna i den utmärkta dokumentärserien berättar hur de bygger en relation med förövarna genom daglig kontakt, smicker och uppmuntran.

Det är rena skolexemplet på grooming och trauma-bonding: ”Min skilsmässa var så jobbig hur var din skilsmässa?”… ”jag blev misshandlad av mitt ex / hur var det för dig när du blev misshandlad?”. ”Så här jobbigt var det för mig att bli änkeman”/hur var det att bli änka för dig”? …och så vidare. Förövarnas manus är skräddarsytt att passa aktuell kvinna. Som sväljer den väl dolda kroken med hull och hår. Och hon upplever att de faktiskt har en riktig kärleksrelation. Lika verklig som din relation är för dig.

Jag kan relatera så otroligt mycket till det här! Hjälp!

Vill du bli din älskades räddande ängel?

Sen kommer krisen där ”bara du” kan hjälpa!

FBI.gov igen: ”Bedragare säger ofta att de är i bygg- och anläggningsindustrin och är engagerade i projekt utanför USA. Det gör det lättare att undvika att träffas personligen – och mer troligt när de ber om pengar för en medicinsk nödsituation eller oväntad juridisk avgift. Om någon du träffar online behöver din bankkontoinformation för att sätta in pengar, använder de troligtvis ditt konto för att utföra andra stöld- och bedrägerisystem.”

Bakom datorn här hemma i Sverige blir det dock en helt annan sak. Alla kvinnor i svt-dokumentären säger och gör samma sak. ”Behöver han behöver hjälp får han självklart det. För vi är ju en relation! Precis som i en romantisk film. Precis som mina föräldrar. Precis som du och din partner. Vi bygger ju vår framtid tillsammans (en sammanfattning)”.

Foto: en av de mest populära fotona i falska online-dating-profiler. Flitigt använd av bedragare världen över. Mannen på bilden är i själva verket en fyrstjärnig general Stephen J Townsend, USA. Vad har han gjort för ont? från: popularmechanichs.com

Bedrägeriet

I dokumentärserien beskrivs olika karaktärer och påhittade historier. Har några ur verkligheten också. Så här kan det låta:

-        En engelsman arbetar som byggherre och skall utföra ett projekt i Singapore. Han säljer sitt hus och avvecklar sitt företag för han skall flytta till Sverige; där han har rötter. Flickvännen i Sverige ombedes logga in på hans bank för att kolla saldot efter husförsäljning mm. ”Skärmen blir svart”. Mannen förklarar att banken låst kontot. Den svenska kvinnan måste skicka pengar till ”pojkvännen” i Singapore så att han har något att leva av. Men hon skall få tillbaka pengarna när han väl kommit till Sverige. Kvinnan tar snabblån, säljer fonder och belånar bostaden för att kunna skicka pengar. Till slut finns inget kvar. Då säger ”pojkvännen” att han fängslats i Singapore för att ej betalat byggskatten och skall sitta i två år. Kan inte komma. Kan inte ge henne sina pengar.

-        En amerikansk änkeman tillika militär som jobbar i Khabul skall flytta till Sverige, där han har rötter, med sin dotter. Han skall få sin lön i kontanter och vill skicka i paket till Sverige för att starta det nya livet. Den gifta svenska pensionerade kvinnan som är hans facebookvän skall ta emot paketet och hålla det tills mannen och dottern är i Sverige. Men något går fel. Paketet fastnar i tullen. Kvinnan måste betala avgifter och böter. Samt skicka pengar till både mannen och dottern som nu inte har militärlönen att leva av. Båda skriver meddelanden och skickar sms med böner om hjälp. Och mer pengar.

-        En (till) snart pensionerad amerikansk militäränkling jobbar i mellanöstern men söker kärleken i Sverige, där han också har rötter, som han vill slå sig till ro med efter pensionen. Den svenska änkan inleder en online-relation med honom. Snart ber han om pengar till sin sjuka mor, sig själv för det är svårt med pengar under brinnande krig. Han skickar hemska krigsbilder för att trycka på. Och så rullar det i gång på samma sätt som ovan beskrivet. Svenskan sätter snart ner foten och kräver att endast få skicka pengar till svenska bankkonton i stället för alla dessa utländska. ”Pojkvännen” ger henne ett bankkontonummer och när kvinnan kollar upp det hamnar hon till slut hos en annan svensk kvinna…som också visar sig dejta denne man. De har också planer på att han skall flytta till henne efter sin pensionering. Hjälp!

-        En medelålders skild svensk man dejtar online och träffar en kvinna från en annan stad. Första dejten berättar han om hur han förlorat sin far i cancer, blivit av med jobbet samt att frun begärt skilsmässa – allt inom loppet av några månader två år tidigare. Han uppger att han blivit misshandlad av hustrun och att han och parets två barn i yngre skolåldern mår mycket dåligt av att fortfarande bo tillsammans med den hemska mamman; som bor kvar då parterna ej är överens om bodelning eller husförsäljning. Kvinnan kan relatera till mycket i mannens historia och känner stor sympati. Det är först efter massiv uppvaktning flera dagar ”jag tror jag är kär i dig”-sms från mannen dag tre och tal om Den Stora Kärleken som kvinnan faller på riktigt. Tre veckor senare har de sagt ”ja” till varandra, nu är de i ett fast förhållande. Frustrationen gäller att paret inte kan träffas hemma hos mannen, pga ex-frun. Mannen berättar dystert om hur ”alla banker sagt nej” när han velat låna pengar och köpa ut ex-frun. Hur nära och kära sagt nej till medlånetagarskap. Hur farlig exet är. Hur hans släkt pressar honom att få ”ut henne ur huset”.

Kvinnan har endast besökt mannens bostad en gång. Då berättar han att ex-frun slog honom med en knytnäve full med vassa nycklar i huvudet efteråt som straff. Mannen uppger att han inte ens kan tala i telefon med flickvännen i sitt hem. Pga ex-fruns svartsjuka. “Men så fort hon fått sina pengar kan vi vara tillsammans PÅ RIKTIGT!” lovar mannen. Så sex veckor efter paret träffas erbjuder flickvännen sig att stå med som medlånetagare på mannens nya banklån: som skall användas för att köpa ut ex-frun så att hon äntligen flyttar ut. För gott. DÅ kommer paret äntligen kunna leva lyckliga i alla sina dagar! Flickvännen skall aldrig betala ett öre på detta lån, det är hans ansvar. Lovar mannen. Tre år senare, då flickvännen brutits ner totalt psykiskt och fysiskt av den destruktiva relationen med mannen framgår att mannen lurat henne. Hon är inte bara med på ett lån, det som behövdes för att köpa ut ex-frun. Hon är skriven på fem lån och är medskyldig till skulden på nära tre miljoner kronor. Och mannen, numera ex-pojkvän till kvinnan, har endast betalat cirka 2.000 kronor i ränteavgifter till banken på betalat något till banken på åtta månader.

-        En amerikansk/engelsk/kanadensisk man jobbar utomlands på en oljerigg/solcellsanläggning/som militär… vill flytta till Sverige, har rötter här, slå sig till ro med en trevlig svensk kvinna.

 Psykologen Charlotta Björklind fortsätter i dokumentärserien:

-        Förövaren manipulerar och får snabbt offret beroende av honom. Offret vill ha hans bekräftelse. Är han krävande gör hon allt för att beveka honom. Ju längre tid som går desto svårare är det att frigöra sig.

Annelie berättar:

-        Jag fick så fint sms av honom mitt i alltihop: ”jag älskar dig för evigt”. Starka ord. Jag bara smälte. Trots att jag tagit 12 snabblån och gett ett sexsiffrigt belopp till honom och var livrädd.

Vid detta tillfälle talade verkligen speakerrösten till mig: ”Det som började med kärlek förvandlas till krav och manipulation”. Hur väl kan jag inte relatera till detta?

När jag väl blivit tillsammans med mitt ex och ställt in mig på ett liv med honom; anklagade han mig ständigt för att inte vara ”lika intresserad som i början”, att jag är en dålig kvinna som dolt min ”historik” med män. Att JAG var en slampa som lurat honom?!

Det var omöjligt för mig att leva upp till hans krav och ständiga missnöje med mig som människa och flickvän. Han ”mådde dåligt” av att vara tillsammans med mig. ”Mycket sämre jämfört med än innan jag träffade dig”. Som han sa.

Jag försökte göra allt för att han skulle bli nöjd. Gå ner i vikt. Efterleva hans utseendemässiga- och sexuella krav. Betala allt. Ställa upp på nya huslånet så han och barnen kunde bo kvar i huset. Fixade/köpte nya möbler, sängkläder och åkte till tippen efter att ha rensat ut hans källare och trädgård. Tog ansvar för alla transporter mellan våra hemstäder, befann mig i hans hushåll varje ledig stund jag kunde avvara och tog ansvar för matinköp, städning, matlagning, kläder till hans barn, barnvakt och till och med vabb. Inte för jag fick något betalt såklart men men… Utöver detta gav jag honom privata lån som slutade på nära 10.000 kr vid tiden för separationen.

-        Du MÅSTE låna mig pengar - jag har faktiskt ingen mobil, bank-ID eller VISA-kort, sa han snorkigt på flygplatsen på väg hem från en gemensam resa med min familj.

En resa då han varit ute på krogen ensam en natt och lyckats supa bort sin telefon. Dessutom ville han inte ens betala knappa tusenlappen – halva det belopp jag betalat - för de småutgifter som uppstått under resan (kiosk, dricka, lunch, glass, godis, inträde till enklare attraktioner) till oss och barnen. Han ville se ”kvitton” samt veta exakt vem hade ätit olika grejerna - kanske gällde det inte bara hans barn utan mina söner också? Varför skulle han betala för dem? (Att jag betalade för hans barn hela tiden verkade vara ointressant för honom). När han sa så blev jag rasande över hur småaktig och orättvis han var - i motsats till min och min familjs generositet - att jag bara röt ”men SKIT I DET DÅ!!!”  Varpå han blev mycket nöjd. Till och med hånade mig efteråt genom att flinande kommentera: ”vad är du sur för?”.

Detta var alltså en resa där han endast betalade knappt tusen kronor totalt. Vilket var hälften av en lunch för alla oss tio. Ingenting annat. Inte hotell. Flyg. Mat på restaurang minst två gånger per dag. Museum, båtutflykter och andra turistattraktioner. Biljett till fotbollsmatch i spanska ligan. För honom. Hans två barn. I fyra dagar. Noll kronor betalade han alltså. Vilket var mycket representativt för hela vårt förhållande.

 Kanske bidrog även den ekonomiska misshandeln till att jag stannade kvar så länge som jag gjorde? Jag ville också ha den fina kärleken och drömmen om den gemensamma framtiden tillbaka. Jag hade investerat så mycket. Både tid, känslor och pengar. Jag väntade fortfarande på tillfället som skulle göra alla mina uppoffringar ”värt det”.

Ack, denna skam!

Varför skäms vi? Är en intressant fråga som både Daniella Ahlén och jag ställer oss.

-        Det är förknippat med skam att bli lurad. Det är också något skamligt förknippat med att öppet visa hur mycket man längtar efter kärlek. Att man är beredd att gå så långt. Att man betalar pengar, säger psykologen Charlotta Björklind.  

Stödföreningen Stoppa Romans-Bedrägerierna säger något helt annat.

-        Vi offer är inte korkade eller borde skämmas! Vi är empatiska, kärleksfulla och hjälpsamma. Vi är goda människor. Tänk om alla hade vart som oss i världen! säger Violet Pettersson, som startade en sluten facebookgrupp efter hon blivit av med sin förövare. Sen startade hon stödföreningen Stoppa romansbedrägerier i januari 2020. I syfte att kunna erbjuda samtalsstöd och gemensamma träffar för drabbade. Samarbeta med polis och andra myndigheter. Samt att arbeta för att sprida kunskap och information om detta brott i samhället för att förhindra att fler råkar illa ut.

Vilket reser frågan: hur vanligt är det? År 2021 polisanmäldes 1143 fall av romansbedrägerier, enligt freijaeid.se. När det gäller ekonomiskt våld i nära relationer är det nio gånger av tio en del av annat våld som drabbar offret.

“Money doesn’t make you happy but without money, there’s nowhere to go. That’s why, for me, economic abuse is the greatest form of control.”

…citat från sidan survivingeconomicabuse.org. Som vidare ger följande definition av ekonomiskt våld:

“Typiska former av socioekonomiskt våld är att ta bort offrets inkomster, att inte tillåta henne att ha en separat inkomst (ge henne status som hemmafru eller få henne att arbeta i ett familjeföretag utan lön) eller att göra offret arbetsoförmöget genom riktade fysiska övergrepp.”

Offret totalt bankrutt - både på pengar, energi och mental hälsa

Psykolog Charlotta Björklind svarar på frågan:

Vad behöver den utsatte för hjälp efteråt?

-        Hon måste få upprättelse – ekonomiskt, socialt, gällande självkänsla, egenvärde och sin identitet. Hon har ”förlorat ansiktet”, inte bara i omgivningens ögon utan framför allt i sina egna. Det är förödande. Här behövs professionell hjälp.

Offret hamnar i en situation där hon måste processa det som hänt både i den inre ”upplevda” världen där förälskelsen i mannen varit sann. Parallellt med den yttre världen = som faktiskt är verkligheten. Intrång

De psykologiska såren är svåra. Tar lång tid att läka.

-        Bedrägeriet skapar kraftfulla bindningar – det handlar ej om pengarna. Jag utvecklade en sån stark empati med min vän, den amerikanske militären och hans dotter. För mig fanns de på riktigt. Maken och ”Astrid” om hennes upplevelse.  

Folkkära Babben Larsson har också drabbats. Initialt i alla fall. Under hennes första tid som online-dejtare nyligen träffade hon på en – hör och häpna: amerikansk militär i hennes ålder. Först blev hon smickrad över uppmärksamheten och bekräftelsen. Men när de två talades vid i telefon vid ett tillfälle väcktes hennes misstänksamhet.

-        Han talade med ganska ljus konstig röst med en accent som definitivt inte var amerikansk. Då sa jag rakt ut att lägga ner, ”jag vet vad du håller på med. Du finns inte”. Så var det bra med det.

-        Först kände jag mig dum, såklart. Men sen tänkte jag: varför det? Är det verkligen så att ” nu har jag har blivit lurad, nu skall jag skämmas” – nej! Lägg skammen där den hör hemma.

Love Lisa

Foto: survivingeconomicabuse.org

Varningstecken!

Polisen:

  • bedragaren kontaktar offret på en dejtingsajt eller via en vänförfrågan på sociala medier.

  • Bedragaren utger sig ofta för att vara en engelsktalande man som befinner sig utomlands i tjänsten. Det finns flera varianter på detta: militär i Afghanistan, läkare i Syrien etcetera.

  • Relationen blir snabbt förtrolig och ofta har bedragare och offer kontakt flera gånger per dag.

  • Bedragaren ber om pengar! VARNING! Efter en längre eller kortare tid kommer frågan om pengar upp och då är “bråttom”. I början kan det handla om mindre belopp, men så snart en betalning är gjorde uppstår flera utgifter och ytterligare behov av pengar.

  • Efter att relationen tagit slut kan den drabbade i vissa fall kontaktas av någon som erbjuder sig att hjälpa henne/honom att få tillbaka sina pengar. Detta är också ett bedrägeri, eftersom den drabbade ombeds att betala en avgift för att få hjälp – utan att hjälpen kommer.

Annelie i “Lurad på kärlek och miljoner”:

SE UPP NÄR MANNEN VILL:

1.    …snabbt gå till nytt forum - tex: Messenger

2.    …om han ställer tusen frågor ”var bor du? Äger du din lägenhet?”

3.    Ha alltid bedragare i bakhuvudet!

4.    Använd FaceTime- så att du SER att personen är den han utger sig för att vara.

Om du har blivit utsatt

Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett romansbedrägeri rekommenderar vi dig att:

  1. Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.

  2. Anmäl till polisen.

  3. Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.

  4. Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Jan Olsson, kriminalkommissarie vid nationellt it-brottscentrum, rekommenderar vidare att högerklicka på bilden. Då ser vi om bilden förekommer någon annan stans eller om det finns varning för fejkprofiler kopplade till den. Varningstecken!

Polisen:

  • bedragaren kontaktar offret på en dejtingsajt eller via en vänförfrågan på sociala medier.

  • Bedragaren utger sig ofta för att vara en engelsktalande man som befinner sig utomlands i tjänsten. Det finns flera varianter på detta: militär i Afghanistan, läkare i Syrien etcetera.

  • Relationen blir snabbt förtrolig och ofta har bedragare och offer kontakt flera gånger per dag.

  • Bedragaren ber om pengar! VARNING! Efter en längre eller kortare tid kommer frågan om pengar upp och då är “bråttom”. I början kan det handla om mindre belopp, men så snart en betalning är gjorde uppstår flera utgifter och ytterligare behov av pengar.

  • Efter att relationen tagit slut kan den drabbade i vissa fall kontaktas av någon som erbjuder sig att hjälpa henne/honom att få tillbaka sina pengar. Detta är också ett bedrägeri, eftersom den drabbade ombeds att betala en avgift för att få hjälp – utan att hjälpen kommer.

Annelie i “Lurad på kärlek och miljoner”:

SE UPP NÄR MANNEN VILL:

1.    …snabbt gå till nytt forum - tex: Messenger

2.    …om han ställer tusen frågor ”var bor du? Äger du din lägenhet?”

3.    Ha alltid bedragare i bakhuvudet!

4.    Använd FaceTime- så att du SER att personen är den han utger sig för att vara.

Om du har blivit utsatt

Om du misstänker att du har blivit utsatt för ett romansbedrägeri rekommenderar vi dig att:

  1. Kontakta din bank direkt. Om en transaktion nyss har genomförts kan banken ha möjlighet att stoppa den.

  2. Anmäl till polisen.

  3. Ta hjälp och stöd av personer i din omgivning. Du kan även kontakta Brottsofferjouren.

  4. Avbryt all kontakt, även med personer som påstår att de kan hjälpa dig att få tillbaka pengarna.

Jan Olsson, kriminalkommissarie vid nationellt it-brottscentrum, rekommenderar vidare att högerklicka på bilden. Då ser vi om bilden förekommer någon annan stans eller om det finns varning för fejkprofiler kopplade till den.

Veckans kampsång

Paula Abdul

COLD HEARTED

He's a cold-hearted snake
Look into his eyes, uh-oh
He's been tellin' lies
He's a lover boy at play
He don't play by the rules, uh-oh
Girl, don't play the fool, no

You're the one givin' up the love
Anytime he needs it
But you turn your back, and then he's off and runnin' with the crowd
You're the one to sacrifice
Anything to please him
Do you really think he thinks about you when he's out?

He's a cold-hearted snake
Look into his eyes, uh-oh
He's been tellin' lies
He's a lover boy at play
He don't play by the rules, uh-oh
Girl, don't play the fool, no

It was only late last night
He was out there sneakin'
Then he called you up to check that you were waiting by the phone
All the world's a candy store
He's been trick or treatin'
When it comes to true love, girl, with him there's no one home

He's a cold-hearted snake
Look into his eyes, uh-oh
He's been tellin' lies
He's a lover boy at play
He don't play by the rules, uh-oh
Girl, don't play the fool, no

You could find somebody better girl
He could only make you cry
You deserve somebody better girl
He's c-cold as ice
He's cold as ice
He's cold as ice
He's cold as ice
Stay away from him, girl

C-c-c-cold-hearted, ooh-ah-ah
C-c-c-cold-hearted, snake
C-c-c-cold-hearted, ooh-ah-ah
C-c-c-cold-hearted, snake

He's a cold-hearted snake
Look into his eyes, uh-oh
He's been tellin' lies
He's a lover boy at play
He don't play by the rules, uh-oh
Girl, don't play the fool, no

Ooh, ahh, look into his eyes
Ooh, ahh, he's been tellin' lies
Ooh, ahh, he don't play by rules
Ooh, ahh, girl, don't play the fool

He's a cold-hearted snake
Look into his eyes, uh-oh
He's been tellin' lies
He's a lover boy at play
He don't play by the rules, uh-oh
Girl, don't play the fool

He's a cold-hearted snake
Look into his eyes, uh-oh
He's been tellin' lies
He's a lover boy at play



 

 

 

Previous
Previous

Varning för "Den Snälla Killen”

Next
Next

NEJ! Våldsamma Pappan har INTE rätt till “sina barn”