Får Våldsutsatta Mamman skylla sig själv?

Om kritiken mot kvinnorättsrörelsens arbete mot mäns våld mot kvinnor

Som radikalfeminist, allergisk mot orättvisa med ett rakt och tydligt språk provocerar jag naturligtvis. Vilket är hela poängen. Samtidigt vill jag att fakta skall tala för sig själv. Att Vår Sak och Vår Röst inte skall kunna avfärdas som ”hysteriska fruntimmer som piskar upp en storm i ett vattenglas”. Eller att vi skulle vara helt känslostyrda, bias eller bara ha ”anekdotisk bevisning” som stöd.

Låt oss därför i dag ta hjälp av NCK: Nationellt Centrum för Kvinnofrid vid Uppsala Universitet och dess oklanderliga rykte och akademiska tyngd för att få även skeptikerna att lyssna.

Jag gick nyligen NCKs webbutbildning ”Grundkurs om mäns våld mot kvinnor” – vilket jag varmt rekommenderar ALLA. Det är en trygghet att ha konsensus och vetenskap i ryggen när vi dels försöker få ordning på våra egna förbittrade, inflammerade erfarenheter, trauman och minnen. Och dels för att kunna argumentera sakligt med våra motståndare och påverka politiskt.

Jag tar rygg på dessa giganter och börjar med definition av våld.

Våld; man vs kvinna = 100 mot 0?

Så här kan det, som bekant, låta:

”Mäns våld mot kvinnor är helt överdrivet!”

”Feministerna lider av ‘confirmation bias’ (= bekfräftelse-jäv: Begreppet syftar på vår svaghet att notera sådant som stärker vår övertygelse om det vi redan vet och tycker är rätt.) och förvandlar vetenskapliga artiklar eller statistik till vinklad propaganda!”  

”Kvinnor slår män också! Kvinnor slår kvinnor! För det förekommer massa våld i nära relationer även i HBTQAI+-gruppen!”

Så låt oss ta det från början. Håll ut, ni lärda! Detta är för alla oss som inte vet:

Bild: NCK förklaring: läses bäst från vänster till höger: 1. mäns våld = svart. Män står för 99,9 % av allt våld i världen, inklusive krig och kriminalitet. 2. Sen kommer mäns våld mot kvinnor, mörkaste grå zonen, inklusive prostitution, våldtäkt som krigsföring med mera. 3. Våld i nära relationer - ljusgrå = också flest män. Även bubblan med hedersrelaterat våld och förtryck utspelar sig mest med män som förövare. Bröder, fäder, manliga släktingar. Både män, kvinnor, pojkar och flickor kan vara offer för våld i nära relationer.

Viktiga definitioner:

High score lista över allt våld i världen:

På första plats: Mäns våld: majoriteten av allt våld som sker i världen utövas av män. Mot män. Mot kvinnor. Mot barn. I fred. I krig.

Andra plats: Mäns våld mot kvinnor: ALLT våld män utövar mot kvinnor – individuellt i nära relationer. På gruppnivå i världen genom prostitution, krig och konflikt. WHO beräknar att var tredje kvinna under sin livstid kommer utsättas för fysiskt eller sexuellt våld av en man.

På tredje plats: Våld i nära relationer: är psykisk, fysisk, sexuell, digital, ekonomisk och social misshandel som förekommer i ALLA relationer. I parförhållanden. Mellan syskon eller andra släkt- eller familjekonstellationer.

Däremot är en betydande del av relationsvåldet riktat just från en man mot en kvinna. Det är inte bara kvinnligt kön som kan innebära en extra sårbarhet. Klass, etnicitet, sexuell läggning, ålder och funktionsförmåga påverkar också hur våld i nära relationer yttrar sig. Att ta hänsyn till många olika faktorer kallas att använda ett ”intersektionellt perspektiv”.

#dethandlarommakt

Då vi lever i ett patriarkalt samhälle där männens privilegier genomsyrar allt är vi kvinnor att betrakta som en extra utsatt grupp. FN formulerar följande förklaring.

Våldets grundläggande orsak är:

·       Könsmaktsordningen: som ger kvinnor som grupp en underordnad roll i förhållande till män som grupp. Vilket kan ge någon av följande konsekvenser:

o   kvinnor har lägre lön än män

o   sämre tillgång till utbildning globalt sett.

o   begränsas också i sin sexualitet till exempel genom förbud mot abort och preventivmedel.

FN ser våld mot kvinnor som den yttersta konsekvensen av bristande jämställdhet.

FN antog 20 december 1993 deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor.

Deklarationen om avskaffande av våld mot kvinnor antogs utan omröstning i FN:s generalförsamling den 20 december 1993. I deklarationen ges uttryck för det brådskande behovet av att mänskliga rättigheter så som jämlikhet, säkerhet, frihet, integritet och värdighet universellt måste tillämpas för kvinnor.

Därtill hölls FNs stora kvinnokonferens i Peking 1995; vilket UN WOMEN följde upp 2020. De implementeringar som genomfördes då finns att läsa bland annat på nck.uu.se.

Dessutom är sociala studier är inte exakt samma sak som naturvetenskapliga studier. Fakta går inte att ”mäta” på exakt samma sätt. Gällande exempelvis våldsamt beteende eller utsatthet för våld är våra studier mestadels intervjubaserade. Brottsofferstatistik. Uppgifter från stress och trauma-påverkade personer som kan ha svårt att minnas och strukturera upp vad de varit med om. Okunskap. Skam. Och liknande som kan påverka deras berättelser.

BRÅ, NCK och andra instanser räknar med att endast 4% av allt våld i hemmet anmäls. Mörkertalet är skrämmande stort. JAG anmälde aldrig spermadonatorn.

Förklaringen ligger i att våld mot kvinnor och barn är så inkorporerat i ett mönster, det är en livsstil. Där enskilda incidenter är svåra att urskilja. Där förövaren är en älskad man och pappa. Som både mamma och barn hoppas på och förlåter gång på gång. Med drömmen om den ”lyckliga heterosexuella kärnfamiljen” evigt för ögonen. Tills det inte går mer. Det är : ”Allt är glömt och förlåtet”-strategin. Om och om igen. Kan faktiskt sluta med att kvinna och barn dör. På riktigt. Vi vet att det är så.

Dessutom förhindrar alla dessa trassliga känslor av kärlek, lojalitet och krossat hopp korrekt statistik.

FÅR jag tala om mäns våld mot kvinnor, tack?! 

Varför är det så provocerande när jag som feminist vill välja att tala om mäns våld mot kvinnor? Många gånger tillåts vi inte att tala till punkt när vi öppnar munnen. ”I år 2022 har troligen dubbelt så många kvinnor mördats av män och detta vill vi stop…” Så avbryts vi av en rytande manskör: ”KVINNOR MÖRDAR MINSANN OCKSÅ MÄN!!!” Eftersom kritikerna kräver att vi skall ta med ALLT våld i samhället i allmänhet. Och kvinnors våld mot män i synnerhet. Innan vi gör det har vi tydligen inte rätt att yttra oss (?) Man kan också säga oss att vi behöver ta med hela paletten för att bli trovärdiga och för att få ”männen med oss”.

Okej! I dag skall jag vara snäll mot männen. Hänga en vit flagga över mitt manshat. TILLFÄLLIGT! Med fokus framför allt på de UNGA männen. Den nya generationen. Mitt hopp står till er nu.

Så! Då kör vi lite statistik. Om ALLT.

Foto: NCK webkurs om våld.

1.   Sexuellt våld – definition: att med fysiskt våld/hot om fysiskt våld/påtryckning bli utsatt för sexuellt övergrepp. 28% av kvinnorna i studien uppgav att de blivit utsatta för sexuellt våld efter 18 år. Motsvarande siffra var 6% hos männen. 98% av alla som utövar sexuellt våld är män.

Foto: NCK webkurs om våld.

2.   Psykiskt våld – definition: ”kränkningar, hot och trakasserier som syftar till att dominera, kontrollera eller förödmjuka offret”. 20% av kvinnorna i studien svarade att de utsatts för upprepat och systematiskt psykiskt våld efter 18 års ålder av aktuell partner eller ett ex. Männens motsvarande utsatthet var 8%.

Foto: NCK webkurs om våld.

3.   Fysiskt våld – definition: ”knuffar, att bli fasthållen, dragen i håret, slagen eller sparkad”. Stryptag. Kasta saker. Slå hål i väggen.Bli spottad på (redanm). Kvinnorna i studien uppgav att det var en aktuell partner eller ett ex som var förövare. I männens fall var det oftast en okänd gärningsman. 14% av kvinnorna och 5% av männen svarade att de utsatts för fysiskt våld i en nära relation.

Jag vill också tillägga att två stora självdeklarationsstudier i Sverige visar att var tredje till fjärde kvinna någon gång utsatts för våld av en partner. Internationella studier bekräftar dessa siffror (FN. NCK ”studier av våldsutsatthet i Sverige, BRÅ och ”Slagen Dam”. WHO, ”Violence against women: EU-wide survey”).

Så låt mig få tala till punkt om det våld som drabbar kvinnor, tack. Följer Unizons råd och citerar deras tips på mot-fras: “Jag jobbar med våldsutsatta kvinnor, men vill du starta en rörelse som arbetar med kvinnors våld mot män stöttar jag dig gärna. Kanske kan vi samarbeta?”

Män blir psykade, kvinnor blir mördade

Dessutom har vi en avgörande skillnad i våldet som drabbar män och kvinnor.

Män blir oftast utsatta för våld UTANFÖR HEMMET AV EN OKÄND GÄRNINGSMAN.

Kvinnor blir oftast utsatta för våld HEMMA AV NÅGON DE KÄNNER OCH ÄLSKAR.

Det är en milsvid skillnad i tortyr, skräck och otrygghet. Tänk dig själv: att ständigt gå på tå hemma. Orolig för att du när som helst skall bli attackerad av din kärlekspartner. Vi som upplevt det vet. Det är outhärdligt.

Är man ute och det verkar bli våldsamt kan man åtminstone gå hem och låsa dörren om sig. Vi kvinnor saknar den möjligheten.

nck.uu.se skriver också: “män utsätts för psykiskt snarare än fysiskt våld. Det kan handla om verbala angrepp (förlöjligande och mobbning), isolering (social eller ekonomisk), svartsjuka, hot om fysiskt våld, hot om skilsmässa och förstörelse av personlig egendom”. Kvinnor utsätts oftare för grovt, upprepat och kontrollerande våld från en partner. Sexuellt och fysiskt med svårare skador och oftare med dödlig utgång; jämfört med män som brottsoffer i nära relation. I snitt 15 kvinnor mördades av en manlig partner åren 2017-2020. Motsvarande siffra för män var tre fall. Kvinnor mördas alltså upp till fem gånger oftare av män än tvärtom. I Sverige.

En lista över länder med högst förekomst av våld i hemmet kommer Sverige på 84 plats i världen! (Finland i topp av de Nordiska länderna med plats 66 och därefter Danmark på plats 75. Island och Norge är ej med på topp 100-listan alls). Afrika ligger i topp: här mördas 2,7 kvinnor och flickor per 100.000, meddelar FN/UNODC. Dessa rapporterar att 47.000 kvinnor mördades av män i nära relation eller andra familjemedlemmar i sina hem 2020; vilket utgör sex av tio mord i hemmet. I den här takten innebär detta att det dör en flicka eller kvinna för en närståendes hand var elfte minut!

Figur: FN femicide report 2020.

Så fakta talar sitt tydliga språk: kvinnor är i betydligt högre utsträckning utsatta för våld i heterosexuella relationer än vad män är. Mina kritiker: är ni nöjda nu?

Jag tänkte dock också blidka dem som - helt korrekt -påpekar att det förekommer våld i HBTQAI+-relationer. Våldsverktyg här, som inte förekommer i heterosexuella relationer, är ofta hotet om att “avslöja” den individ som ej “kommit ut” som icke-hetero ännu eller hemska hotet om att infektera hen med HIV. Står att läsa i bland annat följande studie publicerade i Gay and Lesbian review Wordwide 2006; “Same-sex domestic violence: is anyone listening?“. Där man fann att att cirka 47 procent av homosexuella och lesbiska har blivit utsatta för våld i hemmet. Andra har föreslagit att från 42 till 79 % av männen och 25 till 50 % av kvinnorna. Denna statistik stödjer en analys från 2003 av National Criminal Victimization Survey, “som pekade på högre frekvenser av våld i hemmet som involverar par av samma kön än heterosexuella.”

Jag kommer naturligtvis dyka djupare i detta speciella problemområde som innefattar kvinnor. Så även hedersrelaterat våld och våld mot funktionsvarierade: som också tillhör de speciellt utsatta grupperna. Fortsättning följer.

MÄNS VÅLD MOT KVINNOR ALLAS ANSVAR!

Varför är det då så viktigt "slåss för rätten" att tala om mäns våld mot kvinnor? För vad det faktiskt ÄR!?

Jo, därför annars ser omvärlden/nära och kära/våra barn på oss brottsoffer med förakt. Bekräftar bilden av mig som offer för våld i hemmet som “svag” och “passiv”. Att det våld drabbar mig som kvinna hemma är ett rent "undantag". Det är mitt eget fel. Individens ansvar. "Mamma väjer 'fel män' helt enkelt. Sluta dejta om du vill slippa stryk!" För att vara väldigt krass.

Så genom att påvisa att mäns våld mot kvinnor är ett STORT STRUKTURELLT problem globalt såväl som ett individuellt problem lyfts skulden från offret. Och ansvaret för det som händer faller på ALLA. Istället för en enstaka person/personer. Även om det naturligtvis är FÖRÖVAREN som är skyldig till våldet till syvende och sist.

Om alla medborgare i ett samhälle förstod och accepterade den verklighet vi har. Skulle det vara mycket lättare att identifiera, attackera och lösa problemet.

Så. Vad är då kritikernas ansvar. Männens ansvar. Ungdomarnas ansvar.

Jag upprepar kvinnorättsrörelsen, myndigheternas och lärosätenas uppmaning:

1.   LÄS PÅ! Det är ALLA mäns ansvar att sätta sig in i kvinnoförtrycket. Identifiera machokultur och "våldsromantiserande manlighet". I sin egen självbild, i hemmet och i familjen. Såväl som utanför sin närmaste krets. Det finns mängder av kunskap och forum att läsa på.

a.   Gratis utbildningar: NCKs webbutbildningar. Start - Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) - Uppsala universitet (uu.se)

b.   Organisationer: Fatta-rörelsen. Under kevlaret. MÄN. Unizon. ROKS. Storasyster. Talita.

c.    Poddar och böcker. Atilla Yoldas podd ”Machokulturen” exempelvis.

d.   Engagera dig/er i #kvinnostrejk. Varje fredag klockan 15.00 eller 16.00 i de flesta av Sveriges större städer genomförs en tyst demonstration mot mäns våld mot kvinnor. Av både kvinnor, män och barn.

e.   Följ viktiga konton på sociala medier: @gomda.kvinnor. @intedinhora. @jamstalldvardag. Kvinnostrejk-kontona i din kommun/närmast stora stad.

                                                   i.     Manliga: Atilla Yoldas, Henrik Wahlström. Simon Häggström, polis i prostitutionsgruppen Stockholm. Peter Rung. Joachim Persson.

                                                ii.     Kvinnliga: Lady Dahmer, Fanny Åström, Cissi Wallin, Ida Östensson, Nina Rung = OBS! Män som läser och lyssnar på kvinnor som talar om kvinnoförtryck: LYSSNA! Kommentera eller ifrågasätt EJ. Du som man saknar tolkningsföreträde i kvinnofrågor, men du kan fortfarande lära dig väldigt mycket.

2.   Tala med andra män - kompisar, jobbet, bröder, fäder - om problemet. Ofta har män "inte tänkt på" hur stora skillnader det finns i hur män och kvinnor behandlas i samhället. Som föräldrar. På arbetsplatser. Och som BARN = vilka utsatts för absolut största hjärntvätten till stereotypa könsrollerna. Sen fortsätter det.

 En tråkig bieffekt av den inhumana kvinnosyn som är gällande i samhället just nu är också att män inte fäster särskilt stor vikt vid det kvinnor SÄGER. Könsmaktsordningen förklarar att när mannen är norm anses allt HAN gör vara viktigt, rätt och överordnat kvinnor. Så. Därför lyssnar män alltid på en annan man. Men ej på kvinnor. Så du man: PRATA med andra män! Ett jämställt samhälle gynnar oss alla!

Vi måste dock alla VILJA lära oss! VILJA Vara öppna för något NYTT! VILJA Överge våra fördomar och undersöka saken själva.

Är vad jag tror är absolut viktigast för det våldspreventiva arbetet; både hemma runt köksbordet och i plenisalar.

…tack! Glöm inte att gå in på nck.uu.se och starta webbkursen. Den kommer förändra ditt liv och hur du ser på offer för våld. För alltid. Och vi behöver alla ”våldsidentifierande glasögonen” på oss i dag för att vi skall kunna stoppa våldet. Och skapa ett ”jämställt samhälle fritt från våld” = Unizons slagord.

Love Lisa

Mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer (webbkursomvald.se)

Avslutande ord om framtiden i NCK Webbutbildning ”Grundkurs om mäns våld mot kvinnor” = en förstklassig, femstjärnig kurs som är både informativ och lättförståelig. Går att lyssna på såväl som att läsa. Jag har gått mycket promenader samtidigt som jag lyssnat, exempelvis.

Gun Heimer professor och chef, Nationellt centrum för kvinnofrid

Väldigt mycket har hänt. Sverige ligger i framkant på ett strategiskt plan men inte alltid på det praktiska planet.

Man måste arbeta långsiktigt med de här frågorna.

Man måste vara uthållig och arbeta med dem alla dagar i veckan, dygnet runt.

Ylva-Li Lindahl samordnande barnmorska, Landstinget Västmanland

Det man skulle kunna göra redan i morgon på sin arbetsplats är att man börjar prata ihop sig om hur man kan jobba med den här frågan.

Och att man själv öppnar ögonen lite när man träffar patienter.

Man behöver samverka med andra.

Det är viktigt att ta kontakt med andra verksamheter och etablera samverkan.

Det är ett ömsesidigt arbete, och måste ske kontinuerligt för att vi ska ge ett bättre omhändertagande för kvinnorna och deras barn.

Steven Lucas överläkare, barn- och ungdomsmedicin, Akademiska barnsjukhuset

Att arbeta med personer som har varit utsatta för våld kan förstås vara tufft.

Oavsett erfarenhet och hur länge man har jobbat med det så är det nånting som vi får starka känslor för.

Det innebär att vi i det professionella måste kunna samtala med varandra ha beredskap för att stötta varandra men också att i förebyggande syfte ha till exempel handledning där vi går igenom hur vi hanterar de här situationerna på det professionella planet.

Marwaa Mahdi kvinnofridssamordnare, Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning

Man kan inte vara allvetare och bäst på att hantera saker och ting.

Kollegors stöd och chefens stöd är nödvändigt för att man ska klara av arbetet.

Åsa Regnér tidigare barn-, äldre- och jämställdhetsminister

När det gäller jämställdhetsfrågor kan man alltid säga att vi inte är där än att det tar lång tid och är segt.

Men man kan ändå se på framgångar som har gjorts i världen.

Vi hade inte haft internationella överenskommelser, stöd till kvinnojourer, kvinnofridslagstiftningen eller annan lagstiftning på området om inte engagerade människor hade gått ihop, lagt förslag, följt upp dem om inte politiker hade lyssnat o.s.v.

Det gäller bara att tänka att det går, för det gör det.

Gun Heimer professor och chef, Nationellt centrum för kvinnofrid

Jag ser ganska ljust på framtiden.

Men det är viktigt att ha uthållighet och arbeta långsiktigt varje dag, varje minut.

Veckans kampsång

E-type, “THIS IS THE WAY”

This, this is the way
This is the way I want to live
I'm going through changes
This is the way I want to live

From this day one no one going tell you
What I should do and what I should not
That ain't the way, the way that it shall be
Fight it all the way
So let them vultures prey on each other
Don't let them spoil it you've come this far
Coming out like a force of nature
This is the shape of things to come

This, this is the way
This is the way I want to live
I'm going through changes (coming up, coming up)
This is the way I want to live
This, this is the way
This is the way I want to live
I'm going through changes (coming up, coming up)
This is the way I want to live

Oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh
Oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh oh

So if you're feeling sort of down and out
Don't loose your faith, wipe away the doubt
You must take a stand that's what it is about
If nothing else works just shout
You're no Baloney Homo Sapiens
You're the original king of the hill again
Coming out like a force of nature
This is the shape of things to come

This, this is the way
This is the way I want to live
I'm going through changes (coming up, coming up)
This is the way I want to live
This, this is the way
This is the way I want to live
I'm going through changes (coming up, coming up)
This is the way I want to live

This, this is the way
This is the way I want to live
I'm going through changes
This is the way I want to live

So if you're feeling sort of down and out
Don't loose your faith, wipe away the doubt
You must take a stand that's what it is about
If nothing else works just shout
You're no Baloney Homo Sapiens
You're the original king of the hill again
Coming out like a force of nature
This is the shape of things to come

This, this is the way
This is the way I want to live
I'm going through changes (coming up, coming up)
This is the way I want to live
This, this is the way
This is the way I want to live
I'm going through changes (coming up, coming up)
This is the way I want to live

This, this is the way
This is the way I want to live
I'm going through changes (coming up, coming up)
This is the way I want to live









Previous
Previous

Misshandlade kvinnors räddning: POLISANMÄLAN

Next
Next

NATIONELLT UPPROP: AVSLÖJA EN OTROGEN MAN I DAG!