Falsk propaganda om dyr tandvård skrämmer patienterna till ras och ruin?
Jag granskar Granskarna: lokaltidningen Värnamo Nyheter
I dag skriver jag till alla tandvårds-patienter där ute: låt er inte luras! För någon vecka sedan publicerades en ”jämförelse” av priser i tandvården GGVV-kommunerna (föranlett av uppgraderingen statliga bidragen 15 januari). Förutom det stora antal faktafel blir jag som privattandläkare orolig över det budskap som “journalisterna” förmedlar: ”dyrare med tandvård under pågående inflation när priser på el, bränsle och mat rusat i höjden” (min sammanfattning). Som om elaka tandläkare passar på att profitera på den lilla människan i dåliga tider. Sparkar på henne när hon redan ligger.
Jag hävdar att artikeln är både felaktig, generaliserande och problematiskt. “De undersökande journalisterna” saknar helt objektivitet och har en tydlig agenda: “använd våra ‘knep’ - hitta den billigaste kliniken i listan och LÄMNA DIN PRIVATTANDLÄKARE!” Helt utan att förstå att höga patientkostnader inom tandvården en politisk fråga. Håll rätt instans ansvarig och ställ makthavarna mot väggen - inte de enskilda tandläkarna! Privattandläkare tar hand om 40% av landets patienter och behövs i synnerhet nu med kris och tandläkarebrist. Vinner SKI - branschundersökningar i kundnöjdhet - år efter år. En trygg och bra relation med din tandläkare SPARAR PENGAR. Vad är detta för häxjakt?
Expertens tips för minimala kostnader för tandvård i dag är att GÅ REGELBUNDET. Innan små problem blir större och följaktligen också dyrare. ”Minst en gång om året” är gällande rekommendationen från just Svenska Tandläkareförbundet, vars förbundsordföranden intervjuas i den aktuella artikeln. Hur väl kan Folktandvården, som ofta framhålls som “den trygga och billiga vården” sköta detta besparande uppdrag när mängder av patienter inte kallats på över fem år? Då till och med akuta barnpatienter har svårt att få tid! Vad blir kostnaderna för dessa patienter när de väl får sin bokad tid? Hur många tänder har gått åt skogen då? Vad kostar detta skattebetalarna som får stå för mycket av prislappen eftersom folktandvårdens priser inte täcker kostnaderna?
Att fortsätta sprida detta lika farliga som felaktiga rykte: ”det är dyrt att gå till tandläkaren” kan komma att bidra till att förstöra tandhälsan för kommuninvånarna och öka deras tandvårdskostnader på sikt. Eftersom missuppfattningen om priser redan idag är ett stort skäl att många människor avstår denna utgift först; när hushållet skall dra åt svångremmen.
Vad kostar det?
Låt oss ta ett par exempel ur artikeln: pris för undersökning och tandstensborttagning hos tandhygienist. Jag skall också ge er mina korrekta priser 2023 nedan.
undersökning med tandlossningskoll 969 kr
tandstensborttagning (liten) 586 kr.
= 1555 kr (1632 kr)
Billigast i “prisjämförelsen” är Folktandvården 1320 kr.
Vid första anblicken ser det ut att vara billigare att gå till Folktandvården. Men åtgärder plockade ur sitt sammanhang säger inget om den faktiska kostnadsbilden. Exempel: vanligen sker ett hygienistbesök privat vid just ETT tillfälle, där du betalar avgiften – minus din individuella rabatt från staten beroende på ditt ingående högkostnadsskydd/allmänhälsa - EN gång. Generellt hos Folktandvården går du FYRA bokade tider: och får alltså betala avgiften FYRA gånger. Det vill säga kanske ta ledigt från jobbet och åka till kliniken FYRA gånger. Detta framgår inte i artikeln.
Journalisterna skriver helt riktigt att staten ger ett allmänt tandvårdsbidrag på 300 kronor till alla mellan 30-65 år per år, gratis tandvård upp till 23 års ålder samt 600 kronor per år till övriga. Vad de utelämnar är att patienter med kroniska sjukdomar och mycket mediciner kan få intyg av sin läkare för SÄRSKILT tandvårdsbidrag på 1.200 kronor per år: att använda till undersökningar, kariesbehandling och tandstensborttagning samt liknande förebyggande tandvård. Det skall också dras av slutpriset innan patienten betalar. Vad blir slutsumman nu?
OBS! All ersättning från Försäkringskassan gäller så klart bara patienter UTANFÖR landstingsbluffen ”frisktandvårdsabonnemang”. Gå ur det genast om du inte redan gjort det. Här finns mycket pengar att spara för den enskilde. “Journalisterna” i artikeln jag granskar påstår tvärtom att “avtal och försäkringar” är en slags listig lösning. Generellt borde man inte skriva om branscher man inte kan något om. Gör er research!
Min poäng: det är alltså inte så enkelt som “artikeln” vill göra gällande.
Målet är friska patienter varje gång
Min affärsidé som privattandläkare är inte heller att ”suga ut de fattigaste i samhället med mina överprisade hitte-på-åtgärder” som vissa tycks tro. Utan ”friskare leenden ÅT ALLA” i kompromisslös solidarisk anda. Jag VILL att alla mina patienter skall gå från sina undersökningar: 100% fria från infektionssjukdomar, skador och problem. Varje gång. Då har jag och min personal “lyckats” med vårt uppdrag. Målet är: noll reparativa åtgärder.
För att nå detta mål är min ”affärshemlighet”, som jag gärna delar med mig av, att ha så LÅGA priser som möjligt på de allra vanligaste åtgärderna: undersökning och profylax. Att betala EN gång för ETT besök; som är regel för den vanlige revisionspatienten. Därför all evidensbaserad vetenskap och forskning visar att FÖREBYGGANDE tandvård är bäst och därmed också billigast. I längden.
Och när de reparativa åtgärderna blir inblandade kommer även högkostnadsskyddet kicka in och bespara patienten stora kostnader. Eftersom vi alla i tandvården jobbar hårt för att försöka ge patienten så lågt pris i slutänden som möjligt. Såklart!
Lokaltidningens exempel ”rotfyllning på framtand med lagning” är dessutom skrattretande fel. Mitt pris är fel. Behandlingsvalet är fel. Kombinationen åtgärder är fel.
En duktig, uppdaterad tandläkare vet att man idag inte längre gör compositlagningar på en rotfylld tand. Förstahandsvalet är porslinskrona. Specilistkliniken för endodonti i Göteborg, där jag är utbildad, sa redan för 20 år sedan och har fortsatt säga på sina kurser att de rekommenderar porslinskrona på rotfyllda tänder: för att minska risken för sekundärinfektion samt motverka rotfrakturer. Som är så vanligt vid plast.
Under min två somrar som kandidat på Folktandvården, Folktandvården Vråen: som för övrigt har den bästa och gulligaste personalen och klinikchefen av alla, heja er! … såg jag många rotfyllda tänder spricka helt och hållet för att sedan behöva dras ut. Jättetråkigt! Ibland under pågående behandling. I min verksamhet har det aldrig hänt någon av mina rotfyllningar frakturerat på det viset. Aldrig.
När högkostnadsskydd är uppnått kommer patienten själv inte betala hela det angivna beloppet heller och det blir även ekonomiskt fördelaktigt för patienten att välja porslinskrona. Även om den initialt är dyrare än plastlagning. Blir faktiskt billigare både för individen och staten. För att patienten får en potentiellt livslång lösning för ett bra pris. Plus garanti i tre år. I stället för ett lite billigare alternativ som inte kanske inte håller året ut ens? Det behövs inte många nya omgörningar av plastfyllningar på samma tand för att komma upp i samma patient-pris som en krona. Tänk smart och långsiktigt. Inte dumt och kortsiktigt när det gäller tänder.
Låt mig bjuda på mitt KORREKTA kostnadsförslag med samma förmodade exempel som i “artikeln”: rotfylld framtand med lagning akutundersökning och röntgenbild kostar 7141 kr hos mig. OBS! Helt felaktigt alltså.
· En allvarlig framtandsskada/infektion:
o Undersökning enstaka tand/problem: 405 kronor.
o Röntgenbild 81 kr
o Rotfyllning 4.957 kr + toppfyllning 830 kr
o Porslinskrona 8.109 kr
= 100% kostar detta 14.382 kr men efter det statliga bidraget blir patientavgiften: 10.201 kr. För en tand som troligen håller livet ut, om turen håller i sig och infektioner och olyckor uteblir. Vill “journalisterna” lägga till drygt tre tusen kronor får patienten genast en bättre produkt och får glädje av sin tand betydligt längre än den osäkra plastlagningen. Oerhört mycket mer prisvärt. På Folktandvården “gör man om” lagningar i väsentligt större utsträckning, då man går utanför indikationer för plast mycket oftare än privat och sällan föreslår exempelvis porslin. Varför vet jag faktiskt inte? När jag jobbade på folktandvården som kandidat gjorde jag protetik. Alla tandläkare har rätt att föreslå den behandling de bedömer lämplig oavsett om man jobbar på Folktandvården eller privat. Tre tusen kronor på Folktandvården blir kanske två-tre lagningar - med allt vad det innebär av att åka till kliniken IGEN och igen och igen - när du kunde fått en bättre produkt direkt. Ingen garanti lämnas på plast.
Åter till exemplet med framtanden. Skulle patienten göra mer behandling utöver denna tand blir det mer rabatt. Vilket kommer fortsätta ge patienten rabatt hela året: en behandlingsperiod är tolv månader prick: ett beslut av FK och TLV. Patienten i exemplet har nu 11.260 kronor i ingående högkostnadsskydd: vilket innebär att hen snart kommer upp i 15.000 kronor och därmed får 85% rabatt på referenspriset på all behandling resten av året. Regelbundna kontroller hos tandhygienist kommer därför innebära halva priset för patienten.
Lika bra jag förklarar begreppet “referenspris”: som ingen verkar förstå. Inte jag heller egentligen för det har inget med tandvård att göra utan är statliga myndigheten TLV och föräkringskassans. Ett referenspris är statens gränsvärde för hur mycket bidrag en åtgärd skall ges. Alltså EJ vad de faktiskt kostar. Referenspris är att jämföra med tex bostadsbidrag. Om hyran kostar 5.000 kr kanske du får 3.000 kr i bostadsbidrag? Ungefär så.
“Vad skall jag välja?”
Jag brukar informera mina patienter om att det är ”tiden med de nya tänderna du betalar för”. Tillfälliga lagningar eller kronor i plast är billigare men håller också en kortare tid. Högkvalitativa material och lösningar som exempelvis porslin eller titanimplantat kostar mer men kan vara en livstid. Om de sköts och underhålls rätt. Det går faktiskt utmärkt att jämföra med bilhandlaren när du har fått många tvåor på besiktiningen. Laga den gamla bilen eller köpa en ny?
Vad är det då för skillnad mellan privat och landstingsfinansierad tandvård? En gammal fördom är att det är mer ”pålitligt” (?) att gå till Folktandvården och framför allt billigare. Jag tror inte att jag genom detta inlägg kan förändra decenniers gamla dammiga missuppfattningar i den här frågan. Men jag kan i alla fall tillföra upplysning om att du i tandvård – som i alla andra branscher – betalar för varumärket och som sagt: tiden. Livslånga, hållbara lösningar plus trygghet och kontinuitet kostar mer.
Du kan givetvis få hur billig behandling du vill hos privattandläkaren också men du kommer alltid få veta vilket alternativ som är Det Bästa. Hos oss får patienten göra valet själv - vi hoppar inte in i patientens plånbok och gör valet åt dig. Som så ofta på Folktandvården: “du ser fattig ut, du har nog bara råd med en plastlagning igen”. Ytterst oprofessionellt. Hos privattandläkaren får du information om Det Bästa och du får alltid veta Det Billigaste om du vill. Vi kan nästan alltid ge fler alternativ än ett; inklusive förklaring och prognosbedömning.
Privat tandvård håller som regel alltid en högre nivå: hos oss betalar du för service, garanti och kvalitet. I många år har Svenskt Kvalitetsindex visat att kunder är mest nöjda med sin privattandläkare av alla branscher (polis och snickare brukar komma lågt tråkigt nog). Trots utmaningen i att ”ingen gillar gå till tandläkaren”. Vi har egentligen bara ofrivilliga gäster på mottagningarna. 80% av svenskarna har en mild till omfattande tandvårsrädsla. Så det fina betyget väger tungt.
Folktandvården så. Jag vill hävda att det självklart inte är något fel på den enskilda tandläkaren, vi har alla samma utbildning, legitimation och uppdrag. Även om stora tandvårdsbolaget Praktikertjänst påstår att de kuggar 60% av alla tandläkare i sina kliniska prov för nya delägare (?) som ofta kommer med tiotalet års erfarenhet inom Folktandvården. En konstig uppgift egentligen? Själv lämnade jag Praktikertjänst för sex års sedan då de absolut inte motsvarar MINA krav på kvalité. Frågan “vad är en kompetent tandläkare?” är alltså inte lätt att svara på. Om det “blir som hon säger” är en bra vägledning. Lyckas tandläkaren - förutom att hjälpa dig med dina problem och förverkliga dina önskemål - dessutom förutspå ungefär vad som kommer hända i framtiden utifrån fynd och tandstatus är hon en bra tandläkare. Men det kommer du som patient bara upptäcka om du går hos samma tandläkare i många år, minst fem i alla fall. Så du måste göra valet själv.
Att Folktandvården inte klarar leverera samma servicenivå som privata tandläkare hävdar jag framför allt är en organisatorisk fråga. Toppstyrning, svårighet att krossa både lokal och central byråkrati samt obefintliga utvecklingsmöjligheter för nya tandläkare och resten av personalen… leder till stor personalomsättning. Nyutbildade tandläkare gör ofta gör sina första år i folktandvården för att sedan söka sig vidare mot både mer intressanta och lukrativa utmaningar. Bättre arbetstider, större påverkan för individen, kompetensutveckling och flexibla arbetslag som jobbar på fler rum skulle generera högre effektivitet, intäkter och patientgenomströmning även inom regionen. Vilket skulle kunna öka löneutrymmet och arbetsglädjen hos de unga tandläkarna. Men som sagt: organisation, tradition och diktatoriskt ledarskap sätter stopp för detta. Kanske saknas det viktigaste av allt: ett personligt engagemang och tydligt uttalad idealism hos högre ledningsgruppen inom regionerna?
Till och med förbundsordföranden för Sveriges Tandläkareförbund, Chaim Zlotnik, säger i ett citat till VN:
- Det är sällan billigaste alternativen får dig att stanna hos den tandläkaren. Det är inte bara priset det handlar om utan tillgängligheten, tiderna, bemötandet och allt annat runt om kring exempelvis resekostnader.
Den privata tandvården så:
Högre servicenivå, garantier och kvalitet
Så här går det till:
· Du träffar DIN tandläkare - SAMMA tandläkare - varje gång. Under åren blir detta till någon som känner dig och dina tänder väl allra bäst.
· Du kallas till dina årliga besök i tid. Repetition: den förebyggande vård är den billigaste vården.
· Privattandläkaren väljer själv tandtekniskt labb, material och andra leverantörer utifrån kvalitet. Tvingas inte ta ”de billigaste” som råkat upphandlas i deras landsting, som i Folktandvården.
· Generösare öppettider (07-19) där det även ofta finns utrymme till ytterligare individuell anpassning. Exempelvis prioritering vid läkarordinerad sanering inför cancerbehandling eller hjärtkirurgi. För att patienten snabbt skall bli klar och kunna ta operationstid när ”sjukhuset ringer”. Eller vid polisutredningar gällande exempelvis misshandel.
· Du sparar tid, obehag och pengar (tex utebliven arbetsinkomst om du tar ledigt från jobbet och/eller dyr bensin om du pendlar) genom att vi oftast kan boka längre tider för fler åtgärder på samma gång. Än att boka flera besök med ”en tand varje gång”.
· Patienter hos oss får generellt längre tid i stolen, mer information och deltar i en demokratisk beslutprocess med suveränitet samt lyckad smärtstillning varje gång. Ett lugnt, välplanerat och tryggt omhändertagande gynnar alla. I synnerhet de tandvårdsrädda patienterna.
· Uppföljningar efter alla större ingrepp. Om så bara ett enkelt telefonsamtal dagen efter en operation eller då du dragit ut en tand: ”Hej! Hur känns det i dag? Behöver du hjälp med något?”
· Är du inte nöjd lyssnar vi alltid på dig och åtgärdar ”felet” snabbt, till din tillfredsställelse utan krångel.
· I alla fall jag tar emot alla patienter som ej har råd med sin tandvård själv utan får hjälp av socialtjänsten, Kronofogden eller landstinget. Som har svårt att få tandläkaretid någon annan stans.
· Jag har probono verksamhet för kvinnojouren och Gömda Kvinnors nätverk och stöder allt arbete mot mäns våld mot kvinnor och barn.
· Du får specialisttandvård på hemmaplan (mer om detta nedan)
Som småföretagare är vi närmare vår kärnverksamhet och har enklare att göra korrekta kvalitetsledningssystem som bland annat styr avvikelsehantering och riktlinjer för allt från brandrond och hantering av miljöfarligt avfall till kemikalie- och läkemedelshantering.
Patienten får alla statliga bidrag hen har rätt till och förfogar över sina pengar själv. Inga bluffavtal med ”frisktandvårdsabonnemang”. Detta förbannade papper kollegor i landstinget tvingas pracka på patienterna betyder bara att du tackar nej till försäkringskassans bidrag och skänker bort dina pengar till Folktandvården: helt utan redovisning. Nej! Privatkliniken kan ofta erbjuda gratis delbetalning (hårt granskad av försäkringskassan) helt utan avgifter, räntor eller uppläggningsavgifter. Där du när som helst kan ångra dig och ta ut innestående pengar som ej använts till vård än. Precis som med ett bankkonto. I alla fall JAG gör detta.
hos en privattandläkare får du akut hjälp när du behöver det. Folktandvården har uppdraget att fungera som en “ambulans” ungefär och skall ta emot alla akuta patienter oavsett om de vanligtvis bor utanför regionen, går privat eller i folktandvården. Denna information finns tydligt på deras hemsida. Men i praktiken är det precis tvärtom. Gång på gång nekas akuta patienter tid i receptionen - 100% i strid med uppdraget. “Vi har inga lediga tider” är ingen ursäkt. Då får man boka om och se över bemanningen. Vi påverkas alla av personalbristen och de stora pensionsavgångarna men det FINNS sätt att lösa det på. Akuta patienter är allra viktigast att hjälpa. Har du haft tandvärk hela natten MÅSTE du få hjälp på morgonen. Detta är att jämföra med att du fått bröstsmärtor och ringer ambulansen - vill du höra “nej vi har inga ambulanser lediga. Lös det själv”. Nej!
Privattandläkare sparar skattepengar
Privattandläkarna ger inte bara en bättre service till patienter. Vi avlastar specialistklinikerna och därmed också skattebetalarna. Specialisterna i Jönköping har tydligt meddelat alla allmäntandläkare att ENDAST skicka medicinska riskpatienter och komplicerade fall som verkligen kräver specialistkompetens. För att korta köerna, hjälpa dem som verkligen behöver specialistvården och frigöra mer tid åt specialisterna för forskning, utveckla nya metoder och riktlinjer. Så att specialisttandvården skall få fungera som den spjutspetskompetens som var avsett från början. Jag har själv varit på studiebesök både på Rosenlund och Ryhov i Jönköping och sett hur personalen sliter sitt hår över alla ”onödiga” remisser som skickas in. Behandling som mycket väl skulle kunde utförts i allmäntandvården.
Generellt bidrar du till att spara skattepengar och avlasta statsapparaten genom att gå privat och ej till Folktandvården: då dessa kliniker generellt går många miljoner back varje år. Förluster som skall täckas upp med skattemedel för klinikernas fortlevnad.
Min verksamhet fungerar både som Den Lilla Vänliga Kliniken där alla patienter känner både mig och min personal väl. Där vi kan skapa en trygg och familjär miljö. Samtidigt som praktiken är en högkompetensenhet och kan erbjuda bred specialistkompetens: både genom min käkkirurg på plats och genom mina ständiga kontakter med specialister inom alla områden på Odontologen i Jönköping. Dessa bistår med konsultation och direktiv (de knepiga bitarna) så att patienterna kan få sin kliniska behandling hos mig. Ibland överlappas disciplinerna och jag får ibland skicka remiss till sjukvården om en patient behöver till exempel snark- eller sömnapnéutredning. Mina patienter kan känna sig trygga med att jag både löser deras nuvarande problem och väldigt ofta kan förutspå och prognosbedöma korrekt för framtiden också. Dessutom håller jag alltid mina kostnadsförslag och lyckas ofta få det till och med billigare i slutänden. Utmaningen för oss ALLA i tandvården är personal så klart men sista åren har jag hittat en bra lösning och lyckats behålla viktig kompetens på plats. Och därmed kunnat erbjuda patienterna kontinuitet som är så viktigt.
“Börsmäklare och knark-hallickar”
Kanske har jag i dag inte lyckats slå hål på myten om den girige, pengastinne privattandläkaren? Men jag hoppas i alla fall att jag i någon mån lyckats skrapa på ytan i alla fall. Jag vill återigen understryka att min arbetsvardag sannerligen inte går ut på att tälja guld med kniv… och lägga pengar på hög. Hade jag haft sådana ambitioner hade jag blivit börsmäklare eller knarklangar-hallick eller något lika tvivelaktigt? Privattandläkaren jobbar extremt hårt med hög närvaro och usel arbetsmiljö - titta bara på vår arbetsställning! Med höga krav på såväl klinisk skicklighet som att följa landets strängaste regelverk. Ha vårdgivareansvar och skyldigheter mot en rad myndigheter. Mitt i ett höggradigt smittsam miljö med ”kunder” som ofta är både rädda, skeptiska och alltid på “ofrivilligt besök” som kräver ett ytterst finkänsligt och tålmodigt omhändertagande. Samtidigt har privattandläkaren ledarskap och ansvar för både personal och företag med allt vad det innebär. Kan vara en ensam roll många gånger. Dessutom är det väldigt dyrt att bedriva tandvård och all förbrukning, instrument och underleverantörer belastar oss med skyhöga priser. I synnerhet nu. Och vi har inga skattemiljoner i ryggen.
Ändå älskar jag mitt jobb och kunde inte trivas bättre. Jag blev privattandläkare för att HJÄLPA MÄNNISKOR. Med min idealism och känsla för rättvisa likväl som mina kliniska färdigheter och goda problemlösningsförmåga. Att jobba med privat tandvård är det bästa sättet för mig att förverkliga min yrkesmässiga ambition. Kontinuiteten och närheten till patienterna för mig och min personal innebär trygghet, trivsel och goda beslut för både dem och mig. Bra kvalitet är alltid billigast i längden.
Vill vi ha den billigaste mobiltelefonen?
Varför är det egentligen så kontroversiellt att tandvården kostar pengar? Det är BARA politkerna som kan förändra detta. Vi tandläkare får inte bestämma någonting?! När skall staten göra tandvården statligt subventionerad på samma sätt som sjukvården? Detta är enda lösningen! Men nu är det som det är. Patienten måste betala sin tandvård till stora delar själv i vårt land. Precis som man gör med läkemedel. Eller glasögon.
Så varför är det viktigast att hitta ”den billigaste tandläkaren”? Jag är faktiskt genuint nyfiken! Allmänna opinionen tycks vara raka motsatsen för allt annat? Få människor (journalister?) brukar skryta om att de kör ”den billigaste bilen”. Går till ”den billigaste frisören”. Köper ”de billigaste löparskorna”.
Jag skulle tycka det var väldigt intressant att läsa om prisjämförelser i andra branscher någon gång. Tänk dessa rubriker:
”Så mycket skiljer det i pris för badrums-renoveringar hos olika byggföretag i kommunen!”
”Läs om enorma prisskillnader för jeans i Värnamo – Friberghs 7.000 kronor och Smålänningen 50 kr. Byx-branschen – en bluff?”
”Årets nya mobiltelefoner – så blir du lurad! Läs hela listan – dyrast: 15.000 kr, billigast: 300 kr!”
Dina tänder är väl ändå mer värt än badrum, jeans och mobiltelefoner?
BYT LOKALTIDNING MOT TANDLÄKARE!
Eller varför inte en prisjämförelse av lokaltidningar? En snabbkoll visar att en ”total” prenumeration: digital + papperstidning på tillsvidareabonnemang kostar följande:
· Nerikes Allehanda 239 kr/månaden
· Värnamo Nyheter 319 kr/månaden
· SmålandsTidningen 339 kr/månaden
Hur kan det vara sådan skillnad? Fuskas det med presstödet? Vem granskar Granskarna?
Kuriosa: Skulle värnamoborna välja tandvård istället för total tillsvidareprenumeration på Värnamo Nyheter, skulle de få följande pengar i plånboken:
= 3.828 kr per år.
Låt oss göra ett exempel! Vi tar en kvinna som jag: 46-årig kvinna fullt frisk utan amalgamfyllningar eller munhåleinfektioner med rätt till 300 kr ATB om året. Hon säger upp sin tidningsprenumeration och lägger knappt fyra tusen kronor i spargrisen markerad ”Mina tänder” i stället.
Med dessa pengar skulle hon kunna gå två gånger om året till min tandhygienist och få extra-allt-paketet som enligt vetenskapen skulle hålla hennes tänder friska och fria från behov av kostsam reparering långt framöver. Kanske livslångt?
1. Basundersökning inklusive tandlossningsregistrering
2. Tandstensborttagning
3. Kausal sjukdomsbehandling
4. ATB: - 300 kr
= 1963 kr
Efter sex månader skulle vår kvinna kunna komma tillbaka för:
1. Uppföljande undersökning
2. Icke-operativ kariesbehandling
3. Uppföljning kausalbehandling
= 1.141 kr.
Riktig de luxe-profylax-tandvård till fyndpriset 3.104 kr/år alltså. Som kvinnan skulle kunna dela upp – gratis – med en månadskostnad på 259 kr. Om hon ville. Helt oslagbart!
Detta innebär dessutom att kvinnan i exemplet faktiskt har pengar över: 724 kr kvar i spargrisen! Som hon kan lägga på nya huvuden till eltandborsten, tandkräm och fluorskölj. För att fortsätta hålla sina tänder så friska som möjligt. Eller köpa vad hon vill! Detta är definitivt en bättre deal än en tidningsprenumeration, kan jag lova dig! I synnerhet i inflationstider. Byskvallret får hon höra i väntrummet ändå.
Välkommen till tandläkaren!
Veckans kampsång:
SHE WORKS HARD FOR THE MONEY
Donna Summer
She works hard for the money
So hard for it, honey
She works hard for the money
So you better treat her right
She works hard for the money
So hard for it, honey
She works hard for the money
So you better treat her right
Onetta there in the corner stand
And she wonders where she is
And it's strange to her
Some people seem to have everything
Nine a.m. on the hour hand
And she's waiting for the bell
And she's looking real pretty
Just wait for her clientele
She works hard for the money
So hard for it, honey
She works hard for the money
So you better treat her right
She works hard for the money
So hard for it, honey
She works hard for the money
So you better treat her right
Twenty-eight years have come and gone
And she's seen a lot of tears
Of the ones who come in
They really seem to need her there
It's a sacrifice working day to day
For little money, just tips for pay
But it's worth it all
Just to hear them say that they care
She works hard for the money
So hard for it, honey
She works hard for the money
So you better treat her right
Already knows
She's seen her bad times
Already knows
These are the good times
Never sell out
She never will
Not for a dollar bill
She works hard
She works hard for the money
So hard for it, honey
She works hard for the money
So you better treat her right
Hard for the money
So hard for it, honey
She works hard for the money
So you better treat her right, alright
She works hard for the money
So hard for it, honey
She works hard for the money
So you better treat her right
She works hard for the money
So hard for it, honey
She works so hard for the money
So you better treat her right, alright
She works hard for the money
So hard for it, honey
She works hard for the money
So you better treat her right