DET UNGA VÅLDET = en farlig doldis
Unga tjejer utgör den största gruppen brottsoffer för våld i nära relation och det anonyma våldet drabbar unga killar mest; statistiskt sett. Att vara ung och grön är en klar nackdel. Ungdomar som misshandlas av en partner förstår inte alltid att de faktiskt utsätts för våld. I ännu högre grad än vuxna. Det är kanske hens första mer seriösa relation? Har noll erfarenhet? “Skall det vara så här?” Varken brottsoffer eller förövare fattar vad det är som pågår.
- Jag ville hela tiden tro att “Kim” var en god människa innerst inne och aldrig menade att vara elak med avsikt, säger “Juno”, en ung människa som valde att berätta sin historia för mig.
-Men nu förstår jag att jag hade fel.
Ett av våra viktigaste verktyg i arbetet mot mäns våld mot kvinnor och allt relationsvåld är KUNSKAP. Kunskap är makt. Så även livserfarenhet. Då de flesta ungdomar saknar relationserfarenhet faller ansvaret på oss vuxna att vara extra uppmärksamma på ungas nära relationer med partners. “Nästan var fjärde tjej och var sjunde kille har utsatts för våld i nära relation”, skriver polisen.se. Forskning från BRÅ och NCK visar att de unga är i riskzonen på flera sätt: återigen, dels är de oerfarna, den destruktiva relationen kan vara deras första. Dessutom är ungdomar uppkopplade hela tiden online och blottade för det digitala våldet på nätet på ett sätt som inte drabbar de vuxna i samma utsträckning.
BRÅ skriver i sin rapport ”Våld i ungas relationer” från 2021 att det här problemet måste uppmärksammas mycket mer. Det finns stora vita fläckar på kartan. ”Vi vill inte att brottsoffer mellan 13-25 år faller mellan stolarna organisatoriskt”, menar rapportförfattarna.
Ett av de största hindren för att ge unga rätt upplysning och ett tryggt samhälleligt skyddsnät är att vuxna tenderar lägga ett vuxenperspektiv på allting. Varför det är lätt att missa de nyanser som försiggår i ungas parrelationer. Lägg därtill LHBTQAI+-perspektivet där det också saknas kunskap om våldets mekanismer i denna kontext.
- Våld i ungas parrelationer är ett allvarligt och eftersatt område. De unga kanske är i sin första parrelation och vet inte om vart gränserna går i ett sunt förhållande, säger Monika Sellgren Karlsson, utredare BRÅ.
Dessutom sätter de ungas relation tonen för hur den vuxna individens relationsliv skall fortsätta. Dåliga erfarenheter som ung blir väldigt lätt dåliga erfarenheter i högre ålder också. Dags att mota Olle i grind.
- Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer, säger Nina Rung, kriminolog, grundare till Huskurage och viktig jämställdhetskämpe, på sina föreläsningar. Hon brukar berätta om Anders Borg, före detta finansministern, 2017 blev uppmärksammad i media efter en personalfest. Han spårat ur och attackerat sina kvinnliga medarbetare på festen. Han visade bland annat sin penis och skrek “hora” och “slampa” till flera av de närvarande kvinnorna. Han hävdade själv att detta inte tillhörde hans vanliga beteende. “Jag drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt”, skrev han i ett meddelande på sin facebook. Nina Rung är dock inte imponerad. Det är det ingen av oss som blir.
-Det är inte troligt att Anders Borg börjat med sitt sexistiska beteende i medelåldern. Snarare startade det här i tonåren, precis som för de flesta andra. Därför är det viktigt att förstå att MÄNS VÅLD MOT KVINNOR BÖRJAR MED KILLARS VÅLD MOT TJEJER!
Nina Rung refererar också till en studie, Sibel Korkmaz, Stockholms Universitet 2021. Nästan 60% av ungdomar i åldern 15-19 år har utsatts för våld av en närstående partner. Polisen.se nämner att 44% av detta våld är sexuellt.
Unga män mest mot jämställdhet
Svenska unga män 18-29 år känner sig i dag också mest hotade av ökad jämställdhet, visar en färsk rapport från Göteborgs Universitet: om den moderna sexismen i Europa. Detta framför allt i regioner där arbetslösheten är högre och där en ingrodd misstro mot myndigheter och samhälle finns, menar forskarna.
- Unga män, som anser att kvinnor konkurrerar ut dem från arbetsmarknaden, kan uppleva ökade rättigheter för kvinnor som orättvis och hotfull. Vi behöver bli bättre på att kommunicera fördelarna med jämställdhet. Pappor kan spendera mer tid med sina barn och bördan som familjeförsörjare lättar när mammor i familjer kan göra karriär, säger Gefjon Off, doktorand i statsvetenskap.
- En känsla av ”orättvisa” präglar de unga männen och får dem att rösta på högerextrema partier som motarbetar jämställdhet, sexuell frihet och ökade rättigheter för kvinnor. De tror att detta enbart skulle gynna kvinnorna, när vi vet att ett jämställt samhälle gynnar alla.
Jag blir riktigt jävla uppgiven av dessa rapporter, faktiskt.
Jag tänker på de två unga människor vars historia kom mig till livs helt nyligen. För att ge en anonym och könsneutral ram kring omständigheterna kommer jag kalla personerna ”Kim” och ”Juno”. Det heter de naturligtvis inte i verkligheten.
Kim och Juno träffades när de var 17 och 18 år på en dejtingapp, där så många ungdomar träffas. De blev förälskade och tillsammans och då Kim hade problem hemma, med försummelse, psykiskt våld och enstaka incidenter med fysiskt våld från sina föräldrar lät Junos mamma Kim flytta in i deras hem. Förhållandet rullade på i ytterligare ett år och det blev alltmer tydligt att Kim försökte kontrollera Juno. Krävde att all fritid skulle spenderas tillsammans. Ställde till stora scener med ilska eller gråt när hen inte fick sin vilja fram. Hen ignorerade Junos behov och känslor och tvekade inte att ge hen dåligt samvete för allt och inget. “Jag gav upp allt för dig!” kunde Kim säga – om flytten från föräldrahemmet till Junos och hens mammas bostad. Juno fick emellertid nog och gjorde slut på relationen efter knappt två år. De bägge ungdomarna valde dock att umgås som vänner då de hade en del gemensamma intressen.
Under hela denna tid fortsatte Kim, trots att hen hade en ny kärleksrelation, att agera i mångt och mycket som i det gamla förhållandet. Med ilska, gråt och dåligt samvete som främsta manipulationsverktyg såg hen till att få sin vilja fram i allt. Juno var i detta skedet nöjd med den höjning i livskvalitet hen erfarit efter att det destruktiva förhållandet tagit slut. Så Juno tog inte så allvarligt på det.
- Jag brydde mig faktiskt inte”, säger Juno.
- För mig var det enkelt att säga saker, jag inte menade egentligen, bara för att det skulle bli lugnt. Exempel: ”ja Kim! Jag tror absolut denna konsert kommer bli ditt stora genombrott som musiker!” när Kim var till sig över nån spelning och inte kunde sluta tjata om den. Medan jag givetvis fattade att hen inte skulle bli ”stjärna över en natt”. Jag ville bara ha lugn och ro så jag ”spelade med”.
“Säg ingenting!”
”Kompis-relationen” fortsatte i ytterligare ett och ett halvt år. Gränserna fortsatte töjas ut och Kim ville alltid att de båda vännerna skulle kramas, sätta ihop pannorna kallat ”huvudkaka” när de sågs och helst ligga och mysa tillsammans under täcket. Dessa “umgänges-aktiviteter” skulle dock inte berättas för Kims nya kärlek – som vi kallar Tove.
- Berätta inte det här för Tove – hen skulle bara missförstå! Man kan visst kramas och mysa som kompisar! Det är inget konstigt med det, hävdade Kim. Som också delgav den obehagliga livsåskådningen att: ”om det inte varit moraliskt fel skulle jag kunnat vara otrogen direkt”. Med tydlig adress åt Juno. Usch!
Kim kunde ofta kalla Juno för ”sexig” och snygg – på ett sätt som Juno inte kände sig bekväm med.
- Jag försökte tänka att det var en komplimang men allt kändes fel och osmakligt! Jag önskar att Kim skulle sluta säga så, det fick mig bara att må dåligt.
Objektifieringen och det könsdiskriminerande beteendet fortsatte. Kim kunde i tid och otid utsätta Juno för oönskad fysisk beröring som klappar och nyp i rumpan tillsammans med komplimanger kring hur ”fast och vältränad” bakdel hen hade. Smekningar och att klämma i hullet på mage, armar och lår var heller inte ovanligt. Alltid med något svepskäl att Kim ville veta hur Junos kropp var byggd? Om Junos idrottsträning gett resultat på musklerna? Hur huden kändes jämfört med den egna. Massa bortförklaringar för att få kladda på Juno alltså – vi tjejer och kvinnor vet precis hur Juno kände sig. Det gick till och med så långt att Kim klämde på Junos nakna bröst en gång – ”för att Kim ville känna hur det kändes”. VIDRIGT!!!
Vi som läser det här vet alla att detta rör sig om extremt gränsöverskridande sexuellt VÅLD – sexuella trakasserier helt enkelt.
Sexuella trakasserier definition arbetsmiljöverkets hemsida:
” Sexuella trakasserier är ett agerande av sexuell natur som kränker någons värdighet. Förutom kommentarer och ord kan det vara att någon till exempel tafsar eller kastar närgångna blickar. Det kan också handla om ovälkomna komplimanger, anspelningar, sms och bilder av sexuell natur.”
“Ditt fel om jag får böter!”
Men Juno förstod inte detta. Hen kände att något var fel men valde att hellre fria än fälla – Juno tyckte fortfarande om Kim och värdesatte deras vänskap.
- Jag ville hela tiden tro att Kim var en god människa innerst inne. Att hens jobbiga beteenden berodde på att hen inte förstod eller missuppfattade? Jag trodde alltid att Kim menade väl.
Det hela fick sin upplösning i när de bägge ”vännerna” skulle gå på ett event tillsammans. De skulle gemensamt resa med tåg till en större stad, bo hos Junos faster och infinna sig vid festlokalen en viss tid på kvällen. Hela dagen var Kim på ett uruselt humör. Kim skällde på Junos farmor som kom för att skjutsa dem till tåget för att hen tyckte att farmor ”stressade på” när Kim höll på med packningen. Kim insisterade på att prata om sig själv och sitt extrajobb hela vägen i bilen – trots att Juno ville fråga farmor om ett inbrott de haft i sin sommarstuga nyligen. Kim demonstrerade tydligt att här var det hen som bestämde. Exempelvis vad de skulle prata om. På tåget fortsatte Kims svada om extrajobbet men när hen insisterade på att visa Juno massa foton av hens kollegor sa Juno ifrån att hen INTE ville titta mer nu. Kim fräste åt Juno och vände demonstrativt ryggen åt och pratade inte mer med Juno på den två timmar långa tågresan. Väl framme i storstaden uppstod genast bråk igen. Kim hade ”ingen surf” på sin mobil så hen krävde att Juno skulle köpa bussbiljett i sin app även till dem båda.
- Om du inte gör det så är det ditt fel om jag får böter! Hävdade Kim.
Juno betalade Kims biljett. Kim var dock redan på dåligt humör så vid ett byte med bussen skrek Kim ”jävla idiot” åt Juno och sprang in i en busskur där hen stod och blängde och visade fuck-fingret åt Juno – som stod kvar utanför.
Vidare. Juno ville äta innan eventet så de gick till en hamburgerrestaurang. Kim tyckte det tog för lång tid och ville inget ha och började tjata på Juno när hen skulle beställa. När Juno envisades med att ignorera gaphalsen och fokusera på att prata med personalen i kassan, tjöt Kim högljutt, så alla i restaurangen hörde: att ”du behöver VERKLIGEN en adhd-utredning!”: något som Juno startat upp några månader tidigare. Som en del i att hen drabbats av ångest. Hur mycket bidrog Kims beteende till Junos psykiska ohälsa? Vill i alla fall jag fråga mig.
Droppen för Juno var då Kim vägrade ta en taxi till eventet. Juno ville prioritera att komma i tid, undvika trängsel och inställda bussar på grund av att extra mycket folk befann sig i staden vid tillfället och var beredd att betala de 150 kronor som krävdes. Biljetterna till eventet hade varit betydligt dyrare, såklart.
- Jag tänker INTE betala för taxi! Vrålar Kim – mitt på gatan givetvis.
- Och om du inte åker buss med mig så kommer jag se till att du inte kommer in hos din faster i natt – för JAG har faktiskt nycklarna!
Det sista hotet kompletterades med infon att Kim minsann hade andra kompisar i storstaden hen kunde åka och sova hos. MED nycklarna till JUNOS fasters lägenhet.
Juno funderade ett ögonblick över om hen kunde sova på fasterns balkong i värsta fall?
Vad är psykiskt våld?
Nu hade Juno, 21 år gammal, efter fyra år med Kim i bilden, fått nog. Hen tog sin taxi, gick på eventet själv och bestämde sig för att bryta med Kim en gång för alla. Och aldrig se tillbaka.
Starkt! Heja Juno, säger jag.
Tilläggas kan att Juno aldrig behövde sova på en iskall balkong den aktuella oktobernatten. De bägge “vännerna” möttes upp efter eventet och tog sällskap tillbaka till fasterns hus gemensamt. Och det var det.
Det är dock i efterspelet insikterna kommer. Juno kände sig aldrig utsatt för varken psykiskt eller sexuellt våld när det pågick. Men det var just var hen blev. Juno hade utsatts för normaliseringsprocessen, precis som alla andra offer för våld i nära relationer. Juno förstod inte, ville inte förstå att hen blev manipulerad och att Kim inte var en ”god människa innerst inne” utan en egoistisk narcissist som inte tvekar utnyttja människor omkring sig till sin egen fördel.
Ungarelationer.se skriver att förövare i ungas relationer ofta är en pågående pojk- eller flickvän eller en person man har varit tillsammans med tidigare. Kim och Junos är alltså rena rama kursboks-exemplet! Våldstuövare 1A!
PSYKISKT VÅLD:
· Kontrollerande beteende. Kim: ”var har du varit? Vi har så lite tid tillsammans så du måste tillbringa all fritid med mig. Svara GENAST när jag ringer/skriver!”.
· Stalkar dig. Håller koll på dig via GPS eller om du är ”aktiv” på sociala medier.
· Anklagande ton, påståendet att ”allt är ditt fel”.
· Aggressivt bemötande – ofta oprovocerat
· Nedvärdering. Kim: ”du är faktiskt ingen personlig tränare! (Eller som Snubben till mig: “…läkare, polis eller socialarbetare”) Du vet ingenting om det här”. Ordet ”du är värdelös” behöver inte uttalas ordagrant för att en människa skall förminska en annan. Se upp!
· Enstaka skällsord: ”dum i huvudet” behöver inte vara våld. Men upprepat, utdraget och återkommande är en helt annan sak.
FYSISKT VÅLD:
· Slag
· Sparkar
· Knuffar
· Slå sönder något, dina saker?
· Kasta saker på dig eller andra
· Våld mot husdjur
SEXUELLT VÅLD:
· Oönskad fysiskt och sexuell beröring = tafsande
· Objektifierande kommentarer om ditt utseende eller sexuella attraktion
· Hämndporr – det vill säga att sprida nakenbilder eller inspelade sexscener på sociala medier
· HOTA att sprida nakenbilder på dig
· Stealthing – när en man smyger av sig kondomen innan penetrerande sex utan att berätta det för sin partner.
Allt detta uppträder oftast i små och stora övergrepp över en längre tid så det blir svårt att hänga med och ha koll på vad det är som egentligen händer. Offret kommer dock i stor utsträckning försöka anpassa sitt liv för att undgå förövarens angrepp.
Juno berättar:
- Nu i efterhand kan jag se att jag känt mig väldigt spänd utan att veta om det. Jag har också haft problem med självkänslan. Det är som om Kim bara vill vara med mig för mitt utseende? Som om jag inte är värd något? Och inte behöver respekteras som människa?
- Jag har också tyckt väldigt synd om Tove (Kims nuvarande kärlek). Jag har känt att jag absolut inte skulle vilja vara i hens kläder med en sådan fruktansvärd partner som Kim. Hur illa det än varit för mig är det mycket värre för Tove, har jag tänkt.
Föräldrar: ta ert ansvar!
Jag var 17 år när jag träffade mina barns pappa. Jag fattade inte vad han höll på med. Ändå bidrog han till att min självkänsla förstördes och aldrig blev sig riktigt lik igen. Vilket ledde till nya destruktiva kärleksrelationer i mitt liv. Med facit i hand inser jag att jag fastnade i den onda cirkeln innan jag knappt blivit vuxen. Och där och då dömdes till ett liv i männens våld.
BRÅ ser ett behov av att stärka de breda förebyggande åtgärderna: exempelvis i skolan samt utbilda aktörer inom hälso-, tand- och sjukvård, elev och studenthälsan samt barn- och ungdomspsykiatrin. Återfallsinsatser behöver utredas mer: Detta är ett eftersatt område i dag.
Själv ser jag framför allt FÖRÄLDRARNAS viktiga roll. I att utbilda sig själva, sina barn och ungdomar i våldets mekanismer på ett så grundligt sätt att varningsflaggen sitter i ryggmärgen. Vill åter slå ett slag för Nationellt Centrum för Kvinnofrid vid Uppsala universitet och deras ”webbkurs om våld” – en bra grundkurs. GRATIS. Om vi bara skall lära våra barn EN SAK: så är det: BERÄTTA ALLT! Allt som känns jobbigt eller konstigt eller bara att man inte förstår hur man skall tolka en situation. Har man den relationen med sina barn och unga vuxna har man kommit en god bit på vägen att säkra deras mentala, fysiska och sexuella hälsa.
För en jämställd kärlek utan våld åt alla!
Love Lisa
Veckans kampsång
INVISIBLE CHAINS
Laruen Jauregui
I've been trapped in a cage
Sorrow said I should stay
But I found beauty in this pain
Gave me strength to break these invisible chains
I don't believe in your fairytales and goals
Conozco la virgen and she's working on my soul
Oh, this ain't over yet
Still got demons in my head, yeah, yeah
Cold sweating in my bed, whoa
Don't wanna get used to
Screaming in my sleep like every night
Just praying on the day when I see the light
'Bout a hundred miles deep, but I'm feeling like
I'm running outta time
I've been trapped in a cage
Sorrow said I should stay
But I found beauty in this pain
Gave me strength to break these invisible chains
Woah
Invisible chains
Woah
Invisible chains
Still tastin' metal, it lingers on my lips
I let it haunt me so I don't ever forget
All of the battles
I'ma walk through the fire and the shadows, yeah, yeah
Fuck around and get handled, yeah
'Cause I'm not going back to
Screaming in my sleep like every night (Like every night)
Keep running, on my way, I can see the light
Got a hundred miles left and I'm feeling like
I might stay alive
I've been trapped in a cage
Sorrow said (Sorrow said) I should stay
But I found beauty in this pain
Gave me strength to break these invisible chains
Woah
Invisible chains
Woah
Invisible chains
It's too late to save me, yeah
Don't you come my way, don't pray for me
'Cause I saved myself
Already saved myself (Oh)
Yeah, yeah
It's too late to save me, yeah
Don't you come my way, don't pray for me
'Cause I saved myself
I've already saved myself
Woah (Woah)
Woah
Woah
Woah
Invisible chains