DET ÄR INTE DU SOM ÄR GALEN…

Om Psykopat-Narcissisten och hur vi undviker honom:

Del 1. Har du varit i en relation eller en grupp med någon som långsamt får dig att tro att du blivit galen? Där det hela tiden uppstår konflikter och missförstånd som på något sätt alltid är ditt fel? Hur mycket du än försöker och kämpar för att förstå, analysera och kommunicera? Då är du förmodligen utsatt för en destruktiv människa med ont uppsåt som via manipulation försöker etablera makt och kontroll över dig. Förenklat: du har råkat ut för en människa med tillräckligt många narcissistiska- eller psykopatiska drag för att göra ditt liv till ett helvete.

Vi är många. Var femte relation benämns som destruktiv och var tredje kvinna utsätts för fysiskt och sexuellt våld någon gång under sin livsstil. Vi har pratat om det förut och vi måste göra det igen. Repetition är kunskapens moder och vi är många, många som har förlorat alldeles för stor del av våra liv åt att bli sjuka och nedbrutna i våra kontakter med de personlighetsstörda monster i människohamn som i dag vandrar på jorden.

Förtydligande: i detta inlägg kommer jag inte gå in på psykisk sjukdom eller sjukvårdens DSM-indelning av personlighetssyndrom och personlighetsstörningar med paranoid-, schizofren- eller emotionell- (borderline), antisocial- (nya ordet för “sociopat” där nu även psykopati ingår), narcissistisk form med mera.

Psykopat-Narcissisten

Jag tänker främst avhandla de “högfungerande” empatistörda; som reflexmässigt tycks utgå från sin egen grandiosa självbild, ondska och ambition att skörda sina medmänniskor för egen vinning där de drar fram som gräshoppssvärmar och ödelägger allt i sin väg. Psykopati och narcissism är så snarlika att de framstår som en och samma. Enda framträdande draget som tycks skilja dem åt är att narcissisten kan bli kränkt och ledsen: om hen tillhör undergruppen “sårbara narcissister”. Där “grandiosa narcissister” är grupp två av två. Vissa människor kvalificerar sig inte fullt ut för en diagnos/benämning men kan ha flera “drag” som drar åt det psykopatologiska hållet. Den utmärkande gemensamma nämnare vi skall fokusera på idag är: deras illvilja, outtröttliga strävan och bisarra förtjusning i att ta makten över människor, plundra dem på allt de har för att sen se dem krossas och tillintetgöras. Jag tänker referera till dessa som “han” och kalla honom “Psykopat-Narcissisten” för enkelhetens skull. Vi har troligen alla stött på kvinnor i livet med samma egenskaper, detta bär vi också med oss. Vi behöver dock alla en väldigt mycket bättre rustning mot dessa toxiska liv- och energitjuvar än den vi fostrats och fötts med. Jag lämnar också en redogörelse för fakta i slutet av del 2, nämligen för Robert Hares “Psycopathy checklist”: en skattning av psykopati i frågeformulär. Mycket användbart!

Blod, svett och tårar

Sagan om Psykopat-Narcissisten - obs! berättelsen är 100% en sann historia och personan i berättelsen finns i allra högsta grad verkligheten; tyvärr till och med i massupplaga. Vill man, mina damer och herrar, göra ett djupdyk i mänskligt beteende och psykopatologi på TV kan man med fördel titta på de realityprogram som finns. Från Robinson till “90 day fiancée”. Just i dag har jag hämtat inspiration från MAFS Australien (Married at first sight) säsong 10 (tv4play). Lite fånigt koncept, är jag de förste att erkänna, och jag tror inte heller på kärleken (längre) så den stora behållningen jag får av detta är den fantastiska studie i socialpsykologiska avarter, stormiga känslor och draman. Framför allt avskyvärt manligt beteende och interaktion står ut. Hälften av tjejerna står och gråthulkar hejdlöst i var och vartannat avsnitt: “allt jag ville var att träffa en snäll, genuin, omtänksam man som skulle älska mig för MIG!” Hjälp! Vidare kan du se fram emot uppvisningen av riktiga psykopat-narcissister i full action, mitt i rutan på bästa sändningstid. OBS! Varning utfärdas. Denna serie är 100% beroendeframkallande. Rensa kalendern, full frysen med glass och häng en lapp på ytterdörren “bortrest en månad” åt nära och kära. Du kommer behöva tid och avskildhet för detta. Alternativt bjud in bästa kompisen, vuxna barn, syskon… du kommer också ha ett behov av att ventilera.

Nu blir det spoilers!

Bronte and Harrison vid sista "Commitment Ceremony". (Foto: kanal Nine, AU)

Pojke möter flicka

Psykopat-Narcissisten träffar sin fru första gången på bröllopsceremonin. Tycke uppstår och den stjärnögda bruden tycker hon haft tur (blä, det har hon inte). Brudens tjejkompis får information om att (32-åriga) brudgummen redan har en relation (21-åring) på “utsidan”; där det pratats löften och eventuell graviditet. Bruden blir chockad men avfärdar sedan sin vän som “svartsjuk för att hon ej fick bli brudtärna samt ‘vill ha uppmärksamhet i tv’”. “Jag litar på min man!” deklarerar bruden envist och stirrar stint in i kameran och bryter med sin tjejkompis sen många år (?!). Med orden “min man” menar Psykopat-Narcissisten. Skulle kunna vara ett exempel på manipulationstekniken “triangulering”?

  1. 1.Triangulering, förklaring: när Psykopat-Narcissisten tar in en tredje part i en monogam tvåsamhet. Kanske via en flirt eller kontakt med ett ex? Genom att skapa tankar på “tävling och konkurrens” i offrets hjärna känner hon att hon måste toppprestera och “vinna” över rivalen. Samt att Psykopat-Narcissisten förvandlas till “första pris”; värt att slåss för. Så njuter alltid av att skapa konflikt och plåga hos andra människor. Vilket sammantaget ökar Psykopat-Narcissistens makt och kontroll över offret. Jag var med om en liknande situation med brutalvidriga alkis-exet Snubben: som hela tiden spelade ut mig mot sin ex-fru.

Manipulationens väg:

  1. 2.Lovebombing: Psykopat-Narcissisten överöser Bruden med väldigt sexuella komplimanger de första timmarna, dagarna efter vigseln: “Du får mig att tappa andan!/ Åh, vad du är sexig!/Jag vill bara hoppa över bordet och ta dig!” säger han bland annat. “Paret” har sex.

    Lovebombing förklaring: förövaren överöser offret med kärlek, ömhet och beundran på mycket kort tid. STOR RÖD FLAGGA. Tillit växer över TID i en SUND relation. Men kärleksbombare klöser sig fast vid offret omedelbart. Överöser offret med kärlek, ömhet och beundran. Möjligen även med extravaganta dejter, snabba förtroenden som att presentera henne för barn eller sin mamma (Snubben), kärleksförklaringar och presenter. Skapar en tacksamhetsskuld hos offret som hon känner att hon måste - men sällan klarar av att - återgälda. Samt ger henne ingen tid att tänka och smälta vad HON egentligen känner. Psykopat-Narcissistens - mycket högljudda och överdrivna - påstådda känslor blir även hennes känslor. Och hon känner ett behov av att “ge tillbaka”.

  2. 3.Promiskuitet. Snabb sexuell intimitet: åter till MAFS AU-säsongen. Paret har sex. Promiskuitet, och försök att göra kvinnan gravid mot sin vilja, förklaring: ett sät att öka offrets utsatthet och underkastelse samt öka Psykopat-Narcissistens övertag och makt. Där han effektivt kan fejka sin egen känslomässig sårbarhet och imitera att han “knyter an” till henne.

    Utnyttjande av sårbarhet, förklaring: så fort Psykopat-Narcissisten får ta del av offrets förtroenden, exempelvis få veta intima detaljer, svaga sidor, rädslor (ensamhet, fobi för övergivande, med mera) eller känslig information om henne. Kommer han omedelbart spela på detta i sitt nästa steg för maktövertagandet, enligt sin egen princip: “allt du säger kan och kommer att användas emot dig”. Han kan klandra offret i just såna sammanhang, komma med grova skämt med anspelande på sårbarheten eller offentligt förnedra henne. Han trampar hårdast på det han vet är den ömmaste tån. Genom att få den andra personen att känna skam

  3. 4.Avvisandet och det första sexuella- och psykiska “slagen”: Psykopat-Narcissisten påstår dagen efter sex att han INTE är sexuellt attraherad av Bruden (“du är ful”). Hon uttryckte att samlaget var dåligt, känslokallt och bara fysiskt till hans fördel (hör och häpna! OBS! Ironi). Psykopat-Narcissisten vägrar erkänna att han ej tillmötesgått hennes behov av känslomässig närhet, hänsyn och sexuella önskemål, utan hävdar istället att det dåliga samlaget är HENNES FEL för hon är “oattraktiv” och “dålig i sängen” (även en annan MAFS-brudgum sa och gjorde samma sak i en annan säsong. Ja, jag har kollat alla fyra som finns på TV4Play).

    Våld, förnedring och förtryck förklaring: För förövaren är detta både ett uttryck- och ett medel för att uppnå makt och kontroll. Baksidan med lovebombing är att få offret “beroende” av de överdrivna lovorden så att det gör extra ont när Psykopat-Narcissisten sen tar ifrån henne det och ersätter med hårda ord, elakheter och klander. Se knarklangare som “bjuder på” första ruset för att sedan ta bort drogen.

Här bryter vi i handboken: Konsten att undvika Psykopat-Narcissisten 2.0 2024 års upplaga för denna gång. Fortsättning följer nästa vecka. Väl mött då!

Ta hand om er där ute!

Love Lisa

Bra sammanfattning manipulations- och härskartekniker i detta youtubeklipp. Repetition är kunskapens moder!

Veckans Kampsång:

LAUGH N’ A HALF

D-A-D

I learned politeness on my mother's knee
I learned by uprightness my number of friends should increase
When I think about the things I've done
I laugh out loud to no one
Yeah, to no one

'Coz it's so hard to meet the eyes that I see
When I try to open up my heart

There's something inside me
and I know it's good
But understanding, it's misunderstood
At the end of a smile, there's a laugh and a half

But I became honest Mr. Mistaken
In spite of the curves my smile was makin'
Bumpers and kickers in one big stream
I grew up in a life size pinball machine!
Yeah - They're mean

'Coz it's so hard to meet the eyes that I see
When I try to open up my heart

There's something inside me
and I know it's good
But understanding, it's misunderstood
At the end of a smile, there's a laugh and a half
(There's a laugh)
On my behalf
There's something inside me and I know it's good...
But understanding, it's misunderstood
At the end of a smile, there's a laugh and a half

I tried to fill some silence
'Coz the silence feels so long
I knew the ice was gettin' thinner
But I kept skating on...
My mother threw me into this world as a winner
But by the light of the yellow beer
They tell the jokes I'll never get to hear
On my behalf

There's something inside me and I know it's good
But understanding, it's misunderstood
At the end of a smile, there's a laugh and a half
(There's a laugh)
On my behalf

There's something inside me and I know it's good
But understanding, it's misunderstood
At the end of a smile, there's a laugh and a half
(There's a laugh and a half)

At the end of a smile, there's a laugh and a half
(There's a laugh and a half)

At the end of a smile, there's a laugh and a half
(There's a laugh and a half)

At the end of a smile, there's a laugh and a half

Previous
Previous

…DET ÄR HAN!

Next
Next

STOISK SJÄLVRANNSAKAN- RÄDDNINGEN?