…DET ÄR HAN!

Om Psykopat-Narcissisten och hur vi undviker honom:

Del 2. Den här veckan skall vi gå vidare i resan hur Psykopat-Narcissisten väver sitt nät av makt och manipulation kring offret. För att exemplifiera har jag som bekant använt mig av en realityserie som heter MAFS (Married at First Sight) Australien det vill säga “Gift vid första ögonkastet”: som vi även har en svensk version av. Den australiensiska versionen är dock betydligt mer rivig och dramatisk och bjuder på såväl mer underhållning och tillfälle till studie av mänsklighetens mörkaste sidor av psyket. Australien har även långt kvar till jämställdhet och sexism, objektifiering och kvinnoförtryck är mer en regel än undantag. Lika oroväckande som intressant. Nu fortsätter vi att plocka isär en säsong och analyserar den: till förmån för vår säkerhetsutbildning, perspektivbildning, underhållning samt för att kunna freda oss från Psykopat-Narcissisten i framtiden.

  1. 4.Avvisandet, fortsätttning:

    1. Skuldförskjutning, projektion/victimblaming och synabocksdeklaration, förklaring: en fruktansvärd form av gaslighting som går ut på att förövaren skuld- och skambelägger offret för brott/övergrepp/kränkningar han själv utsatt henne för. Tar hon upp hur Psykopat-Narcissisten sårat henne vänder han genast tillbaka samma sak mot henne själv, kidnappar hennes tankar och känslor och presenterar dem som sina egna. Exempelvis “varför LJUGER du för mig?” bemöts med: “jag?! Det är ju DU som ljuger för mig! Förstår du hur sårad jag blir när du gör så!” Eller offret: “du försöker manipulera och gaslighta mig - detta är psykisk misshandel!” replikeras omedelbart med “det är ju DU manipulerar MIG och utsätter MIG för psykisk misshandel!” Psykopat-Narcissisten tar aldrig ansvar för sina onda gärningar, vänder på allt och ber aldrig om ursäkt. Till och med när förövaren försöker pressa ur sig något slags “förlåt” - för syns skull? exempelvis i TV? - gör de ett värdelöst jobb. Förstår inte ord som “här får jag ta på mig ansvaret/Jag är ledsen för och ångrar den skada jag orsakat offret och lovar att aldrig göra om det” slutar det oftast med att de talar om sig själva: “så här förtvivlad och sårad blev faktiskt JAG”. När offret utsatts för dessa fejkursäkter och vansinniga påståenden tillräckligt ofta och länge tror hon tillslut på lögnen: tvivlar på sig själv, tar på sig skulden och undrar varför hon är så misslyckad och värdelös? Livsfarligt!

    2. Tillägg = underminera kritiker. Om någon öppet konfronterar och avslöjar Psykopat-Narcissisten kommer han kasta sig över denne och anklaga den ärliga personen och misskreditera hen på alla sätt han kan. Så att han och endast han tillslut framstår som “den enda trovärdige” och ensam bärare av sanningen. Och därmed tillförskanskar sig 100% kontroll över narrativet och tolkningen av verkligheten.



  2. 5.Nedbrytningen av offret. Bruden reagerar i början hälsosamt på Psykopat-Narcissistens manipulationer och gaslighting och rusar ut under pågående samtal när brudgummen kommer med falska påståenden, kräver att seriens experter (parterapeuter och psykologer) skall “tala förstånd” med Bruden samt att hon skall be HONOM om ursäkt. Med vad som bara kan beskrivas som utmattningsmetoden nöter han ner hennes motstånd, bestraffar henne med ghosting och förtal. Samt belönar henne rikligt när hon går honom till viljes, exempelvis: ber honom om ursäkt (!!!!!). Resulterar i att han ställer upp på bra sex där hennes njutning också räknas (!!!!) och meddelar henne att han storsint “förlåter henne/tar tillbaka henne” i sin gunst (!!!!!). Med bonuseffekten att hon får uppleva “belöningen” med ett normativt beteende där statusen i gruppen och förutsättningen för att ens vara med i tv-programmet hänger ihop med “hur bra” det går för dem som par. Samt pådriven av sina egna drömmar om kärlek och det perfekta äktenskapet som skall råda bot på hennes ensamhet och fylla det gnagande hålet i själen. Så hon formulerar falska sanningar om Psykopat-Narcissisten och deras “relation” för sig själv och låtsas att hon “inte ger upp” utan skall “utmana sig själv” att bryta gamla mönster från tidigare relationer som ej funkat. Genom att stanna kvar. Och hela världen suckar tungt.

    Gaslighting, förklaring: är när Psykopat-Narcissisten försöker undergräva offrets verklighetsuppfattning, minne, tron på sin egen mentala hälsa, självkänsla och sunda förnuft.

    1. Undergrupp 1: förvränga verkligheten samt förvrida sanningen, förklaring: att skriva om historien i efterhand och endast presentera fakta som stöder Psykopat-Narcissistens egen sak och “befriar honom från skuld”. Är klassiska förövar-strategier. “Det var inte jag som ställde till bråk det var DU!/Det har jag aldrig sagt/Det har du aldrig sagt”. Detta försök att kontrollera en person genom att få dem att tvivla på sin egen verklighetsuppfattning är 100%, rent ut sagt: emotionell misshandel.

    2. Undergrupp 2: Skapa kaos, förklaring: genom att avbryta offret och andra som försöker samtala när hon/de pratar, bombadera henne/dem med lögner och motsägelsefulla påståenden som totalt trasar sönder offrets stabilitet, balans och verklighetsuppfattning. Och framför allt: tröttar ut henne psykiskt och fysiskt (gråt, sömnbrist, tillfällig isolering). Psykopat-Narcissisten kan också skapa situationer som är designade att förvirra offret. Här tar Psykopat-Narcissisten åter befälet, narrativet och makten över situationen. Och offret, ibland gruppen.

    3. Undergrupp 3: envist förnekande av alla anklagelser; tvärtemot alla bevis som presenterar motsatsen (sms, foton, vittnesskildringar med mera). Alltså börjar offret ifrågasätta sig själv och sin egen världsuppfattning.

    4. Undergrupp 4: selektiv minnesförlust, förklaring: Psykopat-Narcissistens “jag minns inte/så tror jag inte att jag sa?” vid konfrontationer lämnar offret/offren desorienterad och osäker på vad det var som egentligen hände?

  3. 6.Gaslighting by proxy, förklaring: Förövaren rekryterar allierade, exempelvis arbetskamrater, chefer, offrets släktingar och vänner, grannar med flera…vilka som än ingår i hennes sociala nätverk och kan påverka/påverkas. Och hjärntvättar dem att gå hans ärenden i syfte att ytterligare förstärka och bli uppbackad i sin roll av “den som alltid har rätt”! I MAFS: går Psykopat-Narcissisten aktivt in för att omvända gruppen till att stå på “hans sida”, exempelvis: på gemensamma middagsbjudningar och gruppsamtal med experterna. Psykopat-Narcissisten söker medhåll i resten av paren. Han pratar om om Bruden som galen och anklagande. Trivialiserar hennes berättelse om övergrepp och skador samt använder alla manipulationsverktyg i lådan för att behålla ordet, narrativet och trovärdigheten.

    1. Offerkoftan, förklaring: “Det är egentligen MIG det är mest synd om!” Psykopat-Narcissisten framställer sig som offret i alla påstådda konflikter med sitt/sina offer. Genom att beskylla henne/dem för sårande kommentarer och beteenden söker Psykopat-Narcissisten sympati från gruppen och undviker ta något som helst ansvar för sina handlingar. En mycket effektiv strategi då de allra flesta människor har väl utvecklad empati och alltid vill hjälpa och trösta andra som verkar vara sårade och ledsna. Dessutom får Psykopat-Narcissisten på detta sätt kontroll över narrativet, det vill säga: får bestämma vad det är som har hänt och vems fel det är. Psykopat-Narcissisten i MAFS AU s10 sitter till och med och låtsas-gråter flera gånger inför de andra. När det är helt uppenbart att det inte kommer en enda tår i hans ögon. Patetiskt!

    2. Snabbt byta samtalsämne (igen), förklaring: detta är en enkel men effektiv fälla som de flesta av oss faller i när vi utsätts för manipulation i samtal med Psykopat-Narcissisten. Eller vem som helst faktiskt! Psykopat-Narcissisten byter snabbt samtalsämne för att ta över kontrollen och distrahera offret/offren och rikta om samtalet mot egna, mer själviska mål. Samt med tydligt mål att få henne ur balans och tappa spåret. Om offret kunde upptäcka manipulationen skulle det kunna ge henne en viktig ledtråd till att det kanske inte bara är frågan om “vanligt tjafs?” Utan faktiskt finns en betydligt mer allvarlig underliggande manipulation på gång? Fick hon fatt i den tråden skulle hon potentiellt kunna börja undersöka saker och ting närmare och kanske tillslut kunna avslöja Psykopat-Narcissisten? Ge henne kraft och klarhet att lämna honom? Men oftast är Psykopat-Narcissisten för skicklig och för envist hamrande i sitt uttryck att hon inte ens får tid att hämta andan. Allra minst hålla huvudet kallt och inse att han faktiskt har onda avsikter.

    3. Trivialisering (en form av gaslighting)/förminskande, förklaring: Psykopat-Narcissisten förringar och bagatelliserar offrets känslor eller historia om våld för att få henne att känna att hon överreagerar och/eller är överkänslig. I synnerhet vid våld mot kvinnor och barn i nära relation tar förövarna alltid denna inställning: “det var inte så farligt, skärp dig!” I mitt fall - och vad som verkar vara det allmänna - planterades tidigt en skev bild av vad misshandel är. Att så länge det inte handlar om blåtiror, knivskador eller ett “frakturerat käkben”: är det inte “misshandel”. Varken för barn eller vuxna. Vilket bekräftades av mina förövares ord om våldet som “bråk” och alltid “ditt fel” och “du började…”. Tyvärr verkar svensk lag dela denna uppfattning. Anmärkningsvärt!

Här bryter vi igen för fortsättning nästa vecka, stort tack för visat intresse så här långt. Ge gärna egna reflektioner eller tips i kommentarerna. Vi lär oss tillsammans!

Känner du på minsta sätt igen dig i något av det berättade: ring din lokala kvinnojour eller kvinnofridslinjen 020-50 50 50. Om så bara diskutera och bolla? Samt ställa viktiga frågan: "är jag utsatt för psykisk misshandel?" Sköt om er en vecka till så ses vi nästa söndag! Love Lisa

Veckans kampsång:

NARCISSIST

Lauren Spencer Smith

They're always charismatic
And they'll turn up the charm
Their words do something magic
Saying no is really hard
They're over-generous
You'll never pay the bills
They'll fall in love in seconds
Die for you or probably kill

and after six months you'll feel really stupid
(Ooh) I promise that it's not your fault you fell for it

'Cause one little fight breaks into war
Feels like you're dying on a bathroom floor
You'll make an excuse, they'll say that it's you
And the mirror's telling you it's true
Won't leave, can't stay, how much are you gonna take?
'Cause you'll always get the blame
It feels like shit, but that's just how it is
When you love a narcissist

So if you're feeling crazy, I wouldn't be surprised
The only thing they're good at's knowing how to gaslight
Then make you feel like you're the most beautiful in the world
While they're sleeping with another girl

and after six months you'll feel really stupid
(Ooh) I promise that it's not your fault you fell for it

'Cause one little fight breaks into war
Feels like you're dying on a bathroom floor
You'll make an excuse, they'll say that it's you
And the mirror's telling you it's true
Won't leave, can't stay, how much are you gonna take?
'Cause you'll always get the blame
It feels like shit, but that's just how it is (ooh)

'Cause I felt like shit, so I know how it is
When you love a narcissist

Previous
Previous

KONSTEN ATT UNDVIKA PSYKOPAT-NARCISSISTEN

Next
Next

DET ÄR INTE DU SOM ÄR GALEN…