VÅLD OCH KONFLIKT I KÄRNFAMILJEN = STÖRSTA HOTET MOT BARNS HÄLSA OCH FRAMGÅNG

Del 3 kärnfamiljen: barn till separerade föräldrar mår (minst) lika bra som (de våldsbefriade) kärnfamiljs-barnen

Ny, spännande forskning slår hål på myten om “det stackars skilsmässobarnet”. Vi har alla hört det. Tigit och lidit. Gruppen barn till separerade föräldrar har dömts ut, ömkats och föraktats av vuxenvärlden. I eviga tider. Som ett självklart påstående har det ansetts att dessa individer kommer “må sämre” och få svårare att nå framgång i livet som vuxna. Jämfört med sina kamrater som växer upp i kärnfamiljer. Ny studie visar att en sådan tes är falsk.

Varför har vi “gått med på” denna automatiska sanning? Gammal skit-forskning som strider mot allt sunt förnuft? Detta är ett utmärkt exempel på när konservativt normtänkande blir direkt livsfarligt - eftersom föräldrar går på myten om att barns lycka är kopplad till kärnfamiljen. Att “hålla ihop för barnen” är bästa valet? När det i själva verket leder till oändligt lidande, skada och ohälsa. Som i värsta fall slutar med döden.

Vi börjar närma oss säckens övre del. Snart är det dags att knyta ihop. Vad tänker vi så här långt, när börjat vi plocka isär kärnfamiljskonstruktionen? Nu vet vi att denna familjeform alltså INTE är ohotat “vanligast” statistiskt: det har skett en nedgång i förekomsten från 99% till 70%. Samtidigt som SCB redovisar siffror att minst var tredje barn lever med separerade föräldrar, så kakan torde vara större än en tredjedel. Detta är fakta. Kärnfamiljen är heller inte “det naturliga” sätt mänsklighetens reproduktion sedan tidernas begynnelse, 10.000 år, som vi lärde oss på historielektionen del 1. I dag vill jag punktera myten om att “barn till separerade föräldrar mår sämre/går sämre för i livet än kärnfamiljens barn”. Vad är det för jävla snack?! Den nya forskningen bekräftar att det inte finns något samband mellan att klara sig dåligt i livet och att växa upp med separerade föräldrar. Det tydligaste konstaterandet är att barn till sammanboende bråkande föräldrar, mycket konflikter eller där ena föräldern är våldsam mår SÄMST. Är någon chockad?

Sociologidoktorn har ordet

Det vi talar om är en undersökningen från Stockholms universitet, avhandlingen: ”Breaking down break-ups. Studies on the heterogeneity in (adult) children’s outcomes following a parental separation”, finns det ingen skillnad i det generella måendet hos barn som bor hos sammanboende eller självboende föräldrar, skriver su.se 13 mars 2023. Snarare är det barn i destruktiva relationer, bråk och våld som mår dåligt. Hör och häpna (obs! ironi)!

– Då kan man tänka på det här som folk ofta slänger ur sig, att ”vi ska hålla ihop för barnens skull”, att det kanske inte alltid är så bra, säger Eva-Lisa Palmtag, doktor i sociologi vid Institutet för social forskning, Stockholms universitet: som lett studien.

- Inom separerade familjer är det mer betydelsefullt för hälsan ifall en eller båda föräldrarna haft en konflikt med barnet, än föräldrarnas konflikt sinsemellan. Konflikt mellan barn och förälder kan i sin tur vara en så kallad ”spillover-effekt”, från föräldrarnas konflikt.

Eva-Lisa Palmtag, doktor i sociologi vid Institutet för social forskning, Stockholms universitet: som lett studien. Foto: Elin Sahlin/Stockholms universitet

“Jag önskar att de skilt sig direkt”

Detta motbevisar tidigare studier, som har påstått att föräldrars separation ett negativt samband med barns välbefinnande både under barndomen och i vuxen ålder. Så forskningen visar alltså att för vissa barn är det positivt om föräldrarna går skilda vägar än om de fortsätter att bo ihop.

Min anekdotiska bevisning säger att skilsmässobarn vill att föräldrarna skall dela på sig så fort som möjligt. Jag är nyfiken och brukar ställa frågan: “När önskade du att dina föräldrar skilt sig?” Svaret blir alltid: “Direkt”. Direkt. De stora barnen säger alltid samma svar: “direkt”. För att faktiskt citer dr Phil: “it’s better to be from a broken home, than to live in it”. I detta fall har han rätt.

I sin avhandling redogör forskaren vidare för de nya fynden som bygger på Levnadsnivåundersökningen som är ett riksrepresentativt material, här från åren 2000-2010. Här väcks hoppet i mig när forskaren kan visa på hur en normförändring i samhället gett effekt i statistik och resultat. I detta fall: att fler barn föds och fostras utanför heteronormativa kärnfamiljen.

Samtidigt verkar de nya rösterna inte nått hela vägen ut till befolkningen. Jag tänker på en självstående mamma till en tonårspojke som växt upp med varannan-vecka-liv sedan småbarnsåren (från en dokusåpa faktiskt) 2023: som gav uttryck för tydlig ångest över att hennes son “inte fått växa upp i en riktig familj”. Som om hon berövat honom något? Att hon lade skulden på sig själv för att hon inte “lyckats” frambesvärja en man som skulle kunna ta rollen som “kärnfamiljspappa”? Medan sonen själv verkade tycka att hans mamma och hans liv var toppen. Sorgligt! Palmtags studie kan dock även kväsa kritiska rösterna mot den växelvisa boendeformen:

– Det finns ju de som menar att “varannan vecka” är väldigt jobbigt för barnen, men så verkar inte vara fallet. Vilket min och också tidigare forskning visat, säger Eva-Lisa Palmtag till su.se.

“En heterogen grupp”

Hon pekar även ut hur viktigt det är att se gruppen barn till separerade föräldrar som en heterogen grupp: att barn påverkas beror på så många olika omständigheter. Samt att det generellt verkar som att barn som haft god kontakt med båda föräldrarna i barndomen fortsätter ha detta som vuxna. Men att det är tydligt att våld drar ner järnridån för allt som rör barns psykiska hälsa.

- Det ju vara att barn i vissa fall inte mår bra av en omfattande kontakt med båda föräldrarna, till exempel i familjer där det förekommit våld, men det är inte något som jag har undersökt, säger Eva-Lisa Palmtag.

Åter: mer forskning behövs kring hur barn påverkas av våld i hemmet och våld från en förövare i nära relation (pappa?) som kan få effekt på lagstiftningen. Själv skulle jag vilja veta hur ofta barn tillfrågas om de vill eller inte träffa sin våldsamma förälder? Hur många barn vill träffa sin förövare - egentligen? Den statistiken vill jag se!

Vi skall även betänka de fakta som säger att: var tionde barn utsätts för våld i hemmet, var femte barn för sexuella övergrepp samt var tionde för försummelse eller annan misshandel. Det är knappast fråga om “undantagsfall).

Palmtag betonar vidare vikten av de nyligen lagstadgade kommunala informationssamtal (erbjuds till oense föräldrar i frågor om vårdnad, boende eller umgänge efter en separation) samt menar också att BARNEN BORDE INKLUDERAS mer i dessa samtal.

– Det är viktigt att man inte glömmer bort barnens roll i det hela, att försöka hjälpa och stötta barnen att hantera konflikter och inte bara inom föräldraparet, säger forskaren.

Det som är SUNT för barn, helt avgörande för barns psykiska hälsa - och därmed också deras möjligheter att lyckas med utbildning, arbets- och privatliv, skapandet av nära, varaktiga relationer - är en stabil, riktig förälder som sätter barnen först. Se Rädda Barnens fempunktsprogram:

5 FRISKFAKTORER FÖR PSYKISK HÄLSA HOS BARN OCH UNGA ( Rädda Barnen)

  1. TRYGGA VUXNA = “när den vuxna är den bas som barn utgår ifrån för att utforska livet”. TRYGG OMSORG = “ nära vuxna är den trygga hamn som barn återvänder till för att tanka trygghet”.

  2. VANOR I VARDAGEN: vuxna skall hjälpa barn genom att stötta dem till goda rutiner och en balanserad vardag. De behöver vila, leka, vara tillsammans, röra på sig och göra meningsfulla saker.

  3. DELAKTIGHET = alla barn har rätt att vara delaktiga i sina egna liv, på en nivå som är lämplig utifrån ålder och förmåga. Barnkonventionen poängterar barns rätt till inflytande, delaktiget och information och du som vuxen har en viktig uppgift i möjliggöra dessa rättigheter.

  4. PRATA OM KÄNSLOR = När vi vuxna pratar om känslor med barn, lär vi dem hur olika känslor funkar och hur man kan prata om hur man mår. Vi visar att även svåra känslor går att förstå och hur man kan prata om hur man mår. Vi visar att även svåra känslor går att förstå och är möjliga att hantera. Olika känslor för med sig olika upplevelser i kroppen och impulser till att göra saker.

  5. MÖTA STARKA KÄNSLOR = att möta barnet när det uttrycker kraftfulla och svåra känslor är viktigt även om det känns kännas utmanande eller obehagligt. Vi vuxna kan hjälpa barnet att sänka nivån av stress och visa hur starka känslor kan bemötas i stunden. Ibland behöver vi hjälpa till att problemlösa men lika ofta handlar det om att lugna och bekräfta barnets upplevelse. Att förstå hur vår kropp och hjärna reagerar på stress och hot är hjälpsamt för att förstå med gröna och röda lampor. För den som varit med om många stressade händelser tänds den röda lampan lätt och lyser starkt och länge.

“Barnen = lyckliga och friska”
När jag satt på examens-ceremonin förra veckan - höll mitt hjärta höll på att svälla upp till himlen av stolthet - fick jag även sitta tillsammans med mängder av andra stolta föräldrar i en stor sal. Min blick fångades av de familjer som bestod av konservativa mamma-pappa-barn-konstellationen. Tankar på “tänk om barnens pappa (aka spermadonatorn aka Original-Satan) varit här? “. Eller mer = tänk om barnens pappa varit MÄNSKLIG? För i mitt resonerande landade jag tillslut på insikten att enda sättet som spermadonatorn skulle kunnat finnas med i ett sånt hypotetiskt scenario var om han genomgått en hjärntransplantation.

En kväll senare- när jag bearbetat händelsen och dessa känslor hos min psykolog - uppfylldes jag av ett sånt glödgande raseri mot den verklige Original-Satan för allt han gjort mot barnen, att han är så jävla ondskefull och aldrig kan inse barnens rätta värde att jag kastade en mental förbannelse på honom med min svarta obsidian-sten i min krampaktigt knutna näve. Medan blodet kokade och mina tänder blottades. Men men. Vi hanterar alla starka känslor olika. Jag tror på 100% utlopp på det sätt som står närmast att finna. He he.

Mot dagens kontext och frågeställning “är kärnfamiljen bästa grogrunden för barnalstrande i dag?” kan jag dock direkt och utan att blinka svara bestämt: NEJ. I min och barnens fall började livet när vi lämnade förövaren. Mina barn är i dag starka, trygga och kärleksfulla och lika framgångsrika inom utbildning och arbete som att skapa nära, varaktiga relationer och odla sunda värderingar. Som jag ser det: nyckelpersoner i att arbetet med att skapa ett hållbart, fungerande samhälle i framtiden.

Ensamföräldrande mamman checkar boxar

Jag slänger ett öga igen på Rädda Barnens fem-punkts-lista för psykisk hälsa (och framgång) för barn och tycker jag kan checka alla boxar i mitt föräldraskap. Och det står ingenting om att “de vuxna” måste vara en biologisk förälder. Leta upp BYN istället. I egenskap av egenföräldrande mamma, med 100% barnansvar sedan yngsta barnet var sju år (i praktiken = JÄMT), känner jag mig trygg att tala för det faktum att: barn som fostras utanför kärnfamiljen kan nå framgång och lycka på fantastiska nivåer. Faktiskt betydligt bättre än normen dessutom; som det verkar. Så här bra blev det för oss. Forskningen säger att det verkar hända fler. Alla våra fina stjärnfamiljer är i sanning den miljö där lyckliga och friska barn fostras och blomstrar. Långt från förtryck, våld och konkurrens om mammas uppmärksamhet. Och som min älskade dotter sa, som svar på mitt konstaterande: “titta på alla kärnfamiljer” (vid examensceremonin förra helgen) Som långt ifrån dominerade salen, skall tilläggas.

- Jag tycker de verkar ha det så tråkigt, titta! De pratar knappt med varandra. Jag skulle aldrig byta bort vår familj mot det - jag är så glad att vi fyra har varandra, är så tajta och skrattar så mycket tillsammans. Dessutom fick vi ha dig för oss själva mamma - det bästa i världen!

Mina hjärtans finaste! Barnen. Det är faktiskt dem ALLT handlar om. Barnen. Barnen. Barnen.

Veckans kampsång

PANNKAKA

Drogad katt

Yeah! Drogad Katt!
D to the K!
Drogad Katt! Katt!
Yeah!

Ta tre ägg, kläck dom
Släng ner skiten i en bunke och rör om
Addera vetemjöl och mjölk, bitch
Smält smör och salt, bitch
Ta en stekpanna, smöra skiten
Häll ut smeten och grädda skiten

Grädda tills det ser ut som fågelskit
Halsa en whisky
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka

Sedan är dem klar, motherfucker
Släng bitchen på en tallrik och fixa tillbehör
Vi har lingonsylt, jordgubbsylt
Drottningsylt, sirap
Hallonsylt, hjortonsylt
Blåbärsylt, grädde
Apelsinmarmelad, ketchup
Vem fan har ketchup på pannkaka?
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)

Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka (yeah)
Pannkaka, pannkaka
Jag käkar pannkaka, pannkaka

Källa: Musixmatch







Previous
Previous

Konservativa kärnfamiljsnormen = motståndare till jämställdhet

Next
Next

Kärnfamiljen har backat 30% på 40 år