Konservativa kärnfamiljsnormen = motståndare till jämställdhet

Analysen del 1: Myten möjliggör nedvärderingen av kvinnor och barn

Dags att knyta ihop säcken på granskningen av kärnfamiljsnormen. Så får ni avgöra om vi med detta krossat myten än? Bakgrunden var att söka efter “roten till det onda: när det gäller mäns våld mot kvinnor och barn, tvångsumgängen och kvinnors brist på lika villkor till makt, pengar och inflytande. Vilken målgrupp är nyckeln till förändring? Barnen? Ungdomarna? Rektorerna? Pensionärerna? Arbetsföra vuxna? LHBTQAI+communityn? Het-cis-mammorna? Het-cis-papporna? Politikerna? Konsumenterna? Journalisterna? Opinionsbildarna? Cheferna? Facket? Vem skall vi rikta oss till? Vem kan vända båten? Hur?

Att vända opinionen mot en inkluderande syn på familjebildning, utrotandet av våld och orättvisor, kan tyckas vara en omöjlig uppgift. Men det börjar med mig. Och dig. Allt som finns är att “gräva där du står”. Nu är jag här. Jag får prata med dem jag har i min närhet och mitt nätverk: i alla åldrar, på alla nivåer. Du med. Så får vi hoppas på någon insikt och på att budskapet sprids vidare.

I granskningen av kärnfamiljsnormen har vi nu kommit till analysen. Vad betyder denna mängd fakta? Hur kan jag som enskild människa tillämpa mina nya insikter och kunskaper i praktiken? Vad är viktigast?

Bästa utgångspunkten jag kan hitta just nu är: “VAD ÄR BÄST FÖR BARNEN?” Jag har många tankar kring det här och skall försöka redogöra för en i taget.

  1. Är blind lydnad mot könsmaktsordningen och stereotypa könsroller bäst för barnen?

För det första säger gamla kärnfamiljsnormen oss att jag som kvinna skall vara heterosexuell cis-kvinna och bilda par med en man och föda barn. På grund av mitt kön skall jag därmed även vara primär omsorgsgivare till dessa barn och låta mannen stå för huvuddelen av försörjningen. Varpå jag härmed avsäger mig både reell och ekomomisk makt över både mitt och mina barns liv. Oacceptabelt! Dessutom läggs det en orimlig press på män att vara “familjeförsörjare”. Män är dåligt skickade att klara alla former av kravfyllda situationer och har små eller inga färdigheter i att handskas med stressen i en barnfamilj eller sätta ord på sina känslor. Deras ångest får ofta utlopp i psykisk ohälsa/sjukdom, våld mot kvinna och barn eller oförmåga att behålla jobbet. Som i sin tur hanteras med olika typer av självmedicinering: spel, alkohol, droger, sexmissbruk/sexköp eller till och med suicid.

Vad händer nu? Nu måste mamma vara ensam barnansvarig OCH familjeförsörjare? Få passar in i de, av patriarkatet, förutbestämda könsroller som krävs i politiska konstruktionen “kärnfamiljen” för kapitalistisk macroekonomi. Detta är på INGET SÄTT en sund grogrund för fostrandet av barn. Vill åter referera till Rädda Barnens fempunktsprogram från förra inlägget. Samt repetera gärna historielektionen igen: kärnfamiljen föddes under tiden för andra världskriget för att gynna dåtidens politiska partier och stor-kapitalismen. Dessutom uppvisas alltid olika måttstockar för kvinnor och män; något som Nina Åkestam Wikner skriver om i bästa bibeln: “Feministfällan”.

- Det “råkar” vara så att kvinnan tar merparten av föräldraledigheten om hon är egenföretagare, för då har hon flexibiliteten som han (anställd) saknar. Det gör hon även om HON anställd och han egenföretagare: för då måste ju HAN hålla verksamheten igång. “Den faller helt utan honom”. Det råkar också vara så att hon skall ta föräldraledigheten om hon pluggar och han jobbar: för då förlorar de ju mindre pengar. Hon skall vara hemma med barnen även om han pluggar och hon jobbar: för då har hon bättre föräldrapenning än han. Om hon är arbetslös och han jobbar är hon självklart hemma mer med barnen, “det skulle bli fasligt dyrt annars”. Om hon jobbar och han är arbetslös är hon hemma längre: han måste ju ha tid att söka jobb. Tänk så det råkade bli! Eller det kanske är så att ni råkade hamna här i de här rollerna för att ni har de kön de har.

Fråga: “Är blind lydnad mot könsmaktsordningen och stereotypa könsroller bäst för barnen?” Svar = NEJ.

2. Är kärnfamiljsnormen - mamma, pappa, barn - bäst för barnen rent biologiskt?

Skulle biologi och “livmoderfeminism” ha rätt borde vi inte ens ha preventivmedel. Varför “stoppa den naturliga processen” med befruktning genom hetrosex när som? Låt oss vara som djuren i naturen och låta alla spermier som har vägarna förbi ett moget ägg i en livmoder få slå rot. Detta kan vi väl ändå vara överens om är helt orimligt? Och predikan: låt MAMMORNA FÅR VARA NÄRA SINA BEBISAR i bebisbubbla obegränsade tider = det vill säga jobba som oavlönade hemmafruar tills barnen börjar högstadiet - som proklameras av livmoderfeminister och kristna högern. Motståndarna till 50-50-delad föräldraförsäkring. Hyllare av “det mest naturliga”. Skall vi ställa oss oerhört kritiska till.

- Skulle vi sträva efter att leva “naturligt, biologiskt” skulle vi som fått glasögon när synen blev sämre med åren fått gå halvblinda och handikappade. Folk som drabbas av cancer dö. För ålderssynthet och sjukdomar är " naturligt, biologiskt”, men till exempel barnuppfostran och omsorg är det inte, fortsätter Nina Åkesson Wikner i sin bok “Feministfällan” (som jag nyligen lyssnade igenom på min ljudbokstjänst två gånger på raken. LÄS LÄS LÄS!). 

Författaren talar bland annat om att livmoderfeministerna åkallar kvinnans reproduktionsorgan som styrande: som motivering att hon skall stanna i hemmet och sköta sina barn. Framför att stå på barrikaderna och kämpa för jämställdhet och mänskliga rättigheter åt sina döttrar - och söner. Till den dag de är vuxna och själva skall skapa sig en tillvaro i samhället.  

Detta kan sägas vara motsatsen till övrig feminism (liberal, likhets- eller radikalfeminism exempelvis); som generellt sett menar att kvinnor är individer som bör bemötas och behandlas utifrån detta enkla faktum. Likhetstecken med “kompetens före kön”. Snarare än att utsättas för fördomar, diskriminering och hatbrott mot kvinnor för att vi är kvinnor. Där vi pressas in i stereotypa könsroller i ett samhälle där män privilegieras och ges makt över kvinnor. Uteslutande tack vare sitt kön och den dominans de etablerat under årtusenden. Det var inte länge sedan kvinnor var mäns egendom: utan rätt att äga, rösta eller leva ett liv fritt från våld, förtryck och omyndigskap.  Först 1921 blev alla svenska kvinnor myndiga.


Beteende trumfar biologi

Jag - och ni med mig - är naturligtvis införstådda med hur befruktning uppstår = spermie + ägg. Det är inte vetenskapen kring hur liv uppstår som är den felande länken här. Problemet, som jag ser det, är att jag inte tycker att samlaget mellan man och kvinna automatiskt är den bästa förutsättningen för att skapa ett barn. I vår moderna tid bör barn i första hand tillverkas på labb. Jag förstår om det är en kontroversiell tanke: men den är sprungen ur min bearbetning av all den statistik och rapportering om mäns våld mot kvinnor, män som dödar kvinnor och barn samt utdömt tvångsumgänge med ovilliga barn. “Barn på labb” utan manlig inblandning utöver spermadonationen är enda garanterat trygga förutsättningen för mammor och barn - samt pappor utanför het-cis-normen - idag. Och för dessa mammor ser jag inga gränser för hur mycket de kan få vara med sina barn! En självstående egenförälder som använt inseminering för att bli mamma får vara i sin bebisbubbla hur länge hon vill. Eftersom hon har sitt nätverk, sparpengar och framför allt en plan för sin och barnets framtid och försörjning. FRITT från krävande biologisk pappa IRL. När hon skapar sin bebisbubbla - som jag tycker alla mammor har all rätt i världen att göra - får hon vara OSTÖRD. Utan ett gnällig penisbihang som trampar i utkanterna, morrar och skäller för att få uppmärksamhet. Foodora kommer med mat. Mormor passar bebisen när mamma duschar. Och försäkringskassan betalar hyran för den lugna lilla babybubblan. Evig frid och harmoni. Ett paradis för alla nyblivna mammor!

Hyllningen av biologi riskerar också fler tonårsgraviditeter, även om Sverige ligger ljusår före exempelvis u-landet USA. Vi har massiv information och sex- och samlevnadsundervisning i skolorna, hemma och i barnavården. Samtidigt som vuxensamhället aktivt varje dag måste bygga på barrikaderna mot porrens värld där ingen sett en kondom sedan tidernas begynnelse. Och som gärna vill förvrida de ungas sinnen att tro att sex är lika med penetrerande vaginala samlag. Samt att preventivmedel är “avtändande”. För att inte tala om det fruktansvärda våldet och avhumaniseringen av flickor och kvinnor som gestaltas där. Brrrr!

Rysk roulette med kromosomer

Vi kan heller inte låta något så slumpmässigt som kön styra något så viktigt som BARN. Biologiskt kön är något som vi FÖDS med och innebär ingen automatisk rätt till avkomma. Vi (män) har varken tvingats bevisa våra kunskaper eller ansvarsförmåga genom att ta ett certifikat eller med licensierad yrkesexamen. Ändå skall det könsorgan vi föds med vara avgörande för vilken roll vi får i våra barns liv. Det är ju helt bisarrt! “Det krävs licens för att skaffa en hund men bara ett fuck för att skaffa ett barn”. Så sant som det är sagt.

För att inte tala om frågan om vi kvinnor ens vill ha barn? Varför tjata på kvinnor “när skall du skaffa barn då?” på tjejmiddag, släktkalas eller fikat på jobbet. När de uppenbarligen föredrar leva utan barn med sin frihet intakt. SLÄPP DET! Det är inte enda meningen med livet. Och “Mamma, pappa, barn” är på INGET SÄTT en garanti för en sund, trygg och hållbar uppväxt för barn. Lika lite som tex “pappa, pappa, barn” eller “mamma, barn, barn, barn” skulle vara Det Sämre Alternativet. Refererar åter till forskningsrönen om “barn till separerade föräldrar mår minst lika bra som den våldsfria (OBS!) kärnfamiljens barn” i förra inlägget. Det enda som är viktigt för ett barns uppväxt till psykiskt frisk, lycklig och produktiv samhällsmedborgare är TRYGGA VUXNA som SÄTTER BARNEN FÖRST i alla läget. Blodsband: ointressant. Kön: ointressant. Samhällets förväntningar: ointressant.

Kärnfamiljen drivs politiskt konservativt med argumentet att det är “naturligt biologiskt”. För fortplantning och barnuppfödning. Repeterar den danske demografens ord att “skilsmässor minskar och fler barn föds” på grund av kvinnors uppoffringar och “förändrade beteende”. Då i konservativ avvecklings anda. Som något positivt. När det i själva verket är “fler skilsmässor och färre antal födda barn” som kännetecknar progressivitet för kvinnor och barns rättigheter, frihet och utveckling. Se 1974: rekordår i antalet skilsmässor i Sverige som var en direkt effekt av att sambeskattningen för äkta makar avskaffades 1971. Jubel!

Fråga: “är kärnfamiljsnormen - mamma, pappa, barn - bäst för barnen rent biologiskt? Svar = NEJ.

3. Är ekonomisk orättvisa mellan mamma och pappa det bästa för barnen?

Nina Åkestam skriver mycket om kvinnors ekonomiska underläge och därmed avsaknaden av makt över sina och sina barns liv. Samt gravt orättvisa skillnader i attityder mot mammor och pappors val: i arbets-, privat- och familjelivet. Hur det skapar och cementerar obalans och stereotypa könsroller; i synnerhet för “duktiga flickor” som vill göra allt rätt. För att inte tala om att det “råkar” vara så att män börjar tjäna MER pengar på jobbet när barnen kommer. Medan kvinnor tjänar mindre och får mindre chanser till avancemang på arbetsplatsen. Hänvisar till uppgiften från svenskt näringsliv att: 20% av svenska vd:ar är kvinnor - en ökning med 10% sedan 1998 - samt att 39% är mellan­chefer och funktionschefer. Statistiken översatt visar att trots en viss utveckling är det fortfarande män som har den ekonomiska och reella makten i sverige idag: 80% av vd:ar är män och Marika Lundsten, VD för Ruter Dam och lillasysterprojektet Spader Ess berättade i podden: “Moderna kompetenser” avsnittet 12 september 2019 att:

- Det finns fler börs-VD:ar som heter Anders än vad det finns kvinnor i liknande positioner...det kallar inte vad vi vill kalla modernt.

Tendenser i maktens topp ger ringar på vattnet ner i hela företagshierarkin både inom privat näringsliv och offentlig förvaltning. Det ÄR relevant vem som bestämmer på toppen. Vissa menar att statistiken över kvinnors lägre löner beror på val av yrke (offentliga tjänster inom tex kommunal vård och omsorg), självvalt deltidsarbete i samband med barn och andra värderingar på arbetsplatsen: “viktigare att få hjälpa människor och ha goda arbetskamrater än makt och hög lön”. Jag menar att kvinnors yrkeval och låga kompensation är ännu ett uttryck för patriarkala krafter stereotypa könsroller och kollektiv vanföreställning om vad som kännetecknar en “god kvinna”. Samt att en strävan efter makt och pengar på jobbet skulle vara “okvinnligt”. I synnerhet om kvinnan i fråga har barn. Intervjuer med vd:ar på höga positioner får alltid frågor om “men vem tar hand om barnen då?” när det är fråga om en kvinna. Aldrig om det är fråga om en manlig vd. Detta är ett känt fenoment: lika tröttsamt som dammigt. Självklart påverkas vi alla av den här kulturen. Som jag hoppas vi skall kunna förändra. Så att unga het-cis-tjejer väljer att jobba som grävmaskinister som att självklart förvänta sig delad föräldraledighet från pappans sida när de får barn. Om jag nu inte lyckas övertyga alla unga tjejer om att skaffa barn genom insemination och engenföräldraskap.

Var femte kärnfamiljs-hustru saknar pengar att lämna sin man

Ekonomi, makt och pengar HAR betydelse för att cementera kärnfamiljsnormen och det kvinnoförtryck som följer i dess spår. Jag vill återigen återkoppla till undersökningen som visar att var femte kvinna stannar i en destruktiv sambo/äktenskaps-relation av EKONOMISKA SKÄL. Hon upplever sig helt enkelt inte ha råd att lämna mannen! Detta är obegripligt. Minns de vuxna skilsmässobarnens mantra om NÄR de velat att deras föräldrar skilt sig: direkt. Direkt. Direkt. Klart är att barn som växer upp i ett hem där det förekommer olika former av konflikt, kris och våld mellan föräldrarna = MÅR SÄMST. Kan de inte få slippa detta genast?!

Den ekonomiska aspekten påminner mig också om VARFÖR kärnfamiljsnormen konstruerades från första början: för att män skulle få gå ut i arbetslivet efter kriget och tillförskansa sig så mycket makt och pengar som möjligt. Samtidigt som regeringarna ville att det skulle födas många barn. Reproduktionen fick heller inte fick kosta någonting. Denna ekvation är endast möjlig om kvinnor kunde övertalas att jobba GRATIS med barn och hushåll i hemmet. Och vi vet ju alla hur det gick.

Det är oerhört provocerande att kvinnors värde FORTFARANDE avgörs av vår förmåga att reproducera oss och “ta hand om man, hem och barn” i kärnfamiljen. Jag blir galen! Är vi kvinnor endast avelskossor? Maximal avkomma på kortast möjliga livstid. Inom äktenskapets murar med en man som överhuvud/fångvaktare/försörjare.   

Dessutom: om kvinnor förväntas lägga 100% av fokus och energi på det omedelbara omhändertagandet av barn under själva småbarns- och skolbarnsåren. Vad händer då med det långsiktiga tänkandet? Att skapa en fruktsam, trygg och lycklig tillvaro för barnen sedan de växt upp och flyttat hemifrån ut i världen. Skapandet av ett jämställt samhälle fritt från våld? Detta är det minsta alla mammor – och pappor, fastrar, morfäder och kusiner – skyldiga sina barn.  

Leva för barnåren, förlora pensionen?

Man gör väl i att påminna sig om att småbarnsåren inte heller pågår hela livet heller. Kanske handlar det om max 20 år i full action? Tycker du verkligen att du har en god anledning och förstöra dina utsikter som kvinna för all framtid: bara för att slava under den mer intensiva, hands-on-barnuppfödningsperioden? Varför frågar du dig inte om det är rimligt att du ger upp dina egna utsikter till god försörjning, ställning och makt hela livet? Din rätt till eget liv, frihet och trygghet bör finnas i överflöd så att det RÄCKER en livstid. INNAN barnen kommer in i bilden. Eller? Om inte annat är det viktigt för oss kvinnor att vara goda förebilder för våra barn, döttrar och söner. Och vi måste ha en backup! Allt annat är oansvarigt.  

Tro det eller ej, men dina livsval kommer färgas av det faktum att du lagt mycket av din och dina barns försörjning och trygghet i händerna på en (totalt opålitlig, priviligierad, självcentrerad) man i kärnfamiljsfällan. Vad tänker du själv händer med maktfördelningen? Din frihet? Din insyn i familjens ekonomi? Ditt mandat att kunna komma med idéer och förslag till hur hushållet, barnen och parrelationen skall skötas? Semestrar? Fördelningen av vab? Inköp och egendomsförvärv? Investeringar och barnens sparande? Vem har kontrollen? Kontroll över din ekonomi, makt och självständighet är ALLT.  

Här är det även dags att påminna om att 50% av alla äktenskap/samboskap slutar i skilsmässa och separation. Så utsikterna att du blir ensamstående mamma ändå är väldigt stora. Är det odds du vill leva med? Eller vill du ha en plan, en solid tillvaro - en levnadsstandard du har råd med SJÄLV - från början?  

Fråga: Är ekonomisk orättvisa mellan mamma och pappa det bästa för barnen? Svar = NEJ.

Tack för visat intresse för denna gång: fortsättning följer.

Veckans kampsång

I AM WOMAN

Jordin Sparks

I am woman

I am (I am) woman (woman)
I am (I am) woman (woman)
I'm a woman, I'm a woman, yes I am
Ain't nobody else can do it like we can
Said I am (I am) woman (woman)
I am (I am) woman (woman)
I'm a woman, I'm a woman, yes I am
Ain't nobody else can do it quite like, like we can

It ain't easy walkin' in stilettos
But somebody gotta do it
Spend a day in my shoes
Then see what the hell I go through
It's so rigorous
Doing what I do
Always on point
Always on cue
Life's so hectic
Call it a zoo
Think you understand
If you only knew

I am (I am) woman (woman)
I am (I am) woman (woman)
I'm a woman, I'm a woman, yes I am
Ain't nobody else can do it like we can
Said I am (I am) woman (woman)
I am (I am) woman (woman)
I'm a woman, I'm a woman, yes I am
Ain't nobody else can do it quite like, like we can

I need fashion, elegance is a passion
I built this body to relax it
Try to bring me down
I'm a get the last laugh in
Don't need to talk
I speak with actions
I've perfected the laws of attraction
I'm the whole package plus satisfaction
Let it take yourself
'Fore you get what you asking
Don't get it twisted
Give your self a caution
Respect it's all that I'm asking
Women bless life, equals alright
No woman no life
I like to see you try

I am (I am) woman (woman)
I am (I am) woman (woman)
I'm a woman, I'm a woman, yes I am
Ain't nobody else can do it like we can
I said I am (I am) woman (woman)
I am (I am) woman (woman)
I'm a woman, I'm a woman, yes I am
Ain't nobody else can do it quite like, like we can

Say yeah, yeah (yeah, yeah)
Say yeah, yeah (yeah, yeah)
Say yeah yeah yeah, (yeah yeah yeah)
Say yeah yeah yeah, (yeah yeah yeah)
Say I'm a woman, I'm a woman (I'm a woman, I'm a woman)
Say I'm a woman, I'm a woman (I'm a woman, I'm a woman)

I am woman
I am woman
I'm a woman, I'm a woman, yes I am
Ain't nobody else can do it like I can

I said am (I am) woman (woman)
I am (I am) woman (woman)
I'm a woman, I'm a woman, yes I am
Ain't nobody else can do it quite like, like we can

I am (I am) woman (woman)
I am (I am) woman (woman)
I'm a woman, I'm a woman, yes I am
Can't nobody else can do it quite like we-

I said I am (I am) woman (woman)
I am (I am) woman (woman)
I'm a woman, I'm a woman, yes I am
Ain't nobody else can do it quite like, like we can




Previous
Previous

103 år efter myndighetsdagen - svenska kvinnor fortfarande livegna?

Next
Next

VÅLD OCH KONFLIKT I KÄRNFAMILJEN = STÖRSTA HOTET MOT BARNS HÄLSA OCH FRAMGÅNG