Clone-wars: kriga MOT kloningen av ♀️!

 I dag tänkte jag sammanfatta det som är viktigast och mest intressant att fånga upp efter de gångna veckornas blogginläggs-serie på temat: “omöjliga patriarkala krav på kvinnors kroppar och skönhet”.

-        Det är MENINGEN att vi skall vara olika! säger amerikanska obesitasläkaren Dr Fatima Stanford.

Alla människor ser olika ut av en anledning = evolution och ”survival of the fittest”. Som handlar om att få fram tillräckligt många individer med ”rätt” mutation att överleva i en ständigt föränderlig miljö. Det är biologisk mångfald helt enkelt. Varför skulle människan vara annorlunda?

Detta har fungerat för naturen i miljontals år. Så varför finns ett skönhetsideal som går ut på att vi kvinnor skall se exakt likadana ut? Jag tänker framgent prata om enbart kvinnor även om jag vet att män också mår dåligt av skönhetsideal och machokulturen. Samtidigt har ni ert stabila manlighetsprivilegie som renderar er så oerhört mycket fördelar i livet att det skulle ta oss tjejer miljoner år att ens komma i kapp. Så ursäkta mig om jag inte startar räddningsfonder eller stödgalor för de vita heterosexuella (medelålders) männen. Ni värderas inte enbart efter ert utseende. Alls faktiskt.

Varning: klonerna tar över!

Så. Tänk efter: dra dig till minnes senaste gången du tittade på någon av de mer oseriösa sex-doku-såpan eller deras gelikar bland influencers med stora konton på sociala medier. Minns du ens någon av tjejerna som individ? Eller flyter alla ihop till en och samma?

Jag kanske är gammal och mossig men i mina ögon ser dessa kvinnor ut som otäcka kopior av varandra: döda, undernärda/piller-tämjda ögon med överdrivet långa, spindellika lösögonfransar och botox-fixerade stenansikten avskalade på alla känslor… vansinniga, stela leenden fulla med toalettporslins-vita turkiska löständer, obscent uppsvullna läppar och påmålad rosig hy direkt från sminklådan… Påminner mer om en hemsökt demon-docka än en mänsklig varelse, om du frågar mig. För att inte tala om alla dessa sjukligt, trådsmala kroppar; opererade till oigenkännlighet med ditlimmade konstgjorda bröst och rumpa. (Nästan) alltid vita. (Nästan) alltid med plattat blont hår. (Nästan) alltid heterosexuella.

I dag hyllas det konstgjorda utseendet på ett sätt som har gått över alla rimliga naturliga gränser. Det patriarkala och kapitalistiska samhället har spårat ur fullständigt och håller på att köra den kvinnliga delen av befolkningen i botten helt och hållet.

HYLLA KVINNLIGA MÅNGFALDENS ALLA ANSIKTEN!

Dags för motståndsrörelsen! Vi måste lära oss att HYLLA mångfalden! Jag kan inte nog repetera Dr Fatima Stanfords ord: ”DET ÄR INTE MENINGEN ATT VI SKALL VARA LIKADANA”!

Vi behöver ALLA sorters människor för att få mänskligheten att blomstra. Smala och tjocka. Korta och långa. Vita och svarta. Homo och hetero. Kvinnor och män. Barn och gamla. Kristna och muslimer. Jo, faktiskt. Jag tänker inte debattera religionsfrågan mer än att påtala religionsfriheten och det den symboliserar: nämligen att vi skall respektera den synligt muslimska kvinnan precis på samma sätt som vi respekterar den synligt kristna kvinnan. Alla får finnas!

Jag tänker referera till Lady Dahmer igen. Hon berättar i ett av sina avsnitt från Postpatriarkatet och Dålig Stämning om hur hon vill lära sina barn så mycket som möjligt om all världens kulturer. Familjen söker på internet och fascineras av naturfolk från sydamerika, massajer från Afrika och eskimåer från Grönland. Att nyfiket betrakta och lära sig nya saker om andra folkslag och sätt att leva på ett positivt sätt …är en bra medicin mot fördomar och den rövhåls-konformism som tyvärr regerar samhället. Vi tackar småländske journalisten och författaren Tomas Lund för detta utmärkta begrepp: ”rövhåls-konformism”. För det är precis vad det handlar om. Att likrikta alla människor att bli outhärdliga, egocentrerade idioter helt enkelt. Om vi väljer att följa patriarkatet och kapitalismen det vill säga.

Vi är alla vackra. Alla människor från alla kulturer och landsändar på vår jord har SINA unika, fantastiska egenskaper. Vi måste gå tillbaka till det grundläggande, ”hur fungerar naturen?”

Främlingsfientlighet = en evolutionär defekt orsakad av fri vilja

Människan tar hand om ALLA individer i flocken. Även dem som inte till synes bidrar praktiskt till överlevnaden. De icke-produktiva. Barn, gamla, sjuka. Dem som ”avviker från normen” om man så vill. Det är så vår civilisation kommit framåt och lett till att vi som art dominerar jorden. Just nu.

Sen har vi främlings-skräcken. Var fjärde människa i det gamla samlar- och jägarsamhället dog till följd av dödligt våld från en annan människa. Ju mer åren gick desto viktigare var det att hålla reda på vän och fiende. Och tesen ”ju mer lik någon är mig desto större sannolikhet att vi ’tillhör samma grupp’” vann mark. Så skapades etiketter och normer för att markera grupptillhörighet. ”Är du inte med oss, är du emot oss”.

Här slog det alltså slint i människans överlägset stora hjärna. Baksidan av framgången hos däggdjuret med den oerhörda intelligensen och den imponerande sociala förmågan. Cromagnon-arten kringgick med tiden naturens fint uträknade system ”motsatser attraherar”. Vilket syftar till att motverka inavel samt säkra artens överlevnad i en ständigt föränderlig miljö. Till exempel om temperaturen skulle sjunka till en plötslig istid. Då är det troligtvis de individer med mer underhudsfett och kortare lemmar som skulle överleva. Eller om stammen skulle flytta till ett område med varmare klimat där de utsätts mer för solens strålning. Då är det individer med mörkare, mer skyddande hud som överlever bäst. Och så vidare.

Men som vanligt, tyckte vi människor att vi visste bättre än moder jord. Så uppstod minoriteterna. Som i dagens samhälle bara utsätts för problem och misär på alla sätt.

Hanna Wallensteen, psykolog och föreläsare. Bilden från inclusionacademy.se.

Hanna Wallensteen, psykolog och föreläsare. Bilden från inclusionacademy.se.

Plågan med minoritets-stress

Jag började tala om minoritetsstress redan tidigare i den här serien. Jag refererade då till fantastiska Hanna Wallensteen, psykolog och föreläsare, när hon medverkade i underbara Ångestpodden. Nu skall vi tala klart om hur det kan bli när man tillhör en minoritet.

- Det problematiska är när man börjar lyssna på omgivningens fördomar… TRO att man är mindre värd: "Alla av min sort är likadana”, säger Hanna Wallensteen till Ida Höckerstrand och Sofie Hallberg.

Det som kan hända då är följande:

1. Jag tror att jag måste hävda mig; jag måste jobba dubbelt så hårt!  BEVISA för alla att jag minsann också kan! Så mycket bättre dessutom! Ofta hamnar man här i bluffsyndromet. ”Jag är inte alls bra, egentligen. Allt är bara fejk. Tänk om någon kommer på mig?!”

2. Jag kanske försöker TONA NER MIG? Det som utmärker min särart. Tex kvinnor på mansdominerad arbetsplats kan börja bete sig "macho" och skruva ner volymen på sin kvinnlighet. Tjocka människor distanserar sig från resten av sin grupp genom att skämta om sin vikt. "Ställer sig på de smalas sida" och HÅLLER MED om att tjock är värdelöst. Är alltid först med tjockis-kommentarer.

3. Jag blir hyper-vaksam! Exempelvis: om jag nästan blivit påkörd av buss så aktar jag mig extra noga NÄSTA GÅNG jag skall gå över gatan. Det vill säga: om jag råkat ut för kränkande situation EN gång - vill jag inte råka illa ut igen. Vi kan bli över-reaktiva! ”Nu märker jag att människor tittar på mig. De där blickarna – det är säkert för att jag är så tjock och äcklig!”. Känslan av att: "Alla tittar. "

- Du kan dock vända detta steg till din fördel, menar Hanna Wallensteen. I stället för att backa undan och isolera dig. Kliv fram och betrakta det som sker. Ha ett öppet sinne och väck din nyfikenhet: ”jag lär mig hur diskrimineringen ser ut, lär mig känna igen en härskarteknik när den kommer. Utifrån min nya kunskap kan jag välja strategi, exempelvis: ’hej jag är inte farlig’. Jag kanske ser saker NU som andra inte ser.”

Ta kvinnoförtrycket till exempel: plötsligt lär du dig att se en situation utifrån: "Så här skulle ni aldrig gjort om jag varit man", säger du. Med din nya kunskap har du effektiv ammunition att använda som moteld mot männens gamla vanliga maktmissbruk: "nej, det är bara i ditt huvud / du är överkänslig/ man måste kunna ta ett skämt/ jag älskar kvinnor”…bla bla bla och annat skitsnack. Det är en avgörande fördel för individen som tillhör en minoritet att SE OCH FÖRSTÅ att det inte är hos MIG problemet ligger. Vi är bara en del av en patriarkal struktur och samhällsnorm. Som även om detta uttrycks oavsiktligt, ändå får skadlig effekt.

Minoritets-stress leder till ökad risk för psykisk ohälsa - ångest o depressioner - och fysisk ohälsa - CVD metabola syndromet tex. Skona dig själv från detta. I DAG!

Livsviktig kunskap i snabb-repris

När vi tittar tillbaka på seriens alla delar, vill jag använda musiken som röd tråd. Första delen: ”Who says”? Vem säger att du som kvinna måste följa det patriarkala skönhetsidealet? Löpträna, hetsbanta och kaffe-droga dig för att orka med arbets- och familjeliv. OCH “vara snygg (=för männen!)” Varför det? Vi har en AVGÖRANDE FÖRDEL av att känna igen förtrycket när vi ser det utifrån. Och vi måste alla, dagligen och stundligen, IFRÅGASÄTTA ”inlärda sanningar” om hur vi “skall” vara. Vem säger det?

Statistik vi minns: Bantningsindustrin (”skönhets- och wellness”) omsätter 1.500 miljarder dollar varje år. En av 3000 patienter dör under brasilian buttlift-operationer. 46% av amerikanska kvinnor offrar hellre ett år av sitt liv än att gå upp i vikt.

Beautiful” …du är vacker precis som du är och värd att älskas för att du är du. Om hur den vi älskar skadar oss, avsiktligt eller oavsiktligt med plumpa kommentarer om vår vikt, vår intelligens och vårt utseende. Hur viktigt det är att du INTE KÖPER detta förlamande smärtsamma verbala slag som riktas mot dig. Bli inte ett offer utan ta fram det DU SJÄLV kan göra för att få psykisk misshandel (jo, vikt- och fulhets-hets ÄR våld!) att upphöra. Lämna den destruktiva relation du lever i i värsta fall. Kärlek skall få oss att känna oss lyckligare, starkare och vackrare än någonsin. Annars är det FEL på förhållandet helt enkelt. Dumpa din kille!

I ”Tempo” kunde vi gunga med underbara Lizzo och Missy Elliott och hylla den vackra, kurviga, kroppen. Där jag delade med mig av mina egna provsvar från företagshälsovården. Som helt FRIADE mig från epitetet ”HÄLSOFARLIG FETMA” …vilket den helt värdelösa astronomi-ekvationen vi kallar ”BMI” försöker hävda. Min läkare, som ansvarade för min oerhört ingående hälsoundersökning, benämnde mig som helt frisk med en fysik som en elitidrottare, nära på.

Så hur skulle nån annan person där ute ens kunna komma i närheten av att vara kompetent nog att tala om för mig att jag är ohälsosam? Bara genom att titta på min kropp från utsidan? BMI-FETMA DEBUNKED! Det gäller mig. Och det gäller er alla där ute! Kom ihåg det!

Med ”Killing in the name of” ville jag helt enkelt piska upp stridslystnaden och tonårstrotset i dig. Så att du som ”BMI-fet” vågar stå på dig och PROTESTERA mot ett storleksdiskriminerande samhälle – vård, skola och arbetsplatser. Sociala medier. ”FUCK YOU I WONT DO WHAT YOU TELL ME!”…där Rage against the Machine vrålar ut sitt hat mot polisens rasism i USA. Som i min text får symbolisera hur vidrigt det är när en skattesubventionerad myndighet med uppdrag att skydda, rädda och tjäna oss misshandlar oss till döds istället. Det ultimata sveket. Som tex sjukvården har en tendens att göra med tjocka människor.

”Slå dig fri”! …lånade jag av Disney och Frost och jag uppmanade er att samtidigt föreställa er hjältinnan Elsa som en svart, lesbisk kvinna med krulligt underbart hår. I stället. Som kontrast till den blonda, vita, smala arketypen som på ett så outhärdligt sätt dominerar genren. För att illustrera hur BARN tar intryck av oss vuxna, hur de tar efter och för vidare våra fördomar; om till exempel kvinnor och tjocka kroppar. All diskriminering är viktig att stoppa… fyra minuter efter förlossningen…! Direkt och skoningslöst. Lär barn att ALLA människor är precis lika mycket värda och har samma rättigheter och skyldigheter; oavsett ras, religion, kön, sexuell läggning eller storlek. Som jag tjatat hål i huvudet på mina egna barn sen de låg vid bröstet. Läs Kajjan Anderssons bok: ”Livsviktigt – en handbok i kroppspositivt föräldraskap” och lyssna på Lady Dahmers poddar om genusmedvetet föräldraskap.

Här står jag och bryter mot normen! Och är HUR NÖJD och GLAD som helst. På en helt vanlig skogspromenad i Botaniska trädgården i Göteborg med sonen. Sommaren 2021.

Här står jag och bryter mot normen! Och är HUR NÖJD och GLAD som helst. På en helt vanlig skogspromenad i Botaniska trädgården i Göteborg med sonen. Sommaren 2021.

Mantran till nytta i vardagen:

Vad ta med sig? Allt hoppas jag. Ta till er musikens helande kraft. Den hjälper och tröstar och finns där även på natten…då du inte kan prata av dig din ångest med någon närstående. Att vara öppen, dela, prata, gråta, skratta med dina närmaste. Omge dig med människor som älskar, litar på dig och respekterar dig för DEN DU ÄR. I en ömsesidig, energigivande relation. Jag hade aldrig klarat mig utan mina underbara barn till exempel. Och vänner. Släktingar. Sök gärna professionell hjälp…helt avgörande för vägen till stabil psykisk hälsa och kraft att orka med vardagens krav och utmaningar i ett HELVETISKT patriarkat. Vart man än befinner sig i livet. Shoutout @varnamokbt

Att rabbla utantill:

1.    Börja ALDRIG ALDRIG ALDRIG någonsin banta. Försök inte manipulera kroppen på något sätt alls. Helst. Din kropp är en perfekt konstruerad biologisk varelse som på tusentals olika intrikata sätt hela tiden justerar kroppsvätskor, hormoner, temperaturnivåer med mera för att skapa BALANS. Du behöver inte göra någonting! VERKLIGEN INTE mixtra med kost och träning i syfte att ändra ditt utseende. STOPPA alla barn och ungdomar, nära och kära som ens ANDAS om detta fasansfulla. Se Linda Bacons fantastiska ”Health at every size”…boken som visar på det direkt ohälsosamma och kontraproduktiva med att ”banta/detoxa/komma i form”….bla bla vad du än kallar det. Med tydliga hänvisningar till den mänskliga anatomin och fysiologin. Plus hur staten och samhället subventionerar diskriminering av tjocka människor på tusen olika sätt. Allt medan de tjänar miljarders miljarder dollar på olyckliga fattiga människors fruktlösa försök att gå ner i vikt. GÅ INTE PÅ DETTA.

2.    Kalla saker vid dess rätta namn. Vi reclaimar ordet TJOCK! Använd ordet ”tjock” om en rund, mullig, härlig människokropp. Det är HELT OKEJ. Jag har lärt mig detta först de senaste åren. Men har tränat mycket och nu känner jag mig bekväm att detta ord används av mig själv och andra för att beskriva min kroppsform. Genom att avgifta ordet från negativa värderingar synonymt med ”ful, OHÄLSOSAM, lat, värdelös, äcklig”…är det bara ett ord. Ett fint, beskrivande, NEUTRALT ord. Som både barn och vuxna förstår. Som ”smal”. Eller “lång”. Eller ”bög”. Vi tackar manliga gay-rörelsen för att de gick före och slog in dörrarna i den här frågan.

3.    JAG FÅR GÖRA SOM JAG VILL! Finn lusten och bekräftelsen att du är bra hos DIG SJÄLV! I stället för ett människofientligt samhälle eller egoistiska, känslomässigt handikappade kärlekspartners. Föräldrar. Klasskompisar. Arbetskamrater. Den anonyma publiken. Du kan ändå inte vara alla till lags. Så du kan lika gärna göra som DU VILL. Lyssna på Kacey Musgrave: ”Follow your arrow!” 

4. TA HAND OM DIG SJÄLV! Du och din kropp är värda det allra bästa. Släng alla gamla fördomar och fetma-infesterade idéer om “sund livsstil” helt överbord. Ät det du vill, rör dig på för det är roligt och sov för att du skall MÅ bra! Vara lycklig och frisk och leva ditt liv. Precis som du är. JUST NU!   

5. För pepp och kraft i vardagen: lyssna gärna på min spellista på spotify: ”LIS(T)A AKTIVISTA FEMINISTA”. Det gör jag. Varje dag.

Titta! En tjock kropp! Hurra!

Minoritet eller majoritet. Det är en hård kamp. Och liksom all strävan efter mänskliga rättigheter måste vi ta till krafttag och överdriva i början. Skrika, bråka och vara obekväma. Som med kvinnlig rösträtt. Och som nu: med kroppsaktivismen. MITT MÅL är naturligtvis att normalisera alla kroppar. Men innan vi kommer dit kanske vi måste inskola allmänheten att överhuvudtaget klara av att SE en tjock kropp. Utan att vilja kräkas. Det måste bli en tillvänjning först. Innan vi kan gå vidare till nästa steg. Det vill säga sluta kommentera kroppar över huvud taget. Vilket naturligtvis är det självklara målet.

Alltså får vi köra på med konceptet ”titta här = en bild av en tjock kropp i bikini/som tränar styrketräning/som äter en glass …vilket är HELT OKEJ. Till och med hälsosamt, vackert och FÖREDÖMLIGT! Jodå, det är helt i sin ordning!” …ett tag till. Tills vi normaliserat det någorlunda. Bara tills vi fått ordning på ungdomarnas psykiska ohälsa, ätstörningar, mobbing, självmord och självmordsförsök. Sen så.

“Normal?” = usch!

”KROPPSPOSITIVA RÖRELSEN UPPMUNTRAR TILL ÖVERVIKT” Vid det här laget hoppas jag att vi kunnat DEBUNKA denna giftiga fras från förövarna. Fler behöver dock få veta. Det är fortfarande många som ”följer med strömmen” i vårt fett-fobiska samhälle. Okunskapen är stor. Den kroppspositiva rörelsen handlar om att hylla INDIVIDEN! Stötta och pusha för ett mer MÅNGSIDIGT samhälle sett till UTSEENDET. Så ALLA människor kan känna sig accepterade och välkomna. Ha en god självkänsla. Behandlas väl utan att diskrimineras. I ett samhälle som respekterar mig och mina mänskliga rättigheter.

Lägger jag ut en kroppspositiv bild vill jag EGENTLIGEN inte vara kroppspositiv alls – för det är INGET FEL med min kropp. Jag vill inte alltid erkänna att jag tillhör en minoritet som det skall tyckas synd om. Jag blir ledsen och paff när jag visar upp min kropp och för höra att jag är “modig”.

Jag tycker jag är okej. Och normal. “Normal”. Ett hemskt ord egentligen. Tråkigt är det också. Ordet ”normal” betyder egentligen bara ”detta har vi bestämt skall vara: ‘det vanliga’”. Normen. Allmänt gällande för den stora massan. Så det blir välbekant för det mänskliga ögat”.

NORMALISERA ALLA KROPPAR!

Kroppspositiva rörelsen behövs för att revolutionera sociala medier. För i dag är det inte längre bara modeller, programledare, skådespelare och politiker samt andra offentliga personer som syns på bilder, i filmer eller tv. Sociala medier växer explosionsartat och anses nog av alla i dag vara ”helt normalt”. Så gott som alla privatpersoner världen över har någon form av konto där de lägger ut bilder och berättelser om sitt dagliga liv. ALLA kan marknadsföra sig själva på den offentliga arenan. Därför är det också allas vårt ansvar att spegla verkligheten som den är. Med ALLA kroppar, alla utseenden, alla ”avvikelser” från det patriarkala skönhetsidealet och smalhetsnormen. Innan våra barn blir helt förstörda.

När jag växte upp på 90-talet minns jag hur jag och mina tjejkompisar i klassen förundrades över att Madonna kunde vara så smal trots att hon precis fött barn. Men så erinrade vi oss att hon har ju faktiskt miljontals dollar till personliga tränare, privata kockar, städhjälp och barnskötare hemma. Så DÅ har man ju alla möjligheter i världen att fokusera på sin kropp… som om UTSEENDET vore det avgörande för om man är en bra mamma. Eller bra artist. Suck. Men “vi vanliga dödliga” kunde trösta oss med detta i alla fall. 2021 är det dock: Helt. Andra. Tider. Och även vi gamla, slitna, stressade, ensamstående mödrar förväntas leva upp till det patriarkala skönhetsidealet och smalhetsnormen. Helt UTAN miljoner dollar. Eller personliga tränare, privata kockar, städhjälp och barnskötare hemma. En ordentlig realitycheck är på sin plats!

Vi behöver den kroppspositiva rörelsen därför att den arbetar framför allt med MÄNNISKOVÄRDE. Att stötta, peppa och påminna alla kvinnor om att DU ÄR VÄRDEFULL PRECIS SOM DU ÄR. Du förtjänar det allra bästa i livet. Det är viktigt att fokusera på rätt saker. Och börja i rätt ände. För det finns fortfarande alldeles, ALLDELES för många kvinnor där ute som HATAR sig själva, som skäms över sina kroppar, som aldrig skulle gå och bada på offentlig plats med sina barn eller ens barnbarn… Som lyssnat på fördomar, sina egna och andras, om normbrytande kroppar och därför identifierar sig som ”tjock person” på ett dåligt sätt. Som i en svart-vit tankefälla innebär…”jag är fet och dålig och därför skall jag hålla mig till en självdestruktiv livsstil med isolering, skräpmat och bilåkande. Det är ingen idé jag ens försöker gå en promenad eller äta grönsaker. Jag kommer aldrig gå ner i vikt tillräckligt mycket ändå. Det är OMÖJLIGT”. Som om det ens handlade om vikten?! Som om det handlade om något annat än att MÅ BRA!

Kloka röster om människovärde

Podden “Smartare fitness” överraskade mig när jag var ute och researchade inför detta avsnitt. Här lyste fett-föraktet med sin frånvaro.

- Kroppspositiva rörelsen är viktig för att påminna överviktiga människor om att de har precis samma rättigheter som andra människor, säger man i avsnittet 18 februari 2021 “Om övervikt, hälsa, kroppspositivism och fat-shaming”.

- Det är viktigt att skilja på den fysiska hälsan och människovärde. Du duger ALLTID som du är, du har ALLTID ett värde, ALLTID en plats här på jorden.

Och som kloka röster från till exempel Kajjan Andersson, säger: hade självhat och mobbing gett ”resultat” i förföljelsen av tjocka kroppar hade alla varit pinnsmala redan. Så stor och socialt acceptabel som storleksdiskrimineringen är i dag.

De personliga tränarna från ”Smartare fitness-”podden fortsätter:

- Det gör mig rasande när vissa människor fnissar åt tjocka kroppar på gymmet. Det är helt oacceptabelt!

- Vi skulle ALDRIG säga "du borde gå ner i vikt". Vi hjälper till med din träning - oavsett storlek. Vi vill stoppa dig från att eventuellt jämföra dig med andra eller straffa dig själv med träning och mat. Vi vill få dig att SKITA I ALLA ANDRA och sätta dig själv först. Hellre prestation än viktmål. Vi vill att du skall fokusera på ditt eget bästa, motivera dig att prioritera dig själv, ta ansvar för dina relationer och din TOTALA hälsa (= psykiskt och fysiskt) samt få det bästa livet DU kan få!

Vilket återkopplar till det vi pratade om i inlägget om ”BMI-FETMA = EN BLUFF”! Min kropp är synligt tjock och samtidigt föredömligt frisk och hälsosam. Jag själv har aldrig låtit ansträngningarna att uppnå så god fysisk hälsa som möjligt – med maratonlopp som det ultimata målet – stoppas av min storlek eller vikt. Jag har inte identifierat mig som en ”tjock kropp”. Jag har identifierat mig som …mig själv. Och självklart är jag värd den bästa livsstilen som finns att få!

Låt begreppet “LIVSLUST” ersätta “hälsa”

Det jag försöker förmedla i detta inlägg är hur viktigt det är att människor med alla kroppar och utseenden accepterar sig själva som de är. Samt inser att vi är lika mycket värda att tas om hand och näras på ett bra sätt som andra. Att äta nyttig mat och motionera är inte endast förbehållet de synligt smala människorna. De har inte monopol på ett hälsosamt leverne. Snarare är det tvärtom i verkligheten som vi vet.

Vi måste få bort hela vikt-grejen från begreppet hälsa. Nu har det börjat gå inflation i detta ord: “hälsa”. Kanske skall byta mot ordet: “livslust” i stället? Smaka på det…livslust. LIVSLUST! Ja! Så kör vi.

…vi måste få bort vikt-grejen från LIVSLUSTEN! Vikten har ingen betydelse EGENTLIGEN för den genomsnittlige svenska kvinnan i dag. Och det finns inga regler. Bort med svart-vitt tänkande. Börja använda din egen hjärna och TÄNK SJÄLV.

Självklart kan jag börja dagen med en grönkålssmoothie och lång, rask promenad i kuperad skog. Lågkalori-pulver-soppa till lunch på jobbet och proteinbarer till fikat. För hemma ligga i soffan resten dagen och kolla på film. Och äta pizza till middag med glass till efterrätt. På en och samma dag. Om jag har lust.  

Men visst… det tog mig LÅNG tid att lära mig precis det här. Att jag kan göra både och. Att det ena utesluter inte det andra. Att jag inte behövde hålla reda på vilken etikett som skulle beskriva mitt liv ”just nu”. ”I form” eller ”ur fas” …med de respektive olika restriktioner som gällde för respektive ”delperiod”: aldrig glass vid ”i form” …aldrig en grönsakslunch vid ”ur fas”. ”Hälsosam” eller ”ohälsosam”. Vansinne? Vad VAR det där för hjärnspöke egentligen?

Att ta hand om den psykiska hälsan går hand i hand med att ta hand om den fysiska hälsan. Vilket kanske var det som tillslut lärde mig det viktiga med balans och självacceptans? Och bröt mönstret från ungdomens dagar med stenhårda tränings- och kostprogram. Belöning och bestraffning av kroppen.

Precis som dr Anders ”Hjärnstark” Hansen beskriver i sina böcker och tv-program är fysisk motion ofta nyckeln till hälsa – sett ur båda aspekter. Förutsatt att du är en hyfsat normalfrisk individ… kliniska depressioner kräver medicinering liksom andra mer allvarliga sjukdomstillstånd. Den generella rekommendation som gäller avser som sagt låg-risk-patienter.

Återkommande i all forskning, all information från myndigheter och röster i hälsans värld. Fysisk aktivitet får oss att må bättre på alla plan, på alla sätt. Framför allt psykiskt! Rörelse är oslagbart. På tal om blodfetter, blodtryck och blodsocker…riskmarkörer som nästan alltid blir raket-förbättrade när patienten börjar motionera. Som vi alla vet.

I Anders Hansens bok redogör han även för en rad kul specialeffekter. Styrketräning ökar antalet mitokondrier i cellerna vilket fördröjer åldrandet. Att aktivt träna upp musklerna minskar den spontana minskningen av muskelmassan som följer med ålder; vilket ökar förutsättningarna för att du skall kunna leva längre och bättre samt klara dig själv och ditt dagliga liv. Upp i hög ålder. Vem vill inte det?

Regelbunden konditionsträning kan också leda till bildandet av fler proteiner som skyddar hjärnan och våra kognitiva förmågor – som ett motgift mot hjärntrötthet orsakat av utmattningssyndrom, stroke eller parkinsons sjukdom. Gör så att kroppen bildar mer egna antioxidanter som bromsar de fria radikalerna som attackerar våra celler (= så vi lever längre?). Leder till mer kvävgas i blodkärlen vilket minskar risken för åderförfettning av kärlen.

All motion och rörelse ökar inlärningsförmåga, koncentration och minnet. …och minskar risken för depression och ångest samt förbättrar sömnen. Det finns ingen ände på de positiva effekterna det har på vår mänskliga organism.

“Jag hinner inte träna” 

Grejen är att man behöver inte ens träna speciellt hårt för att lyckas lyfta sitt liv till högre höjder av välbefinnande. I boken ”Till fots”, av Maj-Lis Hellenius och Ola Skinnarmo, beskrivs studier som visat att den största hälsovinsten är att gå från noll träning till medelmåttlig träning – tex regelbundna promenader med eventuellt inslag av löpning. Att gå från medelmåttlig träning till hård träning med sikte på snabb löpning i motionslopp och liknande till och med kunde leda till skadliga effekter på hjärtat. I synnerhet om individen var 40-50 år och äldre.

Även ”Hälsa på recept” stöder denna tes. Så här råder doktorerna oss att göra:

·      Rör på dig motsvarande en snabb promenad på 30 minuter varje dag. Trädgårdsskötsel, dans eller golf kan ge samma effekt. Du kan till och med dela upp halvtimmen i att gå ut och gå 10 minuter tre gånger om dagen. Kanske vid fika och lunch på arbetet? (red.anm)

·      Samma sak med löpning – 20 minuters jogging räcker utmärkt.

·      Se till att inte bli för stillasittande för lång tid i sträck – jobbar du på kontor? Eller vid en maskin? = se till att ta regelbundna bensträckare. Se till att få ett stå-skrivbord eller motsvarande och stå minst en timme om dagen.  

Så vill du göra en enda sak för din livslust (=”hälsa”) …kan du GÅ UT OCH GÅ. Lite varje dag. Så enkelt är det.

Bra kost = GÖR DIN GREJ

När det gäller våra matvanor tycker jag det allra enklaste är att helt enkelt gå tillbaka till dagis. Back to basics. Ät regelbundet. Ungefär samma tid varje dag. Kroppen mår bra av rutiner. Tråkigt kanske, men så enkelt är det.

Stephan Rössner, den svenske obesitasläkaren, hävdade i metastudien som hamnade den utgåva av läkartidningen jag refererat till tidigare i serien, att de största effekterna med till exempel pulver-dieter låg i regelbundenheten. Regelbundenheten. Vinsten är alltså att etablera en god måltidsordning… frukost - lunch - middag …vet att detta kan vara omöjligt svårt ibland.

Men börja enkelt. Ta en artikel i en föräldratidning jag läste när mitt första barn låg i magen på mig som 19-åring. ”Ät gärna kexchoklad och ligg på sofflocket…men försök gå en promenad och ät ordentlig middag med fiskpinnar och potatismos INNAN… så det inte blir BARA kexchoklad den kvällen. Tänk på att både du och barnet behöver näring” hette det. Jag tycker det är ganska bra koncept. Vi skall förse våra kroppar med näring varje dag främst för att MÅ BRA PSYKISKT! Stabilt blodsocker ger ett bättre mående. Lugnar och klappar på våra hormonella system så alla signalsubstanser faller in i ledet och gör sitt jobb. Ordnat och fint. I stället för att storma runt och balla ur; vilket orsakar oss allt från huvudvärk och kort stubin till ångest och depressioner. Alltså:

Steg ett: god måltidsordning. Människan vill ha det människan vill ha. Så låt henne FÅ DET DÅ! Mitt kostråd är ”ät vad du vill hela dagen” – så länge du delar upp det på tre huvudmål och en till två mellanmål! Kör hårt!”. Så här funkar det: Huvudmål = fem bitar ur kostcirkeln. Mellanmål: tre bitar ur kostcirkeln.

Steg två: Ta din favoriträtt, godaste smoothien eller mackan… och kolla av lite grann. Släng ett öga på kostcirkeln. Fråga dig själv ”Hur många bitar har jag nu?" Om vi dissekerar din macka till exempel – här är bröd, smör, ost och paprika. Mums och toppen! Då har du tre bitar ur kostcirkeln. Är ett kanon-mellanmål – grattis! Ville du att mackan skulle vara lunch? Okej, släng ett öga på kostcirkeln igen. ”Fem bitar? Så…vad kan jag lägga till?”. Kanske en skinkbit? Äppelskivor? Ja, det var en jättebra idé! Grattis IGEN! Perfekt lunch! Det viktiga här är: GÖR DIN GREJ!

Kostcirkeln behöver inte andas dammig skolsal, grusiga golv och tråkig mellanstadiefröken. Det är EN BRA GREJ!

Kostcirkeln behöver inte andas dammig skolsal, grusiga golv och tråkig mellanstadiefröken. Det är EN BRA GREJ!

När jag och en nära släkting talade om återhämtning efter utmattningssyndrom och depression kom vi in på hur tråkigt det är med matlagning. Som syssla. Som nödvändig livsuppehållande åtgärd. Som ekonomisk faktor. Hen hade en bra lösning. Brukade köpa utgående färdigrätter för kylskåpet för halva priset på lokala livsmedelsaffären. Men då hen fick sin behandling för snarkning och sömnapné ville inkopplad dietist tyckt att hen ”borde äta mer hemlagat” i stället. Varpå hen blev dyster igen och såg sina perfekta lösning flyga ut genom ett imaginärt fönster…

Jag föreslog att hen skulle fortsätta köpa sina billiga färdigrätter och slänga på en extra tallrik grönsaker bara, så kunde det bli hur bra som helst. De där portionerna är ju rätt små ändå? Sagt och gjort, hen trollade fram en extra tallrik med kokt broccoli, morot och blomkål (ur fryspåse) och åt med halva-priset-potatis&kalops. Mätt och belåten. Körde på med detta vinnande koncept och vid nästa läkarkontroll var alla blodvärden perfekta och blodtrycket fantastiskt. Sjukvårdspersonalen applåderade min släktings utmärkta läkning! “Hur HADE hen burit sig åt?” Detta var naturligtvis i kombination med god måltidsordning och motion med fokus på regelbundna promenader (i det utmärkta procent-tränings-programs-urval med alla roliga namn jag redogjort för i tidigare inlägg i serien). Hens BMI är i stort sett oförändrat (?) Igen. Ideligen ideligen får vi nya bevis för att livsstil och välmående trumfar idiotiska viktmål och astronomi-token. Summan av kardemumman: GÖR DIN GREJ!

Alkohol, rökning och stress toppar kostnader för samhället 

Sen kan man gärna lägga till och dra ifrån hur mycket man vill. Som representant för tandvården vill jag bara höja ett varnande finger och rekommendera att sötsaker, snacks och efterrätter intas omedelbart efter måltid…för att bespara tänderna ”syreattackerna” från kariesbakterierna. Kroppen ställer upp med enad front i detta: ”småätande är döden!”. Tänk på karies och insulinresistens ho ho! Fluortanten har talat.

Poängen är att ALLA KROPPAR FÖRTJÄNAR att tas väl om hand. Alla förtjänar bra och näringsrik mat (också). Alla förtjänar motion och rörelseglädje! Alla förtjänar respekteras i alla gym, simhallar, golfbanor, caféer, glassköer och (snabbmats-)restauranger.

Vi skall inte identifiera oss utifrån vår kroppsform. Varken tjocka eller smala. INGEN skall behöva höra… varken:  ”borde du verkligen ta om mat en gång till?”, ”jasså du gillar glass med strössel till efterrätt? Det syns på dig!”. Eller: ”skall du inte ta en tårtbit till? Du är ju bara skinn och ben!”.

Nu lägger vi av med kroppsrecenserande och att bedöma kroppar EN GÅNG FÖR ALLA tycker jag. ALLA kroppar är bra. Så!

Behövs moteld mot fett-fobiker och kroppshatare som spelar ”Du uppmuntrar till fetma och övervikt!/Vet du hur mycket fetma kostar samhället?/du är ohälsosam och jag tänker bara på ditt bästa…!”-kortet. Kan vi erbjuda följande:

·      ”BMI-fetman” är en bluff – länk till mitt inlägg (ha!).

·      ”Trakasserier och diskriminering är ett allvarligt brott som är straffbart enligt lag”.

·      ”Det går inte att se på utsidan hur någon mår på insidan”. Kan du se om någon har cancer? Ett missbruk? På väg att ta självmord i dag? Nej.

·      Stress och psykisk ohälsa kostar samhället enbart 80 miljarder kronor i direkta kostnader som tex sjukskrivningskostnader, skriver pbm.se 18 juni 2018. Då finns det ingen övergripande studie av relaterade kostnader som: försämrad livskvalitet, sjukdomar och förkortad livslängd samt förlorad produktion. Sannolikt är detta den allra största utgiften kopplad till livsstil som finns i Sverige (och världen?) i dag.

·      Rökning kostar samhället uppskattningsvis 75 miljarder kronor per år. Det säger Hans Gilljam, seniorprofessor i folkhälsovetenskap på Karolinska institutet, KI, till tobaksfakta.se den 9 januari 2019. Regeringens siffror på 31 miljarder anses vara felaktig av nämnde akademiker. Ej hittat siffror kring snus eller annan tobaksanvändning. Så lägg på det med.

·      Alkohol kostar samhället 103 miljarder kronor årligen, skriver press.systembolaget.se den 11 november 2019 och refererar till en studie i ämnet.

·      Trafiken kostar samhället 59 miljarder kronor varje år; baserat på en rapport 2005 publicerad på msb.se. Så lägg på 15 års inflation på det så kommer den siffran att vara betydligt högre. Kunde ej hitta en mer aktuell siffra i mitt grävande.

Att jämföra med fetma: i dag beräknar Folkhälsomyndigheten att den årliga totala kostnaden för fetma i Sverige är 70 miljarder kronor. ”Baserat på att drygt en miljon i åldern 16–84 år har en vikt som klassas som fetma, enligt BMI. Fetma får negativa konsekvenser både för individen och för samhället. Konsekvenserna består bland annat av försämrad livskvalitet, sjukdomar och förkortad livslängd, samt förlorad produktion.” Skriver de på sin hemsida utifrån siffror aktuella 7 maj 2021.

Men eftersom man räknar på felaktiga skalan BMI snarare än patienters individuella värden är det egentligen meningslösa siffror. Vi får inte ta del av några andra faktorer hos de studerade patienterna; vilket gör det troligt att det finns andra riskfaktorer som haft större påverkan när det gäller sjukdom här en ren vikt.  

241297619_1175429556284317_4804187711948102933_n.jpg
Fördomskollen: Vem av ovan två tjejer är mest ohälsosam? Enligt forskning och beprövad erfarenhet?

Fördomskollen: Vem av ovan två tjejer är mest ohälsosam? Enligt forskning och beprövad erfarenhet?

“Skall du verkligen ha mer vin? Vet du hur mycket alkoholen kostar samhället varje år?”

Vårt samhälle är så präglat av patriarkala strukturer och kapitalismen att vi inte ens ser det längre. Men nu borde det vara helt uppenbart för alla att det gått för långt med storleksdiskrimineringen?

-        Vårt självhat driver en skönhetsindustri som tjänar biljoner på vi kvinnor strävar efter den konstgjorda idealkroppen (1.500 miljarder dollar årligen jorden runt, red.anm). Som ingen kan uppnå. Det ”konstruerade behovet” och "syntetiska själv-missnöjet vidmakthåller status quo, säger Kajjan Andersson till Ångestpodden.

-        Det som kostar samhället MEST är den psykiska ohälsa som all denna kroppsstress leder till! Depression utbrändhet, ångest, ätstörningar med mera ...men myndigheterna styr förbi detta gigantiska isberg och fortsätter mala om att ”men tänk på det här med att övervikt ökar risken för högt BP”. Kollektiv blindhet! 

Jag skulle gärna vilja se minen hos... till exempel en hyllad influencer, som alltför ofta även betraktas som självutnämnd hälsoexpert och PT… om kommentarsfälten fyllts av hat mot hur hon stressar, dricker vin eller kör bil! ”Hur KAN du köra bil när så många människor dör i trafiken! Du uppmuntrar till TRAFIKDÖD!”.

Eller: ”Där sitter du och häller i dig vinglas efter vinglas! FY FAN vad äcklig du är! FATTAR DU INTE hur ohälsosam du är? Vet inte du att alkoholen är ett STORT SAMHÄLLSPROBLEM som kostar oss skattebetalare 103 miljarder om året?! Sluta genast, jävla alkis!”

Varför inte: ”Alltså, hur mycket STRESSAR du egentligen??? USCH! Du MÅSTE faktiskt försöka gå ner (i tempo) nu. Jag tänker bara på ditt eget bästa! Du kan faktiskt DÖ när som helst”

…och då är faktiskt alla ovan påhittade kommentarer baserade på fakta. I betydligt högre utsträckning än fetma-föraktet.

Behöver jag ens nämna rökning? .Både bilkörning, alkohol och rökning påverkar andra människor potentiellt direkt skadligt i din omgivning. På ett sätt som ens hetsätning eller ätstörning någonsin skulle göra.

Att rikta så mycket hat mot tjocka personer är… orimligt, ologiskt och saknar all faktagrund. Det är bara…omotiverat, avskyvärt hat helt enkelt.

242129691_894586991265618_1625945227410707593_n (1).jpg
Fördomskollen igen: vem är mest onyttig NU DÅ? Nedan är jag på frossar-kalas i Stockholm med dottern! 13 juni 2019.

Fördomskollen igen: vem är mest onyttig NU DÅ? Nedan är jag på frossar-kalas i Stockholm med dottern! 13 juni 2019.

Haters, förövare och troll: är det inte dags att erkänna nu?

NI TYCKER DET ÄR FULT ATT VARA TJOCK?! Låg-status? Oattraktivt? Stå för det då. Stå för att ni är vidriga, utseendefixerade och hatiska. STÅ FÖR ATT NI ÄR DÅLIGA MÄNNISKOR.

För finns inte den påhittade, mediala ammunitionen mot tjocka kroppar – det vill säga: ”det är ohälsosamt att vara fet”. Så finns bara fördomar och diskriminering kvar. Vem vill skriva under på att vara en bigott, snobbig psykisk misshandlare och mobbare?

Detta gäller hela samhället för den delen. Vi tar det igen: vi växer alla upp och fostras till denna systematiska diskriminering. Tjocka människor är helt enkelt förföljda, hatade och förtryckta för att SITT UTSEENDES skull. En person med synligt tjock kropp förknippas med dåliga egenskaper som är ohälsosam, korkad, oattraktiv, har dålig disciplin, är sämre på sina jobb, är oftare sjukskriven, har dålig karaktär, är misslyckad och opålitlig samt lat. Med mera. Med mera. Odugliga i största allmänhet.

Vi har alla “gått med på detta”. VI är alla skyldiga. Tills motsatsen är bevisad! …och vi tar de förtrycktas parti!

Vill vi leva i ett samhälle där smalhet dyrkas mer än de otrognas guldkalv i gamla testamentet? Där den tjocka människan är oönskad? En paria som det är HELT OKEJ att okritiskt mobba, förnedra och hänsynslöst tortera verbalt och socialt på alla sätt? Vill vi tolerera att våra barn får höra eller får säga: ”Jag tänker bara på ditt bästa! Jag är bara ärlig! Jag vill bara du skall leva hälsosamt och inte få diabetes!” till sig själva eller andra tjocka barn? Skall vi bjuda förövarna på att få fortsätta med sitt fett-skammande så att de själva känner sig lite bättre, lite över, har lite högre status ändå. Kommer högre upp på den sociala rangskalan. Jag säger FUCK THAT!

Karl den X Gustaf, kung av Sverige under 1600-talets mitt. Hans runda mage ansågs vara mycket attraktiv och han ansågs vara en sexsymbol på sin tid. Målning av Abraham Wuchters.

Karl den X Gustaf, kung av Sverige under 1600-talets mitt. Hans runda mage ansågs vara mycket attraktiv och han ansågs vara en sexsymbol på sin tid. Målning av Abraham Wuchters.

Rund mage och vit hy = sexigt!

Låt oss ta ett steg tillbaka. Människor har i alla tider jiddrat med skönhetsidealen. På medeltiden och i bondesamhället var det vackert att vara rund. Se på gamla tavlor av exempelvis kung Karl den X – höjden av skönhet med sin klotrunda mage – ett tecken på status och välstånd. Han ansågs vara ett riktigt sexobjekt på sin tid. Att vara solbränd förknippades med underklassens slit på åkern, varför blek hy var förbehållet överklassen och därför extra åtråvärt. Cirka fram till mitten av 1900-talet då industrisemestern myntades och solbränna var för dem som hade råd att vara lediga och åka på solsemester. Eller som i dag: köpa en lägenhet i Spanien. Tvärtom alltså.

Varför tror vi att vi ”moderna” människor är resistenta mot det status-utseende som råder i dag? Och låtsas att vi ”bara tänker på hälsan”. För det görs extremt mycket mer som är direkt livsfarligt i skönhetens namn i dag. Än att vara överviktig. Återigen…titta på dödlighetstalen för skönhets- och viktminskningsoperationer. Ätstörningar. Suicid bland unga ökar. Stress och psykisk ohälsa.

Minns hur mina barn förfasade sig över en dokumentär om en tjej som köpt bantningspiller på nätet. Och som mycket riktigt gick ner i vikt med en rasande fart. För att en morgon hitta en konstig, lång vit spagettiliknande grej på kudden. Där ena änden satt fast i hennes näsa. Det visade sig vara en parasit-mask som letat sig ut genom en kroppsöppning. De mirakel-piller hon köpt och ätit i flera veckor innehöll alltså maskägg. Bilden av hur hon drar ut den långa masken genom näsan har etsat sig fast på näthinnan för alltid. Sonen är fortfarande livrädd för inälvsmask än i dag..! Brrr! Är det ett rimlig pris för att vara smal? Kroppen full av mask?

Tittar man på de mest populära influencers i Sverige i dag som sitter på stora sociala mediekonton framställer sig som ”förebilder”…är det kropp, utseende och ”skönhet” som står i fokus. Det rekommenderas galna dieter som LCHF, glutenfritt, veganskt och 5:2 SAMTIDIGT. I kombination med att gå minst en mil varje dag. Tills följarna är hopplöst förlorade i ätstörningens förlovade land. Ivrigt påhejade av neddeffade kvinnliga ”personliga tränare” som marknadsför 20% kroppsfett som idealet med uppmaningen ”träna exakt som jag!” = det vill säga ”se ut exakt som jag!”.

Män, ofta i fattiga länder sprutar in farlig syntololja i huden för att skapa en illusion av ”muskler” (ej hittat dödstal, svårt pga av att det är en illegal verksamhet) vanligast med bröst och biceps. Gymfjollor (vad jag kallar unga killar som okritiskt följer ”träningstips” från vilken dopad idiot som helst på youtube) som trycker i sig rått kött, sörplar max-gainer-shakes och smågodis mellan seten på gymmen. Och bekymrat letar efter magrutor och putande armmuskler i spegeln.

Vilket går emot allt sunt förnuft. Vad hände med individen? Människan? Hur kunde skönhetstävlingen bodybuilding, ”bikini-fitness” och ”tv-gladiatorer” bli vårt nya ”normala”? Jag blir helt iskall när jag hör att den störst växande gruppen följare till några av landets största influenceras är i flickor i åldern 10-13 år…HJÄLP! DÄRFÖR behövs kroppspositivismen!

Livsfarligt beroende av plastikkirurgi och nya viktmål 

Att titta på sig själv och komma fram till att man inte gillar sitt utseende och försöka börja förändra det är startskottet till en resa som totalhavererar oss som människor. För när når vi den punkten att vi är helt 100% totalt nöjda? Kommer vi någonsin fram till en kropp och ett utseende som hyllas av omgivningen? Får vi medaljer? Frid och harmoni och lycka för evigt?

Nej. Som kloka sonen sa ”att sträva efter att förbättra sin kropp är som att jaga guldkrukan vid regnbågens slut. Man kommer aldrig fram”. Så fort du tex gått ner 20 kilo i fett eller gått upp 20 kilo i muskler kommer du upptäcka att du inte alls är lycklig… eller ens nöjd? Du hamnar helt enkelt på det nya ”normala”. Så därför fortsätter jakten! ”Okej, jag skall gå upp 20 kilo TILL i muskler och DÅ kommer jag få mitt drömliv fullt av mening och inre frid!” tänker du. Men icke! Det bara fortsätter. Tills du normaliserat det onormala.

Se bara på de så kallade Ken- och Barbie-människorna, som blir beroende av plastikkirurgi tills de knappt har någon likhet med en mänsklig varelse längre. Utan snarare passar i en skräckfilm. Hu! Michael Jackson? Såg väl mer ut som läskiga dockan i Saw än som en människa på slutet? Innan han faktiskt dog. Som ett resultat av de prövningar och alla operationer och konstiga dieter han utsatt sin kropp för. En sedelärande historia på många sätt.

“Ät som ett dagisbarn. Ett STORT dagisbarn“

Klä ut dig! Ta på en peruk! Sminka dig till pirat! Inte vet jag. Allt icke-invasivt är helt okej. Men börja aldrig nånsin försök påverka ditt utseende genom konstgjorda ingrepp på INSIDAN. Låt kroppen vara. Ät som ett dagisbarn – med anpassade portionsstorlekar givetvis. Rör dig minst 30 minuter varje dag. UPPSKATTA din kropp och lyssna på din inre röst – ”hur mår jag i dag?”. Odla dina relationer, fyll ditt liv med glädje, jobba så lite som möjligt. Gör mindre av det du mår dåligt av. Gör mer av det du mår bra av.

Vi kör det igen: Att vara smal är ett UTSEENDE - ingen bedrift i nivå med att vinna skid-SM. Livet är för den delen inget prestationsforum! Det är ingen ”identitet” att vara smal. Eller tjock. Eller vit. Eller svart. Eller hetero eller homo.

Vår viktigaste identitet är ju att vara MÄNNISKA. Alla ALLA vill bli älskade, respekterade och uppskattade för den vi är! Innerst inne. Ingen vill ha en etikett på sig…hur positiv den än är.

-        Att ”leva hälsosamt” är inte ett krav för att få vara människa, säger Gunnar Nordgren, specialist i allmänmedicin vid vårdcentralen Lagaholmskliniken, Laholm en av mina sakkunniga.

Varje människa är ansvarig för SITT liv. Och vi FÅR faktiskt leva precis som vi vill.
Så gå ut och LEV! LEV FÖR LYCKAN! LIVSLUSTEN! GLÄDJEN! Ditt liv är NU! Gör allt du drömt om…NU! Inte ”när du gått ner 20 kilo”. Inte när ”ungarna blivit lite större”. Inte ”när det lugnat ner sig lite”. Inte när det passar sambon. Utan NU. NU!!! Säg det högt: NU!

Love Lisa

 

MINA KRAV:

·      Styr upp PT-industrin! Kräv bättre utbildning av PT och "kostrådgivare"! Högskolenivå. Kräv läkarundersökning inklusive labbresultat av alla kunder/klienter före all påbörjad behandlingsplan med PT. Kräv kombination med psykolog för sund självbild och som hjälp att skapa individuella mål med sin träning.

·      Sjukvården byter genast ut BMI mot att till exempel räkna kroppsfettsprocent.

·      Ilegalisera marknadsföring av viktminskning via exempelvis influencers med rabattkoder, sociala medier samt annonser eller ”betalda samarbeten” med ”wellness-industrin”. TA ENDAST råd kring livsstilsförändring gällande kost och motion från läkare, dietist och sjukgymnast.  

·      Utbilda alla som jobbar med barn på alla nivåer i samhället PÅ ETT HELT NYTT SÄTT: kroppspositivt och genusmedvetet. Fortsätt föräldrautbildningar på samma tema genom föräldragrupper, BVC samt skolhälsovården.

·      Hej individ: börja fasa ut dina personliga skönhetsrutiner:

a.    Börja smått:

- ”Måste du köpa schampo för en miljard kronor?” säger Amanda Ålenius, som bland annat driver @annonsradet på Instagram, i sin medverkan i Ångestpodden #339 22 juli i år. ”Eller ha sex olika burkar hudkräm i din ’daily skinroutine’? Måste du köpa nya kläder inför varje grej/fest?” Hon har fler idéer:

b.   Starta konversationer med killkompisar – ”vet du vad det kostar mig hos frisören?” 3.000 kr och 4 timmar. Visa dem verkligheten och KRÄV att de skall skruva om huvudet.

c.    Stoppa din egen och andra kvinnors ÅNGEST över sitt utseende, så ingen behöver ”stå och gråta och må dåligt i provrummen”.

 

Myter om åldrande och träning av Anders Hansen och Carl Johan Sundberg i boken ”Hälsa på recept”:

1.    ”Träning spelar ingen roll – det går inte att skjuta upp åldrandet.”

a.    SANNINGEN: Regelbunden styrke- och konditionsträning ökar chansen att du lever längre och minskar dessutom besvär med exempelvis trötthet och värk.

2.    ”Jag kan inte bromsa åldrandet om jag inte tränar som en galning!”

a.    SANNINGEN: Redan 15 minuter om dagen eller 90 minuter i veckan ger ökade chanser att leva flera år längre. Lite träning är ofantligt mycket bättre än ingen träning alls.

3.    ”Styrketräning är bara viktigt för bikini- och ’beach’-figuren”.

a.    SANNINGEN: förlust av muskelmassa gör att man riskerar dö i förtid och att man fungerar väldigt mycket sämre i vardagen. Dessutom har styrketräning visat sig vara viktigt för att motverka benskörhet och fallrisk.

4.    ”Jag är för gammal för att träna. Jag kommer bara göra mig illa”.

a.    SANNINGEN: tvärtom! Styrketräning som tränar upp de snabba muskelfibrerna, som också är viktiga för balanssinnet, hålls vid liv bättre och individen blir mer stabil och mindre benägen att falla och skada sig.

5.    ”Gamla människor får ingen effekt av träning”.

a.    SANNINGEN: Gamla människor svarar oftast sensationellt bra på styrketräning. Studier på 80-åringar som börjat träna visar att de kan fördubbla sin muskelstyrka bara på några månader (vilket skulle vara omöjligt för yngre personer). Genom den ökade muskelstyrkan får man en allmänt bättre funktionsnivå och kan därför klara sig själv och bli mycket välfungerande i sitt vardagliga liv.

6.    ”Jag har en kronisk sjukdom och kan inte träna”.

a.    SANNINGEN: Fysisk aktivitet är i de allra flesta fall väldigt bra för människor som lider av kroniska sjukdomar; exempelvis hjärtkärlsjukdom eller diabetes. Tala med din läkare om hur du kan anpassa träningen.    

Previous
Previous

Befria ♀️ från den helvetes jävla par-normen!

Next
Next

”Varför är din mamma tjock?”