Min jakt på folket bakom #inteallamän!

Misogyna hatrörelsen: #inteallamän har varit i farten igen. Årets sista vecka 2021 anmälde de ett inlägg skrivet av Amanda Åhlénius, stort feministkonto på Instagram, som “hatiskt” till den manschauvinistiska instagramledningen; som tog genast tog bort det. Men inte innan en mängd modiga kvinnor skärmdumpat och spridit vidare. Tack och lov! Det är allas vår plikt att motarbeta #inteallamän. Som med sin snedvridna smutskastningskampanj av feminismen försöker tysta alla röster som talar om orättvisa, tystnadskultur och våld som drabbar kvinnor i detta samhälle dagligen.

Budskapet här är att det får ytterst farliga konsekvenser för alla invånare i ett samhälle, kvinnorna i synnerhet, att sprida uppfattningen och skapa sympati för hatrörelsen #inteallamän. För en FÖRÄNDRING mot jämställt samhälle utan våld där kvinnor behandlas som MÄNNISKOR, inte objekt, är LIVSVIKTIG! NU!

Tusen tack till vår underbara kvinno-community på sociala medier! Fortsätt skärmdumpa och sprid. Allas våra liv hänger på det.

Fantastiska @amandaalenius inlägg, som var otroligt välskrivet och samtidigt respektfullt, tydligt och relaterbart för FAKTISKT ALLA MÄN. Ren upplysning egentligen, som kunde ha blivit öppningen på ett samtal med vår nemesis. Som ni skall få se i de stycken nedan jag har citerat vår hjältinna.

Manstillvända skit-hashtaggens reaktion väckte emellertid min ilska och envishet. Och jag bestämde mig för att försöka gå till botten med #inteallamäns jävla bullshit en gång för alla.

Opinionsbildaren och digitalstrategen Amanda Ålenius grundade Annonsrådet 2017 och sedan dess har hon jobbat aktivt för att motverka sexistisk reklam. Ett arbete som har gett henne utmärkelser som Årets branschpersonlighet och Årets eldsjäl. @amandaahlenius @annonsradet Fakta: resume.se

Hallå??? Var är ni?

Min första tanke var att jag ville kontakta någon av männen bakom #inteallamän och ställa en rad frågor.

Så, jag började leta runt efter någon kontaktperson. Gick bet på de första sökningarna och fick ta i lite hårdare. Dammsög hela internet inklusive flashback. Antingen är jag kass på grävande journalistik eller så är #inteallamän en undergroundrörelse av rang. Som frimurarordern. Ku Kux Klan. Nordkorea?

Det som gläder mig oerhört är att vi kvinnor och feminister syns mest på #inteallamäns samlingssidor. Det som är öppet, publikt och lättillgängliga för alla är all den kritik och raseri som riktas mot mansgris-idiotiska hashtaggen: ”#inteallamän”. Vilket är en ”sexistisk hatrörelse” i samma nivå som antisemitism, rasism, homofobi, klassförakt och andra typer av hets mot folkgrupp.

Jag kan dock över huvud taget inte hitta ett enda namn eller kontaktinformation kring hur man får tag i någon av männen (kvinnorna?) bakom hatrörelsen.

Enda gången dessa ljusskygga varelser verkar krypa upp ur sina mörka hålor under jord är när något kritiskt skrivs om dem på sociala medier? Så de omedelbart kan ringa sina polare i någon manstung styrelse och få kritiken/sanningen nedtagen.

#inteallamän vill INTE lyssna

Jag förstår att hatbrotts-förövare inte är intresserade av att lyssna eller ta reson. De vill fortsätta se sina hatobjekt som just ”objekt”, föremål, själlösa ting… utan mänskliga rättigheter. Jag tror att den sexistska hatrörelsen #inteallamän, blir svåra att övertyga. För att inte säga omöjligt. Det är kört.

De personer VI bör rikta oss till/och redan gör är: ALLA ANDRA människor. Det är det enda riktigt verksamma vi feminister och människorättsidealister kan göra; att prata med RESTEN av folket. Dem som inte riktigt bestämt sig för vad de tycker. Dem som står och väger i frågan.

Män som kvinnor. Som är fast i patriarkala mönster, som inte ser mansnormen eller de privilegier som vita, heterosexuella (medelålders) kristna män besitter i dag. Vi får aldrig upphöra med att föra samtalet med vanliga, bussiga människor. Folk som i största allmänhet bara vill att alla skall ha det bra i ett slags onyanserad värdegrund; “samma rättigheter och skyldigheter åt alla”.

Vi måste också vara realistiska. Alla människor där ute har kanske inte tid och ro eller verktyg att vidareutbilda sig i genusfrågan, könsmaktsordning och jämställdhetsarbete? Inte heller jag. Jag som började mer aktivt med min aktivism i samband med 8 mars 2021, lär mig nya saker varje dag.

Så jag tackar och bugar alla de rutinerade, erfarna, fantastiska feminist-ikoner vi har i dag. Som outtröttligt kämpar på och strävar framåt i kvinnokampen för att i en – förhoppningsvis inte alltför avlägsen – framtid ge kvinnor samma rättigheter, möjligheter och höga status som män har. I vårt samhälle. Under min livstid.

Gubb-tätt i #inteallamän-leden

Det jag lyckas hitta, när jag letar upphovsmän/sympatisörer till #inteallamän är ett par gubbar som driver något som de kallar ”Tisdagspodden”. De hade ett avsnitt om ”våld i nära relationer” förra året där de diskuterar begreppet samt kvinnohat-taggen ”#inteallamän.

Jag identifierar genast följande, efter kort lyssning:

Problem nummer 1: ena muppen (med rösten närmast micken), jag kommer kalla honom Förste Muppen, säger så här:

-       Man kan inte anklaga alla män för våld och uppmuntra till manshat. Jag tänker på mina barn. Mina söner skall inte drabbas av att andra män begår våldsbrott.

Problem nummer 2:

-        Metoo var en ganska bra grej i början, men nu har det urartat och blivit en häxjakt på oss män.

Är detta typiska åsikter från typiska svenska cis-män i dag? I så fall har vi ett stort problem. Mannen i podden vars röst präglas av stark jönköpingsdialekt som hörs mindre, “Andre Muppen”, tycks mer benägen att ta avstånd från #inteallamän. Marginellt men ej tillräckligt.

Under samtalet om att mäns våld mot kvinnor hänvisar de bägge gubbarna till en statistik som säger att “kvinnors våld mot män i nära relationer ökar (?)”. Jag kan inte hitta någon. Tro mig, jag letar febrilt. Till och med statistik över misshandel allmänt i samhället har mäns självanmälan om misshandel minskat 2020 jämfört med 2019. Så jag vet inte var dessa herrar bygger sina påståenden på. Förste Muppen vill också påpeka att “kvinnors våld mot barn ökar”, “enligt forskning. Det enda jag hittar från BRÅ är att våldet mot barn i gruppen 7-14 år ökat men det står inget om att just kvinnor skulle ligga bakom ökningen. Notera gärna den aktuella fördelningen kvinnliga/manliga förövare i grafen: Flickor 7-14 år, män: 57%, kvinnor 43%. Pojkar 7-14 år, män 73%, kvinnor 27%.

År 2020 anmäldes sammantaget 24 700 misshandelsbrott mot barn under 18 år. Totalt sett minskade antalet anmälda misshandels­brott mot barn med 3 procent mellan 2019 och 2020, skriver bra.se. BRÅ.

Allt eftersom jag lyssnar på denna podd blir jag mer och mer benägen att citera Jamie Lee Curtis karaktär ”Wanda” i filmen: ”En fisk som heter Wanda”. Scenen jag tänker på är när hon kallar sin korkade älskare ”Otto” (som spelas av Kevin Kline) för ”dum apa”. När han överlägset försöker hävda sig genom att berätta att han inte alls är en ”dum apa” därför att han minsann läser böcker av filosofen Fredrich Nietzsche. Att ”apes don’t read Nietzsche!”. ”Yes they DO, Otto! They just don´t understand it”! (= ungefär “apor läser inte Nietzsche” ”jo det gör dom, men dom FÖRSTÅR inte”)

Här har vi två manliga apor som läser statistik om våld i nära relationer, men som inte förstår den.

Exempel:

-        Kvinnor misshandlar minsann MÄN OCKSÅ! säger Förste Muppen överlägset och påstår att Mansjourerna tar hand om massor av misshandlade män. Ännu en missuppfattning. Mansjourerna och mansföreningarna hanterar främst förövare, även om offer också är välkomna såklart. Samt jobbar med våldsprevention och machokultur i pappagrupper eller på föreläsningsturnéer i skolor med mera.

Misshandlade män som behöver akut hjälp söker sig till kvinnojourerna. För vi tar hand om dem också. Vi tar hand om alla. Tänk på det.

Andre Muppen försöker genast släta över med att direkt säga att:

-        Nu är det ju inte så att vi tycker att mäns våld mot kvinnor är okej bara för att det finns relationer där kvinnor slår män. Det är INTE det vi säger!

Fast jo, det ÄR lite det ni säger. Faktiskt.

Mupparna fortsätter på inslagen linje. De problematiserar ordvalet i kvinnokampen, de skulle önska ett mer ”könsneutralt språk” för diskussioner om våld i nära relationer. Siffror från nck.uu.se visar att 86% av dömda förövare av misshandelsbrott (alla slag) är män. Men de bägge gubbarna vill ändå inte att exempelvis regeringens satsning: ”Mäns Våld Mot Kvinnor”, skall heta just ”män”. Idiotiskt. Den nationella satsningen innefattar både mäns misshandel av kvinnor i heterosexuella relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution men även människohandel. För vem mer än ”inteallamän” känns formuleringen ”Mäns våld mot kvinnor” missvisande?

När frågan om dåligt språk och machobeteende där killar pratar tjejer och objektifierar dem genom att kommentera, om de är snygga eller inte, kan inte Förste Muppen hålla tyst längre utan trumpetar ut:

-        Alltså är det något tjejer pratar om är det väl KILLAR! De pratar jättemycket om killar. Och grova i mun är de så man blir mörkrädd!

Andre Muppen blir återigen obekväm och känner sig nödgad att flika in att tonen, mellan kvinnor som pratar om män, inte på långa vägar är lika illa som exempelvis på mansdominerade arbetsplatser.

Jag drar mig till minnes den modiga kvinna som arbetade som sjöbefäl och skrev ett inlägg i höstas om den skriande sexism hon möter i sin vardag på jobbet. Varje dag. Där hon i stort sett kallades för “värdelös hora som inte hade på båten att göra överhuvudtaget för hon begrep ändå ingenting. Förresten kan du passa på att visa pattarna också”.

Postades igen av fantastiska, ovärderliga kontot @gömdakvinnor. Följ följ följ!

Nej. Det blir underkänt i betyg av gubb-mupparna och deras försök till diskussion av våld i nära relationer. DÅLIGT! …Tisdagspodden och ”inteallamän”.

- Ja, kvinnors våld mot män i nära relationer är ett problem, jag stöttar dig gärna om du startar ett projekt som vill arbeta med den frågan. Det har dock inget med min kamp för mäns våld mot kvinnor att göra! skulle jag svara då, helt i enighet med Unizonjourers rekommendation till sina volontärer och medarbetare.

Jag som kvinna skulle aldrig ta illa upp om män startade stödgrupper för misshandlade män. Gör er grej! Heja på! Jag kommer knappast starta en motkampanj och kalla den #inteallakvinnor! Bara tanken!

“Efter våldet är det ju för sent”

Nu pratar jag med allmänheten. Du som aldrig ”tänkt” eller “trott på” att sexismen existerar. Det är svårt att se skogen för alla träd. Jag är också uppväxt i samma mansdominerade samhälle som du. Jag har inte heller sett mansprivilegiet som det faktiskt är. Utifrån ett mer akademiskt perspektiv. förrän nu. Jag har inte heller förstått mitt kollektiva ansvar att påverka samhället samt uppmärksamma och förebygga mäns våld mot kvinnor. Från början till slut.

Så för att ta det från den allra första början. Varför är det viktigt att alla män och kvinnor förstår att våldsstatistiken gäller FAKTISKT ALLA MÄN?

Återigen plockar vi fram pyramiden för eskalering av sexuellt våld.

Lika lite som exempelvis Jim Jones (som startade stora självmordssekten Jonestown i USA och Guyana på 70-talet) rekryterade nya medlemmar genom att informera dem om att de alla en dag skulle mördas/tvingas begå kollektivt självmord. Först utlovas guld och gröna skogar. Allt handlar om att locka. Att skolas in i sekten. Bit för bit. Klassisk hjärntvätt.

Lika lite föds en liten pojke till att slå små flickor på käften. För att sen misshandla, våldta och mörda dem allt med stigande ålder. Mäns våld mot kvinnor kommer GRADVIS. Pojkar och män inskolas FRÅN BÖRJAN till detta beteende. Far till son. Mor till dotter. Genom det patriarkala systemet.

Vad vi måste se är det som händer INNAN våldsbrottet begås. Efter är det ju för sent.

Det är otroligt viktigt att förstå att det är vårt PATRIARKALA STYRE det är fel på. Samhället bär vi alla ett kollektivt ansvar för. Även om det är män som byggt upp och fortsätter bidra till det systematiska kvinnoförtrycket. hela tiden. Dessa cis-män och strukturer JAG HATAR passionerat! Lika mycket som jag hatar de män som utövar alla former av våld mot kvinnor. Alltså hatar jag alla cis-män, tills bevisat oskyldiga är ni skyldiga! Detta ställningstagande står jag för in i döden. Det får ni ta.

Vi kör en ordentlig utredning av begreppet: ”patriarkat”. Jag vet att det är ett ord som många ryggar ifrån. Jag har gjort det själv förr, tänkt att det är ”lata kvinnor som inte orkar dra sig upp ur sin egen skit och skyller ifrån sig” det handlar om. Nu var jag kanske omogen tonåring här men ändå. Önskar jag fattat det innan jag fyllde 17 år och träffade barnens pappa. Men högmod hör ungdomen till. Nu vet jag bättre.

Lite ordförståelse så:

Wikipedia skriver: ” Patriarkat (av grekiskans πατριάρχης, patriarkhēs, "fadersvälde") är ett samhällssystem där män har den primära makten. Där innehas de flesta ledande politiska, ekonomiska, religiösa, sociala positioner av män.”

Än så länge är alla med? Definitionen stämmer in på vårt samhälle eller hur? Vilka är våra ledande politiker?

Vad har vi för ledande politiker i Sverige? Riksdagen består inte riktigt till hälften av kvinnor, fem av åtta partier har ojämn könsfördelning, visar SCB i material från 2018. KD, Liberalerna och Sverigedemokraterna har flest män medan Vänsterpartiet och Miljöpartiet har flest kvinnor. De övriga är ungefär 50-50. Men även kvinnliga politiker arbetar i en stark traditionsbunden manlig maktstruktur. Så frågan är vad det egentligen visar?

Ute i kommuner och landsting är kvinnor fortfarande underrepresenterade, skriver SCB vidare i en rapport från 2019. ”Bland förtroendevalda uppgår andelen kvinnor till 44 % jämfört med 39 % bland dem 65 år och äldre. Jämnast könsfördelning är det i åldersgruppen 30-49 år där andelen kvinnor är 45 % och andelen män är 55 %. “

Även unga och utlandsfödda är underrepresenterade bland de förtroendevalda visar rapporten vidare. = ett JÄTTEPROBLEM! Hur stor del av befolkningen tillhör dessa grupper? Hur skall deras intressen tillvaratas politiskt utan representanter?

Detta är åratal EFTER könskvotering började praktiseras inom politiken. De ramaskrin som då uppstod hördes över hela landet. Pinsamt! (Manliga) röster protesterade högljutt mot detta och hänvisade till att kandidater till höga politiska poster måste väljas på MERITER snarare än kön! Att det var fel att ”tvinga” partier att välja kvinnor ”i stället för kompetenta personer”. Läs = män. Usch! Skämskudde fram.

Och då handlar det ändå om politik, som ”bara” är ett proffstyckande som ej kräver någon som helst färdigheter. Som får faktaunderlag från tjänstemännen och de sakkunniga. Kan man mycket förenklat tycka. Vi som känner politiker vet att det är ett dygnetruntjobb utan dess like och att en rutinerad individ besitter enorma kunskaper om alla möjliga processer i vårt samhälle, ibland ner till minsta detalj. Hatten av till alla er som engagerar er i att förbättra vårt samhälle!

Poängen med en folkvald är att dessa skall REPRESENTERA folket! Kvinnor utgör mig veterligen hälften av invånarna?

Dagenssamnhälle.se skriver 28 april 2021 att 52 kommuner ALDRIG haft en kvinna på posten som kommunstyrelsens ordförande: en post som kan sägas vara den mest inflytelserika och ”mäktiga” av alla de kommunala uppdragen. I dag finns bara fem kommuner med en kvinna som kommunpolitiskt överhuvud:  Malin Svanholm (s) Kramfors, Malin Hagström (S) i Grums, Lisa Andersson (M) i Kungsbacka, Anna Frej (S) i Vännäs och Åsa Hååkman Felth (S) i Filipstad. Av 290 kommuner TOTALT. Dessutom: Sveriges kommuner och Regioner skriver: ”Toppolitiker som är kvinnor 2020: 32 procent kvinnor är kommunstyrelsens ordförande, KSO samt 33 procent kvinnor är kommunfullmäktiges ordförande, KFO.

Samma mönster återfinns naturligtvis i kommunala nämnder, landstingsråd och andra tunga politiska uppdrag.

Så hur är det med kvinnor och politisk makt? Egentligen?


Ekonomisk makt?

Endast 37,5% av chefer inom det privata näringslivet är kvinnor, skriver svensktnäringsliv.se 8 mars 2019.  Andelen kvinnliga styrelseledamöter i bolag noterade på Nasdaq Stockholm uppgår nu till 34,5 %. Börsbolagens ledningsgrupper fortsätter att öka antalet kvinnliga medarbetare 24,3 till 26,0%, skriver ap2.se 21 juni 2021. SCB visar siffror på att knappt 10% kvinnor är styrelseordförande eller verkställande direktör/generaldirektör i privatägda bolag.

Är det 50% än? Lägg därtill vad vi vet om patriarkala strukturer inom privata storföretag, se bland annat blogginläggen 3 oktober “Chicks before dicks” samt 10 oktober “Kvinnor: dags att makten”. Där jag bland annat tagit fakta ur boken ”Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra” av Lotta Snickare och Liza Marklund. Kvinnor är fortfarande hjälplöst långt efter den ekonomiska makten också. Då vi även tittade på statistik kring andelen kvinnor arbetande i offentlig sektor och andelen män som är chefer i offentlig sektor. Dessa siffror visar verkligen hur vårt samhälle är helt off.

Kvinnliga religiösa ledare då?

På utmärkta nok.se står att läsa att under hela 1900-talet har frågan kring kvinnliga präster diskuterats vilt. Ortodoxa samfund samt katolska kyrkan säger blankt nej. I Sverige röstade riksdagen igenom en lag som tillät kvinnor att ta prästämbetet 1958. På palmsöndagen, den 10 april 1960, vigdes de första tre kvinnorna till präster i Svenska kyrkan: Margit Sahlin, Elisabeth Djurle och Ingrid Persson, skriver svenskakyrkan.se. I dag är det lite drygt 51% kvinnliga präster här.

Hur är det med de tunga uppdragen inom Svenska kyrkan? Biskopar och ärkebiskopar?

Den 15 oktober 2013 valdes Antje Jackelén till ärkebiskop i Svenska kyrkan och togs emot i Uppsala domkyrka den 15 juni 2014. Innan dess var hon biskop i Lunds stift under sju år. Ärkebiskop Antje Jackelén är den 70:e i ordningen och den första kvinnan att inneha Svenska kyrkans högsta ämbete, skriver tt.se. År 2020 var fem av 14 svenska biskopar kvinnor.

Sverige fick sin första kvinnliga rabbin år 2015, Ute Steyer. Regina Jonas var världens första kvinna som fick detta ämbete år 1935, senare mördades hon i Auschwitz. Det finns i dag cirka 800 rabbiner i hela världen och väldigt få kvinnor, skriver nok.se.

År 2007 fick Sverige sin första kvinnliga imam, muslimsk andlig ledare: gift och frånskilda fyrbarnsmamman Suad Mohamed. Ursprungligen från Etiopien, kom till Sverige som 16-åring och tolv år senare flyttade hon till Jordanien för att studerade islamologi fyra år vid universitetet. I dag är hon andlig ledare vid en moské i Stockholm, skriver folkbladet.se 25 november 2010.

Det är svårt att beräkna antalet kvinnliga imamer i Sverige för de tillskrivs inte lika hög status som de manliga och räknas bokstavligt talat inte, vanligen. Kvinnor leder andra kvinnor i bön men kallas inte imamer för det. Totalt finns 250-300 imamer i landet i dag. Bekräftar snarare kvinnans låga status även inom denna religion.

Kahina Bahloul, fransk- algerisk islamolog och den första kvinnan i Frankrike att officiellt få titeln imam 2019. Hon bär exempelvis inte slöja och pekar ut det felaktiga i att slöjan skulle vara en symbol för kvinnoförtryck inom islam. Eller att alla muslimska kvinnor bär slöja av religiöst påbud.

Möjligen via påtryckningar från familj och män. Men knappast religionen? (red.anm).

Antje Jackelén till ärkebiskop i Svenska kyrkan och togs emot i Uppsala domkyrka den 15 juni 2014

Sociala positioner innehas av män

Svårare att mäta men kanske det vanligaste vi ser hela tiden kring oss? Det vill säga att männen och dess behov och önskningar utgör navet i den sociala samvaron och kvinnor ses som ögongodis/servicepersonal? Ta en vanlig nyårsfest, why don’t you? Vilka sitter och snackar med en öl i näven, fläckiga och rynkiga i hyn, fula i (det grånande) håret samt med magar hängandes över livremmen i de bekväma byxorna som passar så bra till lågskorna? Vilka springer runt på höga klackar i glitterfodral, sminkade och stylade upp till (de blekta) tänderna med plattade blonda hårsvall och lagar mat/jagar bort ungar från chipsskålarna/serverar drinkar?

För att ta reda på OM och hur män tar även de sociala maktpositionerna kan man leka leken ”ombytta roller”. Kan kvinnorna sitta nedsjunkna i mjuka soffor, i rymliga skjortor, sockar med fötterna på bordet och hinka kaffe och whisky? Osminkade, med håret naturligt råttfärgat och gärna rapa eller prutta lite också? Prata, råflina och fälla kommentarer som objektifierar män i deras omedelbara närhet eller på jobbet?

Jagar MÄN någonsin runt i köket för att få ut hela efterrätten med alla assietter och bestick på matbordet, samtidigt som de oroar sig att den välstrukna, figurnära kavajen fått en fläck eller att de håller på att svettas igenom sin foundation i pannan och fötterna värker av de obekväma skorna?

Social makt beskrivs i litteraturen som grunden i och verkningarna av all slags politisk, klass- och relationsmässig makt. Så går makthjulet runt runt runt. Inte konstigt vi kvinnor är så effektivt infångade?

Begreppet makt definieras på Wikipedia som:

”Makt är ett sociologisktteologisktorganisationsteoriskt och filosofiskt begrepp som beskriver förmågan att driva igenom sin vilja trots motstånd. Det finns två huvudsakliga infallsvinklar, där den första handlar om "makt över". En annan förutsättning för att A skall ha makt är att B står i någon slags beroendeställning till A. Denna beroendeställning kan vara ekonomisk, social eller baserad på våld eller tvång”

Jag tycker definitivt ”förmågan att driva sin vilja igenom trots motstånd” återkommer i alla heteronormativa hemman. Även att B skall vara i beroendeställning till A kan handla om allt från att mannen är största inkomsttagaren i ett hushåll där kvinnan tar hand om barnen och att hon ej kan lämna honom pga av avsaknaden av egen försörjning. Det kan handla om att mannen utövar våld mot kvinnan och hon behöver hans gunst för att överleva. Eller för att få ha sina barn hos sig. Eller för att hålla ”skenet uppe” inför familj, vänner och bekanta. Listan kan göras lång.
Poängen är att jag tror vi alla börjar förstå vad som menas med att ”män har primär makt även socialt”.

Vi får återkomma till detta vid ett senare tillfälle, för det är otroligt intressant. Och även om jag inte förstår alla turer kring det nu så ser jag definitivt ett behov av att studera detta närmare. För att så småningom komma fram till och knäcka koden för att upplösa könsmaktsordningen. Det vill säga att män går före kvinnor i alla makt-sammanhang.

Är det femtiotalets hemmafruideal vi fortfarande försöker uppnå? Undermedvetet?

Förstår vi alltså: 1. Vad ett patriarkalt samhälle ÄR? 2. Inser vi att vi lever i ett patriarkalt samhälle HÄR OCH NU (bevisligen, se ovan)?

Först då kan vi skapa oss en relativt sund och korrekt uppfattning av vår omvärld och kvinnors “plats” i densamma.

Så om faktiskt inte alla män – i grupp samt på individnivå – gör allt de kan för att utjämna denna orättvisa maktfördelning. Gör de sig i själva verket skyldiga till att nämnda orättvisor upprätthålls. Att säga ”inte alla män” är en önskan att behålla status quo. Manligt beteende, patriarkala strukturer, och manlighetsnormer skall gömmas undan all granskning. För då kommer aldrig något att förändras.

En cis-man som sa det bra är maken till Kristin Lagerqvist, Krickelin, livsstils-/inredningsbloggare som beskriver sig själv främst som motivatör och inspiratör. Efter en fråga från en av de KVINNLIGA läsarna: (sammanfattat och rättat av mig)

Sexistisk kvinna: ”Hur känns det när din fru ofta pratar om män som om att de alla misshandlar/beter sig respektlöst mot kvinnor? Känner du att du som man kritiseras inför publik? Jag frågar eftersom MIN MAN aldrig någonsin skulle behandla kvinnor illa och jag blir lite irriterad när alla män dras över en kam. När det är kriminella män, som gör sådana saker, som borde vara dem som kritiseras. Inte alla män. ”

Kristin Lagerqvist-Krickelins make Jonas svarar:
”Det korta svaret på din fråga om hur jag känner mig när Kristin talar om mäns våld mot kvinnor – är att jag känner en oerhörd stolthet över att hon använder den röst ni läsare gett henne till att försöka hjälpa kvinnor och göra skillnad. Jag vet också vad dessa erfarenheter kostat henne i livet, vilket gör henne till den mest generösa och goda människa jag känner.

Jag kan inte sluta undra vad som egentligen ligger bakom din fråga. Att du känner dig kränkt å din mans vägnar? Att du finner det viktigare att de goda männen i samhället hålls okränkta än att kvinnor skyddas mot våld? Borde inte du som hustru i stället ställa dig upp tillsammans med din goda man och förbanna alla de män som begår övergrepp (och de är många)?

Så, nej – jag känner mig inte det minsta uthängd, kritiserad eller kränkt. Jag lever med en person som valt att blotta sig själv för att hjälpa andra, och det tycker jag är storartat!”

Emma, en annan följare, gav detta svar i kommentarsfältet och Kristin tycker vi läser också detta och funderar över våra egna värderingar och vart vi står i frågan:

“Ingen har någonsin sagt ”alla män”. Däremot män. För det är män som slår, våldtar, trakasserar, trycker ner och förföljer. Män.
Och det är ett strukturellt problem. Att skriva att Kristin besitter ett sådant mansförakt att hon hävdar att alla män är svin, efter hennes starka inlägg tidigare om sina fruktansvärda erfarenheter, tyder på en sådan oerhörd respektlöshet, empatilöshet och en förvånande okunskap kring vilka strukturer som kvinnor idag lever i.
Vi har inte råd med kvinnor som inte är med o kämpar för en förändring. Ojämställdhet har dödliga konsekvenser även i Sverige. Ett exempel är att unga pojkar är den mest representerade gruppen som tar livet av sig; mycket pga machonormen som ett patriarkat bidrar till. Ett annat exemplet är att en kvinna i Sverige mördas var tredje vecka av en man som hon har/haft en relation med. Och tro inte för en sekund att det är en viss typ av kvinnor som faller för dessa män. Att inte råka ut för en sådan man, det är ren jävla tur ska gudarna veta. Så hoppa på tåget. Läs på.”

Var så stark kommentar att jag ville ställa mig upp och hurra! Så den tar jag givetvis med.

När du köper denna magnifika kalender bidrar du inte bara till att bilden av kvinnan förändras och förhöjs, utan också till ensamma mammor via Fryshuset, Stockholm.

”Inte alla råttor”

Min yngste son och jag diskuterade frågan livligt häromdagen. Samtalet startade kring Caroline Roosmarks fantastiska almanackor om ”Sagolika kvinnor”, som hon drivit sedan 2004 (!). Jag fick den första kalendern i serien inför 2020 av min moster i julklapp och har sedan dess låtit alla tre almanackorna pryda min köksvägg. Varierar bilder lite med årstiderna, som jag vill. Det finns många fantastiska kvinnoporträtt som inte är kopplade till en specifik månad också.

Sonen inledde emellertid vårt samtal med att ifrågasätta denna kalender. lite grann sådär. Han tyckte att bilderna av kvinnorna var lite ”pompösa” och överdrivna. Är det så kvinnor vill bli sedda? Jag älskar såna här samtal med barnen, när nya ämnen de kanske inte reflekterat så mycket kring dyker upp. För ofta är dessa samtalsämnen kopplade till viktiga värdegrunder. Som är varje förälders ansvar att samtala kring med barn, stora som små. Förutsättningslöst där tillfälle till en rejäl diskussion och debatt står i fokus. Snarare än att jag försöker övertala honom att tycka precis som jag. Det går inte ändå. Så funkar inte mina barn. Tack och lov!

Jag började samtala om kvinnosynen Madonna/Horan. Hur kvinnor i alla tider porträtterats som “horor” i just almanackor. Pinup-bilder. Porr-kalendrar. Allt vad man vill kalla det. Namnlösa, nakna och objektifierade. Kvinnor som leksaker. Eller runk-hjälpmedel. Till mäns förfogande utan eget värde.

Att det DÄRFÖR är så viktigt att avbilda kvinnor i fotografin med värdighet och respekt! Höja kvinnans status! Återge henne sin rättmätiga plats som mänsklighetens ledare och bringare av allt liv.

Om det verkar ”pompöst” är det troligen på grund av kontrasterna till hur kvinnor vanligtvis avbildas i MÄNNENS pinup-kalendrar. Som hänger på bilverkstäder, i byggbaracker och till och med på väggen i kontoret tillhörande klinikchefen på folktandvården Skara 2010. Jo, faktiskt. Jag är ögonvittne!

Hur skall jämställdhet uppnås bland könen så länge kvinnor utmålas som identitetslösa ”horor” åt män att förlusta sig med? Varför skall en man visa ENA KVINNAN respekt och hänsyn när han samtidigt använder den ANDRA KVINNAN som ett sexobjekt? Vi måste alla bidra till att höja kvinnans status i samhället. Män och kvinnor. Kvinnor och män. I ett vidare perspektiv. Inte bara stirra oss blinda på vad vi har precis framför näsan.

Även min 20-årige son fostrad i ett litet matriarkat här hemma har naturligtvis inte varit opåverkad av omvärlden. Han erinrar sig en liknande kalender hängandes hemma hos en av sina kompisar från barndomen. Denna pojke bodde med sin monogama, heterosexuella kärnfamilj (med två yngre syskon) på landet och ute i pappans verkstad fanns både flickkalender och porrtidningar i stora högar.

Den lille 12-åringen kunde säga saker till min son som exempelvis ”det är äckligt med könshår på fittan”…! USCH!

Vart har han lärt sig det här, tror ni? Varför undrar alla varifrån pojkars och mäns kvinnosyn kommer? Den kommer från deras PAPPOR! Andra män. Och manliga förebilder. ”Könsmaktsordningen reproduceras från generation till generation”. Och med dagens vansinniga förnedringsvåld i internetporren, där snittåldern för pojkar är 12 år att debutera som porrkonsumenter… blir det bara värre och värre.

Viktigt att fokusera på här är den påverkan som faktiskt alla män har, erinrar sig min son. Det går inte att ursäkta ett sånt här beteende.

-        Om vi fått råttor i huset kan vi inte fokusera på att kanske 90% av råttorna är ”snälla” och att det är viktigt att säga ”inte alla råttor” så inte denna grupp blir kränkt! Säger min son.

-        Vi måste fortfarande prata om vårt 100% befintliga RÅTT-PROBLEM!

#inteallamän är egentligen bara en ordlek. På samma sätt som följande påstående: “100% av alla barn som föds, föds av en kvinna. Men inte 100% av kvinnorna föder barn”. Det är ett obestridligt faktum, som alla faktiskt måste hålla med om. Samma gäller för “86% av alla våldsbrott begås av män. Men inte 86% av männen begår våldsbrott”. Kalla saker för dess rätta namn. Statistik är neutralt. En mätning av vad som faktiskt pågår. Som sen kan ligga till grund för politiska beslut som gagnar alla människor i ett samhälle.

Men hatgruppen väljer att inte lyssna till förnuftiga ord som dessa utan vänder på retoriken för att gagna sina egna syften. De fokuserar på det sista “inte 86% av männen begår våldsbrott”. Som om det skulle spela någon roll?

Troligen är dessa män tillhörande den bedrövliga skara som jag valt kalla för “Livets Hårda Skola Gubbar”. Ni vet, vita påstått heterosexuella svenska män som växt upp med barn- och kvinnomisshandel, fylla och pappas porrtidningar med tillhörande hat mot kvinnor, svarta och homosexuella. Brrrr! De har mycket att svara för när det gäller dagens problem med könsbaserat våld mot kvinnor och eskalerings-pyramiden.

…är en rörelse för att stoppa att barn utsätts för porr.

#iam-kvinnor?! Var finns er solidaritet?

#iam = #inteallamän. Ni KVINNOR som säger ”inte alla män”. Hur TÄNKER NI? Har ni köpt den patriarkala kvinnosynen ni också? Rakt av? Förstår ni inte hur viktiga NI är som förebilder för era döttrar OCH söner? Är ni öppna för möjligheten att ni kan ha fel? Är ni beredda att sätta era barns huvuden på er övertygelse?

Eller försöker ni vidmakthålla er privata lilla hjärntvätt för att bevara status quo i er relation med en cis-man? ”Stand by your man”? Har ni inget klimat för samtal och öppenhet i era relationer? Vågar ni inte ta snacket med er “goda make”?

Känner ni en lojalitetskonflikt? Eller slår ni helt enkelt ifrån er ansvaret för alla andra människor utanför er lilla heteronormativa medelklass-bubbla? Är det ”var man för sig själv”…eller snarare ”var kvinna, transperson, homosexuell icke-binära för sig själv”?

För att citera Per-Anders Fogelberg, ”Ingen människa en ö.” Mänskligheten är ett. Bestående av miljontals individer. Tillsammans. Alla lika viktiga.

”Jag visste inte” är inte en ursäkt. TA TILL DIG DITT SOCIALA ANSVAR nu! SNÄLLA!

Att säga ”inte alla män” är att bidra till tystnadskulturen kring mäns våld mot kvinnor.

Amnestyinternational.se skriver:  

Om vi nu i stället granskar sexuellt-vålds-pyramiden i detalj. Detta pratade jag om i mitt blogginlägg 31 oktober 2021 också. Men vi kör det igen. Dags för djupdykning till nästa lager…!

Första nivån, basen, den som i stort sett FAKTISKT ALLA MÄN, och tydligen tyvärr många ännu oupplysta kvinnor tillhör:

1.  NIVÅ ETT:  Objektifiering. Problematiskt språk. Sexistiska-, transfobiska eller homofobiska skämt.

Vad betyder detta?

Objektifiering.

Ja – objektifiering: där har vi porr-kalendern. Objektifiering betyder att reducera någon till ett föremål/objekt. Som så ofta inom porren. Inga namn. Ingen historik. Ingen personlig beskrivning. Ingen bekräftelse av att det är en MÄNNISKA vi tittar på. Flickan är en porr-docka. Som en porrkalender.

Bildminnet är starkt och skall ICKE underskattas. Att titta mycket på porr leder till en form av normaliseringsprocess, där framför allt män anpassar sin syn på kvinnor och kvinnokroppen efter pornografi-producenternas. Dessa vidriga äckel-gubbar representerar och reproducerar mer än gärna Flickan Sedd med Den Manliga Blicken. Där kvinnor skall presenteras som underordnade, prepubertala flickor; med hårlösa rosafärgade kön och dito pinnsmala kroppar. Slät ansiktshy, röda läppar och tjocka hårsvall. Möjligen med den gravida/ammande kvinnans uppumpade bröst och fettreserv-rumpa?!

Problemet är att även vi kvinnor drabbas. Det infantila porr-idealet infiltrerar mode- och influenser-världen och normaliserar detta som ”skönhetsideal och normkroppar”.

En av de mer publicerbara bilder jag hittade när jag sökte på “porrkalender”. Vissa exempel var helt enkelt för vidriga. Med företrädesvis vita, blonda, tonårstjejer som hade hela ansiktet nedsprutat med sperma och en erigerad penis i munnen. Äckligt! Men jag tror denna bild räcker för att ni skall få rätt uppfattning…

Ser vi tillräckligt många objektifierade bilder av kvinnor enligt dessa ideal kommer vi införliva dessa negativa bilder med vår egen självbild. Med synen på andra kvinnor. Vi hjälper själva till att forma det patriarkala porrinspirerade skönhetsnormen! Helt eller delvis omedvetet.

När vi inte lyckas leva upp till de utseendemässiga förväntningarna kanske vi utsätter våra kroppar för ätstörningar, självskadebeteenden och framför allt självhat.

Vi tar selfies efter selfies på detta tema, med disiga filter och plutande läppar. Utan att förstå att vi i själva verket försöker efterlikna de kvinnor som med nakna bröst och ledsna ögon stirrar ner på oss från porrkalendrarnas blanka sidor.

”Så småningom kontrollerar Den Manliga Blicken (mannen) kvinnor ( sin partner)  i så hög utsträckning att HON tagit över hans kvinnosyn och införlivat den med sin egen självbild” skriver roks.se om hur normaliseringsprocessen fungerar i destruktiva relationer där män slår kvinnor.

PORR ÄR OBJEKTIFIERING! Objektifiering är första steget på vägen till kvinnomord.

Försöker ni tala om för mig att ”inte alla män” kollar på porr?! Hjälp!

En väldigt snabb sökning på internet efter ”så ofta kollar pojkar/män på porr?” visar att var fjärde pojke porrsurfar dagligen, skriver svd.se 30 juni 2018. Endast nio procent tittar inte på porr alls, uppger de.

Aftonbladet.se skrev 28 maj 2019 att minst 70% av svenska män porrsurfar. Nyheter24.se skriver att den genomsnittlige porrsurfaren på pornhub är en 38-årig man som kommer på i snitt nio minuter någon gång mellan kl tio och elva på  kvällen.

28% av tjejer tittar också på porr och debutåldern anses vara 13 år; ungefär då har vi varit könsmogna i minst ett par år redan (tjejer når puberteten allt mellan åtta till 13 år).

Lägg därtill att pojkar kommer i puberteten i snitt 12 års ålder så deras fysiska och emotionella mognad har knappt startat när de porrdebuterar. Vad har det för betydelse för pojkars syn på kvinnor och relationer? Utvecklandet av porr-impotens? Våldsbenägenhet mot kvinnor?

Porr = objektifiering av kvinnor – fortfarande ”inte alla män?”

 Problematiskt språk:

Precis som Amanda Åhlenius tar upp i sitt tal till ”#inteallamän” på instagram är följande att betrakta som problematiskt språk:

”Kanske har du kallat en kvinna ’bitch’ för att hon inte betett sig så som du förväntar dig att en kvinna skall bete sig? Kanske har du kallat henne hysterisk eller känslostyrd för att hon faktiskt beter sig som en kvinna förväntas bete sig? Kanske har du kallat henne ful för att hon inte ser ut så som du förväntar dig att en kvinna skall se ut?

När du säger att ’kvinnor kan inte köra bil’ säger du egentligen att män är bättre på att köra bil än kvinnor är. När du säger att kvinnor inte kan samarbeta säger du egentligen att män är bättre på att samarbeta än kvinnor. När du skämtar om att något är en ’kvinnlig egenskap’ säger du egentligen att mäns egenskaper är bättre”.

Sexistiska skämt

Min bror praktiserade på bygge och el-firma – mansdominerade arbetsplatser – under högstadieåren och han kommer fortfarande ihåg gubbarnas vedervärdiga sexistiska språk. En dag hade någon haft med sig fisk i sin matlåda. Då denna värmdes i micron spred sig en tydlig fiskdoft i personalrummet. ”Snickar-Sören” (fingerat namn) kommer in, vädrar och utbrister förtjust: ”här luktar fitta!”.

“Ni spelade som kärringar”, en pappas hårda ord till sonen efter ishockey-matchen. “Hur många blondiner går det åt för att skruva i en glödlampa?”. ”Titta där står en kvast – den är väl din?” som Snubben skämtade om åt mig. Suck. Inget har förändrats alltså.

NIVÅ 2: Glastaket. Könsbaserade stereotyper. Könsroller.

Glastaket. Det osynliga tak som hindrar kvinnor från att avancera på arbetsplatser. Som vi diskuterat i tidigare blogginlägg. Varför kvinnor inte blir projektledare, vd eller styrelseordföranden i lika stor utsträckning. Se statistiken ovan i avsnittet om ”Vad är ett patriarkat?”

I uppsatsen beskriver rapportförfattaren att kvinnliga projektledare upplever att män förväntar sig att en kvinna skall hälsa på män först av alla i en blandad grupp. Samt att de manliga arbetskamraterna inte uppmärksammar eller lyssnar på en kvinnas inlägg vid ett möte. Utan främst vänder sig till sina manliga kollegor för att höra deras synpunkter. Ett osynliggörande av kvinnor.

I uppsatsen tar man även upp begreppet: könsbaserade stereotyper på ett utmärkt sett: ”kvinnor satsar inte lika helhjärtat på jobbet då de prioriterar familj, barn och fritid”. Eller: ”kvinnor har inte lika hög kunskapsnivå som män”. Men även: ”kvinnor är sämre ledare för de vill inte ha/vågar inte ta makt”.

Könsroller tar Amanda Åhlenius också upp:

”Kanske har du låtit din sambo/flickvän/fru ta helhetsansvar för hushållet (tvätt, mat och städ) och barnen (föräldratjänst, vab) utan att kompensera henne för det?

Flera av samhällets mest bärande delar är strukturerade runt och beroende av kvinnans låga värde. Det fungerar på bekostnad av hennes lågavlönade och hennes oavlönade arbete.

Hon är fundamentet som bär honom. Hennes låga status är avgörande för hans självförverkligande. Han kan gå till jobbet för att hon stannar hemma. Han orkar för att hon jobbar dubbelt. HAN FÅR HÖGRE LÖN FÖRATT HON FÅR LÄGRE. Han kan ta de högavlönade yrkeskategorierna för att de lågavlönade är kvinnodominerade. ”

Hör ni? Det är SÅ BRA att man får rysningar!

Könsbaserade stereotyper när de är som värst. Men i mångt och mycket är det fortfarande femtiotalets hemmafru-ideal som gäller även nu. För vi lever trots allt i ett patriarkat. (Fanns det inga svarta hemmafruar, undrar jag? Omöjligt att hitta på bild).

NIVÅ 3 Trakasserier. Hot. Verbalt våld.

Trakasserier:

Att tafsa på tjejer. På skolgården i mellanstadiet. I kopiator-rummet på jobbet. På festivalen.

ÄR sexuella trakasserier straffbart enligt lag.

Hot. Exempelvis stalking. Blottare. Smyg-tittare, “peeping toms” (=någon som får sexuell tillfredsställelse av att i hemlighet betrakta en främling klä av sig eller ha sex). Brrr!

Eller. Ta er mäns evinnerliga äckliga tjat om sex. Som oftast åtföljs av någon form uttalat eller icke-uttalat hot. Där kvinnan mycket väl vet vad som hon händer om hon inte ”lyder”. Med andra ord: husfrids-sex. Är exempel på sexuellt tvång.

Även orimliga sexuella förväntningar faller under detta paraply: att en pojke förväntar sig att det skall räcka med att HAN vill ha sex för att flickan skall ställa upp på sex? Är ett faktum som ligger bakom många våldtäkter bland tonåringar idag.

Samma sak att en sak att avancerad sex - -som anal-sex skall betraktas som ”normalt” sex i debutåldern.

Verbalt våld:

  • Muntliga kränkningar, nedvärderande omdömen och hån.

  • Skambeläggande eller att skämma ut den utsatta inför andra.

  • Trakasserier, hot (direkta och indirekta) eller stalking.

En flicka kan utsättas för verbalt våld om hon inte ”går med på” en pojkes sexuella krav och tvång. Om hon inte ”uppför sig på det sätt han förväntar sig att en flicka skall göra”.

Utforskasinnet.se skriver om bakomliggande orsaker till sexuellt tvång så här: ” Kultur, omgivning och inlärningsmodeller uppmuntrar attityder, könsnormer, värderingar och sexuella mönster och det verkar vara nära kopplat till sexuellt tvång.”

Vilket för oss tillbaka till det patriarkala samhället och pyramiden för könsbaserat våld igen. Runt och runt och runt. Kommer vi kvinnor aldrig komma ut?

Punkt nummer fyra på listan över “fem anledningar till att du skall engagera dig i kvinnofrågan. amnestyinternational.se.

NIVÅ FYRA: fysiskt och psykiskt våld. Sexuella övergrepp. Våldtäkt.

När en man nått denna nivå av självberättigande, av äganderättskänslor för en kvinna så börjar det bli riktigt farligt. Minns också att kvinnor löper störst risk att bli utsatta för våld 1. Av en person de känner väl – en sambo/pojkvän/make eller ex. 2. I sitt eget hem. I SITT EGET HEM!? Kan det bli mer fruktansvärt?

Jag vill att män och kvinnor som tillhör gruppen ”inte alla män” observerar att vi nu befinner oss på NIVÅ FYRA av FEM i pyramiden. Det är alltså inte så att det bara finns en enda kategori: ”elaka kriminella män som slår kvinnor blodiga och våldtar dem. Mördar. ” Det finns FEM. Nu är vi på nivå fyra. Tänk på det.

Visst, en gång i tiden hade jag också en väldigt stereotyp bild av Den Misshandlade Kvinnan. Jag trodde hon var vek och klen, totalt dominerad av en gravt alkoholiserad man utan jobb som söp upp alla pengar, kom hem full och slog mor och barn. En socioekonomisk fördom, om så vill. Nu vet jag bättre.

Det är inte hur fysiskt allvarlig skadan är som avgör om det är misshandel eller inte. Det är …det totala övergreppet som skapar de värsta såren. Att den du älskar inte tvekar bruka potentiellt dödligt våld mot dig. Han kan mycket väl döda dig “utan att mena det”. Majoriteten män “ångrar sig” efter de dödat “sin kvinna”. En femtedel tar självmord. Hur alla dina rättigheter och människovärde tas ifrån dig. Hur mannen med alla medel tar all makt och kontroll över dig och ditt liv. Som i en sekt.

Att överrösta dig med hög röst och skrika åt dig. Är ett exempel på våld.

Våldinärarelationer.se skriver att psykiskt våld är det vanligaste våldet. Här kommer några av deras exempel:

  • Att den utsatta tvingas göra saker mot sin vilja.

  • Kontroll av vad den utsatta gör, vem den umgås med och var den är.

  • Social isolering, att den utsatta hindras från kontakt med t.ex. vänner.

  • Att våldsutövaren sårar eller skrämmer den utsatta genom att utöva fysiskt våld mot någon annan, t.ex. ett barn eller husdjur.

  • Ekonomiskt våld, t.ex. att den utsatta inte får styra över sin egen ekonomi.

  • Materiellt våld, t.ex. att våldsutövaren slår sönder saker för att skrämma eller såra den utsatta.

Det pågår nu ett arbete poltisk nivå med att ta fram lagförslag som enklare straffar dem som begår psykiskt våld.

Punkt nummer tre på listan över “fem anledningar till att du skall engagera dig i kvinnofrågan. amnestyinternational.se.

Sexuella övergrepp och våldtäkt drabbar per definition solklart alla kvinnor. Men jag tror inte alla män fattar?

Hur otäckt det är att helt plötsligt bli uppträngd mot väggen i en hiss medan en man omotiverat tar på din kropp, din rumpa och dina bröst? Hur rädd du blir när en man kommer fram till din solstol på stranden och utan att fråga om lov, börjar ”massera” dig på ryggen och rumpan? Hur ledsen och förnedrad du känner dig när killen du dejtar för femte gången i rad kräver bananservice av dig, utan att sen bry sig det minsta om vad du tycker om detta tilltag?

Allt det här är sexuella övergrepp, mina vänner. Straffbart enligt lag. Och din eventuella reaktion har INGENTING med förövarens skuld att göra. Har han inte fått ett rungande ja har han inte där att göra. Som amnestyinternational.se skriver är det också ett väldigt vanligt tortyrinstrument i väpnade konflikter. Det vill säga invaderande militära styrkor “straffar” de besegrades kvinnor och flickor med våldtäkt och annat sexuellt våld. Hårresande.

Punkt nummer två på listan över “fem anledningar till att du skall engagera dig i kvinnofrågan. amnestyinternational.se.

“sluta victim blaming”

Våldtäkt och sexuella övergrepp är så mycket mer än vad fördomarna säger. Att frysa till is är den vanligaste spontana reaktionen som sker vid sexuellt våld. Akutmottagningen för våldtagna i Stockholm har gjort en undersökning som visar att 70% av kvinnor utsatta för våldtäkt eller sexuella övergrepp reagerat med så kallad: ”frozen fright”. En reaktion som är känd som en evolutionär överlevnadsmekanism för djur när de attackeras av rovdjur, skriver svd.se 17 februari 2018.

Tyvärr visar det sig att offer som drabbats av frozen fright oftare drabbas av posttraumatisk stressyndrom och depression efter angreppet. Jämfört med dem som reagerat med att försöka fly eller slåss mot förövaren. Detta är oerhört tragiskt. Och är bara ännu ett exempel på hur förödande mäns könsbaserade övergrepp och våld mot oss kvinnor är.

Dessutom är de patriarkalt uppfostrade kvinnorna i dag lika lydiga som hundar att inte “bita den hand som föder mig”. En stor, stark schäferhund skulle med lätthet kunna bita ihjäl en attackerande husse, men det sorgliga är att hundar i denna situation oftast avstår. Av kärlek och lojalitet mot sin flockledare. Vi kvinnor gör i mångt och mycket samma sak. Att protestera, vara “otrevliga” eller ens rädda oss själva ligger helt enkelt inte för oss. Hade vi fostrats att knäa killar i skrevet som små flickor i stället för att gråta och springa till fröken. Kanske samhället sett väldigt annorlunda ut även på detta plan? Varför blev vi kvinnor bytesdjur? Och männen rovdjuren som förtär oss? kan man ändra på det?

Mannen försöker slå ihjäl kvinnan och en förbipasserande (förskolepedagog?) säger överseende “han är bara KÄR i dig”. En av Lady Dahmers odödliga verk i podden Postpatriarkatet.

Här vill jag också ta upp män som groomar unga prepubertala flickor (ni har väl alla lyssnat på Mathilda Hoflings sommar i P1?) samt män köper sex = det vill säga försöker köpa samtycke men som i själva verket utför en ren våldtäkt. Antingen mot enskilda kvinnor som hamnat i prostitution, på lägenhetsbordeller eller på porrklubbar. Sak samma.

Pappan till sonens vän på landet besökte gärna porrklubbar i Tyskland, ”innan äldste sonen föddes”. Berättar min son i vårt samtal om ”inte alla män” och porrkalendrar. Tydligen var sonens vän (obs! 12 år gammal) imponerad av att hans pappa till och med förekom i en av porrtidningarna. Han satt i publiken och tittade på en show där en flicka förde in en bratwurst i vaginan. han syntes på ett foto i tidningen. På något sätt måste den här pappan stolt visat upp tidningen för sonen. Alltså…vem GÖR sånt!?

Det hade varit intressant att diskutera den här pappans kvinnosyn med honom (om man lyckats hindra sig själv från att spy rätt ut). Om det är okej för den här stackars tyska flickan att uppträda på en porrklubb framför massa äckliga cis-män och utsättas för offentlig förnedring och gud vet vad mer. Är det då okej för hans egen dotter att göra det?

Troligen inte. Är det skillnad på flickor och flickor? FInns dåliga flickor? Bra flickor? Så – hur skall vi komma ifrån kvinnosynen Hora/Madonna? Den kvinnosyn som börjar med en porrtidning och slutar med ett kvinnomord. Där FAKTISKT ALLA MÄN finns representerade!

Den 11 januari 2020 ställde mexikanska kvinnorna ut ett hundratal par röda kvinnoskor på torget Zocalo, Mexico City’s stora kulturella-och religiösa torg samt framför National Palace. För att uppmärksamma alla de kvinnor som mördats av en man i nära relation. Så kallat “femicide”. Rörelsen har inspirerat gömda kvinnor i Sverige att ställa ut silverfärgade skor. För att uppmärksamma kvinnor och barn som FINNS men som inte får synas.

NIVÅ FEM: MORD!

Behöver knappast någon närmare beskrivning. Vi kan blicka ut mot världen: amnestyinternational.se skriver att varje dag mördas 137 kvinnor världen över av en man i nära relation. nck.uu.se skriver att i Sverige dödas 15 kvinnor i snitt om året, sett till åren 2017-2020.

Anhängare till #inteallamän, som vår sexistiska kvinna i exemplet, har många fördomar mot förövare som utför dödligt våld mot kvinnor. “Det är bara kriminella män som dödar sina kvinnor”. När man granskar männen som mördar ”sina” kvinnor ser man även att ”manliga förövare av dödligt våld mot kvinnor skiljer sig åt jämfört med förövare av annat dödligt våld”, visar en svensk studie. De är i genomsnitt betydligt äldre, har en mer stabil tillvaro och är i mindre utsträckning arbetslösa vid tiden för brottet.

Ena hälften av männen har aldrig begått brott tidigare och den andra hälften har lagförts för mindre allvarliga brott. Bara en fjärdedel har dömts för våldsbrott tidigare.

”Depressioner och ångest är vanligt förekommande hos förövarna, men det är endast 10% av dessa män som begått dödligt partnervåld vårdats i psykiatrisk slutenvård året före brottet.  

Det förekommer också att männen som utövar dödligt våld mot sin partner är påverkad av droger eller alkohol. Andelen fall av dödligt våld där förövaren druckit alkohol har dock minskat. 

I omkring en femtedel av fallen tar gärningsmannen sitt liv i samband med gärningen. ”

Synd att de inte börjar med att ta sitt liv. Tänk hur annorlunda världen hade sett ut då?

Punkt nummer ett på listan över “fem anledningar till att du skall engagera dig i kvinnofrågan. amnestyinternational.se. För fler källor besök hemsidan.

Inte en kvinna till!

Även veckans kampsång handlar om det fruktansvärda dödliga våldet mot kvinnor. Rebecka Lane kommer från Colombia och skriver bland annat i sin text:

“Fem kvinnor idag har mördats
Och under en timme våldtog minst 20 kvinnor

Det som bara är en dag i Guatemala
Vi är inte rädda, vi vill inte ha en mindre
Men idag sjunger jag för mig själv och alla mina systrar
Vi är i motstånd, vi är inte längre försvarslösa”

…vi kvinnor världen över är alla LIKA. Vi behöver varandra. Vi är STARKA tillsammans! Ingen är ensam.

SKÄNK DIN TID

Jag vet att ”det är mycket nu”. Att vardagen har en tendens att lägga beslag på 100% av vår uppmärksamhet. Att det kan vara ett heltidsjobb att bara ta sig ur sängen och ”skalla dagen” vissa morgnar.

Vi behöver dock se utöver gränserna för vår egen tillvaro. Det är vårt ansvar som medmänniskor. Vi kan inte nöja oss med att tycka att vi ”gör rätt för oss” genom att rösta i politiska val. Eller att vårt kollektiva ansvar för mänskligheten består i att skänka ett par extra måltider för att döva vårt dåliga samvete när vi beställer hämtmat online. Att sopsortera och skänka pengar då och då till välgörande ändamål.

För våra medsystrar i Sverige och världens skulle behöver vi gå STEGET LÄNGRE! Skänk din tid. Engagera dig i en ideell kvinnoförening. Skriv på namninsamlingar för mördade kvinnor som skall lämnas vidare till regering och riksdag. Gå på föreläsningar, läs debattinlägg, skaffa kunskap om det patriarkala strukturer som byggt vårt samhälle. Samtala med andra kvinnor, som både kommit längre och kortare bit än du i sitt feministiska uppvaknande. Ta strid för dina medsystrar!

Se över din egen tillvaro. Ställ krav på cis-män i ditt eget liv. Föregå med gott exempel! Det finns MYCKET du kan göra här och nu både i hemmet, på arbetsplatsen och på söndagsmiddagarna med släkten. STARTA SAMTAL om kvinnors situation i dag. Om våldet. Om orättvisorna. Om tystnadskulturen.

Tillhör du den gynnade gruppen, lever i ett lyckligt äktenskap, jämställd välmåga i ett vackert hem med friska, välanpassade barn. Grattis! Då tycker jag att du skall chansen att ”ge tillbaka” till de av dina medsystrar i samhället som inte haft lika stor tur som du.

Snälla, vi behöver DIG!

Love Lisa

Ni Una Menos

Rebeca Lane

Spanska originalspråk med svenska översättningen direkt:

Jag önskar att jag hade söta saker att skriva
Quisiera tener cosas dulces que escribir

Men jag måste bestämma mig och jag bestämmer mig för ilska
Pero tengo que decidir y me decido por la rabia

5 kvinnor idag har mördats
5 mujeres hoy han sido asesinadas

Och en timme våldtog minst 20 kvinnor
Y a la hora por lo menos 20 mujeres violadas

Det som bara är en dag i Guatemala
Eso que solo es un día en Guatemala

Multiplicera det och du kommer att veta varför vi är arga
Multiplícalo y sabrás porqué estamos enojadas

Jag kommer inte gå med pincett för de som inte förstår
No voy a andar con pinzas para quien no entienda

Att detta är en nödsituation och vi är förberedda
Que esto es una emergencia y estamos preparadas

Jag är ingen pacifist, fråga mig inte om saker som jag inte erbjuder
No soy pacifista, no me exijan cosas que no ofrezco

Jag bad inte om en piedestal, och jag förtjänar det inte heller
No pedí un pedestal, ni lo merezco

Jag är som den andre trött på att gå i rädsla
Soy como las otras hartas de andar con miedo

Aggressiv, för det är så jag försvarar mig
Agresiva, porque es la forma en que me defiendo

Jag har inget privilegium att skydda den här kroppen
No tengo privilegio que proteja este cuerpo

På gatan tror de att jag är ett perfekt mål
En la calle creen que soy un blanco perfecto

Men jag är svart som min flagga och modig
Pero soy negra como mi bandera y valiente

För mig själv och alla mina farmödrars vägnar
En nombre mío y en el de todas mis bisabuelas

Helaren som dog av så många slag
La curandera que murió de tantos golpes

För mannen som älskade henne hatade henne verkligen
Porque el hombre que la amaba realmente la odiaba

Den andra som blev övergiven med en son
La otra que fue abandonada con un hijo

Och när han blev sjuk fick han skicka honom till ett hospice
Y cuando se enfermó tuvo que mandarlo a un hospicio

Detta gäller för mig eftersom jag är 15 år gammal
Esta va por mi porque a los 15 años

Ett slag gick genom mitt ansikte från hans hand
Me atravesó la cara un golpe desde su mano

För ingen människa dök upp
Porque ningún humano se hizo presente

Dagen då en brottsling lämnade min bröstvårta markerad
El día que un delincuente me dejó el pezón marcado

Detta gäller den 9-åriga flickan
Esto va por la niña de 9 años

Tvingad till graviditet för att hennes bror våldtog henne
Obligada a un embarazo porque la violó su hermano

En tjej utan rättigheter eftersom prästerskapet
Una niña sin derechos porque el clero

Du anser att aborten är värre än vad du har gjort
Considera que el aborto es peor de lo que le han hecho

Jag hänvisar till fakta
Me remito a los hechos

Jag kommer inte att förklara med ritningar för någon man av dessa
No voy a explicarle con dibujos a ningún macho de esos

Som tror att de med sin intellektualitet kommer att komma för att utbilda oss
Que creen que con su intelectualidad nos van a venir a educar

Sitter i sina privilegier
Sentados en sus privilegios

Jag har inget privilegium att skydda den här kroppen
No tengo privilegio que proteja este cuerpo

På gatan tror de att jag är ett perfekt mål
En la calle creen que soy un blanco perfecto

Men jag är svart som min flagga och modig
Pero soy negra como mi bandera y valiente

För mig själv och alla mina farmödrars vägnar
En nombre mío y en el de todas mis bisabuelas

Berätta för oss väl på gatorna att vi är tusentals
Cuéntanos bien en las calles somos miles

Från Mexiko till Chile och hela planeten
Desde México hasta Chile y en el planeta entero

Att stå upp för kampen för att vi älskar varandra levande
En pie de lucha porque vivas nos queremos

Vi är inte rädda, vi vill inte ha en mindre
No tenemos miedo no queremos a ni una menos

Berätta för mig galet hysteriskt och överdrivet
Díganme loca histérica y exagerada

Men idag sjunger jag för mig själv och alla mina systrar
Pero hoy canto en nombre mío y el de todas mis hermanas

Nej, anklaga oss för att vara våldsamma, det här är självförsvar
No, nos acusen de violentas, esto es autodefensa

Vi är i motstånd, vi är inte längre försvarslösa
Estamos en resistencia, ya no somos indefensas

Men jag är svart som min flagga och modig
Pero soy negra como mi bandera y valiente

För mig själv och alla mina farmödrars vägnar
En nombre mío y en el de todas mis bisabuelas

Källa: Musixmatch


Previous
Previous

#inteallamän & c:o vill tysta oss till döds!

Next
Next

Systerskap botade min nyårsångest