“VÅLD ÄR INGEN PRIVATSAK”
Granskningen av polisens arbete mot mäns våld mot kvinnor och brott i nära relation fortsätter. Vi är många, många, många som länge önskat och kämpat för jämställt samhälle fritt från kvinnovåld. Vilket förutsätter en rejäl reformering av gamla dammiga patriarkala normer kring Den Heliga Familjen; där mannen är familjens överhuvud som regerar över mor och barn efter eget tycke och smak. Läs heteronormativ kärnfamilj (blä!). Omgivningens reflexmässiga opinion tycks vara: “vi skall inte lägga oss i”, men även: “om mannen slår är det kvinnans ansvar att lämna”. Dessa normer har format synsätt, indoktrinerat och styrt både män, kvinnor och myndighetspersoner - inklusive poliser - i decennier, århundranden. 2024 hände dock något.
25 november i år är polismyndigheten i kapp och lanserade sitt projekt “Våld är ingen privatsak”: för att sätta mäns våld mot kvinnor och barn på högre upp på den egna prioritetslistan, visa upp en stark markering av frågans allvar och en vädjan till folket att börja ta sin roll som medmänniskor och vittnen på allvar och hjälpa till att upptäcka, ingripa och anmäla det våld i nära relation som pågår omkring oss överallt, hela tiden. Mer civilkurage önskas, tack!
Kvinnovåldet = enorma mörktertal
BRÅ, Sverige, räknar med att endast 20% av kvinnorna anmäler männens våld. Jag själv? Ja, det blir hand upp på den. I alla fall på andra sidan 2020-talet. Kvinnatillkvinna talar om europeisk statistik som visar att i snitt 14% av kvinnor i EU-länderna polisanmäler männens våld (2017). Vilka män? Vi snabbrepeterar mönstret: våld mot kvinnor sker i hemmiljö av en förövare som har en relation med kvinnan. Män som utsätts för våld görs så i offentliga miljöer av okänd gärningsman. Förövarna i båda fallen är män: med stor majoritet. Vi vet även sedan tidigare att mäns sexuella våld mot kvinnor rapporteras i ännu mindre utsträckning; ändast tio procent enligt BRÅ (NTU 2019) och endast fem procent av de faktiskt anmälda förövarna döms i domstol. Europeisk statistik säger att en av 20 kvinnor våldtas någon gång i sitt liv. Jepp, hand upp på den med. Våld i hemmet ökade även under coronapandemin.
Våld inom hemmets fyra väggar och i privata miljöer är svårupptäckta, varken offer, förövare eller vittnen (barn, vänner, familj) vill se det som hänt som brott. Och vägrar därför anmäla. Däri ligger hela problemet.
- Knacka på hos grannen där det bråkas och stökas! Våga fråga och våga lyssna! Och RING POLISEN! Många tvekar- “så illa är det väl inte?”; men det är en rättighet (och skyldighet red anm.) vi alla har och betalar skatt för, sa Sofia Blom, polis vid avdelningen för Brott i Nära Relation i förra veckans inlägg vid sin information till kommunfullmäktigepolitikerna i Värnamo 28/11.
- Vi poliser VILL att ni skall ringa till oss - får vi inget veta kan vi inte hjälpa till. Det behöver inte bara vara akutsituationer - ring och bolla med oss!
RING POLISEN - låt dem ta över bedömningen
Christoffer Hjälmroth som arbetar som gruppchef på sektionen för brott i nära relation med fokus på barn i lokalpolisområde Huddinge bekräftar Sofia Bloms ord i pressmeddelandet på polisens hemida.
– Om du är osäker eller tycker det är svårt att bedöma om det är en akut situation eller inte: ring 112. Låt den som tar emot ditt samtal göra den bedömningen, säger han.
- Om du tidigare bevittnat brott men inte agerat, förbered dig mentalt och säg till dig själv ”nästa gång det händer ringer jag 112 och berättar vad jag vet”.
Så viktigt! Vi repeterar: “Låt den som tar emot ditt samtal på 112 göra bedömningen”! Vi vanliga människor varken kan eller ska avgöra vad som räknas som brott. Vi skall bara observera och rapportera.
Christer Hjälmroth berättar i polisens pressmeddelande om en händelse med ett medborgaringripande som gjort starkt intryck på honom. Sammanfattat:
En kvinna satt på tåget i Stockholms kollektivtrafik, på väg hem från jobbet. En märkbart irriterad man och ett barn klev ombord. Mannen slog barnet i ansiktet med öppen hand. Barnet blev ledset och sa till sin pappa att man inte får slå. Kvinnan lade märke till att det var flera på tåget som såg händelsen men ingen agerade. Vid nästa hållplats klev mannen och barnet av och kvinnan valde att hoppa av och följa efter mannen och barnet. Hon ringde 112 och fick snabbt kontakt med en operatör som bad henne att fortsätta följa efter. Strax efter anlände en patrull som kunde sära på mannen och barnet. Genom att kvinnan vågade agera kunde mannen dömas för våldet mot barnet.
Jag citerar Emma Watson, FN-ambassadör, skådespelare: “Om inte jag - vem? Om inte nu - när?”
Huskurage fungerar!
Givetvis måste också Huskurage nämnas i detta sammanhang: fantatiska feministikonen, författaren tillika polisen Nina Rung, och hennes make Peters, intensiva och gedigna arbete med exakt denna fråga. Tillsammans med andra aktörer inom civilsamhället: Våga bry dig, Våga värna, Våga tipsa, Tillsammans bryr vi oss, Trygga grannar och Trygga hem räknar Sveriges Allmännytta med att 60% av alla fastighetsbolag är anslutna till ett aktivt program mot mäns våld mot kvinnor och våld i hemmet.
Polismyndighetens nya satsning “Våld är ingen privatsak” är lite copy/paste av Nina Rung och Huskurage koncept. Hurra! Opinion- och ideellt arbete fungerar.
– Vi måste agera tillsammans! Vi måste ta ansvar för det samhälle vi alla är en del av. Våld är inte en privatsak, oavsett om det sker i hemmet eller på offentliga platser, avslutar Christer Hjälmroth.
Att utbilda och engegera medborgarna i jämställdhet, feminism och samhälleligt ansvar för flickor, pojkar och kvinnor är ett ofta tungt och trögt arbete som går långsamt. Men det fungerar faktiskt! Och har även fall polismyndigheten, med all sin tyngd och trovärdighet, tagit ytterligare ett viktigt steg i rätt riktning.
Vi kommer följa detta med stort intresse.
Fakta: polisen.se, BRÅ, NCK, kvinnatillkvinna.se, huskurage.se
POLISEN INFORMERAR: BRA SAKER ATT VARA OBSERVANT PÅ
Vän, anhörig eller bekant får ett förändrat beteende efter att de har träffat en ny partner.
Vän, anhörig eller bekant upplevs mer kontrollerad, skuldbelägger sig själv för saker som uppenbart inte är dennes fel utan partnerns.
Vän, anhörig eller bekant behöver stämma av alla planer, stora som små, med partnern först.
Den nya partnern till din vän, anhörig eller bekant är väldigt svartsjuk.
Skador med ologiska förklaringar.
Hör skrik och bråk från grannarna.
VAD ÄR HUSKURAGE?
Huskurage är en våldspreventiv metod för att förebygga, förhindra och stoppa mäns våld mot kvinnor och våld mot närstående. Metoden innebär att kunskap om våld och civilkurage sprids för att få fler att agera vid oro för att någon far illa i sitt hem. Att knacka på, att hämta hjälp av fler grannar, att ringa polis och att kontakta socialtjänst är vad du som granne kan göra för att bidra till ökad trygghet och minskad utsatthet i huset eller i grannskapet där du bor!
Metoden innebär att en policy sätts upp i husen där vi bor och att informationsblad delas ut – något som finns här att ladda ned och skriva ut. Det är gratis att införa Huskurage och därför är allt du behöver en vilja att skapa förändring, mod att agera och en skrivare!
Veckans kampsång:
RELEASE ME
Oh Laura
I am the wilderness locked in a cage
I am a growing force you kept in place
I am a tree reaching for the sun
Please don't hold me down
Please don't hold me down
I am a rolling wave without the motion
A glass of water longing for the ocean
I am an asphalt flower breaking free but you keep stopping me
Release me
Release me
I am the rain that's coming down on you
That you shielded yourself from with a roof
I am the fire burning desperately but you're controlling me
Release me
Release me